Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Unreal engine 4 je dobio DLSS plugin koji radi na principu check the box to enable , ovo bi znacilo da od sada sve igre radjene u unreal dolaze sa dlss . Stavise ljudi koji su probali kazu da nije u pitanju gimick vec da radi odlicno out of the box bez dodatnih tvikova.
Lepa vest za gejmere .
Lepo zvuči, ali mislim da, jednostavno, nije izvodljivo tako lako i jednostavno kao što se piše. Jer iako je endžin isti firme koje prave UE4 igre koriste i druge alate, teksturne rezolucije i šta već sve što ide uz to. Da je to tako lako sve bi moglo mnogo ranije da se uradi i ne bi se, na primer, Witcher 3 ovako dugo sređivao za veće rezolucije i RT efekte.
Naravno, moguće je da tako nešto postoji, ali to neće biti ni blizu dobro kao što je to, na primer, implementirano u Control, Doom Eternal ili CP2077. Kao što, na primer, u Fotošopu sliku od 500x500 piksela uz 72ppi ne možeš da uvećaš dobro isto kao sliku od 500x500 ali sa 300ppi. Mislim, može to da se uradi, ali to, jednostavno, nije to.

Mozes da proveris , kazu da nisu ocekivali da tako jednostavno radi, mislim nisam ni ja ali nvidija tvrdi da vise nema potrebe da AI procesuria igru kod nvidiie pre implementacije kao pre. Developeri koji koriste engine tvrde da radi bolje od ocekivanog.
Mislim da ne bi nvidija u ovom trenutku dozvolila da se DLSS koristi ako to ne izgleda ok jer im amd dise za vratom.

Moguće je, samo kažem da mi deluje previše lako, ali to dok ne vidim svojim očima je samo dobra vest.

Zbogom grafičke karte! Šta smo uzimali, uzimali smo... 😲

Zbogom grafičke karte! Šta smo uzimali, uzimali smo... 😲

Ako b92 tako kaze onda mora da je istina.

Lepo zvuči, ali mislim da, jednostavno, nije izvodljivo tako lako i jednostavno kao što se piše. Jer iako je endžin isti firme koje prave UE4 igre koriste i druge alate, teksturne rezolucije i šta već sve što ide uz to. Da je to tako lako sve bi moglo mnogo ranije da se uradi i ne bi se, na primer, Witcher 3 ovako dugo sređivao za veće rezolucije i RT efekte.
Naravno, moguće je da tako nešto postoji, ali to neće biti ni blizu dobro kao što je to, na primer, implementirano u Control, Doom Eternal ili CP2077. Kao što, na primer, u Fotošopu sliku od 500x500 piksela uz 72ppi ne možeš da uvećaš dobro isto kao sliku od 500x500 ali sa 300ppi. Mislim, može to da se uradi, ali to, jednostavno, nije to.
Druze, mnogo si ti pomesao loncice tu. Rezolucija obe slike je 500x500 pixela, sto znaci da slika ima 250000 pixela ukupno. PPI je skraceno za pixel per inch. PPI vrednost uopste ne utice na kvalitet prikaza samog fajla na racunaru, to je vrednost koja se iskljucivo koristi pri pripremanju digitalnog fajla za stampu. Tako, ako je slici 500x500 rezolucije dodata PPI vrednost od 72, to znaci da ce fizicka dimenzija slike koju ce stampac da odstampa biti priblizno 7 inch x 7 inch, dok za PPI vrednost od 300 ce dimenzije slike biti 1.66 inch x 1.66 inch. Sad, najveci kvalitet odstampane fotografije ces postici time sto uneses najvecu vrednost koju tvoj stampac podrzava, jer ako odstampas sa vecom vrednoscu nego sto stampac podrzava detalji se gube jer ih stampac nije mogao "verno" preneti na papir, a ako uneses manju vrednost, onda ces samo razvuci postojecu kolicinu detalja na vecu povrsinu, isto kao kad bi prosto zumirao sliku na racunaru.

Mozes da proveris , kazu da nisu ocekivali da tako jednostavno radi, mislim nisam ni ja ali nvidija tvrdi da vise nema potrebe da AI procesuria igru kod nvidiie pre implementacije kao pre. Developeri koji koriste engine tvrde da radi bolje od ocekivanog.
Mislim da ne bi nvidija u ovom trenutku dozvolila da se DLSS koristi ako to ne izgleda ok jer im amd dise za vratom.
Pre ce da bude da dobici nece da budu toliko veliki nego sto ce da izgleda gore(kao DLSS 1.0).

Da stavimo tačku na DPI, sledeći ko ga spomene ide na neplaćeni odmor.

Ljudi da li neko ima problema da veze 30xx seriju na monitor preko DP porta, doduse samo 4k. Desava mi se da chrome blinka, dok preko HDMI tih problema nemam.
Takodje gledanje netflixa i igranja igrica da li Vam pravi problem? Desava mi se da dodje do freezovanja velikih / blue screen ili grafika u igri se zabaguje, sve mi mirise na HDCP da pravi problem.

Jel imas poslednje drajvere ?

Meni je moja rtx 3080 na dp bocnuta, al na lg monitoru rezolicije 2560x1080 75hz ( jos kratko vreme nadam se) i nisam primetio takav problem.. na 4k TV kacim preko hdmi.a... sve ok, zadnji driver i zadnji bios do duse.. vidi probaj i ti...

Ma na hdmi sljaka ok, nego me nervira ovo blinkanje sa dp. I ovo sa netflixom kad gledam pa hocu da se igram pravi dzigibao :D
Koristim najnovije drajvere 26.01.2021 sto su izasli.

Stize 3060 posto 3060ti nismo jos videli :p cena nesto povoljnija nego sto je bila za 2060... Koja je ovo sprdnja sa kupcima :ROFLMAO:
untitled-4.png

Ne znam što su roknuli 12GB na tu kartu, mogli su 6GB i da smanje cenu...svašta.
Mada, ni nju nećemo videti, tako da nema veze...

^
Ponta ove teme je da diskutujemo o necemo sto vise ne postoji, i da pratimo kako Nvidia prezentuje proizvode koje niko nikad nece moci da kupi :ROFLMAO:

Ovom logikom 3060 neće biti ispod 700e?

Nema sta, propala godina po pitanju grafika..idemo dalje

Ovom logikom 3060 neće biti ispod 700e?
700, ako ti je srecan dan...
3070 nisu ispod 900e, 3060ti mozda samo par komada iskocile na trzistu...
Ali tu su stare dobre 1050ti i 2060, po (ne)razumnim cenama.

Ne verujem da je ovde samo ova godina u pitanju (iako se nadam da jeste), eksperiment im je prosao i sto im nije uspelo sa Turing jeste sada sa Ampere (uz odredjene okolnosti), ne verujem da postoje sanse da se vratimo na stare cene od pre. low / mid range karte su prakticno ubili

FYI pocetkom ove godine su ukinute tarifne olaksice na uvoz racunarskih i elektronskih komponenti iz kine u USA. Samo taj jedan propis je doneo 25% vece cene u USA, a to nekako ode i na ostatak sveta. Eto i ja da malo ispalamudim na temu zasto su zvecke mnogo skupe.

Da pritom su OEM-ovi poceli da kukaju kao im se ne isplati da proizvode po trenutnim cenama i podigli marzu od Nove kada su videli kakva je situacija (pomama)
Podizu cene a robe prakticno nigde nema, odnosno ima je tek toliko da opravdaju da su izbacili na trziste dok gro proizvoda zavrsi u ruke majnera i to direktno cim napuste fabriku.

700, ako ti je srecan dan...
3070 nisu ispod 900e, 3060ti mozda samo par komada iskocile na trzistu...
Ali tu su stare dobre 1050ti i 2060, po (ne)razumnim cenama.

Ne verujem da je ovde samo ova godina u pitanju (iako se nadam da jeste), eksperiment im je prosao i sto im nije uspelo sa Turing jeste sada sa Ampere (uz odredjene okolnosti), ne verujem da postoje sanse da se vratimo na stare cene od pre. low / mid range karte su prakticno ubili
Ne mogu da se slozim. Ove cene sada su posledica zakona ponude/potraznje. Kada dodje kraj pandemiji videcemo u kom pravcu ce se kretati cene. I trziste nekretnina je imalo ogromne cene pa kad je puklo kuce su se prodavale za sitninu.

^
Ponta ove teme je da diskutujemo o necemo sto vise ne postoji, i da pratimo kako Nvidia prezentuje proizvode koje niko nikad nece moci da kupi :ROFLMAO:
Kako nepostoji eno KFA2 Hof Premium pre ordner samo za 2699£

Sad je kasno za bilo sta, dok sam pricao da ne cekata nego da kupujete sta ima ko moze po cenama kakve su bile tipa 3080 do cene od 950~1200e vecina je i tada cekala mesiju, mene ste (vecina) prozivali da zagovaram kupovinu po nerealnim cenama dok ste u isto vreme zagovarili price bice bolje... Slusajuci takve gluposti bice bolj (gluposti jer nista nije ukazivalo na to da ce biti bolje) u naleti minera mnogi su prodali svoje stare karte za dobre pare sa ocekivanjem da ce kupiti 3080 za 800~900e, logika zbogom pameti :LOL: e sad se igra tetris na integrusi i prica o mesiji koji ce da vaskrsne trziste... Ocekivanja po sistemu snila baba sto joj milo bilo :ROFLMAO:

Sad je kasno za bilo sta, dok sam pricao da ne cekata nego da kupujete sta ima ko moze po cenama kakve su bile tipa 3080 do cene od 950~1200e vecina je i tada cekala mesiju, mene ste (vecina) prozivali da zagovaram kupovinu po nerealnim cenama dok ste u isto vreme zagovarili price bice bolje... Slusajuci takve gluposti bice bolj (gluposti jer nista nije ukazivalo na to da ce biti bolje) u naleti minera mnogi su prodali svoje stare karte za dobre pare sa ocekivanjem da ce kupiti 3080 za 800~900e, logika zbogom pameti :LOL: e sad se igra tetris na integrusi i prica o mesiji koji ce da vaskrsne trziste... Ocekivanja po sistemu snila baba sto joj milo bilo :ROFLMAO:
Te cene su vec bile nerealne, ove sada su bezobrazne. Normalna osoba ne bi pristala na takve ucene. Medjutim gastarbajteri su poznati po tome da se kupi zlatni lav da celo selo vidi.

Ne znam ni na osnovu cega ste ocekivali odrzive MSRP cene za 30xx sa cenom 2080 modela u rasponu od 1000~1200e... Kojom logikom ??? A nije to jedini detalj koji je ukazivao na to da nema sanse da se ispostuju MSRP cena. I tako prodadose oni sve zalihe 20xx a 30xx polako ulazi u urbane legende da je u opste postojala kao serija proizvoda :ROFLMAO:

Ocekivano je na osnovu same msrp cene. Da je ona bila veca, u redu.

Ispade da smo zadnji voz uhvatili sa ovim EVGA kartama :D Bas me zanima kad ce mitska bica u obliku 30xx serije opet da se pojave kod nas negde...
Jel se zna nesto, jel ima novih uvoza?

Nazad
Vrh Dno