Šta je novo?

Ukidanje rominga za Cg, Bih, Srb, Mkd, Alb, a možda i Grčka za srpske operatere

Po kojoj ceni se naplacuje internet ako se probije kvota iz paketa?

Na Telenoru smo navikli da net ne moze da se probije.

Na Telenoru i dalje ne može da se probije kvota,kada potrošiš net iz paketa ostaješ bez neta i dalje korišćenje je moguće samo ako aktiviraš dodatke.

Treba biti oprezan u roamingu jer roaming kvota za net nije u svim paketima ista kao kada se koristi u Srbiji. Mislim da ce preko kvote da vaze normalne cene za roaming ili da se kupi dodatak kada se priblizi toj granici. Dobri su FUPovi mislio sam da ce limitirati na tipa 300Mb dnevno ali ovako za 7-10 dana moze se potrositi vise.a

Treba biti oprezan u roamingu jer roaming kvota za net nije u svim paketima ista kao kada se koristi u Srbiji. Mislim da ce preko kvote da vaze normalne cene za roaming ili da se kupi dodatak kada se priblizi toj granici. Dobri su FUPovi mislio sam da ce limitirati na tipa 300Mb dnevno ali ovako za 7-10 dana moze se potrositi vise.a
Nakon što se potroši sav internet saobraćaj naveden u Opisu tarifnog paketa ili na gorenavedenoj internet adresi, radi zaštite korisnika od prekomernog zaduženja, dalje korišćenje interneta će biti onemogućeno. Korisnici koji imaju potrebu za dodatnim internet saobraćajem mogu da aktiviraju roming dodatak Roming 1GB 7 dana po ceni od 699 dinara, ili Dnevnu/Nedeljnu roming kartu koja važi u mreži Telenor Crna Gora po ceni od 199 dinara za Dnevnu, odnosno 999 dinara za Nedeljnu kartu.

Po kojoj ceni se naplacuje internet ako se probije kvota iz paketa?

Na Telenoru smo navikli da net ne moze da se probije.
Piše u "Uslovi za korišćenje roming saobraćaja u regionu Zapadnog Balkana po modelu „Roming kao kod kuće“"

Nakon što se potroši sav internet saobraćaj naveden u Opisu tarifnog paketa ili na gorenavedenoj internet adresi, radi zaštite korisnika od prekomernog zaduženja, dalje korišćenje interneta će biti onemogućeno. Korisnici koji imaju potrebu za dodatnim internet saobraćajem mogu da aktiviraju roming dodatak Roming 1GB 7 dana po ceni od 699 dinara, ili Dnevnu/Nedeljnu roming kartu koja važi u mreži Telenor Crna Gora po ceni od 199 dinara za Dnevnu, odnosno 999 dinara za Nedeljnu kartu.

Takođe ima i ovo:

Politika primerenog korišćenja

U skladu sa regulacijom rominga u regionu Zapadnog Balkana, Telenor ima pravo da pod jasno definisanim uslovima propisanim od strane Republičke agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) korisnicima koji prekrše uslove politike primerenog korišćenja naplati dodatnu naknadu za korišćenje saobraćaja u mrežama operatora koji svoje usluge pružaju u regionu Zapadnog Balkana.

Ukoliko se utvrdi da je korisnik tokom prethodnih 120 dana više od polovine dana proveo u regionu Zapadnog Balkana i više od polovine ukupno ostvarenog saobraćaja ostvario u mrežama operatora koji svoje usluge pružaju u regionu Zapadnog Balkana, Telenor će takvom korisniku poslati SMS poruku sa obaveštenjem o tome da su prekršeni uslovi politike primerenog korišćenja i zatražiti da korisnik u roku od 14 dana ispravi svoje ponašanje. Ukoliko je i nakon 14 dana od SMS obaveštenja i dalje ispunjen uslov da je u prethodnih 120 dana više od polovine ukupno ostvarenog saobraćaja ostvareno u mrežama opeatora koji svoje usluge pružaju u regionu Zapadnog Balkana, Telenor će početi da naplaćuje dodatnu naknadu za taj saobraćaj.

Visina dodatne naknade je:
Odlazni pozivi: 4,60 din/min
Dolazni pozivi: 2,30 din/min
SMS poruke: 1,44 dinara
Internet saobraćaj: 1,11 din/MB
Onog trenutka kada se utvrdi da je korisnik ispravio svoje ponašanje tako da je u prethodnih 120 dana manje od polovine ukupno ostvarenog saobraćaja ostvareno u mrežama operatora koji svoje usluge pružaju u regionu Zapadnog Balkana, Telenor će prestati sa naplatom dodatne naknada o čemu će korisnik biti obavešten SMS porukom.

Napominjemo da se potrošnja u skladu sa gorenavedenom politikom primerenog korišćenja prati za svaki tip saobraćaja posebno (odlazni pozivi, dolazni pozivi, SMS poruke i internet saobraćaj) i da se eventualna naplata dodatne naknade vrši samo za onaj tip saobraćaja kod kojeg je ustanovljeno kršenje politike primerenog korišćenja.

Takođe Telenor internet paketi. Malo slabije od voice tarifa ali opet nije lose.

Prilozi

• IMG_20210531_235703.jpg
    IMG_20210531_235703.jpg
    200.1 KB · Pregleda: 204
Po ovome kako je predstavljeno na Telenoru, vise nece biti potrebni roming paketi za BiH, CG a veoma povoljno ce biti koristenje u SMK i Grckoj (kad zazivi).
Recimo ja sa mtsovom Omorika3 iz Box4 paketa necu imati potrebu za mtel roming plus benefitima, dal koristio neograniceno sve u BiH iz tog dodatka ili neogranicene minute iz samog O3 paketa i net koji imam uz O3, dodje mi isto.
Da li ja nesto gresim?
Sta je onda sa dodatkom od 100GB (a neki i 200GB) dal se on ne racuna ili je ipak iskoristiv u balkanskom romingu?

Mts FUP za mobilne tarife.

U Srbiji imam mobilni net 50, 50gb. U zemljama zone 0 (Albanija, Bosna i Hercegovina, SMKD, Crna Gora) daju 10 gb. Sasvim, sasvim korektno.

Prilozi

• Screenshot_2021-06-01-10-30-22-955_com.google.android.apps.docs.jpg
    Screenshot_2021-06-01-10-30-22-955_com.google.android.apps.docs.jpg
    110.5 KB · Pregleda: 207
A1 koliko vidim još uvek nije ništa izbacio na svom sajtu?

@saigic

Svi pozvi upućeni ka brojevima mobilnih i fiksnih operatora koji svoje usluge pružaju u regionu Zapadnog Balkana spadaju u regulisane pozive i tarifiraju se na isti način kao u domaćem saobraćaju. U regulisane pozive spadaju svi pozivi upućeni ka pozivnim brojevima +381, +382, +383, +387, +389 i +355.

Da li to znaci da kada se nadjem u inostranstvu imam iste uslove kao i u Srbiji? I da li to znaci da pozivi iz Srbije prema tim zemljama se tarifiraju kao lokalni poziv?

Znači.Postavio si pitanje a već imaš odgovor koji si sam postavio.I ne u inostranstvu već samo u zemljama koje su postigle sporazum.

Da li to znaci da kada se nadjem u inostranstvu imam iste uslove kao i u Srbiji? I da li to znaci da pozivi iz Srbije prema tim zemljama se tarifiraju kao lokalni poziv?
Pozivi ka ovim državama se računaju "kao lokalni" samo kad si van Srbije, a u nekoj od ovih država. Ukoliko iz Srbije pozivaš Albaniju, to se tarifira po ceni međunarodnih poziva, a ako iz Bosne zoveš Albaniju, onda ti se računa iz paketa.

Pozivi ka ovim državama se računaju "kao lokalni" samo kad si van Srbije, a u nekoj od ovih država. Ukoliko iz Srbije pozivaš Albaniju, to se tarifira po ceni međunarodnih poziva, a ako iz Bosne zoveš Albaniju, onda ti se računa iz paketa.
Nije tačno uopšte. Gde god da si u ovim državama i gde god da pozivaš između ovih država se tarifira kao da si kući.
Čitajte ljudi bolje. Mislio sam da ćete shvatiti kada objave operateri ali vi ništa.

"Svi pozvi upućeni ka brojevima mobilnih i fiksnih operatora koji svoje usluge pružaju u regionu Zapadnog Balkana spadaju u regulisane pozive i tarifiraju se na isti način kao u domaćem saobraćaju. U regulisane pozive spadaju svi pozivi upućeni ka pozivnim brojevima +381, +382, +383, +387, +389 i +355. "

Takođe evo i sa sajta mts-a, ali tako uglavnom baži i kod svih.
" Obaveštavamo korisnike da će od 1. jula 2021. u zemljama koje pripadaju zoni 0 (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Albanija) moći da koriste minute iz besplatnog nacionalnog saobraćaja, SMS poruke i data saobraćaj u okviru svoje tarife i/ili dodataka, bez dodatne naknade.

Nakon potrošenog besplatnog nacionalnog saobraćaja, naplata će se obavljati pod istim uslovima kao i u domaćem saobraćaju.
Uspostava veze, kao ni dolazni pozivi neće biti naplaćivati.
"

Poslednja izmena:
Ja nisam razumeo to nigde, ne znam odakle bih taj zaključak izvukao. Samo znam da je par nas zaključilo da će biti kao što sada EU ima između sebe - gde god da si trošiš svoj paket (uz fup naravno). Tako uostalom i piše kod telenora i mts-a.

Logicno mi je jer ako pogledas cene koje sad vaze do 01.07. videces da se razlikuju iznosi drasticno, odnos medjunarodni poziv - Balkan roming zona.
Ti pokusaj sad da pozoves npr.crnogorski broj i videces da nije tako tarfiran, vec kao medjunarodni poziv. Voleo bih da gresim, bolje bi bilo za sve nas svakako.

Logicno mi je jer ako pogledas cene koje sad vaze do 01.07. videces da se razlikuju iznosi drasticno, odnos medjunarodni poziv - Balkan roming zona.
Ti pokusaj sad da pozoves npr.crnogorski broj i videces da nije tako tarfiran, vec kao medjunarodni poziv. Voleo bih da gresim, bolje bi bilo za sve nas svakako.
Kao što i na rekoh (pogledati ss).
Ne znam stvarno kako ste vi tako shvatili, jer sam na od početka shvatio kao što sam i rekao - isto kao EU kartice između sebe.

Prilozi

• Screenshot_20210601-184345.jpg
    Screenshot_20210601-184345.jpg
    108.4 KB · Pregleda: 168
Predložio bi svima koji putuju u zemlje "zapadnog Balkana" da se ne zaleću sa korištenjem telefona.
Obavezno PRE odlaska a koji dan pre 1.7. da se dobro raspitaju, moze i emailom, postavi pitanja i saceka odgovor ili barem upita "Milicu" alapaču na sajtu pa SNIMI dobijene odgovrore...
Nemojte previse logiku povezivati sa Balkanom i balkanskim telekomunikacionim operaterima.

Super bi bilo kad bi korisnik iz SRB kad ode npr. u BiH mogao zvati u bilo koju drzavu iz balkanskog roming dogovora po istoj ceni i uslovima kao da su lokalni pozivi ALI nisam siguran da ce tako biti, zato pamet u glavu, proveriti uslove i tek onda trositi...

Piše u "Uslovi za korišćenje roming saobraćaja u regionu Zapadnog Balkana po modelu „Roming kao kod kuće“"

Takođe ima i ovo:

Politika primerenog korišćenja

U skladu sa regulacijom rominga u regionu Zapadnog Balkana, Telenor ima pravo da pod jasno definisanim uslovima propisanim od strane Republičke agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) korisnicima koji prekrše uslove politike primerenog korišćenja naplati dodatnu naknadu za korišćenje saobraćaja u mrežama operatora koji svoje usluge pružaju u regionu Zapadnog Balkana.

Ukoliko se utvrdi da je korisnik tokom prethodnih 120 dana više od polovine dana proveo u regionu Zapadnog Balkana i više od polovine ukupno ostvarenog saobraćaja ostvario u mrežama operatora koji svoje usluge pružaju u regionu Zapadnog Balkana, Telenor će takvom korisniku poslati SMS poruku sa obaveštenjem o tome da su prekršeni uslovi politike primerenog korišćenja i zatražiti da korisnik u roku od 14 dana ispravi svoje ponašanje. Ukoliko je i nakon 14 dana od SMS obaveštenja i dalje ispunjen uslov da je u prethodnih 120 dana više od polovine ukupno ostvarenog saobraćaja ostvareno u mrežama opeatora koji svoje usluge pružaju u regionu Zapadnog Balkana, Telenor će početi da naplaćuje dodatnu naknadu za taj saobraćaj.

Visina dodatne naknade je:
Odlazni pozivi: 4,60 din/min
Dolazni pozivi: 2,30 din/min
SMS poruke: 1,44 dinara
Internet saobraćaj: 1,11 din/MB
Onog trenutka kada se utvrdi da je korisnik ispravio svoje ponašanje tako da je u prethodnih 120 dana manje od polovine ukupno ostvarenog saobraćaja ostvareno u mrežama operatora koji svoje usluge pružaju u regionu Zapadnog Balkana, Telenor će prestati sa naplatom dodatne naknada o čemu će korisnik biti obavešten SMS porukom.

Napominjemo da se potrošnja u skladu sa gorenavedenom politikom primerenog korišćenja prati za svaki tip saobraćaja posebno (odlazni pozivi, dolazni pozivi, SMS poruke i internet saobraćaj) i da se eventualna naplata dodatne naknade vrši samo za onaj tip saobraćaja kod kojeg je ustanovljeno kršenje politike primerenog korišćenja.

Ok, dakle posteno od Telenora jer ce da iskljuci pristup netu da se ne probije paket.
Iznenadjen sam pozitivno :).

Kao što i na rekoh (pogledati ss).
Ne znam stvarno kako ste vi tako shvatili, jer sam na od početka shvatio kao što sam i rekao - isto kao EU kartice između sebe.
Moj predlog ti je da još jednom pažljivo pročitaš na linku koji si priložio u ss gde lepo piše da ako ste u zemljama koje pripadaju zoni 0 možete koristiti minute iz besplatnog saobraćaja, a ne pozivanje tih zemalja iz Srbije.
Obaveštavamo korisnike da će od 1. jula 2021. u zemljama koje pripadaju zoni 0 (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Albanija) moći da koriste minute iz besplatnog nacionalnog saobraćaja, SMS poruke i data saobraćaj u okviru svoje tarife i/ili dodataka, bez dodatne naknade.

Nakon potrošenog besplatnog nacionalnog saobraćaja, naplata će se obavljati pod istim uslovima kao i u domaćem saobraćaju.

@The PunisheR
Ukinuta je naplata rominga a ne roming.
Kada zoveš iz Srbije - Bih, Crnu Goru, Albaniju to nije roming već internacionalni poziv i on ne spada u ovaj dogovor o ukidanju naplate rominga.

Pošto se iz primera najbolje razume, pogledaj postpaid paket Telenora Bugarska:

1.jpg

Oni imaju isto dogovor o ukidanju naplate rominga za celu EU, a kada zovu iz Bugarske bilo koju zemlju to je internacionalni poziv po drugom cenovniku.
Samo najveći total paket (poslednja stavka) u svojoj pretplati ima 300 min za pozivanje iz Bugarske ka ostalim zemljama EU, svi ostali paketi ne.

Znači onda su mi ovi iz mts-a pogrešnu informaciju dali u odgovoru.

I ja mislim da u sve ovo ne ulaze pozivi iz matične mreže ka zemljama zapadnog Balkana. To su prosto međunarodni pozivi, a ne roming.

Kao što kolega @pejova kaže, ne bi trebalo mešati internacionalne pozive sa roamingom. Cene poziva ka inostranstvu će ostati iste kao da ste u domaćoj mreži i odatle pozivate inostranstvo.

Da li je i u EU ista ta prica? Ni neko iz HR ne moze da zove Nemacku iz paketa, nego je to internacionalni poziv? Ili je ova balkanska prica posebna?

Ovo je najbolje za ljude koji zive u granicnom delu. Neko iz npr. Malog Zvornika se samo poveze na nekog BIH operatera i moze da zove koga hoce u okviru ove Zone.

Nisam siguran UOPSTE da je to tacno i da ce moci (stalno).
Neko je pisao (kacio) gde se u 120 dana gleda saobracaj i ako je vecina iz rominga onda naplacuju!
Isto ne verujem da ce ko ode u npr BiH i otamo zove CG ili cak BiH imati cene iste kao da zove srb u srb.
Mislim da ce imati cene kao da zove medjunarodni poziv iz srb u CG ili u BiH, dakle nece biti naplate rominga ali ce biti naplata medjunarodnih poziva cak ako zoves kao srb korisnih a u romingu si u npr BiH i zoves broj u BiH. Meni JEDINO TO ima logike jer onda operateri DEBELO gube zaradu i ono sto je realno skuplje (medjunarodni poziv) su prinudjeni da naplacuju manje.
Postoji jos jedna tanka logika, da ko iz SRB ode u BiH i zove BiH ce mu biti naplaceno kao lokalni poziv u srb (minuti i sms iz paketa).
Pa i sam net se smanjuje kad se ode u z.b. zemlje...
Za koliko se smanjuje kolicina neta na raspolaganju, koji je fup, kakav je odnos?

Koliko sam ja shvatio korisniku iz srb koji ode u npr. BiH ce se pozivi i sms ka srb tarifirati kao da je u srb a ne u romingu.
Ovo sve drugo svi mi mnoooogo spekulisemo.

Nazad
Vrh Dno