Šta je novo?

Prečistač vazduha

drugari, htela bih da kupim neki prečišćivač treba mi neki kvalitetan da može da pokrije 60-70ak kvadrata. Šta preporučujete? Budžet mi je do 90 000 din. Hvala. Pozdrav.

Za kuću/stan (više soba), 2 ili 3 kom npr. Xiaomi 3c za ukupno ~40-45k. Raspoređeni u svakoj sobi.
Jedan nije dobro rešenje za više soba, bez obzira koliko košta.

Za nešto više od 45k može 4 komada da kupi, 3c je nešto ispod 12k.

Pozdrav.
Gledam da uzmem neki ovlazivac vazduha zbog problema sa sinusima i nosem uopste. Da li imate neku preporuku? Cena mi nije bitna ukoliko vredi. Hvala

Video sam preporuke da je za vise soba najbolje u svakoj sobi po jedan preciscivac ali moram da pitam za moj slucaj jer je malo specifican. Radi se o gornjem spratu u kuci gde je centralni hodnik od 10 kvadrata u sredini a iz njega se se ide u spavacu sobu od 14 kvadrata, dnevnu 14 kvadrata, deciju 11 kvadrata. Vrata od kuhinje i trpezarije su stalno zatvorena. Da li bi tu zavrsavao posao xiaomi 3h eu ako bi stojao u tom hodniku u sredini? Da li neko ima iskustva sa slicnim rasporedom? Npr klima koja takodje stoji u tom hodniku odlicno hladi sve te tri navedene prostorije.
Nije mi opcija da kupujem 3 manja uredjaja npr 3c, u tom slucaju lakse mi je da uzmem produzni i setam 3h po potrebi.

Pozdrav.
Gledam da uzmem neki ovlazivac vazduha zbog problema sa sinusima i nosem uopste. Da li imate neku preporuku? Cena mi nije bitna ukoliko vredi. Hvala

Xiaomi se lako puni, fino radi.
Imam i jedan Gorenje, stariji model, ima veći protok od Xiaomi i ima dobar štoš sa plastičnim usmerivačem pare, ali da bi ga napunio, skidaš ceo rezervoar, pa kaplje voda, posle pun rezervoar vraćaš na bazu, opet mokro. Ima neke besmislene filtere, koji se troše. Hoće i da klokoće.

Uzmi šaomi 😁

Uzeh 3H danas za 16.500 pa me zanima kako ga je najbolje koristiti? U sobi od oko 21kvm u kojoj ga koristim pokazuje mi 3-4 dok je zatvorena prostorija, dok kad otvorim vrata skoci do 20ak (mislio sam da ce biti losije).

Da ga stavim na auto i neka vozi tako pa kad otvorim vrata da ga ukljucim na max dok ne obori na 1?

Inace, neki su pominjali kako je uredjaj jako bucan medjutim meni je i na maksimumi prihvatljiva buka.

@m1tsu Kada otvoris vrata od hodnika?
Jel se oseca razlika kada udjes u tu sobu gde je uredjaj?

Inace ja planiram da ga stavim u sredisnji hodnik sa otvorenim vratima od dve sobe (ukupno oko 35 kvadrata) pa kako bude

@m1tsu

Postavi ga na neku poziciju gde neće smetati, a imaće dovoljno lufta oko sebe da može vazduh da cirkuliše. Ostavi ga na Auto i uživaj. Ne znam kakav je Night mode, na 2S modelu je neupotrebljiv jer je preniska brzina ventilatora i praktično nema efekta.

@m1tsu Kada otvoris vrata od hodnika?
Jel se oseca razlika kada udjes u tu sobu gde je uredjaj?

Inace ja planiram da ga stavim u sredisnji hodnik sa otvorenim vratima od dve sobe (ukupno oko 35 kvadrata) pa kako bude
Tek sam ga uzeo pa nisam puno eksperimentisao, rekoh da pitam ovde prvo. Probacu da ga ostavim da radi duze u zatvorenoj sobi pa da vidim da li ima razlike. Imam i ja hodnik od 10 kvm koji sa jedne strane ima sobu od 20 a druge 10, nisam siguran da bi imalo puno efekta, ali cu da probam.
@m1tsu

Postavi ga na neku poziciju gde neće smetati, a imaće dovoljno lufta oko sebe da može vazduh da cirkuliše. Ostavi ga na Auto i uživaj. Ne znam kakav je Night mode, na 2S modelu je neupotrebljiv jer je preniska brzina ventilatora i praktično nema efekta.
Dada, mesto nije problem... Ne smeta, a ima dosta lufta. Na auto jedva da radi i pokazuje vrednosti izmedju 10-20. Za nocni mod je ista prica, niska brzina i bez efekta mada su vrednosti izmedju 10-20 pa kontam nema sta cistiti

Može li neki prečišćivač koliko toliko da pomogne kod dima od uglja i drva? Peć je u sobi, pa povremeno kad se otvori da se naloži, ako je slabija vatra, počne da dimi.

Mislim da je to preveliki zadatak za bilo koji prečišćivač vazduha.

Za tako nešto se otvaraju prozori i vrata.

Inače, sada u Bg iako deluje bistro...

I u isto vreme u Berlinu. ***, klimatske promene...

Prilozi

• Screenshot_20211027-092122.jpg
    Screenshot_20211027-092122.jpg
    90.6 KB · Pregleda: 73
  • Screenshot_20211027-091843.jpg
    Screenshot_20211027-091843.jpg
    86 KB · Pregleda: 73
Od drugara koji ima preciscavac cuo sam da reaguje kada zimi otvori prozor i kada dodje iz setnje a odeca mu pokupila sav smrad i smog iz Niskog vazduha.
E sad on se greje na toplanu pa mzoda i nije bas dobar primer.
Sto se tice dima to ce pre biti problem u dimnjaku, mozda je i pec zapusena. Imao sam slica problem zimus onda sam letos odradio detaljno ciscenje kamina i cunaka i za sada nema dima.

Može li neki prečišćivač koliko toliko da pomogne kod dima od uglja i drva? Peć je u sobi, pa povremeno kad se otvori da se naloži, ako je slabija vatra, počne da dimi.
Pomoći će sigurno, samo pitanje je koliko dugo će filter potrajati.

Tek sam ga uzeo pa nisam puno eksperimentisao, rekoh da pitam ovde prvo. Probacu da ga ostavim da radi duze u zatvorenoj sobi pa da vidim da li ima razlike. Imam i ja hodnik od 10 kvm koji sa jedne strane ima sobu od 20 a druge 10, nisam siguran da bi imalo puno efekta, ali cu da probam.
Hvala, sacekacu tvoje utiske pa cu da odlucim jer nam je slican raspored prostorija. Ako stignes pogledaj da li se i koliko poveca vrednost pm 2.5 kada uredjaj iz hodnika prebacis u neku sobu.

Pitanje za vlasnike Xiomi precistaca iz Beograda. Koliko vam je sad ovih dana ocitavanje "zagadjenja"?
Posto sam skoro uzeo 3H i jos nisam uspeo dodjem ni blizu narandzaste :). Mislim da je nekih 35 max koji sam video.
Mada i ne otvarmo puno prozore u zadnje vreme.
Krece se od 5-15 uglavnom.
Uradio sam test i drzao pored otvorenih tereasnih vrata neko vreme i tada sam video tih 35 za pm2.5.

Poslednja izmena:
Ne znam kako je u Beogradu, ali meni u Zemunu Xiaomi 3C pokazuje 115 u sobi nakon luftiranja (kakva greška!) od samo 5 minuta.

Prebacio na ručnu regulaciju brzine i sada je posle pola sata 39.

Ne znam kako je u Beogradu, ali meni u Zemunu Xiaomi 3C pokazuje 115 u sobi nakon luftiranja (kakva greška!) od samo 5 minuta.

Ili moj Xiaomi laze ili imam ružu vetrova u dvorištu 😀

Poslednja izmena:
Meni je danas prvi put pokazao narandzasto kada sam otvorio prozor da provetrim, 74 je pokazivao, novi beograd.

Ili moj Xiaomi laze ili imam ružu vetrova u dvorištu 😀
Ovo su očitavanja sa mog uređaja od 21h. Sad je 036.

Ne treba mi Šaomi da znam da hoću da se ugušim ako otvorim prozor. Od sad luftiram samo danju! 😩

Mislim da je to preveliki zadatak za bilo koji prečišćivač vazduha.

Za tako nešto se otvaraju prozori i vrata.

Inače, sada u Bg iako deluje bistro...

I u isto vreme u Berlinu. ***, klimatske promene...
Btw ne mozes porediti isti dan 1.300km razlike, ako hoces bilo kakva poredjenja da radis onda to radis na godisnjem nivou pa ces videti da nije nista epohalno drugacije.

Ako si blizu Glavne ulice i nije greska...

Uspeo sam povecam zagadjenje u kuci konacno jutros.
Otvorio sirom prozore i vrata i posle vec 2-3min stigao pokazatelj pm do 90tak.
Tako da nista od ruze vetrova :)

Btw ne mozes porediti isti dan 1.300km razlike, ako hoces bilo kakva poredjenja da radis onda to radis na godisnjem nivou pa ces videti da nije nista epohalno drugacije.

Ako si blizu Glavne ulice i nije greska...
Jel si ozbiljan ili se šališ? Nije neka razlika u kvalitetu vazduha u Berlinu i u Beogradu na godišnjem nivou? 😁

Pa ovde 6 meseci ne može da se diše. Vazduh je loš i leti. Pristojan je samo kada duva Košava.

Berlin je zelen i zimi i leti, non stop.

Pitanje za vlasnike Xiomi precistaca iz Beograda. Koliko vam je sad ovih dana ocitavanje "zagadjenja"?
Posto sam skoro uzeo 3H i jos nisam uspeo dodjem ni blizu narandzaste :). Mislim da je nekih 35 max koji sam video.
Uradio sam test i drzao pored otvorenih tereasnih vrata neko vreme i tada sam video tih 35 za pm2.5.
I meni na Voždovcu pokazuje iste vrednosti.

Trenutna situacija za PM2.5 u Evropi (izvor: Windy).
air.jpg

Jel može neko na PM da mi pošalje gde može da se nabavi TRUE hepa filter kompatibilan sa 3H za nešto jeftinije para od distributivnih cena. Hvala

Kako ovo da razumem? Jel to znaci da on "ne vidi" neke od glavnih zagadjivaca (a samim tim da ne moze ni da ih ukloni iz vazduha u prostorijama?) ili nisam dobro razumela?
U potrazi sam za preciscivacem (ili dva) koji moze da regulise stanje u stanu od 50ak m^2. Gledam Xiaomi uglavnom, ali ne znam za koji da se odlucimo.
Jos jedno pitanje, sta se desava sa njima kada se zapali cigara? Da li sasvim neutralisu i mirise ili otvarate prozor, paralelno sa ukljucenim uredjajem? Pitanje je za sve koji su u slicnoj situaciji. Konkretno ja sam na Iqos-u, ali zanima me i Iqos i klasik purnjanje, kad dodje neko u goste i sl.

Čestitam ljudi, nije lako biti prvi! Tigar bre!

Prilozi

• Screenshot_20211028-121253.jpg
    Screenshot_20211028-121253.jpg
    94.3 KB · Pregleda: 58
  • Screenshot_20211028-154930.jpg
    Screenshot_20211028-154930.jpg
    142.9 KB · Pregleda: 59
Jel si ozbiljan ili se šališ? Nije neka razlika u kvalitetu vazduha u Berlinu i u Beogradu na godišnjem nivou? 😁

Pa ovde 6 meseci ne može da se diše. Vazduh je loš i leti. Pristojan je samo kada duva Košava.

Berlin je zelen i zimi i leti, non stop.

Idi na 2019. validated data, Berlin koji je jedan od najcistijih u evropi oscilira od 30-50 ug/m3 dok Beograd oscilira 50-70 ug/m3. To sto mi imamo jako lose dane kada su vremenske prilike nepogodne i tada svi udare po medijima... ***. Ako mislis da su nekako iste termoelektrane i toplane sada veci zagadjivaci nego pre 10-20-30 godina onda ne znam sta bih ti rekao. Mislis da je neka vlast pre ove ulagala u ekologiju a sad ovi bas nece? Jedno te isto.

Nemci ok, prednjace, a i kod njih ti je Berlin jedan od najcistijih, Frakfurt skoro kao Beograd, Pariz isto slican, tek malo ispod. Cela severna Italija otp kao Beograd. Zapadni deo Belgije, otp kao Beograd. Krakow u Poljskoj oscilira 80-90 ug/m3, osetno losije. Itd, itd...

Kako ovo da razumem? Jel to znaci da on "ne vidi" neke od glavnih zagadjivaca (a samim tim da ne moze ni da ih ukloni iz vazduha u prostorijama?) ili nisam dobro razumela?
U potrazi sam za preciscivacem (ili dva) koji moze da regulise stanje u stanu od 50ak m^2. Gledam Xiaomi uglavnom, ali ne znam za koji da se odlucimo.
Jos jedno pitanje, sta se desava sa njima kada se zapali cigara? Da li sasvim neutralisu i mirise ili otvarate prozor, paralelno sa ukljucenim uredjajem? Pitanje je za sve koji su u slicnoj situaciji. Konkretno ja sam na Iqos-u, ali zanima me i Iqos i klasik purnjanje, kad dodje neko u goste i sl.
Ako pusis bilo sta sem "ekoloskog" onda za tebe preciscivac vazduha nije, bez ljutnje. Prvo baci taj otrov iz usta pa onda razmisljaj dalje. Ove vrednosti koje vidis 30-80-150 su smesne za ono sta ti radis plucima sa direktnim uvlacenjem dima bio to iqos ili vape ili klasicna cigara.

Nazad
Vrh Dno