Šta je novo?

Brzi-Spori punjaci & Baterije

Treba mi neki punjac pa me zanima nesto ovog tipa Klarus K1X.
Moze i neka preporuka za slican ovom.

Pre nego što kupim BQ-CC55E za oko 30-ak evra da pitam da li postoji na tržištu nešto bolje po pomenutoj ceni?

Možda LADDA baterije plus neki punjač?

Uspeo sam nabaviti nove, nekoršćene eneloop AAA baterije proizvedene 2014, verovali ili ne. Namerno ih ne koristim, sve dok ne nabavim ovo: (da bi utvrdio kapacitet baterije posle sedam godina stajanja, zanimljivo i dalje imaju napon oko 1,3 V)

HTB1JryCaborBKNjSZFjq6A_SpXal.jpg

Stiglo pre par nedelja. Skinut zaštitni poklopac zbog "vrištanja".

25V7fA7.jpg

Kao prvi kompletan test, uzeta je baterija iz Nokie 3310 (tri NiMH ćelije). Podešeno na 50 mA, to je najniža moguća jačina struje, tj. koju je moguće postaviti.

XUlWIpo.png

Zatim provera baterije na 500 mA, čisto sumnjam da telefon ikada uzeo više od 0,5A, zato je i izabrana tolika jačina struje za ovu priliku. Imajte u vidu, baterija je testirana sutradan u ovom slučaju, stoga da kažemo da je izgubila, recimo oko 5%, možda i više.

PzpUQcH.png

Interesantna mogućnost ovog electronic load-a, je stepenasto opterećenje. U ovom slučaju, od 0,1A do 1A, po koracima od 0,1A u trajanju od 4 sekunde.

DdsKZdv.png

Gorepomenute AAA eneloop (bele) baterije iz 2014, biće skoro testirane.

Moram priznati da sam pozitivno iznenađen ovim mojim primerkom, mislim na kalibraciju, jačina struje je prilično tačna, što je i najbitnije. Barem u opsegu od 50 mA do 500 mA, koliko sam probao do sada. Napon je nešto razdešeniji, ali zbilja ništa drastično.

Pre nego što kupim BQ-CC55E za oko 30-ak evra da pitam da li postoji na tržištu nešto bolje po pomenutoj ceni?

Možda LADDA baterije plus neki punjač?
Imas u ikea punjac samo ga jos nema na sajtu jeste da baterije puni 8h ako punis 4 od 2450 ali je oko 700 800din uzeo sam danas jedan cisto neka stoji.Svaki kanal puni posebno.
Evo specifikacije na sajtu ceskog lidla sam nasao.

imam 2 usb punjaca za brzo punjenje sa vise izlaza na 5, 9 i 12V, portovi imaju razlicite boje crna, narandzasta itd

moj telefon se puni samo na 5V nema brzo punjenje, zanima me da li su i ovi brzi portovi bezbedni za njega, da li ce da mu puste 5V kako treba da ga ne pregore sa 9 ili 12?

jel to punjac treba da primi neki signal da pusti 9V inace pusta 5V, kako je to zamisljeno da radi?

Da, upravo tako. Viši naponi se puštaju kada potrošač iskomunicira sa punjačem, u suprotnom ide 5V svuda.

Ko nije bio u Ikei vreme je za update :)

STENKOL punjač deluje vrlo pristojno, 4 kanala sa individualnim LED. Na YT ima teardown, nisu mu našli mane u konstrukciji. Starija serija KVARTS je brži punjač uz iste kvalitete, ali je cena novom punjaču zaista više nego povoljna.

Ono što je još promena je da su sada u ponudi svetlo sive LADDA baterije koje odgovaraju regularnim eneloop 1.900/750 mAh. Tamno sive LADDA su zamenile dosadašnje AA od 2.450 mAh. Nema više AAA od 900 mAh u ponudi. Slično punjačima, ovo smanjenje kapaciteta će imati i pozitivne efekte jer je i cena korigovana, moglo bi se reći da su best buy.

Jedno zapažanje oko Enelup Pro modela.

Naime, pošto model Enelup Pro koristim godinama u mišu G700 i punim ih eksternim punjačima, primetio sam da je vek trajanja dosta kraći kod onih koje punim Voltkraftom IPC-1L nasuprot onih koje punim Mahom C9000.
U prvom slučaju, mnogo brže raste unutrašnja otornost baterije, što za posledicu ima dosta smanjen kapacitet i neupotrebljivost u normalnom radu.

Ono što čini glavnu razliku je toplota baterije prilikom punjenja. Kod Voltkrafta na kraju punjenja su vruće jer on prestaje da puni na "dV" detekciji, dok Maha prestaje da puni kada ćelija dostigne određeni napon (1,47V mislim), pa onda nastavi da dopunjava desetinom struje još dva sata. I kao proizvod toga baterije kod Mahe su praktično mlake. Veći razmah na C9000 ne igra ulogu jer punim po jednu bateriju samo.
Ako nije do toplote, onda je moguće da im smeta "ubrizgavanje" velike struje kada su blizu napunjenosti.
U svakom slučaju, C9000 ih bolje čuva. Enelup Pro su osetljive pa je na njima ovo izraženo ali logično bi bilo da je i za druge baterije C9000 bolje rešenje.

image.jpg
mh-c9000.jpg

I ja se dojmim da taj Voltcraft (i njegovi brojni klonovi) neobično brzo degradiraju baterije.

Član porodice treba da radi holter 24h:

"Molim sa sobom ponesite:

Alkalnu bateriju od 1,5V Duracell +AAA (manje)"

U kući imamo punjive AAA baterije (Ladda), da li će prihvatiti ili moraju Duracell i da li mogu bilo koje druge alkalne, pitam zbog karakteristika baterija jer će se nositi samo jedan dan (ne znam koji model uređaja je u pitanju)?

Ponesi tako kako su rekli i to novu iz neotpakovanog pakovanja.
Kad su god kevi radili, spomenuli su da su imali problema zbog glupih baterija. Nemoj da meditiraš oko par stotina dinara bezveze.

Jel postoji powerbank koji moze da puni s21 ultra sa 25w fast charge :) ?

Nisam u toku zadnjih par godina, ne znam dokle je tehnologija stigla...

Мислим да би Xiaomi Powerbank 3 Pro то могао, ја планирам да га узмем себи за Galaxy Note 10+.

Мислим да би Xiaomi Powerbank 3 Pro то могао, ја планирам да га узмем себи за Galaxy Note 10+.
Moze sigurno ja sam laptop jedan punio sa njim samo sam uzeo prelaz sa konektora za taj model laptopa na usb-c i radi punjenje.

Jedno zapažanje oko Enelup Pro modela.

Naime, pošto model Enelup Pro koristim godinama u mišu G700 i punim ih eksternim punjačima, primetio sam da je vek trajanja dosta kraći kod onih koje punim Voltkraftom IPC-1L nasuprot onih koje punim Mahom C9000.
U prvom slučaju, mnogo brže raste unutrašnja otornost baterije, što za posledicu ima dosta smanjen kapacitet i neupotrebljivost u normalnom radu.

Ono što čini glavnu razliku je toplota baterije prilikom punjenja. Kod Voltkrafta na kraju punjenja su vruće jer on prestaje da puni na "dV" detekciji, dok Maha prestaje da puni kada ćelija dostigne određeni napon (1,47V mislim), pa onda nastavi da dopunjava desetinom struje još dva sata. I kao proizvod toga baterije kod Mahe su praktično mlake. Veći razmah na C9000 ne igra ulogu jer punim po jednu bateriju samo.
Ako nije do toplote, onda je moguće da im smeta "ubrizgavanje" velike struje kada su blizu napunjenosti.
U svakom slučaju, C9000 ih bolje čuva. Enelup Pro su osetljive pa je na njima ovo izraženo ali logično bi bilo da je i za druge baterije C9000 bolje rešenje.

image.jpg
mh-c9000.jpg

U zavisnosti od odabranog režima punjenja zavisi i vek trajanja baterija, to je ovde http://aacycler.com/post/charge-algorithm-comparison/ lepo objašnjeno. Jedini je problem što je veoma mali broj punjača konstruisan sa mogućnošću podešavanja svih bitnih parametara. Uglavnom je jedino moguće, pored izbora režima rada, podešavanje struje punjenja - nedovoljno. Jedan od retkih i svakako najbolji u klasi je SkyRC MC3000. Kod njega je u advanced režimu moguće podesiti apsolutno svaki parametar za punjenje i pražnjenje bilo kog tipa podržanih baterija. Definitivno opravdava cenu ali nije imun od problema koje su uglavnom mehaničke prirode. Elektronika radi OK, Ja ga intenzivno koristim godinama i sa njim testiram i baterije za mobilne telefone uz odgovarajući adapter.

Već nekoliko puta su mi iscurele alkalne baterije iz Jysk-a, i AA i AAA. Samo da upozorim, bolje nemojte da ih kupujete. Na stranu to što su đubre najobičnije, što u zidnom satu ne mogu da izdrže ni par meseci.

Svaka će alkalna da iscuri, pre ili kasnije. Ni mnogo poznatiji brendovi nisu imuni na curenje.

Svaka će alkalna da iscuri, pre ili kasnije.
Baš nikada mi se nije to desilo. Ne kažem da ne može da se desi već da se nikada nije desilo za sve ove decenije korišćenja alkalnih baterija. Uglavnom Duracell i Panasonic.

Generalno i moje iskustvo sa baterijama kupljenim napolju je daleko bolje nego kod nas. Mada imam loše iskustvo i sa Duracell "made in USA", dobijenim uz uređaj kupljen u USA. Ali svejedno, koliko sam čuo promenila se proizvodnja (smanjenje troškova, zagađenja...), tako da su alkalne danas neuporedivo sklonije curenju nego pre par decenija.
To nije slučaj samo kod nas. I puno amera se žali da su im uređaje upropastile alkalne baterije. Ja već godinama na raznim mestima po netu gde ima reči o uređajima na baterije viđam da ih zovu "alkaleaks". Nisu džabe dobile taj nadimak. Ako proguglate...

What is alkaleak? - a name commonly given to alkaline batteries because of their propensity to leak and destroy the equipment they are used in.

Sve alkaline iscure kad tad, ako se ne bace kada jako oslabe...

Problem SVIH alkalnih je što hoće da iscure kada se isprazne, ako se brzo ne izvade iz uređaja u kojem su. Pogotovo ako uređaj nastavlja da cedi elektrone iz njih, tj. uređaje koji se ne mogu islkjučiti ili imaju stand-by.
Duracell je tu posebno problematičan i imam već dva upopaštena uređaja baš Duracell-om. Jedan tajmer i jedan merač temperature. :(

Enegrizer ima baterije sa oznakom +power seal za koje relkamira da neće iscuriti do dve godine nakon potpunog pražnjenja. Njih uglavnom uzimam za daljince i ostale male potrošače.
Fujitsu takođe ima model koji se reklamira nešto tipa Highest anti-leake durability. Nađe se i on.

Za obične nezahtevne primene, Aerocell alakalne iz Lidla su odlične. Traju bar kao 85-95% Duracell-a i sličnih, a cena je 2-3 pa i više puta manja.
Samo obratite pažnju da ih vadite iz aparata kada primetno oslabe. Što uostalom važi za sve alkalne.

Naravno da ima i trash i fake baterija koje su još gore, ali ova citirana priča važi za ispravne normalne baterije regularnih brendova.

Normalne baterije najčešće iscure u malim potrošačima koji i dalje rade sa veoma ispraznjenom baterijom. Satovi, daljinci...

Nije samo mesecima i godinama. Bilo koja alkalna baterija može da iscuri već par nedelja nakon što je potrošena, a pogotovo ako uređaj nastavlja da je cedi. A to rade svi uređaji koji se ne isključuju u potpunosti. Sat, daljinac, kojekakavi merači i senzori, čak i ako ne rade jer je baterija prazna, i dalje cede elektrone iz njih. To dovodi do daljeg erodiranja minus elektrode koja je zapravo kućište baterije. Prazna baterija koja stoji sa strane neće iscureti mesecima pa i godinama. Prazna baterija koja je u uređaju koji ima neki standby može da iscuri veoma brzo.

Stari uređaji na baterije imali su mehaničke prekidače koji su potpuno prekidali kontak sa baterijom. Ovi novi elektronski uvek vuku bar malo struje, i zbog toga se sada mnogo češće srećemo sa curenjem baterija. Ali curele su i ranije kada se baš dugo zaborave.

Praktično, sve što se pali na elektronski taster, zapravo se nikada i ne gasi potpuno već ima neki "ready to switch on" mod. Takvi uređaji čak i kada se ne koriste, troše bateriju. Uvek su na tom nekom standby modu. Lako je zaboraviti na uređaj sa baterijom koji je lepo radio kada je odložen, ali sa baterijom pri kraju. Takav može da izazove bateriju da iscuri posle samo par nedelja. Zato u manuelima striktno piše da se baterije vade ako se uređaj ne koristi neko vreme, i da se izvade odmah nakon što se isprazne.

Ceo alkaleak hype je najpre posledica nepažnje korisnika. Na svu tu kuknjavu, zapravo ne znamo u kojim okolnostima je kome koja baterija iscurila?!?

Za skupe uređaje, idite ili na punjive baterije, ili na one Energizer +PowerSeal, ili na Fujitsu taj neki AntiLeak. A i njih vaditi čim oslabe, i ako odlažemo uređaj na više dana.

Ko nije bio u Ikei vreme je za update :)

STENKOL punjač deluje vrlo pristojno, 4 kanala sa individualnim LED. Na YT ima teardown, nisu mu našli mane u konstrukciji. Starija serija KVARTS je brži punjač uz iste kvalitete, ali je cena novom punjaču zaista više nego povoljna.

Ono što je još promena je da su sada u ponudi svetlo sive LADDA baterije koje odgovaraju regularnim eneloop 1.900/750 mAh. Tamno sive LADDA su zamenile dosadašnje AA od 2.450 mAh. Nema više AAA od 900 mAh u ponudi. Slično punjačima, ovo smanjenje kapaciteta će imati i pozitivne efekte jer je i cena korigovana, moglo bi se reći da su best buy.

Mora da se ispravim, ipak nije značajna razlika u brzini punjenja KVARTS i STENKOL punjača. STENKOL puni 350/250 mA AA/AAA baterije a KVARTS puni 337/225 mA AA/AAA. STENKOL ima dvobojnu LE diodu (crvena/bela), KVARTS samo jednu (bela), ostalih bitnih razlike nema uz činjenicu da je STENKOL nešto kompaktnijeg dizajna. Imajući u vidu cenu, a da ispunjava sve zahteve savremenog punjača (4-kanalni, -dV, pristojna struja punjenja koja čuva baterije), mislim da treutno nema bolje kupovine. Jedini je problem što ga nema stalno u ponudi, rasproda se u kratkom roku.

Inače, IKEA od oktobra više nema u ponudi alkalne baterije, povukli ih iz ekoloških razloga. Od jednokratnih baterije jedino su u ponudi CR2032, ostalo su samo AA i AAA LADDA punjive.

Nazad
Vrh Dno