Šta je novo?

Kućna rasveta

red baron

Slavan
Učlanjen(a)
25.01.2007
Poruke
716
Poena
330
Pozdrav,

Pošto stara tema o osvetljenju više ne postoji, otvaram novu da nastavimo sa diskusijom. Za početak, napisaću svoja iskustva sa dva nova proizvoda koja sam kupio.


WIZ RGB LED E27 13W 1521 lumena
WIZ je Filipsova marka. Sijalice se kače na WiFi, kao i LiFX sistem koji se nikada nije pojavio kod nas. Na sreću, tržište sada obiluje WIZ sijalicama i mislim da vredi investirati u ovaj sistem.
Ja sam uzeo za probu tri od 13W (1521 lm). Veoma lako se spajaju na mrežu, svaka sijalica dobija svoju IP adresu od rutera i kontrola preko aplikacije na telefonu je jednostavna. Čak su ubacili i Blutut konekciju zbog lakšeg uparivanja ali sama kotrola ide preko Vajfaja.

Podatak od 1521 lumena važi samo za boju svetla od 4000 Kelvina (oni je zovu Daylight). CRI je 90 i on važi samo za pomenutu boju svetla. Uporediću kvalitet boje u odnosu na standardne sijalice. Ja sam ranije kombinovao Filipsove 2x2700K + 1x6500K što mi je u sobi davalo temperaturu svetla od 4000K. Sada sam ih zamenio sa 3 WIZ sijalice ekvivalentne snage od kojih svaka ima 4000K i primećujem da su braon i narandžasti tonovi u sobi vibrantniji, ima više živosti u njima. Ali takođe primećujem prisustvo blage zeleno-žute komponente u odnosu na raniju postavku. Ali rekao bih da ceo prostor deluje življe.

Temperatura belog svetla se može menjati u rangu 2200 do 6500K, s tim što količina osvetljaja opada kako se pomerate od sredine. To je verovatno zato što se temperatura od 4000K postiže kombinacijom toplo-belih i dnevno-belih dioda pa udaljavanjem od sredine postaje dominantna samo jedna grupa. Ovo znači da ako želite da imate pun spektar bele boje (2200-6500K) ali istog inteziteta, potrebno je da kupite više sijalica nego što biste pomislili na osnovu broja lumena na kutiji.

Što se tiče RGB dela, on radi pristojno, s tim da su nivoi osvetljaja dovoljni samo za veoma prigušenu atmosferu. Ponekad poželim još one totalno plave boje ali za tako nešto mi je potrebno još sijalica.


Aplikacija je odlično urađena. Veoma je intuitivna. U njoj ćete naći još raznih podešavanja (programiranje automatskih režima, izbor preseta za boje, konfiguracija svake sijalice posebno, grupisanje sijalica po sobama...). Može se povezati i sa Gugl asistentom, Aleksom, itd... za kontrolu osvetljenja glasom. Primer izbora svetla u aplikaciji:
App.png
A na sledećoj slici možete videti veličinu u odnosu na Filips standardnu od 13W (1521 Lm)
wiz.png


Philips LED E27 13W 2000 Lumena
Pokazaću vam i ovu "kuglu" koja mi je bila zanimljiva. Unutra su LED vlakna i cela elektronika je smeštena u grlo sijalice. Uspeli su da izvuku 2000 Lumena iz ovakvog dizajna. Kugla je od stakla (bar tako procenjujem po odjeku prilikom kuckanja). Balon i grlo se veoma malo greju za razliku od klasičnih LED sijalica sa hladnjakom. Ovakav dizajn je odličan što se tiče podjednake distribucije svetlosti u svim pravcima kao i davanja difuznog svetla (meke senke). A i vizuelno odlično deluje - prava zamena za kugle u kojima su klasične sijalice.
Sijalicu pravi Signify koji je novo ime za Philips Lighting sekciju Filipsa.
Na slici vidite poređenje sa klasičnom Filips LED od 13W (1521 Lm) kao i pogled na LED vlakna.
20210331_221659.jpg20210331_221448.jpg
 
Poslednja izmena:
Gde si našao ovu veliku Philips sijalicu?
Ja nalazim samo "običnu" njihovi globe led sijalicu od 18w.
 
Ima da se poruči na GoGorila i Kliklak.
Poručio sam još neke Filips sa drugih sajtova koje ću uskoro probati. Fora je što ni jedna firma ne drži sve vrste već su ti specifični modeli raštrkani na više sajtova pa je potrebno istraživati malo više.

Vidim da sada imaju i Filips sa CRI 90 da se kupe kod nas, sa vlaknima kao i standardne (sa hladnjakom) ali samo na 2700K.

I ovaj dragulj sam zapazio mada njega nema kod nas. Omnidirekciona, ekvivalent 200W:

8718699764678.png
 
Ova omnidirekciona bi mi baš odgovarala za plafonjeru, ali uopšte ne mogu da ocenim kolika je. Za sada nisam uspeo da nađem dimenzije. Vidim da je cena u Nemačkoj je od 12 do 20tak eura. Videćemo koliko će kod nas da zacepe.
Ako je nekome razmišlja o Philips Hue sijalicama sada sam video da je kod LedSrbija.rs na akciji starter kit sa 3 sijalice E27 od 9w i ruterom za 20.994 dinara. Vidim da se pojedinačne sijalice kreću oko 8000 i da je ruter isto tako nešto.
 
Crkla jedna EGLO sijalica (obicno grlo, 3000K, 1055Lumen, 12W), zamene u okviru petogodisnje garancije ALI ne daju novi racun niti novi garantni list.
Objašnjenje trgovca je :" Pa tako bi moglo večno da se menja."
Čisto da znate kakva su pravila tamo...
 
Ima li neko preporuku za šinsku rasvetu? Uzeo bih žinu od 3m i stavio 5 sijalica.
 
Crkla i jedna BBLink sijalica, u prodavnici bez pitanja i proveravanja sijalice izvršili zamenu.
Našli pravu (W, K, lux, grlo), izvadili iz kutije, uzeli neispravnu i vratili stari fiskalni.
Ni oni ne daju novi fiskalni (niti garantni list), dakle kad menjaju nema nove garancije od 2g (3g ili 5g)...

Da li je to po zakonu ili je bilo neke promene propisa pa tako mogu/smeju da rade?
 
Crkla i jedna BBLink sijalica, u prodavnici bez pitanja i proveravanja sijalice izvršili zamenu.
Našli pravu (W, K, lux, grlo), izvadili iz kutije, uzeli neispravnu i vratili stari fiskalni.
Ni oni ne daju novi fiskalni (niti garantni list), dakle kad menjaju nema nove garancije od 2g (3g ili 5g)...

Da li je to po zakonu ili je bilo neke promene propisa pa tako mogu/smeju da rade?
Pa oduvek je tako. Garantni rok se računa od datuma kupovine, plus se eventualno produžava za vreme koliko ti je uređaj bio na servisu.
 
Ima li neko preporuku za šinsku rasvetu? Uzeo bih žinu od 3m i stavio 5 sijalica.
Jako teško ćeš da nađeš šinu od 3m. Moraš da spojiš 2+1.
Takođe gledaj da uzimaš svetiljke u koje idu GU10 umesto integrisanih (kad crkne integrisana pitanje je dal ćeš naći istu takvu).
Takođe vidi da li uzimaš monofaznu ili trofaznu. Sa trofaznom možeš do 3 svetlosne grupe da nezavisno kontrolišeš.
Što se marki tiče, većina stvari koje se prodaje kod nas su noname Kinezi, ali ako ideš na GU10, to i nije neki problem.
 
Pa oduvek je tako. Garantni rok se računa od datuma kupovine, plus se eventualno produžava za vreme koliko ti je uređaj bio na servisu.
Sijalica NIJE bila na servisu vec je ZAMENJENA.
Znaci dobio sa drugi uređaj (jer led sijalica je sada uređaj), isti kao pokvareni, zato pitam zar ne bi trebalo da izdaju uz novi uređaj koji sam dobio u zamenu za pokvareni i novi fiskalni i novu garanciju?
 
pa u pravu si. formalno pravno ide nova garancija. da je npr crkla maticna ploca moras da dobijes novu garnaciju..e sad ovo sijalica dal nekako ide kao potrosna roba pa kao nije full garancija?

ali mislim da to nije po zakonu. ako su ti zamenili morao si dobiti nov racun..e sad isto tako neke firme kao emmi/winwin/tehnomanija rade sledece - kazu da je neadekvatno koriscneno pa ih ti tuzi..a ko bi tuzio za jednu sijalicu i trazio vestacenje i sl ?
 
Meni su za BB link napravili nalog za povrat novca i vratili keš. Valjda više nisu postojale takve sijalice.

U kući imam trocifren broj G9 sijalica, pa sam svašta probao. Od cenovno prihvatljivih Eglo jedine zaista dugo traju. Ne znači mi povrat novca od BB link, kad je riknulo polovina u garanciji. Gledam da mi jedna svetlosna grupa uvek ima jednake sijalice. Ako ne mogu da kupim iste, zamenim sve, a te koje su ostale ispravne prebacim u prostoriju sa manje sijalica.
 
Da li običan dimer (regulator svetla) može da se prikači na LED sijalicu?
Električar mi reče da je to moguće, a prodavci tvrde da je to nemoguće.

Razlika je u ceni običan košta oko 1800, LED dimer košta 7300.
 
Ja koliko znam - ne može, neko stručniji neka objasni zašto 😇

Kod klasičnih sijalica jačina svetlosti direktno zavisi od napona koji prolazi kroz sijalicu, što omogućava kontrolu jačine svetlosti putem potenciometara koji su takođe poznati i kao dimeri (“dimmer”). Zbog načina na koji LED sijalice funkcionišu, napon koji ide ka njima nije u direktnoj vezi sa količinom svetlosti, pa povezivanje LED sijalica na dimere namenjene klasičnim sijalicama najčešće stvara probleme poput treperenja svetlosti LED sijalice ili neprijatnog zvuka iz elektronike koja se nalazi unutar sijalice.

Obzirom da većina LED sijalica nije dimabilna, ukoliko koristite dimere u vašem domu postoje dva načina da izbegnete potencijalne probleme – kupovina dimabilnih LED sijalica ili zamena dimera novijim modelima koji su prilagođeni i radu sa LED sijalicama.
 
Da li običan dimer (regulator svetla) može da se prikači na LED sijalicu?
Električar mi reče da je to moguće, a prodavci tvrde da je to nemoguće.

Razlika je u ceni običan košta oko 1800, LED dimer košta 7300.
Treba ti LED sijalica prilagodjena dimeru, guglaj
"dimmable led sijalice"

Pouzdano znam da na nasem trzistu ima EGLO dimmable LED sijalica. Uopste nije neki sci-fi.
 
Sad ste me zbunili jel može ili ne može :)
Kupiću dimabilne LED sijalice nije problem, samo ne znam jel će da rade na klasičnom dimeru ili mora ovaj specijalan za LED odnosno skuplji.
@zamzung
Ne mogu ti poslati linkove jer sam gledao u lokalnoj prodavnici na Novom Beogradu.
 
Vidi, problem moze da ti pravi tvoj postojeci dimmer prekidac. Ali to ne mogu znati ovako na daljinu.
Mozes da probas sijalicu pa ako ne radi, lako zameniti i prekidac a svakako moras imati dimabilnu sijalicu.


Meni je nesto mnogo skup taj prekidac od 7800 ali ne znam sta je u pitanju pa nagadjam.
Mozda je neki fensi, sa touch senzorom i tako to. Ja sam gledao na Gugletu obicne sa plasticnom rotacijom.

Ako je luster sa vise sijalica u pitanju, obrati paznju na ukupnu snagu koju planiras.
p.s. Valjda taj tvoj elektricar ima vise prakse od prodavca.
 
Inače radi običan dimer sa LED sijalicima, električar je bio u pravu.
Druga je stvar što na određenim jačinama (kada se priguši svetlo dimabilne sijalice, u mom slučaju zamenjuje 150w) čuje se tiho zujanje. Ne na svim, samo na nekim.
Prepotstavljam da LED dimer ne pravi ovo zujanje al zato i košta 4x više :)

Imam sada drugo pitanje, kako se zovu sijalice koje se same pale i gase kada osete da je neko u prostoriji, hteo bih dve da ugradim u hodnicima.
Možda i u celom stanu ako se taj senzor pokaže pouzdanim. Ne bih kineze, bolje nešto brendirano.
Imam reflektor ispred ulaznih pa mi je taj koncept poznat, samo mislim da ide nešto lepše za unutruašnju rasvetu.
 
Imam sada drugo pitanje, kako se zovu sijalice koje se same pale i gase kada osete da je neko u prostoriji, hteo bih dve da ugradim u hodnicima.
Pa sijalice sa senzorom pokreta. :) Ne znam da li ti treba samo obična sijalica, ili komplet svetiljka. Gugluj sijalica ili svetiljka sa senzorom pokreta, dobićeš dosta rezultata.
 
Koje reflektore preporucujete za sinsku rasvetu? Uzeo bih 5 komada na sinu od 3m gore sam vec pominjao.
 
Crkla jedna EGLO sijalica (obicno grlo, 3000K, 1055Lumen, 12W), zamene u okviru petogodisnje garancije ALI ne daju novi racun niti novi garantni list.
Objašnjenje trgovca je :" Pa tako bi moglo večno da se menja."
Čisto da znate kakva su pravila tamo...
Ovo nije po zakonu! Novi uredjaj, nova garancija. Da znas za sledeci put.
Zamisli da je ovako kako oni kazu sa laptopovima ili televizorima.
 
Znam ALI svi se tako ponasaju.
Necu se s njima tući zbog sijalice i oko racuna i garancije...
 
^ Ti nisi svi, izvojevaj pobedu za sebe. ;)
Nije tesko biti fin... i pozvati se na inspekciju. Odmah sve moze. ;)

 
I mene zanimaju te solarne baštenske plus fasadne solarne, neka iskustva, preporuka?
 
Preporuka za solarne bastenske,uzimao sam nekad neke kineske ali nisam bio zadovoljan.

Ne bih da zakeram, imam bastenske i retko koja je izdrzala kiše. Mislim da je zaštita IP44 malo ali s obzirom na cenu...
Kako ove tvoje izdržavaju? Koliko dugo ih imaš?
 
Nazad
Vrh Dno