Šta je novo?

TotalTV Mix (TV+ 16Mbit/s Adsl)

Pozdrav. Imao sam atenuaciju 25db download i max brzina je bila 8,5 Mb/s. Sada mi je atenuacija 8db. Kolika je max brzina koju mogu da dobijem?

@markontije Svakako piše u modemu pod Attainable rate, ali negde između 60 i 80 Mbps, možda i više ako radi imaju Vectoring aktivan na DSL ploči ili ako stave Interleave i INP.

Mada, napominjem da je za attenuation 25 dB maksimalna brzina 14 Mbps na ADSL2+.

@zexoni70 @markontije

Bitno je napomenuti da kalkulator nije uvek tačan jer se kod nas koriste bakarne parice 0.4mm (26AWG), a sajt nije podešen za gubitak u dB po kilometru takvih kablova.

Svaki modem ispisuje procenu maksimalne moguće brzine u svom web interfejsu, i to je najmerodavniji podatak (osim naravno setovanja nove brzine na portu i speedtest-a kod korisnika).

Kakva je vama slika na Nova s kanalu preko Totala? Danas sam bio kod kuma i zali mi se na kvalitet. Rekoh mozda mu nije nesto dobro podeseno i pogledah. Bio mu je output stavljen na 576p,promenim na 1080i i slika se popravi dosta. Medjutim i na Nova s i rts 1 dok su isle utakmice slika je bila bas krzava. Televizor je neki Hisense od 55' 4k,skoro kupljen. Listam kanale ono recimo b92 je cist sd,pink se vidi da je hd,n1 solidan,sk ocajni iako pise da su hd. Eurosport je recimo odlican na oba kanala. Da li je moguca da je birtrate na ovim kanalima toliko mali,kao da ima 2-3Mb? Ili ima jos neko podesavanje?

Ćao svima. Znači ovo je ultra komplikovana situacija.

Trenutno koristim ADSL internet od Total TV-a, koji je za moje potrebe već stvarno prespor i užasan. U mom mestu nema druge opcije osim ADSL-a (u mom slučaju ja imam VDSL al bitno je da je preko fiksnog telefona). Zato sam pozvao mts da vide da li je moguće da imam neki brži internet preko fiksnog. Rekli su da je moguće 50mbps/8mbps, što je za mene sjajno, pošto je to skoro kao 4G LTE. Ali evo problema: ugovorna obaveza sa Total TV-om. Traje još godinu i nešto dana. Znači ja bih u najboljem slučaju prešao na neki Total TV paket bez interneta (zbog nove s i n1 i još ponekih kanala) i da uzmem internet paket od mts-a. Mts kaže da ne mogu ništa učiniti dok je SBB internet priključen na fiksni telefon i da moram to rešiti sa SBB-om. Prvi put kad sam zvao Total TV rekla je operaterka da jedino mogu da otkažem paket, i da su penali ogromni i neisplativi (al' poenta je da ja hoću i dalje da imam Total TV, samo televizija bez interneta). Drugi put kad sam zvao drugačije sam parafrazirao, rekao sam im da li mogu samo da se otkače sa fiksnog telefona da mogu da uvedem mts, operaterka rekla da za to treba tehnička podrška i da će me pozvati za par dana.

Da rezimiramo:

Hoću sa Total trio paketa da pređem na neki običan TV paket bez totalovog interneta, ali sam i dalje u ugovornoj obavezi. Bilo bi lepo da na primer imam isti ovaj paket, samo bez njihovog interneta i bilo bi lepo da na primer plaćam manje za taj paket pošto nemam internet od njih, mada sumnjam u to.

Molim vas za neki savet. Bilo šta.

@relja222 A što ne tražiš da ti Total podigne brzinu na 50 Mbps? Košta 100 dinara mesečno kao dodatak.

1624472586849.png

Naravno i upload će podići i ako na sajtu piše da neće, jer Telekom nema profil 50/1 nego 50/8, 30/5, 30/3, 20/4, 20/2, 20/1, 10/1 i 5/1.

Bitno je napomenuti da kalkulator nije uvek tačan jer se kod nas koriste bakarne parice 0.4mm (26AWG), a sajt nije podešen za gubitak u dB po kilometru takvih kablova.
Ne razumem se baš puno, ali i na samoj stranici sa kalkulatorom i u FAQ piše da je 13.81 (uneta vrednost) baš ona koja važi za te vrednosti koje si naveo.
Naravno i upload će podići i ako na sajtu piše da neće, jer Telekom nema profil 50/1 nego 50/8, 30/5, 30/3, 20/4, 20/2, 20/1, 10/1 i 5/1.
Može Telekom da podigne i da to bude brzina na koju se modem sinhronizuje, ali Total može da je ograniči. Tako ja plaćam Beotelu za 15/1, modem se sinhronizuje na brzinu od 17-20 Mbit, a izmerena je uvek oko 14,3 Mbps

@relja222 A što ne tražiš da ti Total podigne brzinu na 50 Mbps? Košta 100 dinara mesečno kao dodatak.

Pogledajte prilog 310427

Au ček, možeš poslati link?

Edit: evo našao sam, mada mi je jako čudno što nude za samo 100 dinara. Zvao sam ih, kaže da je poslala zahtev i da će se javiti ako je ima tehničkih mogućnosti (a najverovatnije ima).

Poslednja izmena:

Sorry, mislio sam da sam pejstovao link. Našao si svakako :)

mada mi je jako čudno što nude za samo 100 dinara.

Na temu cene - jednostavno je - većina korisnika nema tehničkih uslova za 50 Mbps tako da im je ovo više simbolična ponuda. Svakako i kod Telekoma je razlika u ceni BOX 2 paketa sa FIX+NET20 i FIX+NET50 upravo 100 dinara :)

Ne razumem se baš puno, ali i na samoj stranici sa kalkulatorom i u FAQ piše da je 13.81 (uneta vrednost) baš ona koja važi za te vrednosti koje si naveo.
Da, međutim vrednosti koje se dobijaju nemaju puno veze sa realnim vrednostima. Imam na sajtu TeleSrbija kalkulator koji radi na istom principu i uopšte nije tačan.

Konkretno, za slabljenje 22 dB po formuli (zapravo funkcija zasnovana na lookup tabeli sa uzorcima) dobijamo brzinu do 20 Mbps, ali u stvarnosti se može dobiti oko 25 Mbps. Međutim, za slabljenje 8 dB dobijamo brzinu do 63 Mbps, a u stvarnosti se može dobiti oko 100 Mbps, isto tako sve do magičnih 10 dB, kada se brzina spušta na oko 70 Mbps, dok formula daje 50 Mbps.

Telekom ima na raspolaganju INP, Interleaving, Vectoring, kao i mogućnost da podešava VDSL profile (trenutno koriste 17a), što može da promeni rezultate i da dâ najbolji mogući rezultat na određenoj parici.

Zato smatram da su kalkulatori netačni.

Može Telekom da podigne i da to bude brzina na koju se modem sinhronizuje, ali Total može da je ograniči.
Da, mogu da ograniče na HSI interfejsu ili na PPPoE koncentratoru ili na AAA platformi SBB-a. A mogu i da ne ograniče, sve zavisi.

Bitno je da se utvrdi pre svega da li je tebi Sync speed 17-20 Mbps ili Line speed, pošto je Sync speed "procena" maksimalne brzine a Line speed zapravo setovana brzina na portu.

Bitno je da se utvrdi pre svega da li je tebi Sync speed 17-20 Mbps ili Line speed, pošto je Sync speed "procena" maksimalne brzine a Line speed zapravo setovana brzina na portu.
Pa jesu loši parametri, tako da je to Sync speed. Inače sam sa iščupanim podacima iz Telekomovog rutera uspevao da dobijem i veće brzine (umanjene za ADSL overhead u odnosu na sync) No da ne skrećemo sa teme.

Pa jesu loši parametri, tako da je to Sync speed. Inače sam sa iščupanim podacima iz Telekomovog rutera uspevao da dobijem i veće brzine (umanjene za ADSL overhead u odnosu na sync) No da ne skrećemo sa teme.
Nadam se da neće biti onaj očajan upload od 1mbps... Inače još me nisu zvali, da li neko zna možda otprilike koliko dugo se čeka na taj zahtev

Evo neki update... Zvao sam ih i danas i juče, kaže još se čeka da odgovori Telekom. Danas je rekla operaterka da će staviti na "urgenciju" zahtev.

Edit: evo našao sam, mada mi je jako čudno što nude za samo 100 dinara. Zvao sam ih, kaže da je poslala zahtev i da će se javiti ako je ima tehničkih mogućnosti (a najverovatnije ima).

Ja sam ranije pokušao da dobijem tu brzinu. Problem je što oni ne podnose zahtev za promenu sa ADSL na VDSL, tako da ako tvoj broj nije prebačen na VDSL port - mrka kapa. Dobićeš odgovor da nema tehničkih uslova.
Meni su, konkretno, rekli da moram da podnesem zahtev telekomu da promene moj port, a telekom to neće uraditi ako nisi njihov korisnik. Catch 22.

@DariusIII Srećom @relja222 je već na VDSL pa ne mora da brine o tome.
Pa najverovatnije, pošto ne samo što je mts rekao baš da mogu do 50mbps da uzmem (inače poslednji put kad sam zvao rekli su da može do 100, al' onda su garant gledali neku drugu ulicu sa istim imenom, mada ja im kažem da je nemoguće jer su prethodna 2 operatera rekli da je do 50 al' svejedno) nego i na Innbox ruteru piše "VDSL2 over POTS", a i još spliter koji su stavili serviseri na njemu piše VDSL splitter. Ne znam da li ima neka konkretna metoda da se proveri da li neko ima VDSL ili ADSL pošto možda stavljaju istu opremu i za VDSL i ADSL. A inače ni dalje me nisu zvali.

Poslednja izmena:
Ja sam ranije pokušao da dobijem tu brzinu. Problem je što oni ne podnose zahtev za promenu sa ADSL na VDSL, tako da ako tvoj broj nije prebačen na VDSL port - mrka kapa. Dobićeš odgovor da nema tehničkih uslova.
Meni su, konkretno, rekli da moram da podnesem zahtev telekomu da promene moj port, a telekom to neće uraditi ako nisi njihov korisnik. Catch 22.
Koliko dugo si čekao da ti odgovore?

Koliko dugo si čekao da ti odgovore?
Mislim da sam čekao neka 3 dana. Inače taj Innbox V45 je VDSL/ADSL ruter ali to nema veze sa portom na centrali. Uloguj se na ruter (192.168.1.1 i user/user su default IP i user/pass kombinacija) i pogledaj u device info xdsl parametre. Tu ćeš videti i maksimalnu brzinu i tip porta.

Mislim da sam čekao neka 3 dana. Inače taj Innbox V45 je VDSL/ADSL ruter ali to nema veze sa portom na centrali. Uloguj se na ruter (192.168.1.1 i user/user su default IP i user/pass kombinacija) i pogledaj u device info xdsl parametre. Tu ćeš videti i maksimalnu brzinu i tip porta.
1624794343684.png
Evo, mada iako piše ADSL+ opet mts je rekao dva puta da mogu uzeti net do 50 mbps, što je baš i maksimalna brzina za VDSL.

@relja222
Evo, mada iako piše ADSL+
Jer jeste, imaš ADSL2+

opet mts je rekao dva puta da mogu uzeti net do 50 mbps
Možeš, ako bi te prebacili na VDSL2 maksimalna brzina bi "skočila" na oko 100 Mbps jer si na oko 450 metara (+-50m) od centrale.

što je baš i maksimalna brzina za VDSL.
Maksimalna brzina je 100 Mbps, barem ona koju prodaje Telekom, i toliko bi mogao da imaš na ovoj parici bez problema.

Ovo si idealni uslovi tako da će ti bez problema biti odobren prelazak na VDSL2, jedino je problem što Telekom mora da te prebaci na VDSL2 a to zna da traje. Poređenja radi, za korisnika Telekoma, prebacivanje na VDSL2 ili na ADSL2+ (dakle nije problem što je VDSL "naprednija" tehnologija već što mora da se nešto radi) traje do 15 dana što im je i zakonski rok za rešavanje bilo kakvog zahteva.

Jednostavno su lenji + prebukirani. Strpi se, neka SBB šalje urgencije redovno, desiće se bez problema, samo je pitanje vremena.

@relja222

Jer jeste, imaš ADSL2+

Možeš, ako bi te prebacili na VDSL2 maksimalna brzina bi "skočila" na oko 100 Mbps jer si na oko 450 metara (+-50m) od centrale.

Maksimalna brzina je 100 Mbps, barem ona koju prodaje Telekom, i toliko bi mogao da imaš na ovoj parici bez problema.

Ovo si idealni uslovi tako da će ti bez problema biti odobren prelazak na VDSL2, jedino je problem što Telekom mora da te prebaci na VDSL2 a to zna da traje. Poređenja radi, za korisnika Telekoma, prebacivanje na VDSL2 ili na ADSL2+ (dakle nije problem što je VDSL "naprednija" tehnologija već što mora da se nešto radi) traje do 15 dana što im je i zakonski rok za rešavanje bilo kakvog zahteva.

Jednostavno su lenji + prebukirani. Strpi se, neka SBB šalje urgencije redovno, desiće se bez problema, samo je pitanje vremena.

Nadam se da je to prebacivanje moguće, pošto ipak si ti Telekomov korisnik a SBB samo koristi njihovu infrastrukturu.

A inače ja sam bio ubeđen da je max brzina za VDSL 50mbps, jer na više mesta je tako pisalo, a za VDSL2 da je do 200 mbps. https://computer.howstuffworks.com/vdsl.htm#pt2

Iskreno bio bi srećan da mi kažu bilo šta osim "čeka se na odgovor Telekoma".

Prilozi

• 1624803455261.png
    1624803455261.png
    39.4 KB · Pregleda: 27
@relja222 Prebacivanje je deo standardne procedure i regulisano je Standardnom ponudom za uslug širokopojasnog pristupa u veleprodaji. Dakle, nemaš o čemu da brineš, samo jako sporo ide. Isti su uslovi za sve preprodavce Telekomovog xDSL interneta, bilo da li je SBB, Orion, Beotelnet, Astra Telekom, itd.

Da citiram iz Standardne ponude:
Postupak rešavanja, kao i aktivnosti Operatora korisnika u pogledu svih zahteva Operatora korisnika u vezi sa realizacijom Ugovora o korišćenju usluge širokopojasnog pristupa u veleprodaji, koji se odnose na ispitivanje tehničkih mogućnosti, uključenje, demontažu i promenu protoka xDSL priključaka (smanjenje, povećanje protoka), regulisan je procedurom datom u poglavlju 7 Standardne ponude
Operator korisnik može zatražiti promenu brzine pojedinačnog širokopojasnog pristupa podnošenjem zahteva ovlašćenoj kontakt osobi Telekoma Srbija.
Nakon što dobije potvrdu Telekoma Srbija da na lokaciji Novog krajnjeg korisnika postoji mogućnost uspostavljanja xDSL pristupa, Operator korisnik može podneti zahtev za pojedinačni širokopojasni pristup, a Telekom Srbija će u roku od 10 (deset) dana realizovati zahtev. Zahtev se smatra realizovanim od dana priključenja xDSL priključka na mrežu.

APDEJT APDEJT APDEJT

1624915161107.png
Ne mogu da opišem koliko sam uzbuđen, ali na žalost brzina je i dalje 20mbps mada verujem da je podešavanje još u procesu. Inače interesantno, kao što vidite, piše kod trenutne brzine da je 70/2 Mb/s.

Zovem ih sutra čim se probudim da vidim šta oni kažu.

@MilanKragujevic

Poslednja izmena:
@relja222 U narednih par dana će Telekom da ti resetuje port i podesi brzinu kako treba. To traje, ovo je sad iz glavne uprave prešlu u tvoju lokalnu direkciju pa tu mora neko da izađe na teren do DSLAM-a i da promeni port ili ako imaš moderniji DSLAM onda treba da kliknu da se podesi ali to nekad ne upali... Biće :)

Vrh Dno