Šta je novo?

Redmi Note 10 / 10 Pro

koliko je brzo punjenje štetno za bateriju i može li da se isključi ako jeste
ako ne može i ako je štetno koji drugi punjač uzeti :)

Po zakonima hemije baterija se brže degradira kada je izložena većim temperaturama koje su prisutne tokom brzog punjenja, ali je u slučaju mobilnih telefona taj procenat degradacije praktično zanemarljiv u odnosu na prosečni radni vek telefona.
U prevodu osim ako nemaš nameru da telefon koristiš 4-5 godina sa istom baterijom s namerom da ti baterija bude u što boljem stanju i nakon toliko godina, onda je briga oko brzog punjenja nepotrebna.

naručio sam sa alija od 18w punjač, taj mi deluje ok. Ionako mi treba još jedan punjač

jel se može podesiti kad sam na početnom ekranu da kad prevučem na levo da mi se ne prikazuju vesti već nešto što ja hoću

vrede li nešto one zaštite za kameru što ima da se kupe na aliju

Ja sam prema tome bio skeptičan, u smislu da je nepotrebno ali nakon što mi se desilo ovo na mom Realme telefonu mislim zapravo da nisu tako loša stvar, posebno ako nemaš neku masivniju masku.

D4QVurm.jpeg

kako li ti je to uspelo, naručiću onda
nadam se da neće biti lošije slike zbog toga

Pa jedan od onih baskuznih padova, telefon pao direktno na kameru i udario o donju ivicu stola.

Mada cenim i da je do fragilnijih kamera jer ovde kao sto vidiš svaka kamera je izbočena za sebe. Nije kao kod većine telefona da su sva sočiva smeštena iza jednog komada stakla koje je verovatno jače.

Uglavnom, opet kažem, ove maske koje se dobiju uz telefone obično su u ravni sa kamerom ili najminimalnije moguće iznad kamere pa ako telefon sleti na kameru kao meni, verovatno da postoji šansa da strada kao i staklo spreda, doduše uz baksuzluk, ali eto desi se.

Sve što se stavi preko kamere kvariće kvalitet fotografija, u to nema sumnje.

Pa da, jednostavno preko dolazi lepak i još jedan komad stakla, u nekoj meri će za početak smanjiti svetlost koju sočivo prima.

Zato rekoh, ako već neko brine za kameru, bolje kupiti rigidniju masku koja ima deblji izrez preko kamere. Video sam i one Nillkin maske koje imaju klizeći poklopac za kameru.

Mada ja ne bih brinuo preterano kod tih "normalnih" modula kamere. Jedino je bezvezno ovako kao na Realme 8 kada isture kamere, taj komad stakla koji pokriva sočivo je bio toliko tanak da nije ni čudno što se razbilo.
A koliko mi je poznato većina za taj komad stakla koji normalno pokriva celi modul koristi Gorilla Glass tako da je solidno zaštićeno u startu.

Koliko Vam pomaze Gcam, da li moze neko da okaci neku fotku stock vs gcam? Tnx

Da li je neko resio pitanje baterije.
Preko noci mi isprazni i do 25% baterije.

Obriši cache za Google Play Services i proveri da nije nešto zaglavljeno na sinhronizaciji, pa restart.
Osim toga može biti neka app što si instalirao.
Eventualno može problem da pravi i neka od Xiaomi Services aplikacija (Xiaomi network services) ali ja to ne diram, osim ako ne proverim prvo sa nekim ko zna šta tačno raditi.

Obriši cache za Google Play Services i proveri da nije nešto zaglavljeno na sinhronizaciji, pa restart.
Osim toga može biti neka app što si instalirao.
Eventualno može problem da pravi i neka od Xiaomi Services aplikacija (Xiaomi network services) ali ja to ne diram, osim ako ne proverim prvo sa nekim ko zna šta tačno raditi.
sad cu probam.

Nista nisam uradio,baterija i dalje curi kao luda.
Citao nesto na xiaomi forumu da ce poprave sledecim azuriranjima.
Ako nelazu,poceli su da se prose...ju.
Sad opet factory reset pa cu videti.

ja i dalje ne provaljujem kako da eksportujem kontakte na sim, imam opciju samo da napravim vcf fajl i da sinhronizujem sa nalozima

Koliko Vam pomaze Gcam, da li moze neko da okaci neku fotku stock vs gcam? Tnx
Ja imam neku Px Gcam, ništa to ne radi bolje od fabričke. Pritom ne slika 108mpx. Ja sam zadovoljan slikama sa običnim softverom, da ne pričam za 108mpx kad uhvati kadar i kad se kropuje zoom je sasvim ok. Imam u vidu naravno o aparatu u kom je segmentu i koliko košta.

Ta 108 mp kamera je ubacena samo da bi se telefon prodavao zbog nje. Kao sto sam vec vise puta naglasio taj procesor iz telefona nema dovoljno snage da obradi fotografiju koju napravite sa 108 mp senzorom i onda dzaba vam ista.

Evo samo cu uzeti primer kod mog bivseg telefona i sadasnjeg sa istim gcam programom na mi 9t kada sam slikao nesto sa hdr trebalo mu je vremena da sliku obradi i da je snimi a pritom sam cekao dobrih mozda 30 i vise sekundi da sve to snimi da bi mogo sledecu fotografiju da napravim, dok sada sa poco x3 pro ta ista gcam kamera sa istim senzorom sociva koji imaju oba telefona poco tu sliku snimi u sekundi i spreman je odmah za drugu fotografiju.

Hocu da kazem koliko znaci dobar procesor u telefonu a pritom mogo bih da kazem da poco pravi sigurno bolje slike od mi 9t iako je ista kamera i na jednom i na drugom telefonu.

И мој претходни телефон је mi 9t и потпуно претерујеш са тих наводних 30 секунди приликом сликања.Са тим телефоном сам, користећи gcam,направио фотографије у свим условима осветљења које су потпуно у рангу ако не и боље од оних које правим са rn 10 pro.
Зато сада мало жалим што нисам отишао на poco f3 очекујући од овог телефона већи напредак у квалитету слика.

Ne pišem o brzini obrade slike već o kvalitetu iste. Procesor da naravno ima udela u brzini obrade slike ali isto tako da je neki 860 cpu ne bi uređaj koštao koliko kosta vec 150e više. Elem imam I Nova 5t sa boljim cpu i losijom kamerom pa ko sta voli. Ova kamera na Note 10pro je 18 puta bolja od Nova 5t kamere, a opet pa Nova 5t je brži.

И мој претходни телефон је mi 9t и потпуно претерујеш са тих наводних 30 секунди приликом сликања.Са тим телефоном сам, користећи gcam,направио фотографије у свим условима осветљења које су потпуно у рангу ако не и боље од оних које правим са rn 10 pro.
Зато сада мало жалим што нисам отишао на poco f3 очекујући од овог телефона већи напредак у квалитету слика.
Ne preterujem nista nego pisem kako jeste, primer sam dao kada sam slikao sa gcam u nocnim uslovima pa treba da procesuira sliku pa se ceka i po 30 sekundi da sve to obradi i omoguci mi da mogu da slikam sledecu sliku.

Uostalom verovo ti meni ili ne, ne zanima me ja samo znam koja su moja iskustva a znam sta pisem vrlo dobro. A isto tako kazem da ova 108 mp je tu samo da se kaze kao eto ima 108 mp kameru a sto nema procesor koji moze da izvuce iz fotografije sve detalja to nema veze.

Pa ja sam sa 108mpx pravio poprilično dobre fotografije
Nisam ja reko da on pravi lose fotografije nego da ne moze da izvuce sve detalje koje socivo vidi i snimi a kada procesor obradjuje fotografiju posto nema dovoljno snage ti neki detalji nisu ostri i detaljni kao sto bi trebali da budu.

Slika kada je gledate preko telefona je vrhunska ali kada se prebaci na racunar onda se vide ti nedostaci ali daleko od toga da je fotografija neupotrebljiva.

Na kraju krajeva svaka kamera je dobra bitno je da zabelezi trenutak koji zelimo ili uspomenu.

Ne preterujem nista nego pisem kako jeste, primer sam dao kada sam slikao sa gcam u nocnim uslovima pa treba da procesuira sliku pa se ceka i po 30 sekundi da sve to obradi i omoguci mi da mogu da slikam sledecu sliku.

Uostalom verovo ti meni ili ne, ne zanima me ja samo znam koja su moja iskustva a znam sta pisem vrlo dobro. A isto tako kazem da ova 108 mp je tu samo da se kaze kao eto ima 108 mp kameru a sto nema procesor koji moze da izvuce iz fotografije sve detalja to nema veze.
Моје искуство са ми 9т је баш како сам написао,те ноћне фотке дуже обрађује,то је неких 10 сек. отприлике.А не бих се сложио ни да овај телефон даје лоше слике,али сам очекивао стварно више.Нарочито што све поредим са моделом из 2019.

Ni matorom Redmi note 4 sa sd625 nije trebalo 30 sekundi na gcam.
Mi9t je bio viša klasa od redmi note serije. Ni

Ni matorom Redmi note 4 sa sd625 nije trebalo 30 sekundi na gcam.
Mi9t je bio viša klasa od redmi note serije. Ni
Jesi imao Mi 9T pa sa sigurnoscu mozes to da tvrdis? Vidis ja jesam imao i to dva obican i pro i videla se razlika u obradi fotografije i opet napominjem sa HDR+ Enhanced.

Ni note 4 sa enchanced gcamom nije pravio sliku 30 sekundi.
Opet te pitam jesi imao Mi 9T ili pricas nesto napamet? Nisam nigde reko da je sliku pravio 30 sekundi nego da mu je trebalo sve da obradi i da snimi ukupno 30 sekundi. pogotovo je ovo bilo izrazeno na nocnim fotografijama.

Stavite Redmi Note 9 pro i Redmi Note 10 pro i videćete ko bolje okida slike u max megapiksel modu. (Direktno ih upoređivao). Tih 108 okačite mačku o rep jer je to marketinški trik. Kvalitet slike najmanje zavisi od tih megapiksela, u igri su neke druge stvari kod senzora. Megapikseli se mogu softverski naduvavati, što i uveliko i čine proizvođači telefona pogotovo u budžet segmentu.

Cudna stvar sa kamerama telefona,vrlo cesto mi se desava da se selfi kamera zaglupi,tj da ne mogu da prebacim sa prednjih kamera na selfi kameru.Jednostavno,kada hocu da uzrotiram kamere na ekranu mi se prikazuje slika crno bele boje.Ima li neko ideju kako to da resim?Za sada je jedino resenje,restartovanje telefona

Da li je bila neka akcija nedavno za Note 10 Pro?
Nisam pratio u poslednje vreme a resio sam da bas njega pazarim pa ne znam da li su ucestale te akcije ili da uzmem po ovoj ceni od 38.000 (model od 6GB)

Vrh Dno