Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Moras da proveris pravila garancije.
Npr
U mojem slucaju klimu moze da ugradi bilo koja registrovana firma sa pecatom. Ali u slucaju kvara zoves ovlasceni servis ...
Sto se tice produzene garancije to ti je macka u dzaku :) Ovlasceni serviseri uglavnom krenu sa pricom da te muzu svake godine po 20 30 e da ti operu filter.
Ima korektnih ali vecina je bezobrazno i kazace ti da garancija vazi iskljucivo ako dodju da ti ociste klimu svake godine ...

Klimu i treba ocistiti barem jednom godisnje.
Ako ste pušač(i) u stanu (kući) onda i češće to raditi nije uopšte loše.
Ako se kuva u blizini klime onda barem 2x godisnje.
Klimu mozete da cistite i vi ali da bi bila valjana garancija onda mora ovlasteni servis.

Ma...
Filter u klimi se cisti za 5 minuta i to cistim svakih mesec dana u proseku
Ali za to da mi dolaze po kuci da mi prljaju stan i prodaju mi da ne kazem sta za sta! Ne!
Ono full ciscenje za ljude koji nece da se bakcu sa time i ok je cistiti jednom u 2 godine, zaista nema razloga za cesce...

Ma...
Filter u klimi se cisti za 5 minuta i to cistim svakih mesec dana u proseku
Ali za to da mi dolaze po kuci da mi prljaju stan i prodaju mi da ne kazem sta za sta! Ne!
Ono full ciscenje za ljude koji nece da se bakcu sa time i ok je cistiti jednom u 2 godine, zaista nema razloga za cesce...
Mesas babe i zabe.

Niko nije lud a jos manje glup da dozvoli nekome da ga opeljes u rodjenoj kuci. Svaka klima mora bar jednom godisnje da se radi mali servis a ako se na istu greje onda dva puta.

Ko ne zna sta ide u mali servis moze da pita telefonom sta dobija od usluga i ako mu odgovara dogovore se za termin ako ne zove dalje.

A ti ako si neki cistunac i brines da ti ne uprljaju stan onda bi mogo da se zapitas sta udises dve godine ako klimu ne cistis redovno.

Ne mesam ja nista
Ja se grejem i hladim na klimu ...
Cistim je sam :)
Prvi put sam cistio posle 2 godine, iskren da budem nije bila nesto zaprljana posebno. Tanak sloj prasine na turbini i to je to
Tako da nije to toliko strasno koliko zvuci kada ti to tako kazes.
Ako se redovno ciste filteri i gornji deo klime iz mog iskustva tvrdim da se prasina nece brzo nakupiti u unutrasnjosti same spoljne jedinice.
Ako necete da pipate uopste onda je sve moguce :)

U mali servis ide ciscenje filtera gornjeg i malo ti pocisti krpom sto moze rukom da se dohvati (provereno) puno ljudi koje licno poznajem ima ovakvo iskustvo otuda i moj negativan stav prema tome.
Kad je bas zaprljano onda ce da vam ocisti u fullu MADA i to je upitno od majstora do majstora kako rade, neki ne skidaju turbinu neki urade kako treba neki ne.
Takodje licnom poznajem pa rljudi koji su ovlasceni serviseri i njima svima je redovan servis krava muzara. 20-30e nit oro' nit kopo' :)
A naravno hvataju na tu foru "Znate kako sto se tice garancije klimu MORATE cistiti jednom godisnje da bi imali garanciju, jer vidite ako dodje do kvara i vi mene pozovete a klima nije ciscena kvar lako moze biti prouzrokovan od toga"
I tu te uhvati u klasicnu zamku za naivne ljude :)

A sto se tice majstora iskren da budem 95% ih mrzim, prljavi i zarozani, udju obuveni, dok rade nesto umazu mi zidove (ili belu tehniku ako dodju da rese nesto na njoj) da ne kazem 95% fus priuceni likovi koji pecaju naivne ljude na fore. Sa raznim pricama, na bilo koju sugestiju bekulje oci i onda sledi "ja se ovim bavim 150 godina" ...

Nije samo stvar u prašini. U režimu hlađenja se nakuplja i nešto buđi, pa je pametno klimu očistiti posle sezone hlađenja, da se ista ne bi u režimu grejanja sušila i razletala po prostoru.
Takođe, klima se treba očistiti i pre sezone hlađenja kako bi se očistila sva prašina i kako bi se što više smanjila mogućnost za nastanak buđi jer upravo prašina nakupljena u klimi zadržava vlagu koja pogoduje razvoju raznih sr@nya u njoj.
Koliko će klima biti zaprljana zavisi od uslova i intenziteta upotrebe.
Čišćenje isparivača i filtera možete obaviti sami uz pomoć usisivača, paročistača, krpe i nekog sredstva za dezinfekciju, odmašćivanje i sl. Čišćenje turbine može predstavljati izazov.

Spremam se za vikend da očistim sve tri klime, taman pred sezonu hlađenja.

Razumemo se mi u potpunosti, ali nadji mi majstora koji ce da rastura celu klimu i propisno ocisti za 20e ja cu da ga zovem svake godine da cisti kod mene :)
I tu lezi glavni problem to kompletno ciscenje ide i do 40e i niko normalan to nece da placa pogotovo kada ima vise klima (a mozda i hoce ako ima visak para?)
Vecina ljudi nema probleme sa akumulacijom budji kao ja tako da ostaje jedino skupljanje prasine.

Ja sam kupio mali onaj parocistac i zavrsava fino posao, to mi je bila dobra investicija

Razumemo se mi u potpunosti, ali nadji mi majstora koji ce da rastura celu klimu i propisno ocisti za 20e ja cu da ga zovem svake godine da cisti kod mene :)
I tu lezi glavni problem to kompletno ciscenje ide i do 40e i niko normalan to nece da placa pogotovo kada ima vise klima (a mozda i hoce ako ima visak para?)
Vecina ljudi nema probleme sa akumulacijom budji kao ja tako da ostaje jedino skupljanje prasine.

Ja sam kupio mali onaj parocistac i zavrsava fino posao, to mi je bila dobra investicija

Izvini Milan Tarot nismo te prepoznali. Odkud ti znas kako je kod drugih ljudi? Jesi ti to isao da cistis drugima klime pa znas da nema budji i da samo treba da se ocisti prasina.

A sto kazes skidanje turbine i detaljno ciscenje ne ulazi u mali servis, u mali servis moze da ti cetkom ocisti turbinu sa svih strana sa onim sredstvom i to je to. Ako hoces nesto vise e pa izvini moras i da platis. Skidanje turbine zahteva znanje i vreme da se nesto ne sj*be, jer dzaba ako ce mi ocisti klimu za 40 evra ako ce da mi napravi stetu od 100 evra.

Onog momenta kada si napisao sledece
"A sto kazes skidanje turbine i detaljno ciscenje ne ulazi u mali servis, u mali servis moze da ti cetkom ocisti turbinu sa svih strana sa onim sredstvom i to je to. Ako hoces nesto vise e pa izvini moras i da platis."

Ko god kaze da moze da se ocisti turbina cetkom bez skidanja nema veze sa zivotom, to se zove u majstorksom svetu fuseraj. Svaki ko se iole bavi ovom sferom zna da to mora da se razmontira sve i lepo opere, bas zbog ove price o budji i prasini.

Sto se tice ovoga kako znam. Znam zato sto grejem 3 objekta na klime + 2 moja drugara se greju na klime, budj mogu da osetim na kilometar a pritom ove moje klime kada sam cistio (vise puta do sada) nisam nalazio budj ni u stanu ni u selu ...

Pritom skidanje turbine nije nikakva kvantna mehanika, relativno je prosto ali ne moze da se uradi bas za 5 minuta, to sto su majstori neuki to je vec neka druga prica 😉

Nesto si mi suvise na strani majstora da nisi ti sam neki majstorcic pa si se pronasao na moje prozivke da su majstori prljavi neljubazni i neuki :) Posto ovako na forumu zvucis vrlo neljubazno i nekako tipican stil govora jednog majstora :)

Evo danas dolazi kod mene da očisti 6 klima.
2000 po komadu, cena ista kao i prošle godine.
Rastavlja sve, pere, osuši, dezinfikuje i vrati na svoje mesto.

Sjajna pogodba!
Ipak je 6 klima u pitanju bilo bi mnogo da placas vise

Kaze, nece neuke majstore, ali bi da mu rade za pljeskavicu :) Majstori su glupi i nemaju pojma, ali ih ipak zoves :)
Dakle, majstor kome je posao da 8 sati dnevno radi fizicki posao, treba kod tebe da dodje mirisljav i sveze okupan, sa sve novim rukavicama.
Kao neko ko je solidno sposoban sa rukama i kome je otac drzao ozbiljan servis bele tehnike poslednjih 30-40 godina, ne pametujem kada neko dodje da mi radi nesto.
30e da ti neko neko dodje kuci i potrosi 2 radna sata, a plati zaposlene, doprinose i amortizaciju je mnogo...sta ti radis i za koje novce?

Savetujem ti da se drzis svoga posla i ne pametujes mnogo o tudjem, jer je ocigledno da nemas pojma o cemu pricas :)

Kaze, nece neuke majstore, ali bi da mu rade za pljeskavicu :) Majstori su glupi i nemaju pojma, ali ih ipak zoves :)
Dakle, majstor kome je posao da 8 sati dnevno radi fizicki posao, treba kod tebe da dodje mirisljav i sveze okupan, sa sve novim rukavicama.
Kao neko ko je solidno sposoban sa rukama i kome je otac drzao ozbiljan servis bele tehnike poslednjih 30-40 godina, ne pametujem kada neko dodje da mi radi nesto.
30e da ti neko neko dodje kuci i potrosi 2 radna sata, a plati zaposlene, doprinose i amortizaciju je mnogo...sta ti radis i za koje novce?

Savetujem ti da se drzis svoga posla i ne pametujes mnogo o tudjem, jer je ocigledno da nemas pojma o cemu pricas :)
To ti je ona vrsta ljudi kada treba nesto da mu se uradi i da mu to naplate oci prevce i kukak kako je skupo a kada isti nekome treba da naplati svoj posao onda kaze eto tu sam proveo 2 sata uradio to i to, i ne cenite moj trud i vreme i hocete da vam radim zabadava.

Svoj trud i vreme znaju da cene kada treba da naplate ali isto tako ne postuju tudje vreme i trud sto je neko dosao kod njih da im zavrsi posao nego ga jos napadnu kako je skup.

Najgora vrsta ljudi.

Jeste skupo čišćenje, ali je cena realna. Posebno u saobraćajnom paklu Beograda. Neko može da kaže, pa šta me briga što je kolaps, ali realno i to ulazi u cenu (realni troškovi izlaska na teren).
Ko neće da plati, neka nauči sam da pere iili neka uživa u smradu. Međutim, imaju i oni treći kojima se klima manje prlja. Recimo meni na poslu uvek radi prečišćivač vazduha i filtere na klimi perem retko (jednostavno nema prašine na njima). Zato redovno čistim (usisavam) filter na prečišćivaču jer je on pun prašine. Kući mi je kontra situacija.

Taj rad, saobracajni pakao Beograda koji ukljucuje nenormalne guzve, nemogucnost parkiranja, pauka i oko sokoloo mora cenu usluge da znacajno podigne u onosu na na primer Smederevo.

Meni je veci problem bio cekajuci majstore jer su stalno u guzvi, zato sve perem sam.
Jedne sezone nisam odradio servis jer nisu ni dosli.

Servis se nikada ne radi kada pocne sezona nego se vata period kada jos nije za to, tipa pocetak Aprila meseca ili tako nesto, onda nemaju toliko posla pa se covek lakse dogovori za termin. Cim krenu prve vrucine svi oni koji nemaju klimu ili su se bukvalno do juce grejali sada zovu majstore da dodju da odrade mali servis ili da im ugrade klimu.

Zovem ih samo zato sto moram zbog garancije koja me uslovljava da to bude neko ko ima preduzece iz te delatnosti :)
Ugradnja klime nije nikakva nauka zato to svako i radi kako radi. U kraljevu npr ima samo jedna osoba koja radi ugradnju toplotnih pumpi i clan je unijaserviseraklima does that ring a bell?
Ako bi se Xeroj87 vratio u moje postove iz 2016 ja mislim video bi da sam izlizao tabane trazeci informacije kako je propisano ugradnja inverter klime. Zbog cega?
Pa nisu znali :) i na kraju kada je ovlasceni servis dosao da ugradi klimu ugradio ju je lose, hteo je ledja na ledja da mi ugradi inverter klimu i ja ga jedva umolim da mi stavi duze cevi koliko toliko jer nije hteo da cuje da budu 3m kako on rece ko sam ja da ga ucim kad on taj posao radi XY godina.
Otuda onaj moj problem sa prepravkom koji isto postoji dokumentovan ovde. Ali ti to ne znas i tumacis subjektivno moje postove kao nekoga arogantnog

Tokom zivota svaki put kada sam se prepustio nekom majstoru sa mislima ok ja njega placam on ce to da uradi kako treba u 90% slucajeva nije bilo kako treba. Dzaba preporuke dzaba sve kad covek mora da udje u materiju i da ih pratim jednim kokom non stop.

Tako da cast izuzecima ali prljavi su aljkavi i neuki. Evo jednog banalnog primera od bas skoro
Beko sudomasinas (zamenjena drugi primerak) glanc nova skripe vrata posle 3-4 dana. Znao sam tacno sta je u pitanju, Beko ovlasceni servis je dosao i konstatovao da mora da se menja cela masina, ja nisam hteo da menjam opet jer me je vec to smaralo a ova je dobar primerak i nisam hteo da rizikujem sa drugim osim sto je na ovoj doslo do skripanja vrata.
Onda je hteo da naruci novi deo, reko covece ima feder dole desno samo podmazi. I covek me poslusa podmaze i evo sve super. U tom procesu mi iskrive lim sa desne strane i usrase celu klimu sa mascu. Ali dobro ***

A to za Beograd itd, ljudi da se razumemo za mene je BG betonski svinjac (da se ne uvredi neko) ja pricam iz ugla osobe koja zivi dok je u Srbiji u Kraljevu. A to da li vi imate letece tanjire koji vam odonose automobile i sto je saboracaj haos IZVINJAVAM se ali je van mojih dnevnih rutina :)
U Kraljevu se ne naplacuje dolazak majstora i tako te Beogradsko magija stuff

Pa dobro, zato je rad majstora ma koje fele u BG skuplji. Ako je npr. u KV čišćenje klime 2k RSD u BG je 3k RSD (neka srednja cena).

Da je srece, ovde su se osilili i napravili kvantnu mehaniku ovi obicni majstori. Toliko je bilo popularno ugradnja klime u jednom momentu da samo sto cigani nisu poceli da ugradjuju.
A sa obzirom da niko nema da kontrolise kako rade stvarno, otuda i ovi problemi koje sam ja imao (a daleko od toga da sam jedini).
Zato ne volim da ih vidim 🤬 pogotovo od kada me je ovaj poslednji ucenjivao za garanciju bas na konto ove produzene garancije. U fazonu ako mi ne uradi on nema garancije jer sam mu rekao da necu da mi on radi redovan servis vec momci koji su mi ugradili klimu. Na to je on zauzeo stav serifa u fazonu znas sta ja ako ti se nesto pokvari i dodjem ne mogu da prihvatim reklamaciju itd da ne duzim.
Isterao sam ga iz stana.

Kakva je Bergen Pine Best Buy sto se tice buke unutrasnje jedinice? Potrebna je klima koja ce se koristiti za hladjenje i cija unutrasnja jedinica nije bucna.

Sasvim ok, moze da bude necujna na manjim brzinama.

• Like
Reagovanja: ale
Da li ima neko vise info o Haier Tide Plus? Da li je u pitanju stariji model?

Pa vidiš da je R32 model, ne može da bude previše star. Mislim da je to model koji su izbacili prošle godine.

Videh to, nego ima lep popust u jednoj radnji pa me zanimalo da nije neki stariji model pa resili da ociste zalihe. Po specs izgleda jako lepo i tiho, jos uvek jurim inverter samo za hladjenje do 40-45k.

Videh to, nego ima lep popust u jednoj radnji pa me zanimalo da nije neki stariji model pa resili da ociste zalihe. Po specs izgleda jako lepo i tiho, jos uvek jurim inverter samo za hladjenje do 40-45k.

Ako ti odgovara velicina, posto je ovo devetka ali vrhunska klima. Koliko sam imao prilike da je koristim malo za hladjenje ovo je takoreci necujno, unutrasnja jedinica se ne cuje ali nisam verovo da kompresor moze da se tako necuje.

Kupujem klimu za malu kancelariju, svega 8 kvadrata, zapadna strana, 10 cm izolacije, ima jedan zid na spoljnoj strani, u zgradi je. Problem je sto se prosorija dosta zagreje i klima bi uglavnom hladila prostor,zbog male kvadrature odgovarala bi klima koja tiho radi i dobro modulira. Izbor se sveo na Daikin ftxb20 model. Vidim da je jos uvek u prodaji stari model FTXB20C / RXB20C i da takodje novi model FTXC20C / RXC20B.Razlika u ceni je minorna. Koja je bolji izbor? Citao sam da je stariji model dobro radio i vidim da ga ljudi hvale, ne znam da li je isto i sa novim modelom. Da li je bolje uzeti stari model ili novi?

Nazad
Vrh Dno