Mislim da se to aktivira na Moj SBB portalu.Oво и мене интересује. Стварно је бедна брзина а не бих прелазио баш на Телеком.
Mislim da se to aktivira na Moj SBB portalu.Oво и мене интересује. Стварно је бедна брзина а не бих прелазио баш на Телеком.
Imaš ovde koristan kalkulator za ADSL2/VDSL2 Max speed, pa pogledaj!Pozdrav. Imao sam atenuaciju 25db download i max brzina je bila 8,5 Mb/s. Sada mi je atenuacija 8db. Kolika je max brzina koju mogu da dobijem?
Ne razumem se baš puno, ali i na samoj stranici sa kalkulatorom i u FAQ piše da je 13.81 (uneta vrednost) baš ona koja važi za te vrednosti koje si naveo.Bitno je napomenuti da kalkulator nije uvek tačan jer se kod nas koriste bakarne parice 0.4mm (26AWG), a sajt nije podešen za gubitak u dB po kilometru takvih kablova.
Može Telekom da podigne i da to bude brzina na koju se modem sinhronizuje, ali Total može da je ograniči. Tako ja plaćam Beotelu za 15/1, modem se sinhronizuje na brzinu od 17-20 Mbit, a izmerena je uvek oko 14,3 MbpsNaravno i upload će podići i ako na sajtu piše da neće, jer Telekom nema profil 50/1 nego 50/8, 30/5, 30/3, 20/4, 20/2, 20/1, 10/1 i 5/1.
Au ček, možeš poslati link?@relja222 A što ne tražiš da ti Total podigne brzinu na 50 Mbps? Košta 100 dinara mesečno kao dodatak.
Pogledajte prilog 310427
Naravno i upload će podići i ako na sajtu piše da neće, jer Telekom nema profil 50/1 nego 50/8, 30/5, 30/3, 20/4, 20/2, 20/1, 10/1 i 5/1.
Au ček, možeš poslati link?
mada mi je jako čudno što nude za samo 100 dinara.
Da, međutim vrednosti koje se dobijaju nemaju puno veze sa realnim vrednostima. Imam na sajtu TeleSrbija kalkulator koji radi na istom principu i uopšte nije tačan.Ne razumem se baš puno, ali i na samoj stranici sa kalkulatorom i u FAQ piše da je 13.81 (uneta vrednost) baš ona koja važi za te vrednosti koje si naveo.
Da, mogu da ograniče na HSI interfejsu ili na PPPoE koncentratoru ili na AAA platformi SBB-a. A mogu i da ne ograniče, sve zavisi.Može Telekom da podigne i da to bude brzina na koju se modem sinhronizuje, ali Total može da je ograniči.
Pa jesu loši parametri, tako da je to Sync speed. Inače sam sa iščupanim podacima iz Telekomovog rutera uspevao da dobijem i veće brzine (umanjene za ADSL overhead u odnosu na sync) No da ne skrećemo sa teme.Bitno je da se utvrdi pre svega da li je tebi Sync speed 17-20 Mbps ili Line speed, pošto je Sync speed "procena" maksimalne brzine a Line speed zapravo setovana brzina na portu.
Nadam se da neće biti onaj očajan upload od 1mbps... Inače još me nisu zvali, da li neko zna možda otprilike koliko dugo se čeka na taj zahtevPa jesu loši parametri, tako da je to Sync speed. Inače sam sa iščupanim podacima iz Telekomovog rutera uspevao da dobijem i veće brzine (umanjene za ADSL overhead u odnosu na sync) No da ne skrećemo sa teme.
Au ček, možeš poslati link?
Edit: evo našao sam, mada mi je jako čudno što nude za samo 100 dinara. Zvao sam ih, kaže da je poslala zahtev i da će se javiti ako je ima tehničkih mogućnosti (a najverovatnije ima).
(u mom slučaju ja imam VDSL al bitno je da je preko fiksnog telefona)
Pa najverovatnije, pošto ne samo što je mts rekao baš da mogu do 50mbps da uzmem (inače poslednji put kad sam zvao rekli su da može do 100, al' onda su garant gledali neku drugu ulicu sa istim imenom, mada ja im kažem da je nemoguće jer su prethodna 2 operatera rekli da je do 50 al' svejedno) nego i na Innbox ruteru piše "VDSL2 over POTS", a i još spliter koji su stavili serviseri na njemu piše VDSL splitter. Ne znam da li ima neka konkretna metoda da se proveri da li neko ima VDSL ili ADSL pošto možda stavljaju istu opremu i za VDSL i ADSL. A inače ni dalje me nisu zvali.@DariusIII Srećom @relja222 je već na VDSL pa ne mora da brine o tome.
Koliko dugo si čekao da ti odgovore?Ja sam ranije pokušao da dobijem tu brzinu. Problem je što oni ne podnose zahtev za promenu sa ADSL na VDSL, tako da ako tvoj broj nije prebačen na VDSL port - mrka kapa. Dobićeš odgovor da nema tehničkih uslova.
Meni su, konkretno, rekli da moram da podnesem zahtev telekomu da promene moj port, a telekom to neće uraditi ako nisi njihov korisnik. Catch 22.
Ne znam da li ima neka konkretna metoda da se proveri da li neko ima VDSL ili ADSL pošto možda stavljaju istu opremu i za VDSL i ADSL.
Mislim da sam čekao neka 3 dana. Inače taj Innbox V45 je VDSL/ADSL ruter ali to nema veze sa portom na centrali. Uloguj se na ruter (192.168.1.1 i user/user su default IP i user/pass kombinacija) i pogledaj u device info xdsl parametre. Tu ćeš videti i maksimalnu brzinu i tip porta.Koliko dugo si čekao da ti odgovore?
Mislim da sam čekao neka 3 dana. Inače taj Innbox V45 je VDSL/ADSL ruter ali to nema veze sa portom na centrali. Uloguj se na ruter (192.168.1.1 i user/user su default IP i user/pass kombinacija) i pogledaj u device info xdsl parametre. Tu ćeš videti i maksimalnu brzinu i tip porta.
Jer jeste, imaš ADSL2+Evo, mada iako piše ADSL+
Možeš, ako bi te prebacili na VDSL2 maksimalna brzina bi "skočila" na oko 100 Mbps jer si na oko 450 metara (+-50m) od centrale.opet mts je rekao dva puta da mogu uzeti net do 50 mbps
Maksimalna brzina je 100 Mbps, barem ona koju prodaje Telekom, i toliko bi mogao da imaš na ovoj parici bez problema.što je baš i maksimalna brzina za VDSL.
@relja222
Jer jeste, imaš ADSL2+
Možeš, ako bi te prebacili na VDSL2 maksimalna brzina bi "skočila" na oko 100 Mbps jer si na oko 450 metara (+-50m) od centrale.
Maksimalna brzina je 100 Mbps, barem ona koju prodaje Telekom, i toliko bi mogao da imaš na ovoj parici bez problema.
Ovo si idealni uslovi tako da će ti bez problema biti odobren prelazak na VDSL2, jedino je problem što Telekom mora da te prebaci na VDSL2 a to zna da traje. Poređenja radi, za korisnika Telekoma, prebacivanje na VDSL2 ili na ADSL2+ (dakle nije problem što je VDSL "naprednija" tehnologija već što mora da se nešto radi) traje do 15 dana što im je i zakonski rok za rešavanje bilo kakvog zahteva.
Jednostavno su lenji + prebukirani. Strpi se, neka SBB šalje urgencije redovno, desiće se bez problema, samo je pitanje vremena.
@relja222 Telekom ne koristi VDSL već samo VDSL2.
@MilanKragujevic Možeš reći nešto na ovo? @DariusIII je rekao da nisu mu hteli.Nadam se da je to prebacivanje moguće, pošto ipak si ti Telekomov korisnik a SBB samo koristi njihovu infrastrukturu.
Postupak rešavanja, kao i aktivnosti Operatora korisnika u pogledu svih zahteva Operatora korisnika u vezi sa realizacijom Ugovora o korišćenju usluge širokopojasnog pristupa u veleprodaji, koji se odnose na ispitivanje tehničkih mogućnosti, uključenje, demontažu i promenu protoka xDSL priključaka (smanjenje, povećanje protoka), regulisan je procedurom datom u poglavlju 7 Standardne ponude
Operator korisnik može zatražiti promenu brzine pojedinačnog širokopojasnog pristupa podnošenjem zahteva ovlašćenoj kontakt osobi Telekoma Srbija.
Nakon što dobije potvrdu Telekoma Srbija da na lokaciji Novog krajnjeg korisnika postoji mogućnost uspostavljanja xDSL pristupa, Operator korisnik može podneti zahtev za pojedinačni širokopojasni pristup, a Telekom Srbija će u roku od 10 (deset) dana realizovati zahtev. Zahtev se smatra realizovanim od dana priključenja xDSL priključka na mrežu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari