Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro je pa nisam kupio :D

Cim su culi da smo sleteli iz Dubaija, odmah su nam rekli da stavimo sav prtljag na traku. Tamo je sat jeftiniji 100eur, al da su mi nakucali ovde carinu + porez, platio bih dosta vise.

Kada lično unosiš limit je 100 €.

Poslednja izmena:
Znam za to, ali nisam znao da li se odnosi i na stvari kupljene u duty free.

Cao svima!
Moze li neko da mi kaze da sta cu sve morati da platim (carina, pdv itd) na ovu cifru? Dakle, ukupno 60.92$ sa tax i shipping. Sama vrednost bez toga je 49$ i iskoristio sam kupon dakle 44.1$. Evo i slike gde su sve lepo razdvojili. Salju fedex-om.

Prilozi

• Screenshot_20210712-041112_Chrome.jpg
    Screenshot_20210712-041112_Chrome.jpg
    49.8 KB · Pregleda: 34
Cao svima!
Moze li neko da mi kaze da sta cu sve morati da platim (carina, pdv itd) na ovu cifru? Dakle, ukupno 60.92$ sa tax i shipping. Sama vrednost bez toga je 49$ i iskoristio sam kupon dakle 44.1$. Evo i slike gde su sve lepo razdvojili. Salju fedex-om.
Vrednost je oko 42 evra (49 $), pa posto je to manje od 50, nema carine. Lutrija je da li ce da naplate otvaranje i pdv, mada posto ide fedexom, kontam da nece. Taj kupon nije bitan ovde jer je ionako vrednost manja od 50 evra.

Ako je zbir robe i poštarine do 50e plaća se PDV na vrednost robe a ako je preko 50e plaća se na zbir carina+PDV+carinsko zastupanje. Vrednost robe ako ima fakturu u kojoj je iskazana puna vrednost i popust računa se puna vrednos. Tako zakon kaže a biće kako bude.

Hvala na odgovorima.
Mada, po svemu sudeci bice ovako kako Mashinac kaze. Iscitao sam sve na sajtu carine, tako da nema koliko je vrednost artikla, koliko tax, koliko shipping, pa kao da bude ispod 50. Nope, sve to podleze carini.
Ewww bas me nerviraju al sta sad kad je tako.

Nisam gledao prilog, vidim da je posebno iskazan porez i naplaćen, trebalo bi da bude u kategoriji do 50e i ništa ne plaćaš jer je porez plaćen a to države izmedju sebe kasnije refundiraju. Samo da ne bude USD da skoči jer se računa kurs na dan carinjenja.

Nisam gledao prilog, vidim da je posebno iskazan porez i naplaćen, trebalo bi da bude u kategoriji do 50e i ništa ne plaćaš jer je porez plaćen a to države izmedju sebe kasnije refundiraju. Samo da ne bude USD da skoči jer se računa kurs na dan carinjenja.
Danas stize pa cemo videti sta ce javiti. Ja mislim da bez 2000 sigurno necu proci 😁
Onaj njihov tekst na sajtu carine je toliko 'agresivno' napisan mogli su skratiti gomilu onog teksta i napisati 'naplaticemo vam sve, sve cete da platite, placas duplo vise, ma ima da platis, platis ili vracamo, sad ces da vidis koliko ces da platis, znad 50 ima da platis jos toliko itd...

To je od 01.01. počelo sa tim stvarima i na osnovu propratne dokumentacije (neki CP obrasci) i fakture ako je iskazan porez i naplaćen države se medjusobno prebijaju za porez. Ne plaća se ništa jer PDV je plaćen u zemlji slanja. Do tada su fakture išle bez poreza jer se roba izvozi (oslobodjeno plaćanja poreza) a sada postoji mogućnost plaćanja poreza u zemlji prodavca i tako se ubrza postupak carinske kontrole u zemlji uvoza. To ne važi ako ti paket šalje fizičko lice i tad se računa vrenost robe sa porezom jer mora da priloži račun Zna da napravi problem ako skoči valuta plaćanja u odnosu na euro pa bude zbir cene bez poreza i poštarine preko 50e. Kod Fedexa ti je carinsko zastupanje oko 4200-4300 din. da znaš za sledeći put jer 2k dinara nije ni za doručak.

To je od 01.01. počelo sa tim stvarima i na osnovu propratne dokumentacije (neki CP obrasci) i fakture ako je iskazan porez i naplaćen države se medjusobno prebijaju za porez. Ne plaća se ništa jer PDV je plaćen u zemlji slanja. Do tada su fakture išle bez poreza jer se roba izvozi (oslobodjeno plaćanja poreza) a sada postoji mogućnost plaćanja poreza u zemlji prodavca i tako se ubrza postupak carinske kontrole u zemlji uvoza. To ne važi ako ti paket šalje fizičko lice i tad se računa vrenost robe sa porezom jer mora da priloži račun Zna da napravi problem ako skoči valuta plaćanja u odnosu na euro pa bude zbir cene bez poreza i poštarine preko 50e. Kod Fedexa ti je carinsko zastupanje oko 4200-4300 din. da znaš za sledeći put jer 2k dinara nije ni za doručak.
Hahahah umirem na poslednju recenicu 🤣🤣

Ako je zbir robe i poštarine do 50e plaća se PDV na vrednost robe
Ako je cena robe do 50e, ne gleda se postarina u tom slucaju. Ostalo je kako si napisao. Posto je u slucaju Viktora vrednost robe u evrima 42 (49$), nema sanse da se vrednost dolara toliko promeni da prebaci 50 evra. Jedino sto bi moglo da napravi problem je da ako na fakturi nije lepo razdvojeno shipping i subtotal, mada ne verujem da to moze da se desi.

Ja sam cenu za zastupanje svaki put dobio različitu tako da pojma nemam po čemu određuju cenu njihovih usluga. Verovatno računaju prema ceni paketa pa kako te klepe. Cene u rasponu od 4500-6800 din.

gpxy

Pošto si upućen daj primer, ne mora po tačkama iz carinskog zakona kako se računa kada je vrednost onoga u paketu 49e i gde je poštarina 3e.
Ulazi sve zajedno čak i ako je u fakturi ukalkulisano i pakovanje kao stavka stim što ako je ukupna vrednost do 50e naplaćuje se PDV na vrednost artikla a ako je preko 50 računa se carina na ukupnu vrednost pošiljke te se na taj zbir računa PDV.

falcon037

DHL je najjeftiniji, kod njih je oko 3500 a to što je bila cifra 6800 je ili što si angažovao nezavisnog zastupnika i platio otkup dokumentacije ili si platio neku ležarinu.

@Mashinac Ulazi zajedno roba+postarina ako je vrednost samo robe iznad 50 evra, a ne kako si ti napisao ako je roba+postarina>50 evra. https://www.carina.rs/putnici/pitanja-i-odgovori/postanske-posiljke.html skroluj dole do tacke 12, pod v je dat primer za pantalone od 40 evra, gde pise da se placa pdv na pantalone, da troskovi prevoza ne ulaze u carinsku vrednost. I iz licnog iskustva, poznanika pa i iz primera ovde na forumu znam da pazim da vrednost robe ne predje 50 evra kada nesto narucujem, cak i ako platim shipping i ukupna vrednost je npr 60 evra, nisam nikad platio carinu jer je vrednost robe ispod 50 evra.

A kada sam narucivao stvar od 200 evra, za robu od 200 +20 evra shipping je obracunato bas kako si napisao i za to si u pravu.

U pravu je gpxy. Proverno bezbroj puta u praksi a pisali smo detaljno o tome mnogo puta. Mada barem jednom mesečno neko na forumu dolazi sa pogrešnom pričom. Može pošiljalac da zezne stvar pa da na deklaraciji upiše zbirni iznos pa da ode na carinjenje ali to je druga stvar.

falcon037

DHL je najjeftiniji, kod njih je oko 3500 a to što je bila cifra 6800 je ili što si angažovao nezavisnog zastupnika i platio otkup dokumentacije ili si platio neku ležarinu.
Jok vala. Stigla posiljka i prvi mail. Dobar dan na vase ima stigla pošiljke bla bla ... usluga zastupanja 6800 din za paket vrednosti $105 + oko $40 za shipping.

Na kraju celokupan iznos sa pdv + carina izašao skoro 10 000 din.

gpxy

Ne skrolujem ništa da mi miš duže traje a šta piše u tom primeru za pantalone za vrednost poštarine? Pantalone su 40 i poštarina je 10 koliko se sećam i tako je dat primer za pošiljke vrednosti do 50e (40+10). U praksi je bilo a možda i sad prodje jedan deo pošiljki tako. Prolazile su pošiljke preko kurirskih službi sve na taj fazon, čak i one koje su išle na carinu carinile se bez poštarine ali sada teško špediteri mogu da provuku kroz papire. To što nije računata poštarina pokrivalo špediciju a često bilo i kusura.
  • pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode, u ukupnoj vrednosti do 50 evra (ovakve pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina, a PDV se plaća).
U ukupnu vrednost pošiljke osim vrednosti onoga što je u pošiljci i poštarine ako su fakturisane kao stavke ulazi i još par stvari a jednu sam od njih naveo u prethodnom postu.

tiha

Nije priča nego realnost koja je definisana zakonom.

Mislim da se ukupna vrednost u citiranom tekstu odnosi na slučaj kada je više stvari u pošiljci. U svakom slučaju meni (a izgleda i većini članova foruma) godinama prolazi ovako kako smo opisali.

@Mashinac Moje iskustvo i iskustva forumasa govore suprotno od onoga kako ti tumacis pravila carinjenja. Sve je vec dovoljno objasnjeno, a posto sticem utisak da i nisi bas raspolozen za normalnu konverzaciju, samo cu da ti pozelim prijatan dan.

I meni su stizale takve pošiljke bez problema, sad ne naručujem krupne stvari za sebe ali u mom okruženju čujem ponešta. Vidim i ovde se pojavi poneka žalba kako i pre prijema pošiljke traže scan plaćanja i čak i ovlašćenje za carinsko zastupanje bez obzira na vrednost pošiljke, zlu netrebalo da ih carinik ne šeta. Postoje pojmovi vrednost pošiljke i ukupna vrednost pošiljke pa ti tumači.
Edit

gpxy

Ja samo pišem realno i objašnjavam da ne dodje do žalbi sutra kako mi je do sad stizalo a sad hoće da me klepe po ušima.

Ako dobro shvatam ti nisi imao takav slučaj, niti lično znaš nekoga kome se to desilo ali si čuo ponešto?

Nisam imao taj slučaj i napisao sam da ne naručujem krupnije stvari a u skorašnje vreme znam gde su odustajali od pošiljki ukupne vrednosti oko 60e

Stigao danas laser za vintage CD transport, poslato iz USA, kupljen preko ebaya, cifra bila veća od 50€, full tracking (shipping 20+€) i ne platih ništa.
Ali je u pitanju mala žuta puc puc koverta, pa kontam da je to razlog.

Nisam imao taj slučaj i napisao sam da ne naručujem krupnije stvari a u skorašnje vreme znam gde su odustajali od pošiljki ukupne vrednosti oko 60e
Mislim da bi forum bio mnogo korisniji kada bi članovi prenosili lična iskustva a ne šta su čuli da se desilo prijateljevom prijatelju. Ako je promenjeno tumačenje od strane carine vrlo brzo će to da se pojavi na forumu. Sa tim bi se isključio iz daljnje diskusije.

Meni je stigao paket obicnom postom iz Nemacke, nakon 10 dana na carini u Bg ocarinjen je. Medjutim, naplacena je carina iako je na racunu i otpremnici lepo pisalo koliko kosta paket, a koliko postarina. Tako da..

Zaglavio mi se paket u nekom francuskom gradicu 'tremblay en france'
I tako od jutros. A trebalo je da stigne danas do 18h. Jos uvek je tamo (jer kada zatrazim okvirno vreme dostave nista ne posalju na mail, a kada zatrazim curent location odmah posalju i to uvek isti taj gradic. Medjutim sad su promenili 'by the end of day 13 jul.
Koji end of the day kad je vec 23.30 😁
Ocignedno nece ni stici danas. Citao sam da se mnogima paket stuck tamo i po nekoliko dana. Kontam covid i onda ne znam koji tacno paketi imaju prednost.

Meni je stigao paket obicnom postom iz Nemacke, nakon 10 dana na carini u Bg ocarinjen je. Medjutim, naplacena je carina iako je na racunu i otpremnici lepo pisalo koliko kosta paket, a koliko postarina. Tako da..
Lepo da si se upravo registrovao da nam to kažeš.

Citam komentare koji kazu da ako je zbirna cena manja od 50 evra ne placa se pdv i carina.Moja posiljka je vredela 29+20 evra i platio sam postaru 855din. Ocemu se ovo radi?

Kakva bre zbirna cena i ne placa se PDV i carina ne razumem ?
PDV po pravilu treba da ide na svaku posiljku ispod 50e, nije bitno da li je 2e ili 5e ili kako god..
Ako si platio 855 din onda se uklapa jer 29 + 20 % = 5.8e x 118 = 684 din + 150 din trosak otvaranja paketa = 834 din

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno