Šta je novo?

miniITX kućišta, diskusija

Standardno za SFF, tu su milimetri u pitanju...

Mene zanima ima li turbulencije sa donjim fanovima tako blizu grafike, možda mu i ne trebaju ti fanovi pošto je grafička debela i prilično blizu dna...kopka me da li bi funkcionisao deshroud grafičke i 2x25mm venta kao exhaust.

Poslednja izmena:
Uskoro se i ja pridruzujem klubu. Cekam komponente da stignu sledece nedelje i 3D print ATX bracket-a za PSU. Bice zanimljivo sklapati sve ovo, sobzirom da imam podugacku graficku :d
IMG_20210128_095215.jpg
Ostatak konfiguracije:
MSI MPG B550I Gaming Edge Wi-Fi
AMD Ryzen 5 5600X
Scythe Fuma 2
2x16GB DDR4 G.Skill Ripjaws V 3600MHz F4-3600C16D-32GVKC
GTX980 iz starog kompa, zajedno sa SSD/HDD i PSU

Poslednja izmena:
Uskoro se i ja pridruzujem klubu. Cekam komponente da stignu sledece nedelje i 3D print ATX bracket-a za PSU. Bice zanimljivo sklapati sve ovo, sobzirom da imam podugacku graficku :d
Pogledajte prilog 296716
Ostatak konfiguracije:
AMD Ryzen 5 5600X
Scythe Fuma 2

Staje opušteno.
Kod mene je 40% manje kućište a sve je stalo...

tebe je upropastilo to sto koristis atx napajanje. mislim, nije te upropastilo stvarno, nego ti otezava poso. stace sve sigurno, ali ces malo da se pomucis vrv.

dimco, svaka cast za masinu. ovo je jedan od najboljih sff buildova koje sam video.

Pogledajte prilog 296716
Ostatak konfiguracije:
AMD Ryzen 5 5600X
Scythe Fuma 2
Gde radiš 3d print? Može na PM.

Koje b450 i b550 microATX ploče staju u NR200?

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Po specifikacijama 244x226. Obrati paznju da 226m se odnosi na visinu. Dosta se njih vidim zaletelo je jer uglavnom proizvodjqci maticnih navode Visinu x Sirinu a kod NR 200 u specif. stoji Sirina x Visina.

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

tebe je upropastilo to sto koristis atx napajanje. mislim, nije te upropastilo stvarno, nego ti otezava poso. stace sve sigurno, ali ces malo da se pomucis vrv.

dimco, svaka cast za masinu. ovo je jedan od najboljih sff buildova koje sam video.
Da, tražio sam 750+w SFX napajanja ali nema ih nigde pa otud ova odluka.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ne sviđaju mi se te stranice, više su ukrasne nego korisne...
Takođe, kamo ide usisani vazduh? Nešto slab exhaust...
Ne znam ni koliko košta?
Podržava samo 2-slot grafičke, što je fail u 2021, nove serije su sve preko 2- slota. Ograničen si na starije modele...

Poslednja izmena:
ne bi da hejtujem, ali u 17 litara (skoro pa ko atx jbo ga) da ne moze da stanu 3 slot graficke? pa stvarno... u ovo od 11 litara sto imamo dimco i ja staju skoro pa tri slot graficke...

Videh pre par dana tek, FormD prešao da razvija v2.0 koja će biti vertical kao i ovo poslednje okačeno, jeste mnogo bolji dizajn, ali nisam nešto fan tih vertikalnih jer budu nepotrebno veći od horizontalnih gde se baš prištedi svaki mm, ovde kao da visina nije bitna i op, ode to...

Inače mi odgovoriše na upit, za SRB neće da šalju sem ako ne priložimo neki dokaz da DHL isporučuje ovde iz Kine, kao da šalju ne znam šta... Novi batch ne znaju kad će, vidim da su na reditu pomenuli mart april za v1.2... sve u svemu, mrka kapa. 😕 Osim da se iscima neko iz Kine pa da prosledi ovamo običnim poštom... Šteta, mada ne znam kako i da li bi stale ove moje Vege mrcine uopšte (uzeh i Red Devil da pravi društvo Nitro-u 😆). Sad već razmatram i NR200, neka je malo veći, ali bar je dostupan i ne košta kao ruka i noga.

ne bi da hejtujem, ali u 17 litara (skoro pa ko atx jbo ga) da ne moze da stanu 3 slot graficke? pa stvarno... u ovo od 11 litara sto imamo dimco i ja staju skoro pa tri slot graficke...

Razlike u dizajnerskom pristupu...

Forsiraju vodeno hlađenje za procesore iako za tim realno nema mnogo potrebe. Možeš da ohladiš 6 pa i 8-core sa top-down kulerom poput Noctue L12s. Možeš i nešto poput 3900x uz undervolt i cinculiranje. Nije teško napraviti mesto za 120mm AIO koji će da ohladi procesor jednako dobro kao i prostojan vazdušni kuler, Silverstone SG13 je kućište od 11.5 litara koje prima debeli 120mm AIO poput Arctica. Ne znam što forsiraju sub-15L kućišta u koja moraš da natrpaš minimum 240mm AIO po svaku cenu, negde i po dva.

S druge strane, zapostavljaju hlađenje grafičke. Sada praktično i nema grafičke nove generacije od 2 slota, plus su ogromne, 300+ mm. Ono što treba da fokusiraju je dovoljno mesta i adekvatno hlađenje za grafičke a ne za silne AIO. Jako je malo ljudi koji će ozbiljno da koriste jake procesore i vade im dušu za neki posao a koji će koristiti kućište manje od 20L, oni će u 95% slučajeva da koriste normalno ATX kućište. S druge strane, mnogo je više igrača koji će da prže grafičke i hoće što manju mašinu. Ali ovi nikako to da skontaju...

Sad već razmatram i NR200, neka je malo veći, ali bar je dostupan i ne košta kao ruka i noga.

NR200 je bukvalno duplo veći od FormD T1, lol. No, mnogo je lakši za naći i dobar je ,to stoji.

Razmatrao sam ga i ja ali sam već uzeo Raijintek Thetis pre toga. Što je najveća fora, kad sam uporedio dimenzije, skontao sam da bih sa NR200 imao svega 3cm uži footprint na stolu nego sa Thetisom, a morao bih da promenim matičnu i napajanje da bih ga koristio. Bila bi potpuna glupost napraviti tu zamenu u tom slučaju...Thetis mi zauzima samo 3cm širi prostor na stolu a ATX je kućište i dosta stane u njega.

Vidim da se par puta spominjao black ridge, sad ko ga je imao, ko ga je samo gledao na testovima :). Moj savet je da ga izbegnete jer je dizajn loš. Pritisak fiksiranja kulera ide direktno na PCB ploče. Preko 20 godina sklapam kompove i nikada nisam bio ni blizu da nešto oštetim, a sa ovim sam uspeo da sjebem kanal izgleda na PCB za jedan slot memorije nakon samo 2-3 stavljenja i skidanja kulera (imam i slike i video fizičkih oštećenja), dok je jedna jeftinija ITX ploča odbijala da radi sa njim posle fiksiranja (pre i posle toga radila sa drugim kulerima).

Ne postoji način da znate da li ste dovoljno zategli kuler, jer šraf na matici ide do kraja, tj može da prođe kroz celu ploču. Ko što rekoh, nikad sivonja za ove stvari nisam bio i njihov dizajn je loš.

Ipak, ko ga kupi, nek zna da od domaćih firmi može da naruči VLP obične ne ECC module Kingstona i da onda stavi ispod 120mm noctuu i to je onda prava priča sa black ridgeom. Ali ko što rekoh, ne da ne zaslužuju da im se da evro, nego bi i popili neku tužbu da se kuler prodao u nekim većim količinama.

Blackridge je imao problema s montiranjem na nekim pločama, nije mogao lepo da se montira na sve ploče. Recimo, da bi se montirao na Strix B450i morao si da skineš hladnjak sa M.2 slota, zezao je i sa MSI i Gigabyte (ili ASRock?) B450 ITX pločama...
Onda je Alpenfohn izbacio V2 verziju a kasnije i zasebni bracket za te modele na kojima je zezao. Moguće je da si imao pogrešnu kombinaciju ploče i Blackridge-a ili stariju verziju kulera bez tog dodatnog bracketa...

Dakle, bio je problematičan kuler dok nisu to ispravili, i danas ne može na sve ploče jer je nizak a širok i udara u neke komponente na pločama (koje pa prave sve glomaznije), ali nema boljeg kulera te visine (pogotovo s tom kombinacijom VLP RAM-a i 120mm venta) i najbolji je kuler za neka kućišta...

Nisi lepo čitao šta sam napisao. Nigde nisam spominjao da nije mogao da stane. Jednostavno, nisam nikada video kuler gde možeš da kreneš da jedeš ploču tako što ćeš da šrafiš kuler. Svaki kuler ima neku blokadu ili drugu zaštitu. Ovaj bukvalno jede ploču kada kreneš da ga fiksiraš.

NR200 je bukvalno duplo veći od FormD T1, lol. No, mnogo je lakši za naći i dobar je ,to stoji.

Da ne tražim opet, kada sam ih inicijalno sve pregledao, po spec, FormD je bio 217x133xx330 a CM 292x185x376 (u mm HxWxD) - dakle nije baš duplo veći, već oko 8 cm viši, 5cm širi i duži.
Horizontalni footprint je svakako veći, širina mi najviše smeta, pa onda i dubina, to što je viši 8cm i nije strašno, ali mi se u startu svidelo kod FormD što je samo 133cm širok i staje lepo 240mm AIO.
Ove nove procesore je i tako sve teže ohladiti bez neke krmače od vazdušnog pa nam voda svakako ne gine, AIO ili custom loop za bilo šta preko 6 core uz OC.
Uz mogućnost da se uglavi i 3-slot grafika, ne videh funkcionalnije (a i lepše) SFF kućište.

Šteta što se i ovde ponavlja priča kao kod Dan-a, krenuli su dobro, ajd korona je usporila malo, ali prvo zastoj od novembra, pa sad neko lutanje sa dizajnom...
Dok se oni oprave i krenu da rade, neko će ih iskopirati (ako već i nije) i štancovati samo tako... niti su retail neki uspostavili, glupi kriterijumi za slanje worldwide i to skupim DHLom... kako se upucati u nogu s dobrim proizvodom.

ome_W_B.294_1800x1800.png

14.67L, cool je sto je ok cena za verziju sa PCI-E 4.0 riser-om na newegg-om sto mozemo da narucimo za Srbiju, a sto nije cool, je koliko vidim ne dolaze svi mesh paneli u toj verziji, ...

Poslednja izmena:
Nisi lepo čitao šta sam napisao. Nigde nisam spominjao da nije mogao da stane. Jednostavno, nisam nikada video kuler gde možeš da kreneš da jedeš ploču tako što ćeš da šrafiš kuler. Svaki kuler ima neku blokadu ili drugu zaštitu. Ovaj bukvalno jede ploču kada kreneš da ga fiksiraš.

Ne kažem da pričaš gluposti ali još nisam čuo da je neko to uradio s Blackridge-om, ili bilo kojim kulerom...što me navodi na pomisao da možda nisi imao sve delove za mount ili si imao prvobitnu verziju kulera ili si prosto preterao sa stezanjem.
Nije Blackridge jedini kuler "bez granica", inače, ima i drugih s kojima možeš da stegneš previše...daleko od toga da su sistemi za montiranje standardizovani, pogotovo kod Intela...
Da ne tražim opet, kada sam ih inicijalno sve pregledao, po spec, FormD je bio 217x133xx330 a CM 292x185x376 (u mm HxWxD) - dakle nije baš duplo veći, već oko 8 cm viši, 5cm širi i duži.
T1 je 9.5L zapremine, NR200 18 i nešto litara...dakle, duplo veći. Kad govorimo o SFF kućištima, zapremina je merilo. Naravno, bitan je i footprint ako ga stavljaš na sto...

OK, jasno - ti si posmatrao ukupne dimenzije, ja samo footprint pošto rekoh da mi visina nije toliko bitna dok je na stolu, ali da, ukupna zapremina je ono što će da zauzme kad se stavi u ranac tako da jeste duplo veći.

U suštini, ako ti je na stolu i ne smeta ti tih 5cm više po širini i dužini (što nije mnogo), slobodno uzmi NR200. Em te ne košta đavo i po, em je mnogo lakše raditi s njim.

Oni kojima je footprint zaista bitan, gledaju vertikalna kućišta...

Pridruzih se i ja klubu. Svasta je stalo u NR200P. Zbog nedostatka custom kablova probao sam razne nacine za kabliranje i ovo mi se trenutno cini kao najbolje rjesenje.
NR200P.jpg

NZXT sada i zvanično priznaje problem sa riserima na H1 i nudi besplatan "repair kit" (verovatno drugi riser) vlasnicima. Takođe privremeno obustavlja prodaju i povlači H1 kao opciju na svom BLD sajtu.
Možete se prijaviti za repair kit preko ove stranice: https://info.nzxt.com/h1-safety-notice/

Gamers Nexus ima taze video o tome:

U suštini, ako ti je na stolu i ne smeta ti tih 5cm više po širini i dužini (što nije mnogo), slobodno uzmi NR200. Em te ne košta đavo i po, em je mnogo lakše raditi s njim.

Oni kojima je footprint zaista bitan, gledaju vertikalna kućišta...
Eno sklopih svoju šklopociju konačno u susednom threadu, mogao sam da se nategnem da bude sub 10L pri čemu Red Devil Vega nije baš najskromnijih dimenzija. :LOL:
Računam da će ići to još po par mm u svaku od strana kad se stave paneli i zatvori.

Videh pre par dana tek, FormD prešao da razvija v2.0 koja će biti vertical kao i ovo poslednje okačeno, jeste mnogo bolji dizajn, ali nisam nešto fan tih vertikalnih jer budu nepotrebno veći od horizontalnih gde se baš prištedi svaki mm, ovde kao da visina nije bitna i op, ode to...

Inače mi odgovoriše na upit, za SRB neće da šalju sem ako ne priložimo neki dokaz da DHL isporučuje ovde iz Kine, kao da šalju ne znam šta... Novi batch ne znaju kad će, vidim da su na reditu pomenuli mart april za v1.2... sve u svemu, mrka kapa. 😕 Osim da se iscima neko iz Kine pa da prosledi ovamo običnim poštom... Šteta, mada ne znam kako i da li bi stale ove moje Vege mrcine uopšte (uzeh i Red Devil da pravi društvo Nitro-u 😆). Sad već razmatram i NR200, neka je malo veći, ali bar je dostupan i ne košta kao ruka i noga.
ti iz formd su bas uprskali stvari... mogli su da se razvale od prodaje, ali cela prica je prosla jako lose... ja sam kompletno odustao od njega, i uz pomoc kolege dimco-a narucio sam i stiglo mi je vrhunsko kuciste. kopija ncase m1 samo jos manje i staje veci cpu kuler, i skroz se rasklapa (to mi je bio glavni razlog za kupovinu formd t1, sto se skroz rasklapa). tako da sam ja bas zadovoljan. cekam da mi stignu komponente, buraz mi je poslao paket postom (samo da me ne oderu na carini :d ) i krecem u sklapanje. dimco i ja cemo imati vizuelno skoro isti komp, ista ploca, kuler, kuciste, napajanje :d

ako neko bas zeli formd t1 ja mogu da mu porucim, kod mene salju.

takodje, objavicu s vremena na vreme ovde, da vidi onaj kome mozda zatreba. imam uradjen 3d print spejser za dan a4 kuciste, da moze da se stavi 2.5 slot graficka u njega. uradio sam taj spejser i klipsove za montiranje (50 evra me kostala ta glupost) jer sam bio ubedjen da cu da uzmem dan a4 + black ridge combo, i onda vidim kakav je besan komp dimco napravio i samo ga besramno iskopiram. spejser mi je visak i poklonicu ga bilo kome iz ove teme.

Bane, hvala puno na prenetim utiscima o black ridge kuleru. stvarno nije u redu da takav proizvod plasiraju...sad mi je jos draze sto nisam uzeo to cudo. kazu da ovaj silver arrow 130 isto ima bezvezni sistem za montazu, ali namesticu ga valjda nekako...

inace, jurodivi, odlicno si primetio ovaj bezvezni trend forsiranja aio i vodenih hladjenja za hladjenje cpu-a. ja za malo nisam zagrizao i dao 150 evra na ek aio. a dobio bi dva stepena manje u odnosu na ovaj kuler sto sam uzeo (doduse i on me izasao 100 evra, ali barem nema rok trajanja :d )

Ne sviđa mi. 26L zapremine i 200 dolara za ITX, plus moraš da praviš kompromise sa napajanjem i grafičkom...Raijintek Thetis je 27L, ATX i možeš da rokneš 160mm napajanje uz 300+mm grafičku i 3.5" HDD a košta 80-90 dolara.
NR200 je mnogo bolja kupovina, ili čak Sliger 620 za istu cenu ali 10L manje i bolju izradu...

slazem se. ovo lici kao ovaj dimcov chajniz, samo je on 11 litara :D

Lian Li će izbaciti zanimljivo kućište, Q58:

15L, 320mm GPU, 70mm vazdušni ili 240/280mm AIO, par mesta za 2.5" drajvove i što je najzanimljivije, SFX/SFX-L/ATX napajanja. Dosta kućišta je modularno, provetravanje i izrada deluju dobro i cena je pristojna, 120$ (podložno promeni, pošto je ovo prototip).

lian li pravi kvalitetne stvari... toliko kucista prave za druge, mogli su nesto da izbace pod svojim imenom :D izasao mi je taj video sinoc u preporukama, i cinilo mi se suvise veliko da bi bilo interesantno, ali sad cu da pogledam

Vrh Dno