Šta je novo?

Xiaomi POCO X3 PRO?

conecorleone

Poznat
Učlanjen(a)
08.03.2021
Poena
32
Najavlju je se da ce izaci u toku ovog meseca, da li se zna nesto vise o samom telefonu kao i o ceni?

Ја га има две недеље. Пре њега сам користио POCO F1.
Први утисци су ок. Задовољан сам квалитетом фотографија. Већ сам му убацио и gcam. Дисплеј ми је ок, за нијансу ми је бољи од POCO F1 (мада то може бити и субјективно).
Руку на срце, мени са диоптријом 2,5 дисплеј и није толико битан при избору. Пре куповине, у једној радњи (у иностранству) имао сам прилику да ставим X3 pro поред F3 и за моје очи, разлике су такве да нису вредне додатном плаћању амоледа (наравно, и ово је субјективно). Пошто не играм игрице, освежење од 120Hz мени лично не игра неку улогу али га овај модел има. Да, и за разлику од F1 има NFC.
За разлику од F1, када слушате музику, горњи звучник се сада баш чује и може се осетити стерео звук. Квалитет звука, ставар укуса. Лично телефон не користим за слушање музике, сем путем блутута и блутут звучника или путем блутут DAC-a.
Купио сам модел 8/256 црне боје. Многи кажу да је лопата али, с обзиром да ја имам велике шаке, мени се допао. Чак шта више, узео сам два комада, један мени (црни) и један супруги (бронзане боје).
С обзиром на брзину унутрашње меморије UFS 3.1и њен капацитет од 256gb, снимање у 4К 60fps резолуцији је лак задатак за овај модел.
Слот за сим је као и на F1, значи или две сим карте или један сим и једна microSD карта. Пуњач је физички крупнији од пуњача на F1 и види се да може испоручити декларисану снагу (мада ја нисам присталица брзог пуњења сем у екстремним ситуацијама).
Одмах да додам, купио сам га на Алију али не из Србије и платио сам га по комаду 211€ ( а толико сам, без пар € платио и F1 пре непуне три године) што ће рећи, овог пута више за исте паре.
Мислим да је тешко наћи телефон са оваквим хардвером и за овакве паре?

Kako ti se pokazala baterija, na testovima se nije bas proslavio?
Без проблема могу два дана да користим телефон. Опет, ово је индивидуално, нисам захтеван корисник. Већ сам напоменуо да не играм игрице на телефону а ретко га користим и као видео плејер.
Оно што је мени била водиља при куповини овог телефона је позитивно искуство са F1 моделом, кога сам користио од октобра 2018. Исти сам продао за 100€ тако да сам реално уложио за куповину овог модела свега 111€. За мене је то пун погодак.
Гледао сам F3, који је скупљи за исти капацитет неких 100€. Онда сам упоредио оба модела и + F3 у односу на Х3pro је амолед дисплеј AMOLED, 120 Hz, HDR10 у односу на IPS LCD, 120 Hz, HDR10 процесор Snapdragon 870 5G у односу на Snapdragon 860, графика Adreno 650 у односу на Adreno 640, bt 5.1 у односу на 5.0.
Предност или +X3pro у односу на F3 је проширива меморија, уграђен радио, конектор 3,5mm за слушалице, јача батерија и значајно нижа цена.
Одмах да напоменем везано за сензор фотоапарата од 48mpx који је исти на оба и слабији је у односу на обичан Х3 где је 64mpx. Не водите се бројем мегапиксела, важна је обрада, значи процесор и алгоритам.
Довољно је напоменути да Apple iPhone 12 Pro Max има сензор од "само"12mpx а у самом је врху по квалитету фотографија!
Када сам све набројано сабрао и одузео, одлука је била X3pro без двоумљења.
Можда се неки чланови форума неће сложити са мојим писањем али, рекох, водио сам се својом логиком и потребама.

Da li ima led notifikaciju? Niko ne pominje u recenzijama. Ako te ne mrzi okaci negde par slika u punoj rezoluciji
Да, има у испод решетке горњег звучника. Светли када се пуни и када је пристигла порука или пропуштен позив. Значи, визуелно обавештење.

IMG_20201227_102029.jpg

Остале фотке, мало касније, када ми дође супруга па да покажем оба у црној и бронзаној варијанти.

Ух, немам баш ни једну репрезантивну. Можда једна, на којој сам зумом фотографисао слику са ТВ-а? Одмах да напоменем, ово је снимак дела тв дисплеја:

IMG_20210522_200146.jpg

Фотка је урађена фабричким зумом 5Х:

Screenshot_2021-05-23-16-46-44-637_com.android.camera.jpg

Рекох, није репрезантивна али се да видети да на таквом зуму нема великог шума, који сам очекивао. Гледаћу да ових дана направим пар фотки у природ и фабричком камером и пар са gcam. Инсталирао сам ову:

Screenshot_2021-05-23-15-43-04-457_org.codeaurora.snapcam.jpg

Prilozi

• Screenshot_2021-05-23-16-46-44-637_com.android.camera.jpg
    Screenshot_2021-05-23-16-46-44-637_com.android.camera.jpg
    33.3 KB · Pregleda: 55
Hvala, okaci kad stignes nije hitno.
Jel ima problema sa proximity senzorom?
За сада је све ок.
Управо сам са балкона направио пар фотки. Пошто су "ноћне" а из руке, квалитет није какав би требало да буде због дужине експозиције.
Да напоменем, фотографисао кроз мрежу за комарце.
Фабричка камера (ноћни режим):

IMG_20210523_210600.jpg

Исти кадар али са gcam:

PXL_20210523_210535119.jpg

Зум 5Х:

IMG_20210523_210627.jpg

Макро:

IMG_20210523_210646.jpg

Као што се да видети, узевши све у обзир, фотографисано из руке и још кроз мрежицу, није у опше лоше.
Gcam традиционално даје боље детаље на ноћном снимку. Остаје да уопредим и по дневном светлу као и ноћне снимке али са статива.

Кончно нађох времена и напарвио сам пар фотки са фабрчком камером и исте са гуглкамером. Лево су са фабричким а десно гугл апаратом:

IMG_20210525_173822.jpg PXL_20210525_173830158.jpg

IMG_20210525_173732.jpg PXL_20210525_173739894.jpg

IMG_20210525_173853.jpg PXL_20210525_173859821.jpg

IMG_20210525_181326.jpg PXL_20210525_181333220.jpg

IMG_20210525_180513.jpg PXL_20210525_180523698.jpg

Hvala, pogledaću posle na kompu. Deluje da nema veilike razlike sa gcam, malo drugacije izvlači senke, ali vrlo su slicne.
Да, разлика није нешто посебна.
Пробаћу неку другу гкам, али за викенд. Радним данима баш и нема времена за бављење тим проблемом.
Лично, мени су фотке ок. Ипак је ово телефон а не фотоапарат и још телефон који сам платио 211€.
Да ми је до телефона и врхунске фотографије, узео би Xiaomi mi 11 ultra.

Instalirao sam na telefon Cube Call Recorder. Na starom Poco f1 radio je bez problema. Sada, na novom telefonu u free verziji, on snima u amr formatu ali pri reprodukciji nema zvuka mada pokazuje da snimak postoji i preko 1mb.
Mislio sam da je do formata pa sam instalirao VLC player ali ništa.
Prebacio sam snimke razgovora na računar i pokrenuo na nekoliko playera ali zvuka nema bez obzira što pokazuje da reprodukcija ide.
Sledeći korak je bio konverzija Amr u MP3 ali isto. Reprodukcija ide ali nema zvuka?
Ima li ko ideju šta bi moglo biti?

Mislim da ti ne radi zbog Androida 11
Не разумем, испада да андроид мења екстензију или закључава постојећу? Не видим како другачије може. Да је мења не може, пише поред записа amr. Мене буни то што постоји садржај али и на рачунару не могу да репродукујем запис ни у конверзији?

Ne znam da li je neko obraćao pažnju, ali Proximity senzor radi bez problema. Supruga ima isti telefon i baš smo probali više puta da testiramo i svaki put uredno gasi displej kada je blizu lica.
Pre apdejta na MIUI 12.5 nisam nešto obraćao pažnju ali sada sam baš obratio pažnju na to.

Kao vlasnik ovog telefona od juce, mogu da kazem da je telefon extra. Zvuk u slusalici se lepo cuje iako sam procitao da je los ali nije tacno, telefon je brz, ufs 3.1 memorija je takva da stagod da skidate i instalirate ili prebacujete da ce da odradi svoje i to dosta brzo.

Neko je pitao da li kod ovog telefona vibriraju ledja kada je pojacan do kraja, nazalost taj problem ako mogu da kazem da je to problem je idalje prisutno ali meni ne smeta.

Proximity senzor radi odlicno, mada ja telefon drzim slusalicu na uvetu a ceo ekran je odvojen od glave, malo nakoso ga drzim i koliko sam mogo da primetim u razgovoru da se ne pali ekran.

Uzeo sam 8/256 model metalik bronzani i sama pomisao na bronzano mi nije ulivala puno poverenja ali kada sam uzeo telefon u ruke sam promenuo misljenje. Presao sam sa Mi 9T modela 6/64 kojem sam ubacio custom xeu rom i telefon nikada zakucao ili nesto da sam moro da ga resetujem, ociscen od programa koji nisu koristeni, sve je radilo ok ali dosadio pa sam hteo da predjem na nesto drugacije i nisam se ni malo pokajao sto sam to uradio, inace me je ovo sve kostalo da sam dao svoj telefon i dodao jos 120 evra i uzeo ovaj Poco X3 Pro 8/256 nov u kutiji vakum pakovanje.

Ono sto me nervira je google servis za sms i pozive, ne mogu da se naviknem da ih koristim jer sam do sada na svakom saomi telefonu koristio njihove app a ovo mi je zlo bozije.

Tako da je pokrenuto odkljucavanje bootloadera i za 7 dana ubacujem custom stable rom, inace odmah sam dobio update na 12.5.2 i telefon radi extra, jos sam kao i kod predhodnog ga nakacio na kabel i sve programe i servise koji nisu bili potrebni i nisu uticali na rad telefona su uklonjeni trajno iz njega. Sada sam jos u procesu tesitranja ali koliko vidim druzicemo se dosta dugo.

Kameru jos nisam napolju koristio nesto malo po kuci ali to je to, nema neke razlike naspram predhodnog telefona posto je isti senzor ali da je brzi u obradi to jeste zbog daleko jaceg SD 860 procesora.

650 у пику а иначе 500.
Суштински то и није битно јер ips на сунцу не може се равнати са олед дисплејем.
Лично на то не обраћам пажњу јер ми је око 10% случајева ситуација да ми је телефон изложен до таквог степена сунцу па да ништа не видим. И тада, довољно је да се окренем и да телефон буде у сенци и све видим.
Ни ок, свако има своје критеријуме.

650 у пику а иначе 500.
Суштински то и није битно јер ips на сунцу не може се равнати са олед дисплејем.
Лично на то не обраћам пажњу јер ми је око 10% случајева ситуација да ми је телефон изложен до таквог степена сунцу па да ништа не видим. И тада, довољно је да се окренем и да телефон буде у сенци и све видим.
Ни ок, свако има своје критеријуме.
Pa da, direkt na suncu :) Istina je, da IPS ne moze da se ravna sa AMOLED ekranima, ali je ovo jedan od najboljih IPS ekrana koji sam video.

Pa da, direkt na suncu :) Istina je, da IPS ne moze da se ravna sa AMOLED ekranima, ali je ovo jedan od najboljih IPS ekrana koji sam video.
Реално, ја не капирам те приче о дисплејима из више разлога. Прво треба почети од резолуције. Људско око, кажу, види око 300ppi а произвођачи нам нуде далеко више и то вешто маркетиншки пласирају.
Исто је и са нитима. Или видиш или не видиш садржај на дисплеју. Све остале финесе су за мерне уређаје о лабораторију.
Једноставно, када гледам неки садржај моја пажња је окупирана садржајем а не пикселима и нитима.
До јуче смо користили класичне телевизоре који су били технолошки и стандардом ограничени на 625 линија (за Пал стандард) и сви су били задовољни, посебно власници Сони тринитрон телевизора.
Онда нам пласирали ЛЦД пуне резолуције (1920х1080) и сви смо скочили од среће и дивили се таквој могућности. Сада нас убеђују да купујемо 8К?!
Реално, маркетинг је тако агресиван да прихватамо све што нам кажу.
Узмите за пример камере на телефону. Ево, најављују и од 200mpx?!
Чему све то ако је iPhone и даље у врху са квалитетом фотографије са сензорима од 12mpx?! Значи, није поента у mpx него обради, алгоритмима. Само то више није важно, маркетинг нас је одвукао на другу страну и постали смо робови бројева а не чињеница.
Када сам у априлу решио да продам Poco f1, са којим сам се дружио две ипо године и то без замерки, а прешао са Самсунга с серије, размишљао сам да опет за што мање новца узмем што више квалитета. Пошто електроника иде таквим темпом, две године је неки просек за коришћење телефона, оно, да освежим "доживљај".
Погледао сам понуду и сумирајући све одлука је пала опет на Poco.
Требало је само одлучити који. Пошто са f1 нисам имао ни један проблем, први услов је био да под хаубом треба да буде процесор из серије 8.
Имао сам две варијанте, X3Pro и f3. Ок, онда сам ставио све параметре и почео да упоређујем, шта је предност једног у односу на други. X3Pro ми је дао више за мање новца. Сем тога, оба телефона су ми била у рукама. Мислим да у опште нисам погрешио купујући баш овај модел и то два комада.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno