Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

lol

sad ste me naterali da pogledam review moje kartice da vidim koliko se okrece vent i koliko je to %

ima dva biosa - jedan sa agresivnim ventom na 1100 rpm i to mu je 36% i drugi sa tihim ventom na 840 rpm i to mu je 28%. kakvi 1600 rpm, 50% vent itd??

mene uzasava vent od napajanja! desilo mi se da se upalio jednom hteo sam da poludim, kupio sam noktuu da ga zamenim ali mi treba tacno ceo dan jedan da rasklopim komp da dodjem do napajanja -.- za sad se trudim da se ne pali pa ga ne cujem, tako da je komp tih. vrti se samo cpu na 600 rpm i gpu na 800 i to je to.

Za fan curve ne koristis dokazani Afterburner?
Video sam dosta ljudi da se zali na nestabilnosti u kombinaciji Afterburner i Radeon drajveri, tipa zacrni se ekran na sekund i sl. pa sam zato zaobisao.

imas custom fan curvu i u amd driverima, samo ako ti bios ne da manje od 47% onda dzabe ti ona (kao i bilo koja druga). mozda da probas sa more power tool da mu das drugi min rpm i da onda podesis custom curvu u amd driveru.

Ne citas sta pisem, Fan curve u Radeon drajverima (i u Gigabyte programu za to) je bagovit do bola, smanjim sa 47% na onih 33% ispod cega mi ne da i fan rpm ode na 3000+rpm

stvarno nisam video da si igde napisao da problem postoji i sa amd driverom. napisao si za afterburner.

edit: napisao si da ne radi, nisam znao sta se tacno desava.

pa koje je onda resenje? ja bi probao more power tool.

Da podelim utiske sa ovom mojom Gigabyte 6600XT Gaming OC Pro.

Ventilatori su katastrofa. Em su lose podesili fan curve/zero fan u BIOSu em su bucni u radu... jedan od njih i nije dobro podmazan jer se cuje grebanje na odredjenom broju obrtaja.
Na oko 55°C se pale ventilatori na ~47% sto je jako primetno, ramp down/ramp up je previse agresivan tj previse osetljiv na promene temperature pa dodje u situaciju da pali/gasi ventilatore par puta u minuti. Fan control naravno ne radi, ni iz AMD drajvera ni iz Gigabyte programa za kontrolu. Jedina recenzija koju sam nasao pre kupovine je sa KitGuru gde su pohvalili kuler jer je tih i masivan.

znam, napisao si da ne radi, ali sam mislio da "ne radi" se odnosi na to da ne moze ispod 33%, ne da brljavi skroz. mislio sam da mozes da resis sa mpt i onda koristis driver za regulaciju, ali ocigledno ne.

Ventilatori su katastrofa. Em su lose podesili fan curve/zero fan u BIOSu em su bucni u radu... jedan od njih i nije dobro podmazan jer se cuje grebanje na odredjenom broju obrtaja.
Na oko 55°C se pale ventilatori na ~47% sto je jako primetno, ramp down/ramp up je previse agresivan tj previse osetljiv na promene temperature pa dodje u situaciju da pali/gasi ventilatore par puta u minuti. Fan control naravno ne radi, ni iz AMD drajvera ni iz Gigabyte programa za kontrolu. Jedina recenzija koju sam nasao pre kupovine je sa KitGuru gde su pohvalili kuler jer je tih i masivan.
Hah, poručio sam upravo taj model pre nekoliko sati. Hajde, uporedićemo utiske krajem nedelje kada očekujem da će pristići.

Kakve su temperature, inače? (GPU / hotspot temperature, default profile.)

Kad su ventovi iskljuceni, ne prelazi nekih ~48°C u ITX kucistu bez dodatnih ventilatora koji uvlace vazduh, sto je dosta dobro po mom misljenju, ima dosta metala za tako mali cip. U vecini slucajeva se temperature krecu oko 65°C za GPU i 85°C do 90°C za hotspot. Evo i slika GPUz posle par minuta Heaven-a, uz overclock +20% Power, 2276 VRAM i 2833 GPU
Screenshot 2021-08-24 160338.png

Svakako sam planirao da kupim jos dva ventilatora koja bi isla ispod grafe, ali ce ipak da padne jedan de-shroud sa Noctua ventovima da utisam ovo cudo od ventilatora.
Probao sam i Afterburner, ali ne umem da nateram da radi ispod 47%, iznad tog procenta radi custom fan kriva, ali ispod ne prima nista sto podesim...

Sasvim dobre IDLE / LOAD temperature za opisano kućište. Šteta za poteškoće sa ventilatorima i softverom... Prema mom iskustvu, Windforce ventilatori jesu među bučnijima (Sećam se GTX 1060 / GTX 1080 Ti G1 GAMING modela.), ali ove brljotine sa softverom im baš nisu bile potrebne.

Da, imao sam GTX980G1 Gaming pa znam iz prve ruke :confused: Iskreno, previse sam verovao onom review-u sa KitGuru, al dobro, sta je tu je...

I zavojnice mi piste pride, pa obrati paznju i na to...:ROFLMAO: Pogledaj ako se setis da li ima "Warranty void if removed" nalepnica, posto se meni cini da nije bila kod mene, a mrzi me da je vadim iz kucista da proverim...

Mislim da nijedan od recenzenata nije opširno pisao o ovim problemima... Zapravo, niko ništa nije ni spomenuo. Eto, lako se navučeš. :)

Dakle, i coil whine? Divno. :D Elem, važi se, pogledaću.

coil whine nemoj da te plasi, to bukvalno zavisi od primerka do primerka. moja recimo nema, posrecilo mi se. odnosno nema u opterecenju u kom je ja koristim, mozda ce da zapisti nekad, ko zna... meni se desavalo da mi prethodna kartica u jednoj igri pisti u drugoj ne. ova do sad nije pistala ni u jednoj, sto ne znaci da nece.

lol

sad ste me naterali da pogledam review moje kartice da vidim koliko se okrece vent i koliko je to %

ima dva biosa - jedan sa agresivnim ventom na 1100 rpm i to mu je 36% i drugi sa tihim ventom na 840 rpm i to mu je 28%. kakvi 1600 rpm, 50% vent itd??

mene uzasava vent od napajanja! desilo mi se da se upalio jednom hteo sam da poludim, kupio sam noktuu da ga zamenim ali mi treba tacno ceo dan jedan da rasklopim komp da dodjem do napajanja -.- za sad se trudim da se ne pali pa ga ne cujem, tako da je komp tih. vrti se samo cpu na 600 rpm i gpu na 800 i to je to.
Koje beše kućište i napajanje imaš...?

kuciste je kinez koji nema ime, samo ram i 6 lima koji se skroz rastavljaju u paramparcad, trenutno je komp u ramu samo, ima 4 lima, dva sam otvorio zbog luftiranja. napajanje je corsair sf750

Obrisi afterburner, obrisi sve programe za kontrolu fana grafike u stvari. Unnistal drajvera, driver cleaner odradi iz safe moda i cista instalacija drajvera.

Jednom je mene zezao fan curve u kombinaciji sa afterom pa sam odradio i tako i bilo je ok. Ta grafa ne sme da se cuje. Ako je pandan rtxu 3060 a imao sam gaming oc pro onda ne bi sme da se cuje uopste. Taj hladnjak je overkill za tako efikasnu kartu

Čim sam instalirao drajvere sam probao fan curve u njima i nije radilo, tako da nije do konflikta sa drugim programima

@sam633 U ovom kontekstu cista instalacija drajvera je ona gde nema zaostalih repova od prethodnih drajvera (odradio sam DDU kad sam vadio nV graficku) i programa koji mogu doci u konflikt sa funkcionisanjem doticnih drajvera.

Ok. Mada, to je samo ionako jedan repozitorijum driver-a u Windows-u.

Više sam mislio na to, da nema instaliranog Radeon Software-a i sličnog među-softvera, kad se ide preko *.inf.

Ako i tada ne radi podešavanje PWM-a u MSI AB, tipa na 0% ili po želji, onda je moguće da je sam proizvođač kartice ograničio njenu upotrebu u VBIOS-u. Možda je moguće editovati VBIOS, ali sam izgubio nit u poslednje vreme sa tim, mislim da Igors LAB ima tako nešto.

Stigla je jutros. Posle nešto više od pola sata u Heaven benchmark-u, GPU / Hot Spot temperature su bile prilično dobre, oko 56°C i 80°C respektivno. (Ambijentalna temperatura je 25.5°C, Cooler Master H500P Mesh kućište.) Nakon toga, posle 15 minuta idle-ovanja, temperature su pale na 41°C. (Dva 60Hz monitora, 1440p i 1080p.) Što se tiče ventilatora i buke, ventilatori su se tokom benchmark-a vrteli u rasponu od 44% do 51%. Ni u jednom trenutku nisu bili bučni, premda je to veoma subjektivna stvar. (Nisu bili glasniji od Silent Wings 3 ventilatora sa Dark Rock 4 hladnjaka, niti onih sa prednje strane kućišta. Takođe, nikakvo škripanje ventilatora nisam primetio.) Ako sam dobro zapazio, ventilatori su se pokrenuli kada je temperatura GPU-a dostigla 49°C ili 50°C, i to na 44%. Samo jednom su se zaustavili nedugo potom inicijalnog pokretanja, i to na svega nekoliko sekundi. Nakon sledećeg pokretanja su do kraja benchmark-a bili aktivni. Pištanje navojnica nisam primetio tokom benchmark-a. Provrteću do kraja dana nekoliko igara, pa ćemo videti da li tu nešto odudara.

Pogledaj ako se setis da li ima "Warranty void if removed" nalepnica, posto se meni cini da nije bila kod mene, a mrzi me da je vadim iz kucista da proverim...
Ne, nije bilo nikakve warranty void nalepnice.

Prilozi

• 6600xt_heaven_run_01.png
    6600xt_heaven_run_01.png
    28.1 KB · Pregleda: 31
^gde si uzeo i koliko para?

Probah Borderlands 3 i DOOM Eternal. Definitivno je fan curve čudno podešena... Ventilatori se pale na 50°C, i tokom igranja dešava da se na 51°C, 52°C gase, što uzrokuje više nepotrebnih 'off-on-off' momenata. (Recimo, otvorite mapu, pauzirate igru, i bilo šta slično što obara GPU load.) Čini mi se da u Radeon Software-u bug-uje fan curve podešavanje, baš kao što je danilo989 opisao. (Ventilatori se u pojedinim momentima pale na 100%, bez obzira na zadata podešavanja.) Elem, izgleda da treba čačkati dalje. :)

^gde si uzeo i koliko para?
Poslao sam ti privatnu poruku.

taj problem ima mnogo grafickih sa start stop, posebno kad je ukljucen vsync ili nezahtevne igre. uvek moram da fiksno podesim fan da ne bi kretali i prekidali svaki cas..

Stigla je jutros. Posle nešto više od pola sata u Heaven benchmark-u, GPU / Hot Spot temperature su bile prilično dobre, oko 56°C i 80°C respektivno.
Izvini, nisam ispratio kako si je kupio, da li novu ili polovnu, ali ne znam zašto su ljudi tako opsesivni oko temperatura?? Ako si je kupio novu imaš najmanje dve godine garancije, ubaciš, pustiš automatiku da radi i uživaš u igranju. Ako nešto nije u redu primetićeš posle par sati igranja, jer kad nešto ne funkcioniše kako treba to se ne vidi na HWINFO, Afterburneru ili ne znam gde, nego u samoj igri koja ne radi kako treba.
Sam AMD je objavio da je 110 junction/hotspot temperatura očekivana i to mogu da potvrdim iz svog primera, ali nije o tome reč. Jedino što može da bude bitno je temperatura memorije i VRM-a grafike, a pošto GDDR6X na RTX3000 grafikama debelo prelazi 100 stepeni u radu, mogućih 85 na Radeonima u pikovima koje sam imao su hladovina u odnosu na to,
Kupio si grafičku da bi uživao u igrama. Uradi to. Uživaj. Pusti ventilatore, temperature i druge gluposti, ako nešto ne funkcioniše videćeš i sam pre nego što ti bilo koji program kaže.

ja sam to imao sa 980ti. resio sam tako sto sam u afterburneru drzao fan na 25% kad je u idle, i posle postavio krivu da raste shodno temperaturi. ta 980ti se kuvala na 89 stepeni samo da bi bila tiha :D lol

edit: kako da uzivas kad ti nesto zuji pored tebe?! -.- meni je apsolutni imperativ da se kompjuter ne cuje u loadu. jedno vreme sam drzao radijator od 36cm napolju da se hladi pasivno da se ne bi culo nista :D dobra stara vremena

Za to ulozis u kuciste I ventilatore, a ne da kuvas graficku I smanjujes joj brzinu ventilatora.

u pravu si. 6800 se trenutno luftira lepo, retko zadje u 70-e sa ventilatorom na 800 rpm. ali ta kartica je dosta jaka i efikasna i ni ne mucim je preterano. 980ti sam dusu izvadio, i nisam joj dao da bude bucna. de ce mi dusa :LOL:

Nazad
Vrh Dno