Šta je novo?

Best buy SSD - preporuka [nije opšta tema o SSD-ovima i nije za pitanja šta/koji da kupim]

Gde vidis te spare bloks uopste ?

Koliko se vama inace greju SSD-ovi ?
Stari Kingstonov a400 je bio dosta hladniji..

Prilozi

• temp.png
    temp.png
    64.8 KB · Pregleda: 92
Gde vidis te spare bloks uopste ?

Koliko se vama inace greju SSD-ovi ?
Stari Kingstonov a400 je bio dosta hladniji..
Informacija o Spare bloks ti se nalazi na onoj fotci od ssd softvera.

U Laptopu-Samsung 840P: 35-41 celzius.

Qvo 860 u Nas-u:
Current Temperature: 32 Celsius
Power Cycle Min/Max Temperature: 22/45 Celsius
Lifetime Min/Max Temperature: 22/61 Celsius

Sistemski ssd za Nas-SanDisk SDSSDA120G:
Temperature_Celsius -O---K 065 047 000 - 35 (Min/Max 0/53)

Ja ću ovaj Kingston najverovatnije kupiti. Akcija traje još večeras. Ionako mi ploča podržava samo 3Gb/s.

a ovo u mrzim prodavnicu xD za 5700 e moze to u pradavnici ili moram online

Poslednja izmena:
U mojoj nije bilo. Kaze mogu da narucim. Rekoh neka hvala mogu i ja naruciti online.

Kako dodatno ohladiti SSD ?
Kontao sam nesto da nadjem neki aluminijumski hladnjak ( ima ih po otpadima u pojacalima itd ), i da ga uz pomoc obostrano lepljive termalne trake zalepim na SSD.
46 je stepeni temperatura vec a ni blizu vrucinama koje ce u leto biti kao i svake godine, u kucistu ima 6 ventilatora solidan je protok vazduha, ne znam samo da li ce ova ''moja zamisao'' pomoci to jest da li ici na otpad da nadjem veci alu hladnjak da zalepim na SSD ?

Koji ssd! Ako je onaj klasičan sata u kućištu mislim da neće biti previše efektivno zalepiti hladnjak na kućište već bi ja skinuo "oklop", stavio malo termalne paste na memorijske čipove i onda stavio hladnjak, neki. Ima po oglasima često da se uzmu hit pajp hladnjaci za procesore ili bakarni hladnjaci ih office mašina tipa HP, Dell isl. po OK cenama, ja bi išao u tom pravcu kada bi radio tako nešto, pod uslovom da sam hladnjak pokriva sve čipove na ssd-u. Ako je ssd od onih što idu u slot na ploči (m2, nvme) onda mora malo drugačije rešenje jer ovi vise uspravno (po strance) pa mora hladnjak da se osigura nekako, recimo termalnim lepkom ali je njega posle teško skinuti pa ono, proceni šta ti najviše odgovara.
Inače ne bi preporučio da koristiš one iz pojačala koje si naveo zato što imaju znatno manju površinu transfera toplote, odnosno jednostavno rečeno imaju mnogo manje peraja (finova) u odnosu na mnoge alu stock procesorske kulere.
Ima i druga opcija ako je ne-sata ssd, odeš na KP i pogledaš "hladnjak HP" ili "hladnjak Dell" ili nešto u tom stilu, videćeš šta će ti iskočiti, u pitanju su hit pajp hladnjaci za laptopove često i sa "turbina" kulerima, nađeš neki koji ti odgovara oblikom, oni mogu malo i da se iskrive po potrebi bitno je samo da ne slomiš bakarnu cev ili da je ne prignječiš i tako zatvoriš a ne koštaju uopšte puno. 12V za turbinu uvek može negde da se ukrade na ploči...
Pogledaj "Zalman LGA775 bakarni kuler" prosto neverovatno koliko košta ovaj kuler iako verovatno ima malu bazu za ssd ali taj kuler nije bio uopšte jeftin :)

Inače ne bi preporučio da koristiš one iz pojačala koje si naveo zato što imaju znatno manju površinu transfera toplote, odnosno jednostavno rečeno imaju mnogo manje peraja (finova) u odnosu na mnoge alu stock procesorske kulere.
Slažem se sa konstatacijom ali druga strana novčića je da se isti takvi koriste npr. za Raspberry Pi 4 tako da je ogromna razlika kada imaš bilo kakav hladnjak na čipu nego kad ga nema.
Pogotovo u malom zatvorenom kućištu gde nema ni cirkulacije vazduha.

@Animal :
Kako su kućišta SSD-a od lima, neka i od Aluminijuma, možda bi kao (dovoljno) efikasno rešenje bilo da uspeš da povežeš čip(ove) sa samim kućištem tog SSD-a.
Npr na mome laptopu, ja sam izbacio sve termalne padove i postavio bakarne umetke sa (najmanjim mogućim) kapljicama paste između.
AMD X4 procesor koji je stalno obarao freq sada radi na ~ 55°C pod opterećenjem.

@Animal
Koje kućište, koji ssd, gde stoje?

Ako je plastično kućište ssd-a ništa posebno ne može da se uradi i to su mu manje-više normalne temperature. Naročito ako stoje iza matične u kućištu.

Najbolja varijanta, ako se žele dobre temperature, da su ssd-ovi postavljeni napred na kućištu i da ventilatori duvaju u njih i da vazduh može da struji i iznad i ispod ssd-a, ako ima mogućnosti.

Kako su kućišta SSD-a od lima, neka i od Aluminijuma,
a dosta budžetskih od plastike, koji su kod nas možda i najčešći. Npr Crucial BX:
Crucial-BX500-480GB-Review-on-KitGuru-Internal-Layout.png

Poslednja izmena:
Uh Sirijus sta sve ispisa kao da treba nuklearni reaktor da ohladim, te ovo, te ono :D

Uzeo sam ga pre 15 tak dana.. Transcend SSD220 Alu Series 550/450MB/s, TS240GSSD220S
Kuciste je aluminijumsko to sam odmah video, stoji gde je i predvidjeno da se redjaju diskovi u mom kucistu.

Eto na slici ispod tu je SSD ispod njega su dva HDD-a, e sada jedan od mnogobrojnih ventilatora u kucistu je gde je obelezeno, ali on samo udara direktno po tom najdonjem HDD-u ovaj srednji mozda kaci 5% a SDD nikako.. Jedino da rotiram da stavim SDD dole na najdonju poziciju da direktno duva ventilator u njega mozda ce malo da obori..

Otvaranje bih izbegao po svaku cenu jer gubim garanciju kada skinem one stikere sto stoje na cini mi se dva mesta a buduci da je SDD nov znaci imam 2 godine.
Ali sam skontao iz slika i opisa sto ste postavili veoma lako moze da se desi da nema nista izmedju cipova i alu kucista tako da cipovi i nemaju nikakav kontakt sa kucistem ( ne mogu znati dok ne otvorim ), tako da cak i da zalepim kako sam mislio neki alu hladnjak na kuciste necu nista dobiti jer se toplota ne prenosi na kuciste.. mislim pretpostavljam mozda i ima kontakt mozda ima nesto sto ga pravi.. Pokusacu da nadjem ako ima slika neko ko je otvarao ovaj SSD pa da vidim sta se desava.

Prilozi

• 1617125277402.jpg
    1617125277402.jpg
    211.6 KB · Pregleda: 71
Definivno ti treba bolje i malo veće kućište, koje ima mesta za za 2-3 ventilatora napred, koji će duvati unutra i bar 2 koja će izbacivati(gore i nazad), sa mrežicom napred da se lako uvuče vazduh, tj bez staklene prednje strane, i bez tih 5.25'' mesta koja samo smetaju strujanju vazduha. Moguće da su ti i problemi u ranijoj temi nastali jer se nešto pregreje.

Poslednja izmena:
Koja je razlika između plavog i zelenog ?
Ogromna. Ako se ne varam Green postoji samo u planar varijanti, za razliku od Blue koji je kasnije dobio 3D Nand model koji je toliko hvaljen ovde na forum-u. Predpostavljam da nema DRAM, kao i da su performanse su ogranicenije zbog starijeg Planar NAND-a i verovatno manje kanalnog kontrolera. Poenta je sto je WD Blue 3D toliko povoljan, da budget varijante iz tog vremena nema smisla razmatrati sem u slucaju gde im je cena duplo manja(a uglavnom razlika nije ni blizu tolika).

Definivno ti treba bolje i malo veće kućište, koje ima mesta za za 2-3 ventilatora napred, koji će duvati unutra i bar 2 koja će izbacivati(gore i nazad), sa mrežicom napred da se lako uvuče vazduh, tj bez staklene prednje strane, i bez tih 5.25'' mesta koja samo smetaju strujanju vazduha. Moguće da su ti i problemi u ranijoj temi nastali jer se nešto pregreje.

Presvestan sam toga jer ovo kuciste nema nikakav kabl menadzment prvo a ja imam pravu planinu kablova koju nemam kuda da sprovedem, velika graficka, veliki hladnjak za CPU, gomila ventilatora i diskova.. kada hocu da skinem ram moram da skidam ventilator sa gornje strane, kada hocu da izvucem napajanje moram ventilator sa donje.. u sustini postoji kompletan pravilnik i lista uputstava kada nesto treba da se skine kojim se redosledom ide :cry:
To je na zalost tako i ne vidim da ce se ista promeniti u narednih cetrdeset godina :ROFLMAO:

Sto se tice tog problema izgleda da su ljudi bili u pravu, kada se spuste radni taktovi na grafickoj problema nema, kanda se rastereti napajanje koje je verovatno posle toliko godina oslabilo na toj grani a ova RX580 zna da povuce i preko 300W.. Tako da mi treba i novo napajanje i kuciste, a iz trenutne perspektive i sta me zadesilo moracu na to da cekammm..

Nista zamenicu bar da stavim dole SSD da vidim sta ce se desiti kada duva u njega, ako ne bude promene zalepicu neki alu hladnjak da vidim sta ce onda biti ako nema ni tada promene, sta da radim bar sam pokusao.

Ogromna. Ako se ne varam Green postoji samo u planar varijanti, za razliku od Blue koji je kasnije dobio 3D Nand model koji je toliko hvaljen ovde na forum-u. Predpostavljam da nema DRAM, kao i da su performanse su ogranicenije zbog starijeg Planar NAND-a i verovatno manje kanalnog kontrolera. Poenta je sto je WD Blue 3D toliko povoljan, da budget varijante iz tog vremena nema smisla razmatrati sem u slucaju gde im je cena duplo manja(a uglavnom razlika nije ni blizu tolika).
Sto je najgore ovaj WD Blue SN550 (NVME) iako nema DRAM, po performansama tuce i jeftnije SSD-ove sa DRAM-om.

Sto je najgore ovaj WD Blue SN550 (NVME) iako nema DRAM, po performansama tuce i jeftnije SSD-ove sa DRAM-om.
Cek, ja sam pricao o SATA WD Green i SATA WD Blue i SATA WD Blue 3D. SN550 WD Blue jeste jedan od boljih DRAM-less drive-ova, ali da li tuce ove sa DRAM-om, to vec ne bih se slozio. U najboljem slucaju bih rekao da trade-uje blows sa A1000/A2000. Ne znam za druge budget DRAM NVME SSD-eve.

Ista je cena za SATA I NVME maltene. Barem kad sam gledao za 1TB kod nas. (doduse kupio 2TB na kraju preko jer kod nas nije bilo).

Recimo Adata SX8200 i Crucial P1 kao popularne budget opcije sa DRAM-om, od oba je brzi.

Ista je cena za SATA I NVME maltene. Barem kad sam gledao za 1TB kod nas. (doduse kupio 2TB na kraju preko jer kod nas nije bilo).

Recimo Adata SX8200 i Crucial P1 kao popularne budget opcije sa DRAM-om, od oba je brzi.
Pogresio sam bio, od A1000 je brzi SN550 u svakoj situaciji, ali od SX8200 i A2000 nije. Crucial P1 ima QLC NAND i zbog toga ne mislim da je u istoj klasi kao ostali uredjaji.

SN550
Anvil-645x435.png

A2000
Anvil-1-645x435.png

SX8200
sx8200-anvil-645x435.jpg

Interesantno, a vidi guru3D ima drugaciji rez. Odradicu i ja bas da vidim ciji je tacniji. Doduse meni je drive vec polu pun pa ce sigurno zbog toga biti slabiji rez.

Ja sam u fazonu nema veze jel TLC ili QLC, gledam samo po ceni da su u istoj klasi. Mislim da je na 1TB velicini razlika oko 1000 rsd samo.
image6.png

Evo i mojih rezova. Imaj na umu da je polu pun i da ima masu gluposti popaljenih, tako da je sigurno rez malo manji nego sto bi trebalo.
Screenshot_819.jpg

Poslednja izmena:
Interesantno, a vidi guru3D ima drugaciji rez. Odradicu i ja bas da vidim ciji je tacniji. Doduse meni je drive vec polu pun pa ce sigurno zbog toga biti slabiji rez.

Ja sam u fazonu nema veze jel TLC ili QLC, gledam samo po ceni da su u istoj klasi. Mislim da je na 1TB velicini razlika oko 1000 rsd samo.
Pogledajte prilog 302393

Evo i mojih rezova. Imaj na umu da je polu pun i da ima masu gluposti popaljenih, tako da je sigurno rez malo manji nego sto bi trebalo.
Pogledajte prilog 302392
Mora da su ovi sa Legitreviews-a imali los primerak. Anyway super sto tebi radi i sve to, ali pre nego sto je SN550(i sada Samsung 980) izasao nisam bio spreman da prihvatim DRAM-less drive-ove, a QLC cu da prihvatim tek kad ne bude bilo vise TLC na trzistu.

Ima i Lexar nm700 u tom nekom cenovnom/performance rangu, mada mislim da je ovaj Transcend bolji.

Ni ja, iskljucivo sam jurio storage drive sa DRAM-om koji je bio pristupacan i uzeo P1, ali zbog lokacije drive-a iza maticne mi nije radio posao. Kontroler je previse topao.
I budem u fazonu ajde uzmem SSD bez DRAM-a, jer mi nista ne znaci ako throttluje zbog toplote. Kad ono, radi i bolje.

Prvi put cujem za ovaj Transcend sada.

Ni ja, iskljucivo sam jurio storage drive sa DRAM-om koji je bio pristupacan i uzeo P1, ali zbog lokacije drive-a iza maticne mi nije radio posao. Kontroler je previse topao.
I budem u fazonu ajde uzmem SSD bez DRAM-a, jer mi nista ne znaci ako throttluje zbog toplote. Kad ono, radi i bolje.

Prvi put cujem za ovaj Transcend sada.
Vise puta je preporucivan ovde na temi, ali nisam obratio paznju na to da li/koliko ljudi ga je uzelo.

Pisalo se o MTE220S u drugoj temi, namenjena za M.2, koja je najbolja zamena za, sada već nadaleko čuveni ADATA fijasko. Tj, noviji SMI kontroler i NAND.

Meni je zanimljivo da sam našao kasnije, da je čak i sam transcend najavio prelazak na 96L TLC NAND, iako sam i pre toga video, šta je "ispod haube", uz pomoć VLO-ovog softvera.

Poslednja izmena:
Vrh Dno