Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Isprobah FSR na Necromundi na 580 4GB kartici kod ortaka, radi fenomenalno na srednjem mod-u, quality FSR mod-u, 70-tak fps vise uz 80%low-20%normal podesavanja. Neocekivano iskustvo koje ce me poterati da ubacim u opticaj i RX 6500 XT/RX 6600 graficku a ne samo GTX 2060 / GTX 3050 Ti, uz naravno uslov da bude FSR i/ili naslednik podrzan u Battlefield 2042 i Halo: Infinite.
Ajde ako te ne mrzi, korak po korak uputstvo kako instalirati, a da radi...

1. AMD 21.7.1 ili noviji drajver za graficku (ne mora nista da se podesava u samom Radeon Software-u.
2. Necromunda:Hired Gun verzija 1.58474 ili novija
3. Samo u podesavanjima za video, ima ispod DLSS opcije, FSR opcija, ultra quality je fenomenalan, quality je fenomenalan, ispod moze da prodje, al meni licno malo smetalo.

On ima original (igrao je dosta prethodnu igru od studija E.Y.E.: Divine Cybermancy), pa smo isprobali cim je izasao patch za FSR. tako da mozda sa nekm novijim patch-om moze da se tera ispod quality podesavanja FSR bolje, al cisto sumnjam.

Sve osim tekstura i jos jednog podesavanja, zaboravih sad, je bilo na low, i samo teksture i to jos podesavanje sto ne mogu da se setim na jedno iznad, normal. 1080p, 120Hz monitor. mozda masim par fps gore dole, bilo je 90-95 fps bez FSR, native resolution a sa FSR na quality 165 fps.

Videcu uskoro da isprobam i u Kingshunt kod sebe. Iskreno da je FSR podrzan u Warzone i da ga podrzavaju Battlefield 2042, Halo:Infinite i druge nove pucacine/mobe/ ja ne vidim poentu prelaska sa 580 8GB AMD kartice (I sad jedini razlog zasto uopste razmisljas upgrade je Nvidia DLSS), znaci meni sad Warzone sa ryzen 3600 + 580 4GB radi na ~90fps, da Warzone ima FSR, pa znaci ne bi mi padalo ispod 120-130 fps-a.

A da ne spominjem da sam u medjuvrenu saznao da moze da se postigne isto smanjenje latencija sto dostavlja Nvidia Reflex (sa bilo kojom kombinacijom komponenti), sa ogranicenjem FPS-a pomocu MSI Afterburner-a, ... sto predstavlja jos jedan adut Nvidia kartica koji je eliminisan u korist AMD-a. Detaljan dokaz i test na ovom snimku: watch?v=7DPqtPFX4xo

Poslednja izmena:
Posto sam uhvatio da prelazim Witchere, u Witcher 2 (dx9 igra) sam ukljucio ubersampling i iako primecujem razliku ipak prosek od 75fps-a (vs 160) uz dropove je daleko primetniji nego "eye candy" koji time dobijam.
Igra pritom ima problema jer povremeno puca ili ima crne ekrane dok nastavlja da radi u pozadini (gde je jedino resenje izlogovati-ulogovati se opet da bi imao pristup desktopu,+ponovo pokretanje igre) a kada se US iskljuci bez problema radi.

Witcher 1, Bioshock, Kotor, Age of Mythology, Baldur 1 & 2, Act of War - starije igre koje sam isprobao i koje su za sada radile bez problema (sa preko 150fps-a) - cisto da neki clanovi ne pokusavaju razne egzibicije (poput ubersamplinga) i posle kukaju i pljuju ovde kako Radeoni rade lose i da je do problema sa drajverima...

jedan korejanac sa kojim se cujem s vremena na vreme mi je javio da je sa najnovijom verzijom dxvk resio problem sa rdna2 i armored warfare. da prijavim ovde, mozda nekom znaci za crysis engine igre.

Jedan "svjež" gaming test za 6600 XT.
Nije loša grafička, kada bi cijena bila ok.
Ali dok dođe na ove prostore, mislim da će biti preko 500 eur.

Ova 6600 koristi 8x pcie 4.0 lanes i verovatno nece moci da radi punim kapacitetom na pcie 3 sto je odmah veliki minus jer nam treba ploca sa pcie gen 4.

Ako je ovo istina, onda ce cene za 6600XT da odu u nebesa kod nasih skalpera/retailova
ofJhmXA.jpg

Ne znam koliko je tacno , uglavnom po informacijama sa neta ispada da je mnogo vise rtx 3xxx nego novih 6xxx, ali ovaj sajt tvrdi da je vise 3090 kartica nego cele 6xxx linije na steam platformi.
Mozda zato i plasiraju ovako 6600 jer znaju da ce se sigurno prodavati s obzirom da su trazene a nema ih dovoljno.

Ako se pogledaju prethodne generacije i njihove cene, uračuna inflacija, nove takse, nerealno je očekivati da MSRP bude ispod 300$. Zašto je 80$ više - zato što im se može. Ali čak i da je MSRP 300$, sa ovakvim stanjem tržišta, to bi trajalo 3 dana i onda opet na 450+
Uostalom, RX 580 ima MSRP od 230$ pa se prodaje za 500$. I nema mnogo toga što može da uradi dokle god rudari žele da plate više od gejmera. Na kraju, finansijski izveštaji i zelenih i crvenih kažu da oni nemaju problema sa prodajom grafičkih čipova

Što se same karte tiče, nema se šta mnogo zameriti. Čak ni pcie x8 nije ograničenje ni na 3.0 slotovima koliko sam video. Tako da, dokle god neko (Intel, nVidia) ne ponudi bržu kartu po nižoj ceni, ova će imati najbolji odnos cena/FPS.

ma sve ce to da radi stock, nema tu dileme. i ti ventovi sto su bucni to se utisa custom curvom, nista to nije veliki problem. ali eto... ocigledno je da na high end kompu koji ima itekako highe end cenu - stede gde stignu...

Ako nekog zanima, mocice uskoro da se nadju Gigabyte 6600XT modeli u At*m-u, od ~64.000 do ~69.000 rsd

To je vec pristojnija cena

Pristojna cena, jel to sarkazam?

Ja sam moju referentu 5700XT platio 51.000 dinara 2019. Sta je pristojno u ovoj ceni 6600XT koja je klasa ispod ~7% brza od 2 godine stare karte, a 25% - 35% skuplja ??

Pristojnija, ne pristojna. Na trzistu gde je RTX3060 80k+ a 3060Ti oko 100k ovo je pristojnija cena.

Pristojna mozda tebi, koliko je meni nepristojna, kada tako postavis stvari.

Performance/$ daleko manja u odnosu na prethodnu generaciju, sto je automatski stavlja u kategoriju preskupo za ono sto nudi.

Sve si u pravu, al market je takav trenutno, odnosno nikakav... prosle godine ispustim 5700xt pulse za 400e, dogovorio se sve sa likom i on odustade... tada nisam hteo da dajem preko 400e za kartu, a vidi gde smo sad :sick:....

Ja se slabo sećam ali samo za vreme VooDoo2 kartica je bila ovakva "paljevina" da se kupi grafička karta (tada akcelerator).
Ovo što se danas dešava (na "tržištu", kako kolega spomenu) je velika sramota i za AMD jer je i sam počeo da se "prilagođava" događajima.
Ja ovih dana, naročito kako je 6600XT u fokusu, primećujem zdrav razum samo kod nezavisnih testera koji su već dugo na sceni i jednu veliku gomilu onih koji besramno opravdavaju "trenutno stanje".
I ranije je bilo poznato da se bez marketinga ne može (pre)živeti ali ovo danas je neki novi nivo.
Ako nekog zanima, mocice uskoro da se nadju Gigabyte 6600XT modeli u At*m-u, od ~64.000 do ~69.000 rsd
Teško da će bilo ko da izdvoji tolike novce za tako neinovativnu grafičku karticu samo pod izgovorom da je takvo stanje trenutno.

^ni nema vise rasprodao je sve :/ najjeftinije sto ima u drugim radnjama je 85.900 tj 20.000din skuplje. Ni na KP nije bolja stvar a generalno mi se cini da cene posle malog pada idu opet gore

Da podelim utiske sa ovom mojom Gigabyte 6600XT Gaming OC Pro.

Ventilatori su katastrofa. Em su lose podesili fan curve/zero fan u BIOSu em su bucni u radu... jedan od njih i nije dobro podmazan jer se cuje grebanje na odredjenom broju obrtaja.
Na oko 55°C se pale ventilatori na ~47% sto je jako primetno, ramp down/ramp up je previse agresivan tj previse osetljiv na promene temperature pa dodje u situaciju da pali/gasi ventilatore par puta u minuti. Fan control naravno ne radi, ni iz AMD drajvera ni iz Gigabyte programa za kontrolu. Jedina recenzija koju sam nasao pre kupovine je sa KitGuru gde su pohvalili kuler jer je tih i masivan.

o bezveze! jel mozes da zadas min rpm pomocu more power tool? 47% koliko je to rpm? oko 1500? to nije tiho definitivno

kod mene 6600xt na stanju 500 evra ravno.

Ovo sto je novije to je blesavije, evo sada sam bas pogledao moja msi 1070ti gaming na 70% okrece ventilatore sto mu dodje 1750 rpm ne cuje se. A ja jos ko vo zagrizo da prodam ovu i kupim rx 6600 xt. Mada iskreno ako budem to radio ja cu samo gledati power color red dragon.

@Skankhunt42 ~47% je oko ~1650rpm. Videcu sa Red BIOS Editor/More power tool sta mogu uraditi. Koliko mi se cini u BIOSu je 33% apsolutni minimum za RPM

svasta svama 1700 rpm.... moja se okrece na 800 u kucistu velicine kofice za eurokrem

Nazad
Vrh Dno