Šta je novo?

Veš mašine

Super, oduševiće se tih 2 na forumu koji znaju Ruski i Ukrajinski...

I to pod uslovom da ih zanimaju veš mašine. :)
Imas auto translate (CC) koji radi dovoljno dobro da bi razumeo sta prica.

Беко бих избегао, као и Горење. Код Бека, прање као прање није лоше, али скоро сваки програм пере по два сата, што је превише ако се не укључује предпрање или 90 степени. Бош машина се код нас показала одлично и мој глас иде њима. Моји маторци имају Канди који ради перфектно, али је одавно купљена, а не знам како их данас праве, па не могу да препоручим. Колега да посла фино напљува Самсунг који се више пута кварио у гарантном року, ако је неко о њему размиљао, мада је Самсунг врло лепо дизајниран.

Ovo za Beko i "svaki program traje 2h" mi nije jasno?! svaki program ima svoje vremesko trajanje i to traje koliko i pise

Što se tiče kvalitetnih mašina LG, Bosch, Electrolux / AEG, Miele.

Srednji i niži cenovni rang Beko, ostale zaobići.

Ovo za Beko i "svaki program traje 2h" mi nije jasno?! svaki program ima svoje vremesko trajanje i to traje koliko i pise
Просто је, исти избор програма на другим брендовима машина траје краће, барем на онима са којима сам имао искуства, а нисам приметио да зато што Беко пере дуже опере и боље.

Aha, u poredjenju sa nekom drugom masinom, "neki program" pranja kod Beko traje ~ 40min, a kod nekog drugog proizvodjaca to isto traje krace za koliko min?. ...je l' ta analogija ?

Ma previse je faktora u celoj toj prici.. zaprljanost garderobe, ulazna temperatura vode.. u sustini sto vise custom programa to bolje.
i naravno iskustvo :cool:

Aha, u poredjenju sa nekom drugom masinom, "neki program" pranja kod Beko traje ~ 40min, a kod nekog drugog proizvodjaca to isto traje krace za koliko min?. ...je l' ta analogija ?
Да баш тако, на Бошу нпр 40 степени траје око сат времена, на Беко скоро два, некоме то не смета, али је мене баш нервирало.

Stara gorenje ves masina (par godina, neki slim bla bla) na vikendici , za svaki program ima i brzu opciju, gde skrati za duplo..
Ali sam joj namestao kais 100x (zezala je od pocetka)... na kraju sam morao da menjam onaj plasticni kotur na koj ide kais.. jer se izlomio sav na spoju sa bubnjem.. sada pere ko bog.. ali kada bih birao masinu sada, isao bih na LG bez kaisa.

Да баш тако, на Бошу нпр 40 степени траје око сат времена, на Беко скоро два, некоме то не смета, али је мене баш нервирало.
Postoji na Beko program Daily express i tu podesavas temp i brzinu obrtaja ...na 40c traje ~38min, na 60c traje ~58min 800RPM
Takodje postoji i i zaseban program na kojem stoji 40c i zaista predvidjeno vreme je 2h !!! nikad nisam prao tako ! u manualu pise sledece "• Mixed 40 (Mix 40) Use this programme to wash your cotton and synthetic clothes together without sorting them"
edit:
dok ja sve isproveravam na masini, @Poštar objasnio 😛

Poslednja izmena:
Uzeli smo pre godinu dana Beko WRE 6411 BWW, ves masinu od 23k. Ne secam se da li je bila na nekom popustu. E sada, mi peremo minimum dve masine dnevno. Zena je zaduzena za koriscenje pa prenosim njene utiske. Prvo nema nijedan normalan program kraci od dva sata. Ima taj expres program za koji mora da ide tecni deterdzent jer sa standardnim nastane haos. Masina ne pere. Jednostavno, koristi Ariel sa svim prethodnim masinama nikada nije bilo problema ali ova ne pere. Odeca je polako vremenom postajala zuckasta. Pralo se i na 30C i na 60C i na 90C, sa puno robe, sa malo robe sa osrednjom kolicinom robe i ne vredi, sve je postajalo zuckasto.
Kupili smo drugu masinu, Candy CS4 1062DE/2-S i ona pere normalno (sada izbeljuje ovu zuckastu patinu koju je Beko nabacila na svu odecu) ima programe od sat ipo (ili sat i dva'es tako nesto uglavnom zence je zadovoljno). Eto.

Lepo, ali nema ništa od toga... Npr. ukoliko na mašini se pohabaju lageri što nije uopšte redak kvar, mora da se zameni komplet kazan i bubanj. Sada su u modi plastični kazani koji su potpuno zavareni, tako da je bilo kakva intervencija nemoguća. Kazan bi morao da se seče, ponovo lepi i sl., Naravno, lageri su manji nego u ranijim modelima koji su bili manjeg deklarisanog kapaciteta, kako bi bili lakši i kako bi se brže raspadali.
Trokraki nosač bubnja je sada uvek od aluminijuma (verovatno i tanji nego ikada), pa je samo pitanje vremena kada će u kontaktu sa inox-om da potupuno koridira i raspadne se. Opet mora zamena kompletnog kazana i bubnja. Proizvođači koji još uvek koriste kazan od inox-a, osigurali su se cenom, tako da je zamena tog nosača prilično neisplativa.
Najveće ekološke takse (za elektronski otpad) plaćaju proizvođači koji proizvode kvalitetnije - teže uređaje. Onda opet, lagan plastični kazan može da bude još tanji i lakši, do te mere da obična kovanica može da ga ošteti. Može da bude tanji i lim oko mašine, pa ako i počne da korodira nakon godinu dana, nema veze, na to se ionako ne odnosi garancija...
Ko ima tu nesreću da crkne eletronika... ta štampana ploča može da ga košta i kao ceo nov PC.
Gotovo da i nema šta da se popravi, a da bude isplativo.

Članak o tome: https://www.ukwhitegoods.co.uk/help...ing-machine-sealed-tubs-a-why-you-should-care

Zato ja koristim staru Gorenje veš mašinu 30 možda i više godina nekada je moji roditelji kupili, lagere na bubnju sam prošle godine menjao i radi ko nova. Dok ima delova biće i živa, sam je popravljam. Kada žena raširi veš na žici puno komšika nju pita koju mašinu koristimo a ona crveni i kaže neku staru od 30 godina. Imao sam i jednu još stariju i kajem se što sam je izbacio, bila joj stradala osovina na bubnju a to se moglo napraviti, Gorenje Qerting bila.
Nove mašine ako dobro peru i prežive 10 godina puna kapa.

"Kvalitet", ili preciznije dugovečnost je na kraju jedina prednost tih starudija. Nova mašina ima velik bubanj, velika vrata, daleko veći izbor programa, bržu centrifugu, kontrolu vibracija itd. Tiše radi, lepše pere. Žena voli Samsung - dobila Samsung. Komfor i zadovoljstvo u kući su u ovom slučaju za mene vredniji. Velika prednost u Norveškoj je što sva bela tehnika ima pravo na reklamaciju od 5 godina, pa sam barem u tom periodu miran što se tiče kvarova. Nadam se da će EU pritisnuti proizvođače da delovi koji se standardno habaju i propadaju mogu lako i da se zamene, do tad troši dok ne rikne, pa kupuj novo, nažalost...

Biće verovatno i lošije; većina mašina je sada iz A+++ energetske klase prešla u C ili B. Tek poneki modeli ostali u A klasi.
Verovatno sledi dalje smanjivanje količine vode, produženje trajanja pranja (samim tim i manje ciklusa), zagrevanje to malo vode na još manjim temperaturama od odabranih i sl.

Nisu one presle u losije klase, nego da se u narednim godinama ne bi pojavljivale masine i ostala tehnika sa A++++++++++++++, pa kao jel masina A+++++ ili A++++++++++.... Lakse za oznacavanje kategorija.

Biće verovatno i lošije; većina mašina je sada iz A+++ energetske klase prešla u C ili B. Tek poneki modeli ostali u A klasi.
Verovatno sledi dalje smanjivanje količine vode, produženje trajanja pranja (samim tim i manje ciklusa), zagrevanje to malo vode na još manjim temperaturama od odabranih i sl.
Na kraju će biti samo mašine koje peru na paru. Već ih ima u ponudi. Kada sam uzimao mašinu razmišljao sam i o parnim mašinama, ali nemam pojma koliko su efikasne niti znam nekoga ko ih ima.

Samo na paru?? Gde si to video?
Postoje modeli koji koriste malo pare da malo isprave garderobu i sl. Nikad nisam video niti čuo da neka pere na pari. Tu je problem i temperature...

Sada su u modi plastični kazani koji su potpuno zavareni, tako da je bilo kakva intervencija nemoguća. Kazan bi morao da se seče, ponovo lepi i sl., Naravno, lageri su manji nego u ranijim modelima koji su bili manjeg deklarisanog kapaciteta, kako bi bili lakši i kako bi se brže raspadali.
Ja, da me je juče zgazio tramvaj, ne bih znao da postoje plastični kazani 😆
Gorenje FTW

To svi koriste, osim Miele (i možda Schulthess, V-zug koji se i ne prodaju ovde). Bar u poslednjih ~20 godina.
Sada je i Miele počeo u ponekim jeftinijim modelima.

To svi koriste, osim Miele (i možda Schulthess, V-zug koji se i ne prodaju ovde). Bar u poslednjih ~20 godina.
Sada je i Miele počeo u ponekim jeftinijim modelima.
Ne znam, moja i sadašnja i prethodna Gorenje su imale inox bubanj.

Bubanj je inox, ali onaj spoljni kazan (tj. kada) je od plastike.

Po savetu mog majstora ako se ne planiraju velike pare za masinu treba gledati da ima dugmice a ne elektroniku (ovo je savet od pre 3g,ne znam ima li takvih sada) da je neki od brendova koji imaju dobru servisnu mrezu (recimo nikako Rade Koncar jer ima samo jedan servis u BG iako nisu oseg kvaliteta.). Beko su OK brend, Gorenje OK, posebno je hvalio Whirpool masine koje kao serviser preporucuje. Ja sam recimo pre 3g kupio Vox sa dugmicima najeftinju (19828,00 din) ima 5g garancije i radi poso koliko meni treba, jedino sto 90C full program sa predpranjem traje 180 min.
A za ovo sto korisnik kaze da nije mogao da se snadje i pusti masinu u rad razvojni tim treba da popije otkaz, a clanovi ovog foruma su manje vise tehnicki spretni kako bi onda tek neka baka pustila masinu u rad. ljudi koji to prave treba da shvate da ne prave automobile pa ce korisnik polagati obuku za upravljanjem.
Moja keva je pre godinu i kusur kupila u radnji Gorenje za 30000-tak dinara i momci koji su je doveyli nisu ynali da je puste u rad vec je morala da z.ove servisera

Ne postoje više mašine bez elektronskog programatora, i to već 15-ak godina.
Iz kog veka je ispao taj tvoj majstor?!? :p

Da, ima mašina koje bez udubljivanja u uputstvo nije baš da je jasno kako pustiti u pogon.
Mislim, dobro je da ne ugrade još i da ne radi ako nisi logovan na nalog?!?

Po savetu mog majstora ako se ne planiraju velike pare za masinu treba gledati da ima dugmice a ne elektroniku (ovo je savet od pre 3g,ne znam ima li takvih sada) da je neki od brendova koji imaju dobru servisnu mrezu (recimo nikako Rade Koncar jer ima samo jedan servis u BG iako nisu oseg kvaliteta.). Beko su OK brend, Gorenje OK, posebno je hvalio Whirpool masine koje kao serviser preporucuje. Ja sam recimo pre 3g kupio Vox sa dugmicima najeftinju (19828,00 din) ima 5g garancije i radi poso koliko meni treba, jedino sto 90C full program sa predpranjem traje 180 min.
A za ovo sto korisnik kaze da nije mogao da se snadje i pusti masinu u rad razvojni tim treba da popije otkaz, a clanovi ovog foruma su manje vise tehnicki spretni kako bi onda tek neka baka pustila masinu u rad. ljudi koji to prave treba da shvate da ne prave automobile pa ce korisnik polagati obuku za upravljanjem.
Moja keva je pre godinu i kusur kupila u radnji Gorenje za 30000-tak dinara i momci koji su je doveyli nisu znali da je puste u rad vec je morala da z.ove servisera

Ne postoje više mašine bez elektronskog programatora, i to već 15-ak godina.
Iz kog veka je ispao taj tvoj majstor?!? :p

Da, ima mašina koje bez udubljivanja u uputstvo nije baš da je jasno kako pustiti u pogon.
Mislim, dobro je da ne ugrade još i da ne radi ako nisi logovan na nalog?!?
Nemam pojma na sta je mislio ali ja sam uzeo masinu sa tockicem i dugmicima (maj 2018-te). Koristim najvise 4-5 programa pranja i zaista mi ne treba nista vise pa tako necu uzimati one sa logovanjem na gmail account, dzaba mi kontrola preko interneta kad nema ko da stavi ves i sipa prasak.

Prilozi

• Ves masina.jpg
    Ves masina.jpg
    177 KB · Pregleda: 93
Isto sam i ja uzeo pre nekih 3 godine vox. Tu oko 22k je bila. Isto 5 godina garancije.

Imao sam neku gorenje pre toga, jedan kvar 20 e, drugi 45 e, treci 30 e. Sve u vrlo kraktom periodu (mozda 3 meseca). Cekaj majstora itd.

Na kraju opet nesto nije bilo kako treba, izbacio je iz kupatila (mada je i ona sama htela negde da proseta kad upali centrifugu :ROFLMAO: ), otišao i kupio u prvu tehnomaniju vox. Evo radi kao sat i dan danas, kad se prvi put bude pokvarila ide iz kupatila. Docice druga za 20k.

Ima odloženo pranje, kratki program, tj ima sve što meni treba. Radi par puta nedeljno, veš je kao nov :)

Moj tata je isto serviser masina vec nekih 10+ godina. Kada ga ljudi pitaju koju masinu da uzmu (polovnu ili novu) njegov odgovor je uvek sto jeftinija nova sa sto vise garancije. Danasnje masine su sve krs, jedino Miele drzi jos kvalitet, ali zato i kostaju 100k.

Majstori (serviseri) su uvek predlagali da se kupi nešto slično uređajima iz prethodnih generacija.
Ako se još mogu naći, obično su to mašine koje imaju svega par programa, sporu centrifugu (nedovoljnu da se veš suši u sušari), mali bubanj, veliku buku. Dakle isto kao i modeli iz prethodnih generacija, stim što im je kvalitet na današnjem, i to uglavnom najnižem nivou.
E sad, treba svako prema svojim potrebama da odluči da li mu je bolje da kupi neku takvu mašinu, ili mašinu iz nove generacije; koja je tiša, ima veliki bubanj, obično bolje i brže pere, ima mnogo veći izbor programa i neuporedivo bržu centrifugu. U startu je skuplja, a trajaće manje-više isto.

Poslednja izmena:
Kod odabira koju mašinu kupiti važna je pre svega koja je zapremina bubnja i broj obrtaja, pri čemu je dovoljno da bude i 1200 obrtaja. Kod većine mašina kazani su plastični i to je problem kada stradaju ležajevi teško se menjaju tj nikako, servisiranje je skupo i pitanje da li se isplati ako nije u garanciji, već je neko pisao o tome. Tako da na izbor kazana se ne može uticati ali na neke druge stvari možete.. Ne bih se složio da je najjeftinija mašina dobra niti ona i koja ima puno dugmića jer pitanje je kakvog su kvaliteta ti ležajevi ali i motor koji se ugrađuje. Kod programatora koji su sad digitalni za razliku od starijih Gorenjskih pg 501 koji su bili najbolji jer su termostati regulisali njegov rad, današni digitalni programatori su uglavnom vremenski tj kombinovani da za određeno vreme postignu temperaturu i nastavljaju dalje sa programom dok kod starijeg modela se čekalo da termostat postigne tu temperaturu pa tek onda ide dalje. Kod novijih digitalnih programatora mislim da je samo 90 stepeni na termostatu dok su ostale temperature vremenske (nisam siguran). Prilikom odabira mašine treba gledati da li postoji posebno regulacija temperature jer to znači da postoji termostat koji reguliše temperaturu i ona ne ide dalje dokle god ne postigne zadatu temperaturu. Išao sam na praksu u servis Gorenje davnih dana, tako da sam imao prilike da se upoznam sa kvalitetom koji tada jeste bio nesporan, ali sada ja ne bih mogao da garantujem svojom reči da su to odlične veš mašine niti da se nešto posebno izdvajaju od ostalih mašina. ALi opet bez obzira na sve ja bih se pre opredelio za Gorenjsku mašinu nego za beko ili neku iz te kategorije možda zbog navike. Pogotovo što znam da je voda kod nas dosta agresivna (javlja se kamenac) i oštećuje gumene delove, i grejač pa je pitanje koliko će i najbolje izdržati tu torturu :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno