Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Potpisao danas huawei extender za din bez problema, ali u drugoj poslovnici. E sad, on ima u kutiji i mrezni kabl, ja mislio klasični pojacivac signala. Preko kabla sam ga povezao bez problema, al ne umem preko wifi ja, a to mi treba...Jel može neko objasnjenje...hvala

@ozzzy Verovatno je do tvog uređaja (laptopa/računara), svejedno probaj da smanjiš broj konekcija u Torrent klijentu.
Cudno je to sto uz VPN rade i internet i torent zajedno, bez problema...cim iskljucim VPN, radi samo torent, ali nista osim toga, pa ni WIFI. Kada restartujem ruter, radi mi net normalno dokle god ne ukljucim utorrent, cak i ako samo udjem i odmah izadjem iz utorrent-a, nece raditi net? Nikad nisam imao ovako cudan problem. A na drugom kompu ne radi net, dok na mom radi sve preko VPN-a. I WIFI radi na mom mobilnom normalno, a na drugom vidi mrezu ali ne radi. Cudo zivo.

Poslednja izmena:
U kutiji nema uputstva...zato pitam, ako moze objasnjenje od nekog...
Pise, povezano, bez interneta, preko kabla radi bez problema.

Како се троши интернет у Бокс-у, прво интернет из Оморике а после 100GB из бокс-а?

Hvala Milane, samo sto ja pokusavam da extender povezem na tendu koja je na spratu i koje je kablom povezana sa glavnim ruterom koji je u prizemlju. A na tendi izgleda nema wps opcija...uzgred, xiaomi extender sam povezao bez problema na tendu.

Sve sam odradio prema uputstvu, povezao extender na tendu 5g, upalilo se i svetli belo dugme na extenderu, sto znaci da su uredjaji povezani, medjutim pise, povezano bez interneta?
Zvao tehnicku, ali ko zna da li i kada ce da posalju nekog...
Jel ima neko ideju u cemu je problem?

Da li u poslednje vreme imate mnogo prikazivanja captcha prilikom poseta i logovanja?

I pored promena ip adresa ne dešava se promena.

Da li novi korisnici na optici dobiju javnu ip adresu ili sve guraju iza nat-a?

Da li je moguce zameniti MTS-ov ruter za optiku (nekom svojom opcijom, cisto da ne bih imao dva rutera) ili mora da ide bridge mode sa nekim dodanim ruterom (po mogucnosti wifi 6)?

Mora bridge, a i to uglavom moraš samostalno da pokupiš PPPoE login podatke i da podesiš :D

Drugari, jutros su dolazili iz mts-a da mi montiraju kablovsku i net. Iznad ulaznih vrata stana je gurnut huawei ruter HG630.

E sad, ja sam totalni laik, ostavili su mi podatke za wifi i to sve okej fercera preko wifi adaptera, ali hocu da izvucem punu brzinu i povezem PC na net preko lan kabla. Zanima me moram li da ga razvlacim po stanu od rutera pa sve do poprilicno udaljene sobe u kojoj mi je PC ili postoji neki laksi nacin? Ovaj tip iz mts-a je bio u zurbi i samo promrmljao nesto otprilike: "ne moras da razvlacis, samo povezi kabl s racunarom i uticnicom, na ruteru su ti predvidjeni ulazi lan1 i lan4, proveri dal ima vezu i to je to". Nista mi nije jasno :(

Moraš da dovedeš mrežni kabl od računara do rutera. Jedan kraj mrežnog kabla ide u LAN port na računaru i drugi kraj u LAN1 ili LAN4 port na ruteru.

Koju brzinu si uzeo? To ti je VDSL, tako da pretpostavljam da je brzina <100mbps. Izvuci ces to i preko wifi-a, doduse zavisi koliko je zagusen 2.4GHz, posto taj ruter nema 5GHz.
I imas li uticnice za UTP kabl po stanu?

Moraš da dovedeš mrežni kabl od računara do rutera. Jedan kraj mrežnog kabla ide u LAN port na računaru i drugi kraj u LAN1 ili LAN4 port na ruteru.

To mi je jasno kako ide, nego ovaj tehnicar iz mts-a rece kako nema potrebe to da radim, vec da samo iskoristim uticnicu iz sobe u kojoj je racunar. Ali je pomenuo da nesto i sa ruterom treba uraditi, a nisam bas razumeo sta i kako...

Koju brzinu si uzeo? To ti je VDSL, tako da pretpostavljam da je brzina <100mbps. Izvuci ces to i preko wifi-a, doduse zavisi koliko je zagusen 2.4GHz, posto taj ruter nema 5GHz.
I imas li uticnice za UTP kabl po stanu?

Pogresio sam u prethodnom postu, ruter je Huawei HG8245Q2. A brzinu sam uzeo maksimalnu, 400 mbps.
Imam takve uticnice, bas u sobi u kojoj mi je racunar su jedan port iskoristili za STB uredjaj tj. televizijski signal, a drugi mi je slobodan. Zato i gledam mogu li to nekako iskoristiti, pa da ne razvlacim 15 metara kabla.

Pa mozes naravno, za to i sluzi. :)
Utakni UTP kabl u komp i u zid, a iz rutera LAN1 ili LAN 4 treba da ide negde isto, pogledaj gde je uboden taj kabl za STB.

Bukvalno je ista situacija i u mojoj zgradi,apsolutno isti slucaj,osim sto optike nema na vidiku.
Gde se ti nalazis?
Nalazim se u Beogradu. Optička vertikala u mojoj zgradi je postavljena pre oko 40 dana, ali i dalje stanovi ne mogu da se priključe na optiku.

Ista situacija je u preko 200 zgrada u Beogradu. Razlika je u tome da zgrade koje su imale sposobne predsednike skupštine stambene zajednice (upravnike) uspele su da im Telekom plaća zakup za postavljene IPAN uređaje. Znam zgradu gde Telekom plaća zakup za postavljene IPAN uređaje, a znam i zgradu gde ne plaća zakup, kao što ne plaća zakup ni u mojoj zgradi. Verovatno u većini zgrada Telekom je uspeo da ne plaća zakup za postavljene IPAN uređaje. Kada bi sve te zgrade mogle da se organizuju i zajedno nastupe prema Telekomu, Ratelu ili Ministarstvu, možda bi mogle da se izbore za plaćanje zakupa. Ako se svaka zgrada pojedinačno obraća Telekomu tražeći plaćanje zakupa ili raskid ugovora to ne može da dovede do rezultata. Iz jedne zgrade gde Telekom ima postavljen IPAN uređaj, tražili su od Telekoma dokaz da Telekom plaća zajedničku električnu energiju zgrade koliko troši IPAN uređaj (150 KWh mesečno), i dobili su kopiju računa Infostana sa spiskom od preko 200 zgrada u Beogradu.

Uzgred, ranije bi odgovorio na tvoje pitanje, ali na mail nisam dobio obaveštenje da mi je postavljeno pitanje, a sajtu foruma ne pristupam redovno.

Sve sam odradio prema uputstvu, povezao extender na tendu 5g, upalilo se i svetli belo dugme na extenderu, sto znaci da su uredjaji povezani, medjutim pise, povezano bez interneta?
Zvao tehnicku, ali ko zna da li i kada ce da posalju nekog...
Jel ima neko ideju u cemu je problem?
Isključen dhcp na tom extenderu? To mi jedino pada na pamet.
Nalazim se u Beogradu. Optička vertikala u mojoj zgradi je postavljena pre oko 40 dana, ali i dalje stanovi ne mogu da se priključe na optiku.

Ista situacija je u preko 200 zgrada u Beogradu. Razlika je u tome da zgrade koje su imale sposobne predsednike skupštine stambene zajednice (upravnike) uspele su da im Telekom plaća zakup za postavljene IPAN uređaje. Znam zgradu gde Telekom plaća zakup za postavljene IPAN uređaje, a znam i zgradu gde ne plaća zakup, kao što ne plaća zakup ni u mojoj zgradi. Verovatno u većini zgrada Telekom je uspeo da ne plaća zakup za postavljene IPAN uređaje. Kada bi sve te zgrade mogle da se organizuju i zajedno nastupe prema Telekomu, Ratelu ili Ministarstvu, možda bi mogle da se izbore za plaćanje zakupa. Ako se svaka zgrada pojedinačno obraća Telekomu tražeći plaćanje zakupa ili raskid ugovora to ne može da dovede do rezultata. Iz jedne zgrade gde Telekom ima postavljen IPAN uređaj, tražili su od Telekoma dokaz da Telekom plaća zajedničku električnu energiju zgrade koliko troši IPAN uređaj (150 KWh mesečno), i dobili su kopiju računa Infostana sa spiskom od preko 200 zgrada u Beogradu.

Uzgred, ranije bi odgovorio na tvoje pitanje, ali na mail nisam dobio obaveštenje da mi je postavljeno pitanje, a sajtu foruma ne pristupam redovno.
Mi nismo dobili da plaćaju ipan, ne znam ni da li su ga postavili. Ugovorili smo da okreče zgradu nakon završetka radova. Čekamo već 8 meseci, ne znamo kada će i da li će. Inače iz cele zgrade nemaju prijavljene korisnike za optiku, kažu komšije jedva smo se otarasili fiksnog ne treba nam opet.

Pokusavam da saznam ali nikako da pronadjem koliko se doplacuje staticka IP adresa u nekom od BOX paketa sa optikom?

To mi je jasno kako ide, nego ovaj tehnicar iz mts-a rece kako nema potrebe to da radim, vec da samo iskoristim uticnicu iz sobe u kojoj je racunar. Ali je pomenuo da nesto i sa ruterom treba uraditi, a nisam bas razumeo sta i kako...

Pogresio sam u prethodnom postu, ruter je Huawei HG8245Q2. A brzinu sam uzeo maksimalnu, 400 mbps.
Imam takve uticnice, bas u sobi u kojoj mi je racunar su jedan port iskoristili za STB uredjaj tj. televizijski signal, a drugi mi je slobodan. Zato i gledam mogu li to nekako iskoristiti, pa da ne razvlacim 15 metara kabla.
Ako u sobi imas ethernet port na zidu, on je verovatno kroz zid spojen sa nekim "patch panel-im", i taj se verovatno nalazi tamo gde je i ruter. TO je pasivna infrastruktura, i treba jednim kablom da spojis komp i LAN rupu na zidu u sobi, ako sam razumeo dobro da već postoji. Drugim patch LAN kablom treba da spojis drugi kraj te rupe, mesto gde se ta instalacija završava, sa telekom ruterom. Ako je ruter montiran blizu tog patch panela, onda je to to...

Vrh Dno