Šta je novo?

Realme 8 / 8 pro

Ljudi, šta je ovaj DRE (Dynamic RAM Expansion) koji bi trebalo da se omogući nadolazećim ažuriranjima...

Jel to neka opcija virtulenog RAMa ili šta...

Objavise 8s i 8i...

Ovaj 8i kao konkurent Redmi 10 ce ga oduvati, preporucena cena, barem za indijsko trziste 165e... A nudi pa dosta

gsmarena_017.jpg

Inače, poslednja vest - Realme CEO je rekao da serija 9 neće biti predstavljena pre 2022. zbog nestašice čipova.

Stvarno velik senzor na 8i, neobično za telefon ove cijene. 1/1.31"

Isti kao na Redmi 10... Tih 50MP je samo brojka.

Na Redmi 10 se pokazao kao solidan prosek, barem ako je sudeći po recenzijama. S tim da bi trebalo imati u vidu da 8i dolazi sa G96 koji bi u teoriji trebalo dosta više da izvuče iz tog senzora.
Najavljen je review na GSMA pa će se otprilike videti.

Mada će ovo svakako biti top telefon za ovaj rang s obzirom da će biti verovatno tu negde oko 20k a definitivno najveći adut mu je što je najbrže što postoji za te pare. G96 u kombinaciji sa 120Hz pruža prilično fluidno i brzo iskustvo.

Nisam mislio na mpx, nego na velicinu senzora :D Ima veci senzor nego Mi note 10 ili Redmi note 10 pro...sto naravno nije garancija za dobru kameru, jer tu vise stvari igra ulogu, ali je dobra predispozicija. Da se razumijemo, ne ocekujem neku posebnu kameru, ipak je jeftin telefon, nece se truditi oko softvera kamere. Ali veoma interesantno da je toliki senzor ubacen u jeftin telefon.

Edit: naravno ukoliko je podatak na Gsmareni tacan

Ako je podatak na kimovilu tačan, nema band 20 za 4g.

Još nije ni predstavljen za globalno tržište, samo za Aziju... Mada su već izašle nezvanične objave za cene u Evropi, tako da će pre ili kasnije se pojaviti. Pretpostavljam da neće baš skoro pošto Realme dosta sporije dolazi do Evrope od recimo Xiaomija.

Nisam mislio na mpx, nego na velicinu senzora :D

Aha, nisam razumeo...

Pa videće se...

Šta znam, meni je kamera sada na Realme 8 razbijena i baš čekam 8i, ponajviše bih njega uzeo umesto novog R8 zbog 120Hz... A dok sam fotkao sa R8 kamera mi je bila pa onako, nije bila ništa spektakularno u klasi, mada sam skontao da je ovaj 64MP senzor na Realme 8 OmniVision koji nije baš u rangu Sony ili čak Samsung pandana. Konkretno Redmi Note 8 Pro koji sam zamenio sa Realme 8, daje bolje fotke sa svojim Samsungovim 64MP senzorom.

Mada meni kamera nije najbitnija stavka svakako... Ako bi ovaj 8i dao iole solidne rezultate meni bi bilo dosta. 😁

Evo izdvojio sam deo o Realme 9

Additionally, the global shortage of chipsets has somewhat affected the building of Realme 9 series since you know that Realme won't compromise on quality. We have resolved this through close discussion with chipset makers and Realme 9 series will come to users in 2022.

ima li negde zvanično obaveštenje od realme-a koliko dugo će postojeći modeli (realme 7 i realme 8 ekipa) dobijati ažuriranja?

Nemaju oni zvanično definisano, ali se može zaključiti na osnovu dosadašnje prakse.

Za ovaj rang to je minimum 2 OS ažuriranja i barem 2 godine bezbednosnih zakrpa.
Pre neki dan su objavili listu telefona za Realme UI 3.0 i Android 12 i serija 6 je na listi, što potvrđuje to.
Realme 5 Pro recimo neće dobiti 12, ali je i dalje dobija bezbednosne zakrpe.

E sad, to bi sve trebalo uzeti sa rezervom. Recimo Realme 8 će sigurno dobiti i Android 13, 7-ici možda već taj nagovešteni 12 bude poslednji.

GSMA recenzija Realme 8i

Ukratko, telefon je izgleda kralj nižeg srednjeg segmenta... 120Hz ekran, G96 ocenjen kao odličan, u rangu Realme 8, sa nešto slabijom grafikom, i ono najinteresantnije kameru su ocenili kao apsurdno dobru za ovaj segment.
Zanimljivo jer istu kameru na Redmi 10 su ocenili kao zadovoljavajuće upotrebljivu... E sad, može biti da su negde bili manje a drugde više kritični, a može biti ipak da G96 izvlači mnogo više od 50MP senzora nego G88 na Redmi 10.

Biće ovo odličan telefon za male pare.

GSMA recenzija Realme 8i

Ukratko, telefon je izgleda kralj nižeg srednjeg segmenta... 120Hz ekran, G96 ocenjen kao odličan, u rangu Realme 8, sa nešto slabijom grafikom, i ono najinteresantnije kameru su ocenili kao apsurdno dobru za ovaj segment.
Zanimljivo jer istu kameru na Redmi 10 su ocenili kao zadovoljavajuće upotrebljivu... E sad, može biti da su negde bili manje a drugde više kritični, a može biti ipak da G96 izvlači mnogo više od 50MP senzora nego G88 na Redmi 10.

Biće ovo odličan telefon za male pare.
Jako fino upakovan model,interesuje me samo da li podržava možda jači punjač..30w makar?

Ne, 18W samo. Bilo bi valjda previše još i to. 😄

Nemaju oni zvanično definisano, ali se može zaključiti na osnovu dosadašnje prakse.

Za ovaj rang to je minimum 2 OS ažuriranja i barem 2 godine bezbednosnih zakrpa.
Pre neki dan su objavili listu telefona za Realme UI 3.0 i Android 12 i serija 6 je na listi, što potvrđuje to.
Realme 5 Pro recimo neće dobiti 12, ali je i dalje dobija bezbednosne zakrpe.

E sad, to bi sve trebalo uzeti sa rezervom. Recimo Realme 8 će sigurno dobiti i Android 13, 7-ici možda već taj nagovešteni 12 bude poslednji.

hvala ti za informacije.

a kako često stižu sigurnosni patchevi?

Koliko sam ja primetio ni tu nemaju tačnu praksu, barem meni na 8 do sad nisu stigle bezbednosne zakrpe zasebno, nego integrisane sa sistemskim ažuriranjem, koja opet čini mi se nemaju unapred određeni ritam.

Samo da kazem, nakon par nedelja koriscenja da moj Realme 8 radi savrseno sa 4GB RAM-a, ako nekoga interesuje da li je dovoljno...

Ja sam malo bio skeptican s obzirom da se presao sa telefona sa 6GB i s obzirom da ljudi obicno kazu da je 6GB neki optimum danas, medjutim uopste nema nikakvih razlika u radu kada uporedim ovaj i predjasnji RN 8 Pro.
Ne izbacuje aplikacije iz memorije, bas gledam, oko 20 ih je u pozadini, multitaskuje fludino.

Jedino preptostavljam da za igrice nije bas 4GB najsavrsenije. Ali ovako sam odusevljen optimizacijom sistema.

Jedino izludih sto mi se baksuzu razbi kamera i sad ludim zbog toga, ali sam vec sad odlucio da necu popravljati niti kupovati novi isti pre nego sacekam 9-ku, a koliko sam skontao semptebar ili oktobar je meses kada ce biti najavljen.
Vredi li preći na realme 8 sa rn8p?
Ovaj drugi koristim.Doplata bi bila 50tak e.
Uglavnom me vuče da predjem najviše zbog amoled ekrana i težine.

Vredi.

Ako ti je sve u redu sa RN8 Pro, moj savet je da sačekaš narednu Realme seriju, odnosno Realme 9.

Ja sam telefon zamenio samo jer mi je ekran napukao prilično na RN8 Pro, inače ga još ne bih menjao.

Ne bih rekao da dobijaš naročito bolji telefon... Realme 8 ima amoled ekran i to je najveća, konkretna prednost koju dobijaš, možda i jedina. Moj subjektivni dojam jeste da je Realme UI bolji od MIUI, mada ja sam dugogodišnji XIaomi korisnik pa mi je promena svakako prijala, mada i u praksi Realme UI nudi veliko bogastvo prilagođavanja interfejsa i opcija, prosto je sadržajniji.

Što se tiče performansi, tu su egal, G95 je praktično isti kao i G90T, a ovaj moj Realme 8 sa 4GB RAM-a radi podjednako dobro kao i RN8 Pro sa 6GB. Jednostavno Realme UI je fluidan, optimizovan, bez problema.

E sad, ono što definitivno je bolje na RN8 Pro je glavna kamera... Onaj Samsung senzor osetno bolje fotografije daje nego ovaj Omnivision na Realme 8, i mislim da je glavna kamera jedino mesto na kome su uštedeli i verovatno stavili najjeftinij senzor.
Tako da sam proceni, jeste odličan telefon za pare, apsolutno, celokupno iskustvo uređaja jeste bolje nego kod RN8 Pro, ali ne bih rekao da je neko unapređenje, više bi ti bila promena.

Štaviše, čak bih u obzir uzeo i predstojeći Realme 8i... Ja ću konkretno njim da zamenim svoj Realme 8 kojem se razbila kamera. Razlog - iste performanse nudi, odričem se amoled ekrana ali dobijam 120Hz refresh rate za koji sam spreman da se vratim na LCD, i po svemu sudeći Samusngova 50MP kamera na 8i deluje da daje bolje rezultate nego ova 64MP Omnivision na 8, s tim da njemu manjka ultrawide kamera.

Tera i dalje lepo rn8p..još malo pa 2 god.
Najveća mana kod njega mi je težina i možda taj lcd ,iako je solidan.
Verujem da je kompaktniji realme 8.Mada je plastikenac pozadi,za razliku od rn8p.
Ok,verovatno ću razgledati i dalje...pa cemo videti.

Ja se nikad nisam navikao na težinu RN8 Pro... Ja zapravo mislim da on nije toliko težak koliko ima loše raspoređenu težinu nekako, i to je jedina stvar koju sam mrzeo.
Sa Realme 8 mi se ruka preporodila. Nije on mali telefon, ali nije opterećujući za ruku. Nije težak, možeš ga koristiti jednom rukom. Može se reći da je taman.

Jedino eto specifikacijski nije neki skok... Šteta je jedino što ove godine neće biti Realme 9, trebalo je, ali je odložen za narednu godinu zbog nestašice čipova, a verujem da bi 9 mogao da donese neka poboljšanja na kameri ili veći refresh rate....

Mada opet, što se tiče performansi, ovi MTK G9X čipseti stvarno rade besprekorno, tu čak ne bi ni trebalo tražiti neki skok, za jedan telefon srednjeg ranga žvaću sve bez problema.

Tu jedino nastupa taj najnoviji G96 koji je na Realme 8i koji je opet praktično isti kao G90/95 ali ima podršku za 120Hz, i koliko sam video po recenzijama u toj kombinaciji pruža jedan novi dojam korisničkog iskustva. Ja ne bih znao lično, pošto nikada nisam koristio nešto više od standardnih 60Hz.
S tim da je na G96 napravljen kompromis pa ima slabiji GPU u odnosu na G90/95 što bi značilo jedino niže grafičke opcije u igricama, kome je bitno.

Da li znate da li su noviji Realme telefoni negde u Beogradu izloženi upaljeni, da čovek može malo da pogleda Realme UI? Do sada nikakav dodir sa Realme UI-em nisam imao.

Probaj u Telenor radnjama, ja sam tamo probao telefone

vidim fabricki punjac napuni bateriju od 50 do 100% za 15 minuta na 7 pro, ne ostecuje li bateriju toliko brzo punjenje, kakva je trajnost kod vas koji koristite telefon duze vreme?

vidim fabricki punjac napuni bateriju od 50 do 100% za 15 minuta na 7 pro, ne ostecuje li bateriju toliko brzo punjenje, kakva je trajnost kod vas koji koristite telefon duze vreme?

Ne bi trebalo da bude problem. Realme 7 Pro ima dve fizički odvojene baterije koje puni pralelno na po 33W, što je standard na većini sadašnjih telefona. Plus, koristi i SuperVOOC 2.0 tehnologiju koja smanjuje habanje baterije pri punjenju na više načina, između ostalog koristeći veću jačinu struje, a manji napon, zato je i kabl deblji. Ja do sad nisam primetio da mu je brzo punjenje naškodilo bateriji, i dalje drži odlično.

znaci ne mogu bilo koji usb kabl da koristim, mora fabricki?

i da pitam jos koji task manager koristite da vidite zauzece ram-a? koliko vidim nema fabricka aplikacija, moram da potrazim neku na playstoru?

Ako hoćeš da telefon puni na 65W, mora fabrički kabl. A nemoj ni da gledaš zauzeće RAM-a, na ovom telefonu ga ima sasvim dovoljno za bilo šta.

7 pro za 200 evra ostavlja utisak telefona koji kosta 350, jedina stvar koja mi smeta sto su volume dugmici direkt ispod palca dok drzim telefon u levoj ruci

Nazad
Vrh Dno