Evo mene opet sa nekim svojim rezultatima i "zapažanjima". Igrao sam se sa procesorom kada sam imao vremena, malo se dopisivao sa
@Lukija , i ovo su rezultati na kojima sam stao za sada. Kako stvari stoje, mislim da ću se vratiti na varijantu sa slike broj 3, a ukratko ću ispričati i zašto.
Rezultat sa
slike 1. je sa default podešavanjima koje sam već kačio ovde. Kada sam krenuo da se igram sa Curve Optimizer-om, došao sam do nekog skoka u performansama od 3%, što je na neki način jako malo, ali je po meni super jer je "besplatno", tj temperatura procesora ne skače uopšte - to je
slika 2. Pokuša sam da idem ispod podešavanja -12 za sva jezgra, ali mi se windows činio nestabilnim, nisam imao BSOD-ove, ali nisam imao vremena da to guram niže i da dodatno eksperimentišem jer kompjuter koristim aktivno za posao. Da kažem informativno da sam sa -15 dobio još nekih 50 poena u CB23.
Pošto sam video da većina softvera koje koristim udara u TDC limit, to je prva stvar koju sam povećao nakon podešavanja Curve Optimizer-a. Tu sam dobio dodavanjem za 10A na početnih 95A dobio još nekih 3%, za ukupnih 6% -
slika 3, Jako bitno da napomenem
bez povećavanja temperatura u celom sistemu, što opet smatram 6% "besplatnih" dobitaka u performansama. Daljim povećavanjem TDC-a ništa nisam dobijao zbog drugih udaranja u druge limite.
Onda sam krenuo da povećavam sve po malo, da vidim da dođem do ukupnog skoka od 10%, ali je onda došlo do povećanja temperatura u celom sistemu -
slika 4. Nekome nije puno 80 stepeni za procesor, ali uzimajući u obzir to da se dešava da paralelno radim CPU render u Arnoldu, i GPU render u Blenderu, dolazi do podizanja temperature zbog RTX 3080 koja emituje dosta toplote u celom sistemu, gde procesor ide do 85 stepeni, što je za moj ukus možda malo previše.
Procesor ovako bustuje na sva jezgra između 4175 i 4200, u većini workload-ova koje ja koristim. Sve je stabilno, izvrteo sam sve testove koji su mi pali pod ruke, Prime95, Aida, Blender, itd i sve je rock solid. Uglavnom, dosta mi je veliki skok od 5 stepeni za dodatnih 3 i kusur posto performansi. Nekako su mi slađi ovi "besplatni", možda ću opet pokušavati da se igram malo sa Curve Optimizerom da vidim dokle može da ide dok ne padne BSOD ili WHEA.