Šta je novo?

Sony Xperia 1 Mark III

Nešto mi govori da će ovo biti jedan od najskupljih serijskih smartfona ikada.

Poslednja izmena:
Ne odustaju, carevi. Prave najbolje telefone koje niko ne kupuje. Samo mi nije jasno kako nisu u stanju da imaju najbolju kameru na tržištu.

Zato što im je softversko odeljenje bulja, bar što se tiče pisanja drajvera za kameru. Imaju hardware ali nemaju software da ga podrži.

Ne odustaju, carevi. Prave najbolje telefone koje niko ne kupuje. Samo mi nije jasno kako nisu u stanju da imaju najbolju kameru na tržištu.
Nisu Sony telefoni najbolji ali su im flagship modeli već duži niz godina u samom vrhu smartfon ponude a istovremeno potcenjeni, i pored interfejsa/softvera koje je veoma blizu Pixel modela a i podrška je ok.
Već 9 godina koristim samo Sony Androide, koje sam (između ostalog) kupio i zbog kamere, koja mi je uvek u vrhu prioriteta kada biram telefon.

Da bi (na aktuelnom tržištu) neka smartfon kamera bila prepoznata i priznata kao najbolja, onda mora da ima najbolji automatski(HDR)-point & shoot mod (po uzoru na Nexus/Pixel i iPhone uređaje), jer je to upravo ono što traži većina korisnika.
A Sony cepa neku svoju filozofiju, sa prosečnim P&S peformansama kamera ali generalno odličnim karakteristikama (najbrži i najbolji real-time eye-AF i ostale mogućnosti prenete sa Sony Alpha kamera). Generalno su primetno poboljšali kamere u poslednje 3 godine (još od XZ2), sa 1 i 5 modelima su samo nastavili u dobrom smeru i sve tri kamere (wide, ultra-wide i telephoto) su prilično konzistentne u smislu post-processinga i reprodukcije boja. I na kraju, tu su i trenutno najbolje, najdetaljnije kamera i kamkorder aplikacije, sa brojnim ručnim podešavanjima, što je samo dodatna potvrda da u razvoju kamera učestvuje i Alpha tim.
Having already reviewed the Xperia 1 III, we knew what to expect from the 5 III in terms of image quality. Indeed, daylight shots from the main camera of the 5 III are essentially identical to the ones we get out of the 1 III, and they are very good. The level of detail is comparable to other 12MP cameras on the market, but Sony's detail is better - it looks more organic and less processed than what you'd see on a Galaxy, for instance. There's also hardly any noise to speak of.
Global image quality attributes like color rendition and dynamic range are hard to fault either. Colors have just the right amount of saturation to look pleasing without going overboard, and white balance was always accurate. Dynamic range is excellent, even though if it were up to us, the shadows could use some brightening up.
https://www.gsmarena.com/sony_xperia_5_iii-review-2294p6.php

Jedino im fali neki eye candy (automatski) HDR mod, koji bi oduševio prosečne korisnike. I naravno, $aradnja sa vodećim tech sajtovima i YT-erima, bez toga će ostati potcenjeni i u senci pa makar ugradili RX 100 kameru na sledeći flagship telefon.

Jedino im fali neki eye candy (automatski) HDR mod, koji bi oduševio prosečne korisnike. I naravno, $aradnja sa vodećim tech sajtovima i YT-erima, bez toga će ostati potcenjeni i u senci pa makar ugradili RX 100 kameru na sledeći flagship telefon.
Ovo za HDR se apsolutno slažem, stvarno fali.
I recimo ovo, supruga moja na Xperiji 5 (mk1) ima staru kamera aplikaciju (Xperia 5 nema photo pro, ima samo cinema pro, photo pro je došao sa drugom generacijom, 1 II i 5 II), ali je na toj staroj aplikaciji zgodno upaliti HDR (dobro u manual modu), ali evo drug na 5 mk2, da upali HDR mora ući u photo pro, i tu čačkati jer nema opcije da sam upali HDR na automatici. Čisto što ti kažeš za masu koja neće da se muči sa podešavanjima. Ovo za youtubere, ne znam koliko je presudno ali sigurno bi dobro došlo.

A što se tiče nove Xperie, poslije pretpostavki da je to Xperia Pro 2, došlo je da bi to mogla biti nova serija, α, Alpha, po uzoru na njihove foto-aparate, pa na kraju kad je izašao predzadnji teaser (3 days to go), da je to Xperia 3, jer su tako najavili i 5-icu, ali evo zadnji teaser ovaj što je HSV okačo, je 2 days to go, tako da ko zna kako će se zvati... :)

Po ovim slikama sa reklama deluje da ce ici na najveci foto senzor do sada, ko zna, mozda i 1" !!!
:)

Zato što im je softversko odeljenje bulja, bar što se tiče pisanja drajvera za kameru. Imaju hardware ali nemaju software da ga podrži.
Tako nekako. Danas "wow" fotografije pravi AI , ljudi su samo fizički izvršitleji :D

Ovo već ne obećava, kao da je neki vlogerski ili selfie-centric telefon u pitanju.

1" senzor, f2.0 -4.0?
Ako je tako, i ako deli ostatak hardvera sa 1 MK3 (ili je čak malo bolji hardverski) onda će početna cena biti oko 1500$.

FCiSvtuUcAMkMkF

Da, ali taj Pro model se pravi u veoma ograničenoj seriji i samo za USA i možda još japansko tržište, a ovaj novi Pro model bi trebalo da je klasičan flagship za sva tržišta na kojima Sony trenutno prodaje telefone.

Evo objašnjenja: Devices in the Pro lineup are not necessarily related to each other. Sony one day could make a foldable Xperia and throw it into the Pro lineup just because they are "niche" and "special".
For the original Pro, its main purpose is just a "viewfinder" and "wireless transmitter" for Alpha cameras. Sony will not release a successor frequently like their mainline lineup. For the software update, its a separated matter.

Evo pun folder raznih promo slika: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1seNLowOx9sZHaleOtWSISc2G5rW-CyzK

This is the Xperia PRO-I from Sony.
It brings a smartphone camera system like you've never seen before.
1" main image sensor, variable aperture, and more!

Source: ZACKBUKS at Weibo
Some photographic info:

- 1" 4:3 is 122.88mm2 area and 16mm diagonal. To compare, imx557 is 44mm2 area.
  • 1" + F2.0 is Full Frame f5.4
  • At 24mm, aperture has 4,44mm diameter. I think 1iii has bit over 3mm.

The sensor has something similar to Dual Pixel (I wont call it DP because it have some differences). Also the 3D iTOF helps focusing too. (još se ne zna da li ima i Laser AF ili samo 3D iTOF)

Ovo deluje kao neki miks XZ2/XZ3 i Xperia 1 MK3 kamera, samo sa glavnim 1" senzorom. I to deluje da kamere nisu osakaćene za Real-Time Eye AF, Flawless Eye i ostale tehnologije sa Xperia 1MK3. Svakako ovo obećava :cool:

FCjF4EjWQAU5dF_

Poslednja izmena:
Evo objašnjenja: Devices in the Pro lineup are not necessarily related to each other. Sony one day could make a foldable Xperia and throw it into the Pro lineup just because they are "niche" and "special".
For the original Pro, its main purpose is just a "viewfinder" and "wireless transmitter" for Alpha cameras. Sony will not release a successor frequently like their mainline lineup. For the software update, its a separated matter.

Čekaj, ali šta će onda 1 IV biti/imati, nastavljaju sa ovom kamerom iz ovog PRO-I ili...

AKO bude imao OIS senzora, ili mozda i bolje onaj gimbal sistem, i naravno cena ne bude astronomska, moguce da bude najbolji kamera telefon !

Pitanje dostupnosti je veliki problem za Sony mobilne.

Dostupnost ce kod nas u Srbistanu biti ista, sto je i ocekivano, nije im bitno sirotinjsko trziste.

Inace, slazem se da deluje obecavajuce.

Ovo već ne obećava, kao da je neki vlogerski ili selfie-centric telefon u pitanju.

Šo? Vidiš kakva je reklama za iPhone...filmska produkcija da se radi njime.
Telefoni tog cenovnog ranga i ciljaju na yutubere, instagramere, vlogere.

Rus, review posle 4-5 meseci korišćenja.

Baterija očekivano, procesor očekivano, ram očekivano...
Jedino iznenađenje može doći na kamerama.
Volio bi da bude poseban noćni mod samo da više ne slušam na recenzijama kako nema (a ima u auto modu), kako su drugi tu bolji itd, za point and shoot korisnike, samim ti da nađe put do više kupaca, odnosno da ne bude izgovor istima za nekupuvinu.

@hsv.stoned
Kaži mi šta ti lično misliš, bar što se tiče smartfon svijeta i njihovih kamera, šta je bolje u praksi i šta bi ti volio na novoj Xperiji 1 (IV), pixels binning ili jednostavno veće piksele? Bez obzira na tehnologiju što se tiče pikselaže, meni ne treba kamera od 48-102mp ali bi volio da je 19mp kao na XZ2/3, sad na Xperiji 1 sa ovih 12 mi zafali nekad za crop.

Bilo bi odlično da Xperia 1 MK4 ima primarnu kameru kao Pro-I, a ultrawide i telephoto sa 1 MK3.
Ali mislim da neće imati 1'' senzor iz Pro-I, verovatno neki novi 1/1.55'' (slično kao S22+) a realno je da zadrži postojeće ultrawide i telephoto kamere sa 1 MK3.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima.
Eto rešio i ja da se učlanim u sony. Uskoro mogu ugovor da produzim, pa mi zapao za oko ovaj sony model uz koji se dobijaju slušalice WH-1000XM3.
Iskreno, dosta mi vise xiaomi, no no no vise. Huawei bih rado uzeo, ali zbog gimnastike za ps, neka hvala. Zato pao u izbor sony.
Kakva su iskustva itd... Ukratko, baterija, Kamera itd itd..
Hvala i pozdrav.

Iskreno, dosta mi vise xiaomi, no no no vise
Čini mi se da se xioami znatno kraće zadržao u tvom posedu, u poređenju sa mate x, a s obzirom da imaš mi 11 ultra koji je njihov flegšip, zanima me zašto bi da ga menjaš?

Ne bih da trujemo temu ovde o m11 Ultra.
Više bih polemisao o ovom sony, da neko iznese utiske itd...

Nazad
Vrh Dno