Šta je novo?

Aku busilica?

Sa prelaskom na LiIon sam se pomirio sa tim da baterija gubi kapacitet ili ga ne gubi i da to čak i da zavisi od mene, koga briga. Prošla su vremena da se alat kupuje da traje ceo život.

Jednu Bosch šrafilicu koristim retko, ali redovno, za mali broj šrafova, više za neko premotavanje kanapa i šmirglanje unutrašnjosti, uslovno rečeno, malih čaura. I to radim recimo 1-2 puta sedmično. Poslednjih 5 godina sa tom šrafilicom. Baterije sunsigurno oslabile, ali ja to nisam primetio, jer ih punim jednom mesečno. A svakako se napuni brže nego što je ispraznimo. Tako da sa dve baterije i brzim punjacem možemo da radimo i bez prekida.

Pa lion bi trebalo napuniti na 70 posto i izvaditi kad se ne koristi, samo treba imati dobar punjač koji pokazuje nivo i na tih 2/3 skinuti i staviti pored. Moji punjači samo full pokazuju pa to ne praktikujem. NiCd imaju problem memory efelat pa sa njima treba full cycle. Ali na kraju ispade kako ko ima sreće :)

Koristi li neko aku impaktice za sarafanje tockova na autima? Koja je min snaga potrebna za to? Sta je bestbuy u tom segmentu?
Imam pneumatski udarni odvijac.Za auto zavisi koliko je velik tocak.Ako moze da izbaci 150nm pokriven si skoro za sva vozila.Mozes uzeti i slabiji slobodno.

Hvala na odgovorima. Porucio sam Einhell

TE-CW 18 Li BL, 215 Nm je po specs sto je vise nego dovoljno. Moj auto ide na 120, tako da je vise nego dovoljno.​

Koristi li neko aku impaktice za sarafanje tockova na autima? Koja je min snaga potrebna za to? Sta je bestbuy u tom segmentu?
Hvala za ideju. Naručio sam malopre set DT7507 pa da iskoristim udarni odvijač DCF887 kad već menjam gume svake sezone.

Naleteh sad na jednom sajtu da ima Makita DF488DWE 18V u koferu s dve baterije 1.5 Ah Li Ion za 15.990:

4-5.png
Deluje mi da to nije loše. a riknuo mi je neki Womax koji me je lepo služio - pa možda je vreme za nešto pouzdanije.
Šta vi mislite?

Imaj samo na umu da pripada G-Series grupi Makita alata što mu dođe nešto kao zeleni aku Bosch. Potpuno druga platforma za baterije koja ne može da se koristi sa alatima koji pripadaju LXT familiji i oskudna ponuda ako planiraš u budućnosti da dokupljuješ druge aku uređaje.

Hvala puno na savetima (y), bolje da se ne zalećem

I ja sam u fazi zamene i kupovine nekoliko kucnih aparata i alata. Resio sve da stavim u jednu korpu i platim na rate. Kupio bih jednu ovu busilicu, da mogu da odvujam sarafe, ponesto izbusim u kuci, znaci ne za profi upotrebu ali ne bih da bacam pare na nesto sto nema snage i sl.
Ima li neko preporuku, da napomenem trebaju mi i nastavci, znaci ceo set?
Uzeo bih nesto ok, znaci nw preskupo jer mi realno nw treba profi alat, ali ne bih ni neki krs ako je razlika recimo 2-3000.

Uzeo sam danas ovu:

Iskreno trebao mi je ceo set ovih orikljucaka i zato sam se odlucuo za nju. Nemam pojma kakva je, po komentarima nije losa, za ovaj brend prvi put cujem

Preporuka za Bosh GSR 18V- 50
Samo da prijavim, pošto pitah za onu Makitu od koje ste me odvratili... Uzeo Bosch GSR 18V- 50 (brushless + punjac + 2x2Ah baterije + L case) za 17200 din. Hvala na preporuci.

Samo da prijavim, pošto pitah za onu Makitu od koje ste me odvratili... Uzeo Bosch GSR 18V- 50 (brushless + punjac + 2x2Ah baterije + L case) za 17200 din. Hvala na preporuci.
Na poslu je crkla glava posle 2 god,radila je 234h mesecno,najteze moguce poslove tako da za kucnu varijantu ili neku lajt varijantu 10 god nece ni stucnuti

Znam da nije AKU, ali da li je ovo okej?

Hocu da kacim neka ogledala i slike po stanu a posto zivim u blokovima i sve je od betona (ne moze da se ukuca ekser na primer) treba mi nesto cime to da odradim.
Obzirom da mi treba retko kad ne bih ni da dajem neke velike pare a iskreno mnogo me smara da jurim i pozajmljujem

Znam da nije AKU, ali da li je ovo okej?

Hocu da kacim neka ogledala i slike po stanu a posto zivim u blokovima i sve je od betona (ne moze da se ukuca ekser na primer) treba mi nesto cime to da odradim.
Obzirom da mi treba retko kad ne bih ni da dajem neke velike pare a iskreno mnogo me smara da jurim i pozajmljujem
Svaka udarna bušilica će ti završiti posao. Bitno je da ne štediš na burgijama. Ima ih koje teško i ciglu buše a ima i onih koje kroz beton sa lakoćom idu.

Aha, znaci nema potrebe da idem na kilovat i to, nego mogu i te slabije od recimo 650w?

Ovo je obična vibraciona bušilica, i sa njome nećeš busiti iole kvalitetan beton. Takva jer ok za ciglu, malter, lošije betone.

Treba ti bušilica sa SDS glavom. Zovu se udarne (a ne vibracione (iako neko i vibracione pogrešno naziva udarnim)). Hilti je najpoznatiji eponim za takve bušilice. Ali ima ih i mnogo jeftinijih.

Bosh phb2100 je odlična amaterska udarna bušilica za sporadičnu upotrebu po kući.

Poslednja izmena:
Ali na onoj pise da je udarna a ne vibraciona 🤷‍♂️

Svaka "Udatna a.k.a Hilti" ima u specki koliko J (dzula) ima udarac..
I brzine su daleko manje za "cekic" od te Einhelove
Uzmi sta mislis, ona Einhel ti je obicna busilica

Ovo je pneumatska. To je druga priča. Ozbiljnija. Moja Iskra je vibraciona. Mnogo jednostavnija.

Ali na onoj pise da je udarna a ne vibraciona 🤷‍♂️
Hm! Da, piše?!? :unsure:

Iole valjana udarna bušilica bi morala da ima SDS glavu, a ova ima običnu steznu. Valjane burgije za beton se uglavnom proizvode u SDS varijanti.
Ako i jeste udarna, ja bih je izbegavao zbog ne SDS glave.

Mislilm, da se razumemo, udarna bušilica podrazumeva klip i gasni cilidar unutar sebe koji dodatno tuku po glavi i burgiji.
Obična vibraciona to nema, i vibracije pravi tako što glava kada se pritisne prema napred, "zapinje" po nekom "zupčaniku" koji pravi neke vibracije.
Snaga udarca kod prvih je višestruko veća nego kod drugih.

Da nazivi nisu usaglašeni i da proizvođači i trgovci svašta svakako zovu njie novost. Samo unose zabunu. :rolleyes:

Svaka udarna bi pored moda da vrti i tuče burgiju, morala da ima i mod da samo tuče a ne vrti. Takva je sigurno udarna.
...mada, ko zna šta sve prave danas?!? :p

Ja imam Iskrinu od 550W već trideset godina. Još bušim beton sa njom. Jedino što gledam da kupujem kvalitetne burgije.
Imam i ja Iskrinu baš vibracionu, Jedan od jačih modela onda.

Odlična je za drvo, metal, lake betone i ciglu.
Ali kada se dođe do bušenja iole valjanih betona, ona nema šta da traži pored bilo koje SDS udarne bušilice, sa makar Womax burgijama (imam i Bosh PHB2100).
A sa boljim Bosh/Hilti/Makita/Wurth SDS burgijama, udarna ulazi u aditivirane vibrirane armirane betone k'o u sir. Na kratko zastane kada naiđe na armaturu, i onda nastavi dalje.
Neke od tih betona (Limani u Novom Sadu npr), obična vibraciona uopšte ne može da buši bez obzira koja burgija je u njoj. Još ako naleti na armaturu...

edit: Ako planirate da bušite betone, obavezno uzmite burgije deklarisane i za armirani beton. One druge se jako muče kada nalete na armaturu.

Kao što ti @NShappy napisa, uzmi neku sa SDS prihvatom i recimo 3J jačine.

Ja takođe imam neku sa običnom glavom i duplo više W od ove što si linkovao, pa se i te kako namučih da izbušim beton. Doduše bušio sam burgijom desetkom.

Skoro uzeh u lidlu jednu sa SDS prihvatom, u beton ulazi kao u sir.

Ja bušim ciglu i beton par puta godišnje. Malo sporije ide ali završim posao. Da su mi potrebe veće udarna bi bila jedino rešenje.

Ispada onda da je ova iz Lidla super opcija i da je prava udarna

Prilozi

• Screenshot_20211020-220212_Viber.jpg
    Screenshot_20211020-220212_Viber.jpg
    205.2 KB · Pregleda: 53
Pa dobro neprofesionalac, vibraciona bušilica sa običnom steznom glavom, da, tu i tamo može da probuši neki beton.
Bilo koja udarna sa SDS glavom u sve betone ulazi kao u sir. Težina same bušilice je dovoljna da ulazi.
Jednostavno, princip rada je drugačiji i nisu za poređenje.

Betoni su razni. Jako razni.
Neke betone i Iskrina vibraciona sa Wurth tzv. vidia burgijom može lepo da buši. Ali ako naiđe na armaturu, tu staje.
A neke druge betone, u mom stanu npr. (Liman u NS), pojedine zidove bilo koja neSDS uopšte ne može ni da zagrebe. Iskra je neupotrebljiva, a Bosh udarna ipak buši, a prođe i kroz armaturu.

Shomi ako je na NBGD, slična gradnja kao i Limani NS, bolje da ide odmah na i najjeftiniji SDS nego na neku sa običnom glavom.
Najslabija udarna SDS, beton će da buši bolje od najjače (obične) vibracione.
SDS kreću već od 7-8000din.

Shomi, ako ti nije hitno, sačeka da se u Lidl radnjama pojavi njihova najmanja SDS bušilica (nemoj baterijsku).
Odlična je za 10-15 rupa godišnje u jakim betonima,

Ja i dalje nešto razmišljam, mislim da nikada nisam video udarnu bušilicu sa elektro-pneumatskim čekićem, i sa običnom steznom glavom. Uvek su SDS. :unsure:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno