Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako je pre ove klanice i postojala sumnja da smo u bear marketu, sad je više nema, od ovakvog pada market cap-a nema brzog i lakog oporavka. Vreme je da se podvuče crta na kripto bull market 2021. Top je dakle bio na oko 64k i postignut je za svega 6 meseci otkako je cena krenula u nagli rast. Pi Cycle Top indikator je još jednom tačno predvideo vrh bull marketa i ostao nepogrešiv. La.Prestige nije bio u pravu, ovaj bull ciklus nije bio veći od prethodnog i zapravo je imao najmanji ROI od svih ciklusa do sada.

Ako je pre ove klanice i postojala sumnja da smo u bear marketu, sad je više nema, od ovakvog pada market cap-a nema brzog i lakog oporavka. Vreme je da se podvuče crta na kripto bull market 2021. Top je dakle bio na oko 64k i postignut je za svega 6 meseci otkako je cena krenula u nagli rast. Pi Cycle Top indikator je još jednom tačno predvideo vrh bull marketa i ostao nepogrešiv. La.Prestige nije bio u pravu, ovaj bull ciklus nije bio veći od prethodnog i zapravo je imao najmanji ROI od svih ciklusa do sada.
Mnogo razmišljam o ovome što si napisao. Nekako intuitivno verujem, ili želim da verujem da je ovo dno beara, i da se prilično približilo vreme dokupa. To bi se uklopilo u La-ovu čestitku prve trećine bulla. S druge strane, verujem i u tvoju analitičnost. Ona je surova i krajnje mračna, a istina zna da bude takva. Kako god bilo, nadam se da se obojica nadamo da si ti pogrešio, a ne La 😉

@morbius svaki ciklus ima manjo ROI-od prethodnog..

A za kraj ciklusa -> polako to cemo tek da vidimo :)
Ako je x55 na coinu koji je vec 3-4 godine na drugoj poziciji mali ROI i na bitcoinu x20 onda bolje da igramo rulet xD
A naravno da ce biti sve manji i manji, jer je market cap sve veci i veci i treba sve vise i vise svjezih para da udje u kripto kako bi dizali cijenu nekog coina...
Pisao sam vec o tome ovdje prije nekih godinu dana, ovo je mozda i poslednji bull kada ce sve skakati po x5, x10, x20 i da se trebamo pripremiti za neke mnogo manje ROI...

Mnogo razmišljam o ovome što si napisao. Nekako intuitivno verujem, ili želim da verujem da je ovo dno beara, i da se prilično približilo vreme dokupa. To bi se uklopilo u La-ovu čestitku prve trećine bulla. S druge strane, verujem i u tvoju analitičnost. Ona je surova i krajnje mračna, a istina zna da bude takva. Kako god bilo, nadam se da se obojica nadamo da si ti pogrešio, a ne La 😉

U kriptu su sva čuda moguća, ali ovoliku količinu straha je potrebno puno vremena da ohladi. Zato sam lepo pre par dana prvo odgledao Margin Call da me psihički pripremi za ono što moram da uradim i onda lepo pretvorio u BTC moj kompletni alt portfolio koga sam skupljao godinama, ostavivši samo oko 10k Lumena, 1 ETH i 400 ADA. Preživeli su i NEXO i IOTA, ali samo zato što nisam mogao da ih prodam na svojim menjačnicama. Ranije sam za takve stvari koristio Coinswitch, ali nema više te usluge. Ako neko zna neki sajt gde mogu da zamenim te malo egzotičnije novčiće bez KYC, bio bih mu zahvalan.

Da se vratim na temu, dakle crnjak. Čak i da se desi malo verovatni scenario da kripto krene da se oporavlja, berza će nas u nekom momentu opet poklopiti i kripto će da zvekne mnogo gore nego što bi mogao da se slupa sam. Dobra vest je da kako ništa nikad ne raste u pravoj liniji, tako ni ne pada pravo dole, moralo bi da bude još nekih dobrih prilika za istovaranje torbi pred kripto zimu. Ako te bude frka da prodaš, odgledaj Margin Call, film je čista depresija, pomaže.

Hvala Morbijuse što deliš svoje reakcije na trenutnu situaciju. Nema puno ljudi koji kažu: stvari su otišle južno i moj plan se shodno tome promenio.
Osim razumnih strategija da se stepenasto kupuje i isto tako prodaje jer se vrhovi i dna pogoditi ne mogu, pa tako je i ovaj ROI od 55x samo hipotetički, da li je strategija hodlera koji čekaju npr ltc na 2000, ili najveću alt sezonu i dalje ista i u aprilu i danas?
Moje razmišljanje je da sa novim parama mogu ući tek na jasnu promenu trenda pa makar ne uhvatio dip i veću zaradu.

Kao sto Cowen kaze

"So many people think that Bitcoin has to play out perfectly on a 4 year cycle that they cannot imagine a type of bear market that is anything other than -90% over 1.5 years. Please be open to possibilities other than S2F and the Four year cycle"

Kitovi rade odličan posao, naravno za njih. Milina gledati kako manipulišu strahom igrača, ajd sad dole do 29k, ajd sad nazad na 34K a za vikend ćemo već videti kako i šta.
Ko je pokupio bTC na 29K trenutno je dobar 17%, taman pred vikend da se istrese pa idemo sledeći krug.
Moglo bi se zaključiti da je 40K novi plafon i tako će da taljiga do pred NG, 30-40K onda novi bull možda i do 100K kada će svi odmah da ovo zaborave itd..itd.
Oni će odlučiti kada i šta a mi možemo samo da gledamo u pasulj. Ono što možemo je da na dnevnom nivou kljucamo mrvice i prilagođavamo se situaciji.

Kitovi rade odličan posao, naravno za njih. Milina gledati kako manipulišu strahom igrača, ajd sad dole do 29k, ajd sad nazad na 34K a za vikend ćemo već videti kako i šta.
Ko je pokupio bTC na 29K trenutno je dobar 17%, taman pred vikend da se istrese pa idemo sledeći krug.
Moglo bi se zaključiti da je 40K novi plafon i tako će da taljiga do pred NG, 30-40K onda novi bull možda i do 100K kada će svi odmah da ovo zaborave itd..itd.
Oni će odlučiti kada i šta a mi možemo samo da gledamo u pasulj. Ono što možemo je da na dnevnom nivou kljucamo mrvice i prilagođavamo se situaciji.
A kad je raslo sve dnevno po 10-20-50-100% nedeljama, onda nije bila manipulacija? Ti ne bi radio isto da si u mogućnosti? Nemoj da se lažemo... :)

Pa šta je tu toliko loše?

Ako ovo nazivaš manipulacijom, onda bih iskreno voleo da potraje što duže.

Ko god je kupio juče ne samo btc, nego bilo šta, je lepo u plusu, a sad što ne nekom malo 10-15-20% za nekoliko sati... onda bi trebalo da se zapita šta pogrešno radi i gde greši.

Daj mi jedan asset sa kojim može da se trguje na berzama gde se može uzeti toliki % i sa toliko malim ulogom :)

Ja iskreno ne vidim ništa loše osim pružanja mogućnosti da se lepo zaradi :) a sad ako je nekome bolje da radi za nekog za 500-1000e ceo mesec po 8h i da kuka da je kripto manipulacija ili balon ili šta već, poštujem... ali neka hvala

Poslednja izmena:
Nisam na tebe mislio. Ima ovde ok stvari za citanje. Crypto king je napisao da nema nista pametno za citanje ovde i kada btc ode na 80k sve sto smo pisali mozemo da bacimo u vodu :p

Bukvalno sutra moze da ode na 80k i sve ovo sto ste do sada pisali bacite u smece. Cisto gubljenje vremena.
A kojim parama će neko da pogura cenu na 80 hiljada? Samo Microstrategy je upumpao 3 milijarde dolara u proteklih godinu dana, a kripto fondovi i više od toga. I čak ni tako nisu održali cenu na 60 hiljada. Za novi ATH treba ponovo neko da upumpa neke silne milijarde u kripto, a ne vole oni da se igraju svojim parama, nego lepo da uzmu neki jeftin kredit bez velikog rizika, pa se sa tim jeftinim parama još dodatno obogate. Takva pravila igre im odgovaraju, ali trenutno nema tih jeftinih kredita. Ameri vole da štampaju dolare, ali mislim da su i oni svesni da su tokom korone malo preterali.

A kojim parama će neko da pogura cenu na 80 hiljada? Samo Microstrategy je upumpao 3 milijarde dolara u proteklih godinu dana, a kripto fondovi i više od toga. I čak ni tako nisu održali cenu na 60 hiljada. Za novi ATH treba ponovo neko da upumpa neke silne milijarde u kripto, a ne vole oni da se igraju svojim parama, nego lepo da uzmu neki jeftin kredit bez velikog rizika, pa se sa tim jeftinim parama još dodatno obogate. Takva pravila igre im odgovaraju, ali trenutno nema tih jeftinih kredita. Ameri vole da štampaju dolare, ali mislim da su i oni svesni da su tokom korone malo preterali.
Svaka cast. Ima vas koji bas ok rezonujete. Moze svasta da se sazna. Ovde cak i nije toliko vazno da li ce ici na 80k ili na 25k. Fora je koliko kapiram da se na tim oscilacijama trejduje ;) samo treba biti vest i brz i stalno biti tu...

Bukvalno sutra moze da ode na 80k i sve ovo sto ste do sada pisali bacite u smece. Cisto gubljenje vremena.
Slažem se da ovaj forum ima svoje dobre i loše strane. Loša strana je što pristup imaju i ovakvi destruktivni pacijenti poput tebe, koji uglavnom pljuju i truju svaku sredinu, a dobra strana je što postoji ignore. Pa ti nastavi sa onima koji imaju tu nesreću da žive u tvojoj blizini.

Kako je BTC napumpan na $100, pa na $3000, pa na $60000, tako će otići i na $100K. Iste priče se vrte godinama. Videćemo samo da li Kinezi izlaze konačno iz priče, ili će da se vrate kao i uvek. Taj deo Azije pravi oko 30% marketa, može da nastane zanimljiva situacija. Ne mislim na majnere, jer još uvek niko ne može da tvrdi da cena zavisi mnogo od njih. Mislim na kapital koji sada ozbiljnije nego ikada brat Si želi da kontroliše.

Svaka cast. Ima vas koji bas ok rezonujete. Moze svasta da se sazna. Ovde cak i nije toliko vazno da li ce ici na 80k ili na 25k. Fora je koliko kapiram da se na tim oscilacijama trejduje ;) samo treba biti vest i brz i stalno biti tu...
Naravno da nije važno u kom pravcu ide cena, kad postoji leverage i može se zaraditi na ove strane.
Ako si bull, udri long.
Ako si bear, udri šort.

Problem je jedino što velika većina, pogotovo novih ljudi u kriptu, previše bulish kad je sve u zelenom, a mega bearish kad je sve u crvenom, a to je pogrešno.
U stvari, to i nije neki problem, jer da nema takvih, nebi bilo prilike za zaradu - razmišljam na glas :)

Nego, da se vratimo temi..

Sada je ključni lvl 36-36.5k, na koji treba obratiti pažnju ko je u long-u.
Verujem da će na tom lvl-u masa jačih trejdera uzimati deo profita ( zatvoriti deo pozicija ), a i moguće je da će šorteri krenuti sa ponovnim otvaranjem pozicija.

Imajte u vidu da u petak popodne ističu mesečni i tromesečni fjučersi, pa će svakako biti zanimljivo.

Ko nije u trjdu, neka sačeka još malo dalji razvoj u sledećih nekoliko dana, a ko je u trejdu, neka razmotri svakako uzimanje dela profita, jer verujem da su bukvalno svi koji su u nekom trejdu od juče u lepom plusu. Znamo svi ( nadam se ) da to ne traje predugo, pa je uzimanje profita u ovakvim situacijama uvek dobra opcija.

Iskreno, još uvek ne razmišljam ulazu u bilo kakav šort. Još uvek je long i građenje pozicije postepeno mnogo isplativija opcija, uz manji leverage i sl naravno.
R/R oko 30k u korist long-a je mnogo veći nego short po meni, a voleo bih čuti i nekog ko je na strani međeda šta ima da kaže na to. I zašto očekuje 20k ili niže

Slažem se da ovaj forum ima svoje dobre i loše strane. Loša strana je što pristup imaju i ovakvi destruktivni pacijenti poput tebe, koji uglavnom pljuju i truju svaku sredinu, a dobra strana je što postoji ignore. Pa ti nastavi sa onima koji imaju tu nesreću da žive u tvojoj blizini.
Dokle god im ti ili bilo ko ovde daje na važnosti i komentarišeš gluposti što pišu, oni će pisati :)
Zato služi ignore, i veruj mi, mnogo je zanimljivije kad ga koristiš.

Napravite selekciju ljudi koji komentarišu sa bilo kakvim argumentima o čemu pišu i da je vezano sa cenom, a ostale na ignore i ćao.
Verujte mi da će jako brzo odustati svi što troluju i prozivaju :) i možda se ponovo bude moglo pročitati / naučiti nešto novo i korisno u ovoj temi.

Naravno da nije važno u kom pravcu ide cena, kad postoji leverage i može se zaraditi na ove strane.
Ako si bull, udri long.
Ako si bear, udri šort.

Problem je jedino što velika većina, pogotovo novih ljudi u kriptu, previše bulish kad je sve u zelenom, a mega bearish kad je sve u crvenom, a to je pogrešno.
U stvari, to i nije neki problem, jer da nema takvih, nebi bilo prilike za zaradu - razmišljam na glas :)

Nego, da se vratimo temi..

Sada je ključni lvl 36-36.5k, na koji treba obratiti pažnju ko je u long-u.
Verujem da će na tom lvl-u masa jačih trejdera uzimati deo profita ( zatvoriti deo pozicija ), a i moguće je da će šorteri krenuti sa ponovnim otvaranjem pozicija.

Imajte u vidu da u petak popodne ističu mesečni i tromesečni fjučersi, pa će svakako biti zanimljivo.

Ko nije u trjdu, neka sačeka još malo dalji razvoj u sledećih nekoliko dana, a ko je u trejdu, neka razmotri svakako uzimanje dela profita, jer verujem da su bukvalno svi koji su u nekom trejdu od juče u lepom plusu. Znamo svi ( nadam se ) da to ne traje predugo, pa je uzimanje profita u ovakvim situacijama uvek dobra opcija.

Iskreno, još uvek ne razmišljam ulazu u bilo kakav šort. Još uvek je long i građenje pozicije postepeno mnogo isplativija opcija, uz manji leverage i sl naravno.
R/R oko 30k u korist long-a je mnogo veći nego short po meni, a voleo bih čuti i nekog ko je na strani međeda šta ima da kaže na to. I zašto očekuje 20k ili niže
Znaci, ko je u usdt ili sl., ne pipati sada ništa ?

Ako ne radis skalping tj. male trejdove od tipa 1% onda bolje sacekati da se vidi na koju stranu ce se nastaviti trend...sada se lomi btc na 34k, hoce gore hoce dole...

Trenutna volatilnost sa altovima nije losa za skalping, malo pre uzeh cca 300usd na solani za trejd od 30sec hehe...

Znaci, ko je u usdt ili sl., ne pipati sada ništa ?
Ja danas ne bih sigurno, jer je sve od juče skočilo mnogo.
Ako te baš svrbe pare, uđeš u novičić koji žeiš, ali samo za jedan deo, a ostatak raspodeli na nekoliko ordera ispod trenutne cene, recimo na svakih -10% po buy order i neka stoje...

Obrati pažnju na BNB, SOL i Matic. Oni su po meni top novčići za trejdovanje u zadnjih nekoliko nedelja.
Kad krene btc da pada, oni padaju po 2-3X brže, a kad krene btc da skače, oni daju dosta više nego btc.

Verijem da ima i boljih novčića za trejd, ali su mali u odnosu na marketcup, pa ih ni ne gledam.
Ova tri su uvek na oku kako se ponašaju.

Ako si bull, udri long.
Ako si bear, udri šort.

Daaa ja sam tako radio da ne kazem igrao jer ovo nije igra vec berza...i cini se da je to tesko promeniti. Mozda vremenom uspe. Treba biti miran... Samo da DOT dodje opet na 20e i taman da se vratim na pocetak :) Pametniji :p

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno