Šta je novo?

Aku busilica?

Jedan banalan primer je DEKO aku busilica od 12V, kupim je za 32 usd 2 baterije busilica punjac i kofercic. Busio sam sa njom beton, ciglu metal drvo. NIsam je stedeo uopste bas sam zeleo da vidim koliko moze.
Ja sam kupio neki DEKO ručni alat sa Alija, veće smeće u životu nisam video, srećom ta škola je bila jeftina. Činjenica je da se danas može naći solidan 18V alat raznih "nepoznatih" proizvođača, ali ja svakako nisam bio spreman da rizikujem sa istim, posebno kad sam imao prilično ozbiljan kućni projekat.

@NShappy, video sam ih. Samo su mi neozbiljni jer nisu stigli da prome domen u 2021 godini :D

Milislio sam, da li ima neko informaciju iz prve ruke?

Rade oni ok. Da, sajt im je bajat.

Imaš i na KP oglašavače koji prepakuju baterije. Uglavnom, sa svima njima se možeš dogovoriti oko kvaliteta ćelija koje ugrađuju. Obično nude više opcija.
Post automatically merged:

Ja sam pre par godina hteo da kupim aku busilicu za kucne poslove.Nisam jer me drugari koji takav alata profesionalno koriste svaki dan ubedise da mi to ne treba i da bacam pare. Realno i jeste tako ali fora je da ti alat zatreba nekad i to bas hitno a ti ga nemas. Meni se desava da mi busilica ne zatreba po godinu dana jer zivim u stanu.
Kazu da taj alat koji koristi baterije ,,strada'' od stajanja. Baterije gube kapacitet.
E onda sam hteo po ugledu na njih da kupim one srafilice na buvljaku. Polovne. Ko nije bio u Pancevu postoji tkz stari buvljak gde se prodaje polovna roba. Naidjes na satorsko krilo na kome nabacano 50ak srafilica. Nijedna ne radi jer su im crkle baterije a mozda i nesto drugo. Izaberes jedno 5 kom koje su iste ili imaju iste baterije i od tih 5 napravis jednu ili 2 ako imas srece kada im prepakujes baterije. Cena za 5 komada bila oko 500 rsd ali moze biti i niza sto zavisi od tvojih pregovarackih sposobnosti. Sto se tice pouzdanosti nema je :) To radi dok radi. kada se pokvari skoknes do buvljaka i kupis drugu turu. Prednost: moze da se naleti na ekstra kvalitetan nepoznate marke alat.

Drugari su ti uglavnom u pravu. Ali situacija je sada sa LiIon baterijama daleko bilja nego što je bila pre 10-15 godina kada je krenula mass prodaja toj jeftinijeg accu alata. Tadašnje baterije u NiMh batt.pack-ovima u jeftinijim alatima su bile zaista jako loše, brzo su propadale samo od stajanja, punjači su bili dumb i skraćivali vek baterijama, a sami batt. paketi su bili specifični za svaki uređaj posebno, a obzirom na mnogo ćelija po paketu, bili su i komplikovani i skupi za prepakivanje. Jednu matoru no-name od 18V, sam sam otvarao paket, bilo unutra 15-ak 14x25mm ćelija isprepletenih ko špagete, to niko nije ni hteo da reparira.

Sadašnje LiIon varijante su kao prvo daleko kvalitetnije, moda jedna baterija za više uređaja je sišla i u ekonomsku klasu, a prepakivanje LiIon paketa sa 3-6 baterija je veoma jednostavno. U Lidlu ParkSide baterije za njihove uređaje imaš povremeno da kupiš i godinama kasnije. Ljudi kupuju te ParkSide baterije samo da izvade 18650 ćelije, i da prepakuju u druge uređaje. Već rekoh da ima adaptera ParkSide baterija na Makita/Bosh/Hilti...

...

I ja sam u sličnoj situaciji da mi accu alat ne zatreba i po godinu dana. Ali kada treba, onda treba. Nećeš zvati majstora za manje kućne poslove.

...

Ako hoćete da imate dobar alat, nemojte štedeti na bits-evima ni na burgijama.

Poslednja izmena:
Ja sam kupio neki DEKO ručni alat sa Alija, veće smeće u životu nisam video, srećom ta škola je bila jeftina. Činjenica je da se danas može naći solidan 18V alat raznih "nepoznatih" proizvođača, ali ja svakako nisam bio spreman da rizikujem sa istim, posebno kad sam imao prilično ozbiljan kućni projekat.
Sta da ti kazem verovatno ima krsa, mada sam ja pre kupovine gledao neke Ruse koji maltretiraju ovaj DEKO alat ... A sa obzirom da mi sve to nije strano jer sam 10 godina bio primarno majstor elektricar od oka mogu da vidim da li je nesto bas lose ili nije.
Tako za te pare svaka preporuka, pogotovo sto sam je bio porucio na nekoj akciji pre 2 godine mislim da mi je efektivno ispalo oko 25e (pritom narucio u Nemacku a slali iz poljske nije bilo ni carine a dostava 3 dana)

Naravno to je alat ispod proseka, baterija je ona u rucici 12v ima solidnu snagu ali ne i kapacitet ali vrsi posao, meni treba povremeno...
Evo moj poslednji rad sve je radjeno sa tom DEKO aku i parkside jigsaw, brusilicom, smirglom (cirkularna i ona pravouganik)

Takodje bi dodao da su palete kupljene polovne, u losem stanju skroz crne (od guma) i poprilicno ostecene... Puno prepravki i obrade i to sve ovim "losim" alatom

Radi se o ovoj aku busilici

Prilozi

• 123.jpg
    123.jpg
    437.5 KB · Pregleda: 43
Poslednja izmena od urednika:
Za te pare to je odlična kupovina, svako ko kaze drugačije laže sebe i druge. Za amatersku upotrebu nema sta da se razmišljaš. Sutra idem da kupim i sebi, nisam viđao do sada performance verzije njihovih alu alata.
Ja sam gledam neke testove ali nisam nasao da li se snalazi sa betonom bar za rupe manjeg promera.
Da li si slucajno negde naisao na info?

Ja sam gledam neke testove ali nisam nasao da li se snalazi sa betonom bar za rupe manjeg promera.
Da li si slucajno negde naisao na info?
Nisam. Kupio sam malopre u Lidlu u Pazovi, ima ih bas puno na lageru. Preporuka inače za taj u pazovi što se tiče svega, nikad nije velika gužva i uvek ima tih aku alata i svega ostalog što je na akciji.

Ko zeli da se malo bolje informise alatima i sastavu delova, koji kvalitet metalnih delova, plastike, prekidaca, baterija ... Ima koristan youtube kanal AvE.

Doduse ima poznatih brendova hilti, makita, dewalt, milvoka, snap on, hrabur freight, IR ... Nema recenzija jeftinih marki. I jaci zakidaju na nekim delovima mogu zamisliti sta tek ugradjuju u ove najjeftinije.

Ček bre Miki! Beton se ne buši ovim osnovnim baterijskim bušilicama/šrafilicama o kojima pričamo u temi, makar to bio i Hilti. Ni Hiltijeva baterijska bušilica/šrafilica bez vibracije nije za beton.
To ko da kreneš na YT da tražiš test nekog gramofona kao točka za grnčariju?!? :p

Za beton ti treba ili bar najosnovnija vibraciona bušilica i tzv. vidia burgije (a i to samo mekši lošiji betoni i cigla, i manje rupe), a ako je iole pravi beton, nema ništa bez prave udarne bušilice sa SDS glavom i odgovarajućim burgijama.

Postoje i vibracione baterijske bušilice (mada ih jako retko viđam), ali to su smešne igračke u odnosu na bilo koju full električnu vibracionu bušilicu ako je iole tvrđi beton. Može možda cigla i manje rup(ic)e.
Postoje i udarne baterijske SDS bušilice, ali to su već ozbiljnije cifre čak i za no-name modele. Potpuno su neisplative sem za svakodnevnu pro upotrebu.

Poslednja izmena:
Mislio sam da je ova udarna :), doduse no name model.
za beton sam pitao jer se ne bi busilo nista vece od “trojke” pa da li sluuuucajno ima iskustava :).
Reklamirao je Bosch neke svoje baterijske (24 000 RSD koje mogu i za ciglu/meksi beton).
Znaci nista bez struje i da se ne zalecem. Got it. Hvala!

Da ako hoces da rusis direktno na struju najbolje. Ove aku 20V to je slabo imaju sad najnoviji modeli 40-60v ali to su cene astronomske
Ako hoces da busis ruupe u betonu aku 16-20v model sa cekicem savrseno vrsi posao, ja sa mojom od 12v izbusim rupe od 10mm lagano(nema cekic) (kacenje tv-a, reflektora itd itd)
Ali jako je bitno imati dobru burgiju za beton, ljudi to zanemare i namuce se, sa dobrom burgijom to je pola posla.

Jako bitan faktor kod aku alata je deklarisani Peak power koji je u sustini bas to sto se reklamira. Ta snaga je uglavnom jako kratka, sto znaci da alat od 20V je uglavnom prikazan koliko daje nm na 18v jer onog momenta kad krene alatka da se koristi voltaga jako brzo pada sa maximalni 20.xx

Dolazimo do proste matematike... e sad ko ima elektricni trotinet zna o cemu pricam, top speed i ubrzanje imas dok je baterija puno, kako slabi maksimalno ubrzanje u vucna snaga opadaju.

Poslednja izmena od urednika:
Za bušenje betona ništa bez elektropneumatske bušilice i postoje aku, počinju sa cenom od 9k (hoby) pa nadalje, to je rešenje jedino za montaže na terenu gde nema priključka ili gde trebaš da razvučeš kabal 100m pa da ga šetaš po objektu. Služe uglavnom za ankerisanja. Udarne su za blok, ciglu i sl. a ne dao Bog da natrčiš na prepečenu ciglu, zaboravi na bušenje. Kod udarnih je izvor udara zupčanik i brzo nastrada ako se nateže za bušenje u betonu. Hilti je zakon za beton jer se udari ostvaruju hidraulički i zato mu je cena. Vidim da od četvrtka se pojavljuje parkside el. pneumatska bušilica kako vi pišete na "kabl" sa osnovnim priborom gde je i futer za 4,5k. Odlična je za kućno bušenje i štemovanje.
Post automatically merged:

Za bušenje betona ništa bez elektropneumatske bušilice i postoje aku, počinju sa cenom od 9k (hoby) pa nadalje, to je rešenje jedino za montaže na terenu gde nema priključka ili gde trebaš da razvučeš kabal 100m pa da ga šetaš po objektu. Služe uglavnom za ankerisanja. Udarne su za blok, ciglu i sl. a ne dao Bog da natrčiš na prepečenu ciglu, zaboravi na bušenje. Kod udarnih je izvor udara zupčanik i brzo nastrada ako se nateže za bušenje u betonu. Hilti je zakon za beton jer se udari ostvaruju hidraulički i zato mu je cena. Vidim da od četvrtka se pojavljuje parkside el. pneumatska bušilica kako vi pišete na "kabl" sa osnovnim priborom gde je i futer za 4,5k. Odlična je za kućno bušenje i štemovanje.

Sve udarne bušilice rade na pneumatskom principu. Hilti je najkvalitetnije napravljen, ali princip rada je isti i kod Womaxa.

Ima na YT principi rada lepo objašnjeni, googlas hammer drill.

Kod hiltija klip se kupa u ulju, oni su prvi razvili taj sistem i usavršili odnos broja obrtaja i broja udara. Taj sistem daje ujednačene udare uz minimalno zagrevanje glave, dugotrajne su ali zato kad propiški ulje reparacija je od 100e pa nadalje.

Pa svi su isti sistem, razlikuje se samo enrgija udarca i brzina.Hilti radi sa manjom snagom udara i vecom brzinom, sto je losije za burgije.Makita je obrnuto.

Nije skup servis za hilti sto se tice semiringa i lezaja.Meni je zvanicni servis uzo za nov nosac alata koji je 4 ili 6k , nov lezaj i semering i ruke sve ukupno 10000.

Ovo me podseca na diskusiju koja je jako zastupljena kod nas a to je da je Hilti u stvari ime Pneumatske busilice/cekica Hilti
Jako puno ljudi ne kapira da je Hilti brend i da postoje i druge firme koje proizvode istu vrstu uredjaja ...

Kod mene je hilti brend, ako se na moj post odnosilo.

Ovo me podseca na diskusiju koja je jako zastupljena kod nas a to je da je Hilti u stvari ime Pneumatske busilice/cekica Hilti
Jako puno ljudi ne kapira da je Hilti brend i da postoje i druge firme koje proizvode istu vrstu uredjaja ...

Ma zna to svako ko se iole razume u električni alat.
To k'o što su ručne radio stanice Motorole, il' što su džepni kalkulatori Digitroni.
Ima neki stručan naziv u lingvistici za takve pojmove. :unsure:

Poslednja izmena:
Aj ovako da upadnem u temu, jer sam pre godinu dana kupovao aku srafilice/busilice... Za kucnu upotrebu, naravno... Cak sam i ovde na forumu postavio temu ali je obrisana jer nije IT oprema... Sad konacno ima mesto i za to :)

Uzeo sam jednu makitu (DF333DWAE) koja je kostala oko 15k, i dao je ocu... nije zadovoljan njom, kaze da mu je slaba... Cak sam je i ja probao i da, sto se nje tice, mogao sam da prodjem dosta jeftinije...

Sebi sam uzeo Bosch (GSB 18V-50 ) koji je kostao 200e... Razmsiljao sam da li da uzmem jeftiniju neku kucnu varijantu ili ipak neku malo skuplju koja ce mi zameniti i busilicu i srafilicu... Ako se pogleda cena, to je tu negde... ili skuplja srafilica ili jeftinija busilica i jeftinija srafilica... Mislim, kada kupujete razmislite o tome sta je za vas kucna upotreba? Uvek ce vam trebati da izbusite zid, drvo, metal... Ako nemate busilicu, onda razmislite o kvalitetnoj aku srafilici/busilici... Ja sam ovom srafilicom/busilicom na kraju menjao pod na terasi (srafio u metalne profile), busio u podrumu betonske stubove i zidove (bolje je islo srafilicom nego komsijinom bosch busilicom)...

Nemojte me pogresno shvatiti, ne kazem da treba svako da kupi srafilicu od 200e, samo dobro razmislite za sta moze u buducnosti da vam treba ta srafilica... Jer ako imam alat koji ne moze da mi zasrafi nesto u tvrdje drvo ili ne mogu da izbusim 2 rupe u zidu vec moram da pozajmljujem alat ili idem da kupujem dodatni (busilicu na primer), mene to zaista smara i oduzima vreme a i novac... Nekad nije lose uloziti malo vise u alat iako je za kucnu upotrebu...

Isto tako imao sam iskustvo sa 2 einhell ubodne i sa jednom bosch ubodnom... Nebo i zemlja... Jednostavno, mnogo je lakse raditi sa tom bosch ubodnom nego sa einhell... mnogo se lakse sece pravo po liniji, nema krivudanja, einhel mi bezi iz ruke, bosch maltene samo pridrzavas...

Makita nazalost fusari na aku alatu.Znaju da zadime.Nisu iste kao braon verzije koje se prave i prodaju u Japanu.

pa velika je razlika kad poredi neki entry level 12V i heavy duty 18V alat, logično je da će Bosch u ovom slučaju da pokaže razliku, duplo je snažniji a hiljadu din skuplji...
Ovo je razlika ne zbog fušarenja nego zbog očigledne razlike u izboru alata pri kupovini.

Otprilike kao da se žali da 3300x ne renderuje baš kako treba al zato 5950x znaš kako piči :D

Poslednja izmena:
Nije bas bela tehnika ali meni jeste kucni aparat :)
Posle 10 god baterija na B&D izdahnula, zamenske nisam nasao a i vreme je da menjam iako je ispravna.
Koristim za sitne kucne radove i popravke, nista pro i previse.
Sta uzeti a da nije kineski krs sa markiranim imenom koja ce se raspasti posle 2 god?
Hvala unapred.
https://www.prodavnicaalata.rs/proizvodi/akumulatorska-busilica-odvrtac-bosch-gsr-120-li-2x20ah/
Nisu više ni profesionalni alati tako skupi, a imas 3 god. garancije. Šrafilica je dobra, koristim po kući već par godina bez problema.

Kupili DeWaltov aku odvijac 12v... oko 14k i to Gigatronu kod Arene ( Bulevar Arsenija Carnojevica 69a). Krenuli da radimo sa njom malo malo pa ispada futer... Sad se pitam da li je taj gigatron outlet i da oni kojim slucajem tu ne prodaju robu vracenu po reklamaciji? Zna li neko?

Za svaki uređaj može se desiti da bude defektan. Odneseš i tražiš zamenu.
Uobičajena je prodavnica.

Koji god test da sam gledao za bilo koju alatku gde se top brendovi porede Bosch bude ubedljivo najgori :)

Bosch bude neka zlatna sredina, nit najgori, nit najbolji. Zavisi za šta alat koristiš, kako ga koristiš i kakav propratni pribor imaš jer npr. sa tupom ili kineskom burgijom i najbolja aku bušilica ima da se namuči i zadimi. Za većinu amaterskih ili polu profi poslova, alati proizvođača kao što su Bosch i Makita će odraditi posao i više nego dobro.

Ma kakva zlatna sredina, ima onaj amer sto radi testove svega i svacega. Sve Bosch sto je testirao bude u donjem segmentu dok Milwaukee i Dewalt u top tier (cak i racunajuci cenu)
Milwaukee pravi trenutno najbolji alat i cena je isto jako dobra (u smislu imaju jako dobro segmentirano). Bosch ima ime ovde na nasim prostorima i to ga drzi ali vise nije ni priblizno sto je bio.
Sada pricam o top tier prozivodima, dok npr ovo jeftino od boscha to samo lud covek moze da kupi, cesto gore nego neki jeftiniji prelepljeni brand.
Barem sad imate gomilu kanala na YT gde ljudi uporedjuju i testiraju alat, nema lazi nema prevare

Ta testiranja na YT ne moraju nešto mnogo da znače. Poznajem ljude koji komplet alata imaju od Makite ili od Bosch-a. Za svakodnevni posao - za gradilišta. Niko se od njih ne kune da je jedan bolji od drugog, već prosto kad kreneš sa nekim alatom, nastavljaš da kupuješ taj isti (npr. mnogo para je uloženo u baterije tokom godina). Naravno, sam alat mora da bude dobar - dovoljno isplativ da bi ga ljudi kupovali. Većina zna da Milwaukee važi za najbolji, ali ovde je to diskutabilno i zbog servisa. Velika prednost npr. Bosch alata je upravo u tome.
Kupovina za kuću je nešto drugo, i za to mogu da se porede yt testovi i sl.

Ta testiranja na YT ne treba da se uzimaju kao referenca za kvalitet.

Šta znači donji segment za plavi Bosch? Nećeš moći sa njim za 10 minuta da ušrafiš 300 šrafova u hrastovu gredu debljine 20cm nego samo 150 dok će Dewalt to da odradi? Da li ćeš zaista, pogotovo za DIY projekte i povremene kućne poslove da koristiš alat na taj način? Pa čak i za neke ozbiljnije poslove tipa izgradnja kuće, izrada nameštaja, pravljenje neke metalne galanterije, itd nećeš biti u prilici da arčiš alat u toj meri u kojoj se na tim YT testiranjima radi. Dewalt i Milwaukee itekako znaju da zadime ako ih poteraš preko limita ili ne umeš da rukuješ alatom, kao što to čine i Makita, Bosch, Fein, Festool, Metabo, itd.

Sve je to itekako kvalitetan alat, uključujući i plavi Bosch, bilo za profesionalca, bilo za amatera. Svakom alatu se može naći zamerka i uvek se može naći bolji alat za određeni tip posla a pravi "majstori" će na sve da imaju zamerku. :)

Ne slazem se ni sa jednim ni sa drugim iz jednog jedinog razloga
Covek je institucija, objektivan realni testovi nema potrebe nista ni da kaze na kraju i budali bude jasno.
Smatram da svaka pametna osoba ako trazi neku alatku treba da pogleda i u odnosu na budzet odluci sta je najbolje za njega.
A ne da kupuje po principu rozi plavi ljubicast (pa ime brenda) to je ljudi izvikana stvar.

Cist i banalan primer je Bosch sa cistacima pod protiskom, moras da platis preko 45 000 da bi dobio normalnu pumpu da nije plasticna. I o cemu mi dalje pricamo tu? Sve napravljeno od plastike odes na amazon za dati model prosecna ocena za spravu od 300e 2.4! I onda dodje neko ovde i napise kupi bosch.
Tj ne kazu za dzabe dokle god ima ovaca za sisanje bice i puni dzepovi tim kompanijama.

Bosch cak vise nije ni u uzem izboru u najboljim brendovima :)

Nazad
Vrh Dno