Šta je novo?

Sony Xperia 1 Mark III

Ne mislim da je SD888 jedini krivac za katastrofalnu autonomiju, ekran isto ima veliku ulogu. OP 9 pro, koliko se secam, ima isti kapacitet baterije, a oko 13h web browsing test... Nego, malopre naleteh na OP Nord CE, telefon od 300e, koji na istom testu ima 17:30h web browsing, tj. skoro pa duplo od ovog 3-4 puta skupljeg sonija. Sramota za flagshipove, pogotovo ovaj, da telefon od 300e pruza toliko bolju autonomiju, a nije 3 puta losiji po ostalim karakteristikama.

A kad su pa flagshipovi imali uvek najbolju autonomiju? Uvek su imali solidnu bateriju ali si uvek imao i mnogo jeftinije telefone sa mnogo boljom baterijom. Kao drugo, nije sve u brojkama, drugo je kad se uzme telefon i koristi. Ne kazem za Xperiu, ima losiju bateriju, ali ne mozes nju porediti sa Nordom. Kao i za sve druge proizvode, sto ides prema skupljem rangu proizvoda, to vise gubis u odnosu ulozeno/dobijeno.
Bese SD888 pravi Samsung, ne TSMC? Ili sam pomesao nesto?

^Samsung pravi SD888...
Retko kad su flagshipovi imali bas dobru autonomiju, sto je sramota s obzirom na to koliko kostaju. Da bar imaju jednaku autonomiju kao telefoni srednje klase... Apple bi mogao da se vodi kao izuzetak. Ovaj Sony, koliko sam video, je po Bugarima na dnu liste ove godine sto se tice flagship konkurencije, a uz to i punjenje je bas sporo za 2021. godinu. Jedini plus sto se tice baterije je to sto ce biti dugovecnija od tipicnih baterija, bar su tako tvrdili na prezentaciji. Volim Sony, jos od fenomenalnih T610, K750, K800, koje sam imao, ali ovog ne bih kupio zbog autonomije ni da kosta ~600e, koliki mi je budzet za buduci tel.

Све у свему, рекао бих да је како време одмиче тачна тврдња да произвођачи теже све више маркетиншки да пласирају неки производ - односно политиком великих бројева. Што више, то боље, јер што је нешто веће, скупље, тако и перформансе морају бити врхунске. А после се испостави да одређенни чип не подржава нешто у осталим спецификацијама производа (што је битно), нису подржане разне друге софтверске могућности које су присутне код других произвођача Нпр. постоје неке ствари које можда боду мало очи у свакодневној употреби али се произвођаћи фокусирају на то да телефон МОРА имати СД 888, 4k резолуцију, 120hz refresh rate и слично, а онда се човек запита да ли је све то заиста потребно и колико се често користи у свакодневној употреби телефона. Овде не могу а да не узмем Шаоми који се својски трудио да само буџи хардвер својих телефона, а нису се нпр сетили да пеглају софтвер на који се корисници жале да је неконзистентан, има доста багова, а нису се сетили ни да уграде бар неки IPxx сертификат.

Ne mislim da je SD888 jedini krivac za katastrofalnu autonomiju, ekran isto ima veliku ulogu. OP 9 pro, koliko se secam, ima isti kapacitet baterije, a oko 13h web browsing test..

SD888 je najveći krivac, pa onda forsiranje 4k rezolucije itd. Mislim generalno, ne samo na surf test.
Navodiću primere samo za Sony - stari Z2/Z3 koriste SD801 čipset, autonomija je bila najbolja u klasi u to vreme i to sa 3200 i 3100 mAh baterijama.
Onda je usledio fijasko sa SD810 pa su tek SD835 i SD845 bili ok čipsetovi. U to vreme Japanci su povećavali površinu i rezoluciju displeja ali su zadržali kapacitet 3200-3300 mAh i autonomija baterija je i dalje bila ok kod modela sa 4K ekranom, a iznad svih očekivanja kod XZ2/XZ2 compact. E sad, u slučaju Z2 mogu da potvrdim da je baterija prsla tek posle 5 i po godina aktivnog korišćenja (2 korisnika), eto koliko sporo punjenje čuva bateriju. XZ2 ima brže punjenje, telefon je u upotrebi tačno 2 godine pa i dalje izgura čak i 12-ak sati izuzetno zahtevne upotrebe (u toku planinarenja, računam da ostane 20% kada se vratim kući) a u redovnim okolnostima nema šanse da spadne ispod 40% u toku mog prosečnog radnog dana.

Što se OP tiče: OnePlus confirms it is limiting the performance of many Android apps to save battery life

Tako da i ovaj uporedni test može malo drugačije da se posmatra.

Ovaj sajt navodi da je trajanje baterije malo bolje od 1 MK2: https://www.techradar.com/reviews/sony-xperia-1-iii
Sony nije smeo da izbaci 1 MK3 bez 5000 mAh baterije, posebno jer su znali sa kakvim čipsetom raspolažu. Mada, ni tih 500 mAh više ne bi mnogo pomoglo u slučaju SD888, možda tek neka 6000 mAh baterija ali od toga nema ništa u aktuelnoj flagship klasi.

Heavy load/stress testovi su nešto gde će bar malo fail-ovati svi uređaji sa SD888 ali ipak me više zanima iskustvo korisnika pri svakodnevnoj upotrebi.
Ono što može da se vidi na TechNick YT kanalu je to da u speed testovima 1 MK3 nema problem da izađe na crtu čak ni iP 12 Pro Max, pa i da bude malo bolji na kraju, a bolje se pokazao i od S21U.

Poslednja izmena:
Том логиком нагурали би батерију на 7000 mAh, што је већ у рангу таблета. Ок, SD888 ваљда јер га сви стављају и јер је флегшип телефон у питању, а можда ни SD870 не би било лоше решење за телефон који има 4k резолуцију уколико је довољно брз, у шта не сумњам, а можда и штедљивији од SD888.

Ovde se vidi da je displej na dnevnom svetlu čitljiviji od 1 MK2, što nije samo zbog malo jačeg osvetljenja displeja (u auto modu) već i manje reflektivnog stakla, koje je navodno jedno od boljih na tržištu na tom polju: https://androidnext.info/?p=11987

Juan i dalje tvrdi da su u pitanju vrhunski displeji, bez obzira na izuzetno jaku konkurenciju.
Ostaje da se čuje šta će, kao heavy multimedija korisnik, reći na temu trajanja baterije i kulture rada SD888.

Android Authority Review 4.5/5

The Sony Xperia 1 III is an incredibly well-built, feature-packed smartphone that's undoubtedly Sony's best handset to date. It doesn't quite match the more well-rounded feature sets of its biggest rivals and the price will be far too high for many, but if you're sold on the Xperia experience you'll love it.

-------
Tech Spurt Review

Poslednja izmena:

Па сад, није сад да је у потпуности савршен, јер такво не постоји, али уистину нема пуно ствари које се могу замерити. Моје лично мишљење (на основу досадашњих тестова које сам видео за овај телефон), неке ствари које су могли узети у обзир:
-за нијансу мање димензије, нпр. висина од 160мм мислим да би била идеална. Е сад пошто користим Xperia 5 II који је 158мм не знам да ли би се нешто значајно приметило односно сметало тих 165мм који су тренутно на Xperia 1 III
-mogućnost da telefon/sistem sam bira high refresh rate u rasponu od 60-120 zavisno od situacije
-ne postoji odabir NFC iz notification centra
-razdvojene opcije podešavanja jačine zvuka notifikacija i zvona
-наравно, цена која је драконска

Ово су неке моје субјективне замерке, а можда и објективне. Све у свему не можемо имати савршен уређај тако да ми је и упркос овим стварима ово један од комплетнијих уређаја на тржишту.

Qualcomm prop'o.

Inače, lik tvrdi da je trenutno stanje sa naslednikom SD888 još lošije i da će biti još više problema sa tim novim (2022) čipsetom. Osim ako ne reše to do početka masovne proizvodnje, a s obzirom na stanje sa SD888, verovatno neće.

Huh, meni je prošle nedelje stajala 5ca MK1 u držaču na sred table u autu (gornja strana, ispod šoferke) nekih 2h, uredno je prikazivala google mapu i navigaciju i strimovala Deezer. Stanem da sipam gorivo (hlad) 5 minuta, uzmem da uslikam pređene km, ne može kamera, high temp trt mrt, stisnuta (vruća prilično) između dva dlana nekih 2 minuta i proradi kamera uz primedbu da joj je i dalje vruće. Nakon toga je uredno vratim na držač i nastavim sa nav+deezer, to joj ne smeta, ali kamera obična - nono, too hot.

PItanje ostaje - kako su na Z5 lepo bili rešili thermals na 810 koji je isto bio vuruna, beše samo određene aplikacije su mogle da upotrebe sva jezgra na max, ne kapiram zašto to i sad ne reše softverski kad je opet isti scenario. Bolje i da potera kameru sporije nego da u nekim momentima neće uopšte da je pokrene i propustiš momenat koji si hteo da uslikaš.

SD810 je imao neke čudne probleme, zapravo se malo manje grejao od SD800/801 a radio je znatno lošije i nestabilnije, uz primetno povećanu potrošnju baterije (SD888 nije baš toliko loš ali je daleko od idealnog čipseta).
Svi sledeći Qualcomm čipsetovi se greju čak i pri umerenom opterećenju ali su se SD835/845/855/865 najbolje pokazali i nema tako velikih problema u realnom radu, osim možda kao u primeru sa upotrebom navigacije u automobilu, kao što si naveo.

Poslednja izmena:
Navodno novi flagship (SD 888+). Ostalo se ne zna pa neki misle da će to biti ogroman phablet, hibrid kamere i smartfona ili čak fon sa 1'' senzorom kamere, sličan Sharp Aquos R6 modelu.

odd3ngqv9zs71.jpg

Navodno novi flagship (SD 888+). Ostalo se ne zna pa neki misle da će to biti ogroman phablet, hibrid kamere i smartfona ili čak fon sa 1'' senzorom kamere, sličan Sharp Aquos R6 modelu.

Pratim ovo već danima, nagađanja su razna, spominju se čak dva uređaja, onda ZUCKBUKS je na Weibo-u napisao "Xpetia Pto", pa onda se spominju novi tablet ili phablet, te liquid lens, te nije liquid lens nego fresnel lens koji je Sony patentovao prošle godine, a mislim da najviše maše ovde neki portali na našem govornom području koji pišu da je to najvjerovatnije mid-range...

scs.jpeg

Pišu ljudi da je midrange jer Soni nema takav uređaj u ponudi. Ali ni ja ne verujem da je midrange jer očigledno da taj segment tržišta Soni ne zanima.

Pišu ljudi da je midrange jer Soni nema takav uređaj u ponudi. Ali ni ja ne verujem da je midrange jer očigledno da taj segment tržišta Soni ne zanima.
Pa 10 III bi bio neki mid-range ali se ne može nositi sa onim što nude Kinezi i ostali. Ali rekoh, ne vjerujem da bi Sony slao pozivnice širom svijeta za mid-range telefon. A evo i ovo ide u prilog...

Kad pogledaš da sada midrange telefoni imaju i SD870, Soni sa SD690 može komotno u donji segment. Ako zaboravimo na kineze, on ne može da se poredi ni sa Samsung A52, a da ne govorim o A52 5G ili A52s, a prva dva nabrojana se i ne proizvode više. Čak ga i Motorola šije uzduž i popreko sa edge 20/edge 20 pro.

Zato se Apple, Google izdvojili na vreme kroz sopstvene chipsete jer je ovo stvarno postalo priča "čiji je veći", kako je neko ranije pisao u temi.

Stiže i Xperia 1 MK3 u zelenoj boji.

882eb30e027d45f3aae48d27be109c96.jpg

Izgleda da su konačno rešili da malo ozbiljnije eksperimentišu i rizikuju sa nekim flagship modelom. Ne bi me čudilo da je i 1'' senzor kamere u pitanju. Ostaje da se vidi šta su napravili i da li će (i koliko) biti hardverski oslabljen u odnosu na 1 MK3.

dcyyb000j0v71.jpg

Još jedna SD furuna u najavi:

Inače, neki lik sa esata tvrdi da su primerci Xperia 1 MK3 za japansko tržište bolji od global verzije, odnosno da su made in Japan i da imaju poboljšan sistem hlađenja, po uzoru na Xperia Pro model.
Sony Xperia Pro has the largest vapor cooling chamber in a phone yet

Po tim brutalno visokim cenama 1 MK3, pa i 5 MK3, svaki primerak jednostavno mora da ima takvo hlađenje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno