Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

mozda nisam najjasniji jer se od 21h drndam sa ovim :)

Ma bitno da je grafa ispravna. Ne sumnjam da ćeš rešiti ostalo.

Evo da javim prve utiske. Grafa kida s performansama, ono sto mi se nije dopalo u startu je da je vruca i ventovi vrte ko besni. 83c i fans 77% stock bios.

Kod mene su temperature visoke, ali ne baš kao kod tebe. Ali ja znam da je kod mene kućište i loš airflow problem. Verovatno je isti problem i kod tebe. Za 3xxx seriju grafičkih je potrebno veliko solidno kućište sa dobrim airflow-om da bi se hladila bez problema.

Undervoltovao sam je minimalno, prakticno ne vidim pad performansi namestio sam boost clck na 1950@950mva i sad ne prebacuje 70c@65% fans. Probacu jos malo da dotegnem ali i ovo je super.

Umesto što čačkaš karticu, ja bi proverio intake i exhaust fanove na kućištu. Kako su pozicionirani i na koliko su RPM-a. Probaj bez stranice na kućištu i videćeš i sam koliko će temperature biti manje.

Jos jednu stvar sam primetio, kad mi bootuje komp javlja mi ploca beep i pali diagnostic lampicu, kao da nesto ne valja, medjutim sistem se digne normalno i sve radi stabilno. Jel imao neko slican problem?

Potpuno isti problem je imao moj drugar kad sam mu dao moju 3070. Beep, error, ali sistem bootuje i sve radi bez greške. Nakon BIOS update-a, problem je nestao.

Ja sam imao slične probleme kad sam sa GTX 1070 prešao na GTX 1080 Ti. Sve sam probao i tek kad sam reinstalirao Windows sve je proradilo kako treba.

Sad cu updatejem bios, a undervoltovao sam jer su performanse maltene iste, a prilicno hladnije radi. Inace imam Fractal s2, koje nije sampion airflowa ali je ooooogrooomno. 3x140mm napred, 2x140mm nazad i gore.

4.reistal win10 na glavnom kompu je *******o iz milion razloga..jer je to i poslovni komp, i za zabavu i sve..i ima malo vise stvari.to bih radio kao poslednju opciju.ako bas nema sta drugo..

Nažalost, to ti je sledeći korak. Clean install Windowsa.

E sad uzeh lepo hdd sa ddr3 kompa sa sveze instaliranim win10 na kom je 3080 radila..prebacih ga na ryzen i tu se isto desava.

Ne ide to tako. Ako si već promenio HDD, onda ga formatizuj i instaliraj od početka Windows na Ryzen konfiguraciji sa sve ubačenom 3080 i skockaj sve drivere od početka kako treba. Ne možeš samo da prebaciš HDD sa Windowsom gde su već instalirani neki driveri od dd3 mašine i da očekuješ da nema konflikta sa Ryzen mašinom.

^
Jedini logican zakljucak je, AMD je krs :d

To je poslednji korak.

Poslednja izmena:
ipak je specificniji problem izgleda..uzeo sam na kraju hdd i opet preinstalirao win10 svez..sve isto kako je radilo na drugom kompu ali opet ne radi na glavnom kompu..e onda sam skontao da je drugi komp kacen stalno na hd ready tv sa kratkim hdmi kablom.. i tako radi.

dok moj glavni komp je kacen na 4k tv sa 10m dugim hdmi..i tako ne radi. i onda sam samo zamenio sada TV i hdmi kabl : i odmah nema artefakta i grafika radi... dakle na hdready tv sa kratkim hdmi radi..dok je problem sa 4k tv i 10m dugim hdmi...sad stvarno nemam snage za dalje

Ne znate vi sta je agonija kada 3090 nece da baca sliku nikako nekih 1h vremena i onda proradi od jednom bez i jednog razumnog razloga zasto nije proradila iz prve :p Udje win, vidm da sve radi, sistem se podize, a nema slike i tako sat vremena dok jednog trenutka da tako kazem ploca nije shvatila da nesto nije uredu i da grafika nije u sklopu sistem kako treba da bude, palim masinu krene i gasi se, pali, gasi i proradi kao sat :p Prosetam je ponovo za svaki slucaj po svim PCI-e slotovima i sve radi, montiram PCI-e produzni ponovo sve radi, ali osta agonija od sat vremena :p

Pa da, ne radi sa PCI-E 3.0 riser kablom, zato sam ja pukao 200e na kabl :D

Ako imaš noviji 4K TV koji ima 2.1 HDMI podršku, valjalo bi uzeti neki bolji HDMI kabal. Nedavno sam uzeo 1m iVanky 2.1 HDMI kabal, preporuke za tu kompaniju.

Sent from my GM1900 using Tapatalk

Kao zombi sam, od 21h do 3h jutros sam testirao FTW3 ultra. Podvrgao sam je svim mukama koje su mi pale na pamet. Izmedju ostalog nekih 45min furmarka, zatim 3d mark, unigine, aida itd itd...
I onda jedno 10 igara sve po 15min. Dobro je sto neke imaju benchmark u sebi (Horizon Zero Dawn, Shadow of the Tomb Raider, Red Dead 2 itd..)

karta ni da stucne, ni jedan problem (pucanje na desktop, zaglavljivanje, artefakti itd..)
Maks koji se pojavio za temp je 81 sto mi je malo i previse.
Obicno je tu negde oko 72-74, ali ume u zahtevnim igrama da ide i do 79-80.

Ono sto sada hocu da uradim je undervolt, da malo spustim temperaturu.
Takodje i zbog potrosnje, jer koliko god da je stabilna, ne bih bas da se igram na napajanju od 650W (dok se ne uradi upgrade).

Instalirao sam Afterburner, sad jos samo da naucim kako se radi undervolt, nisam se do sada bavio time, ali vidim da je odlicna stvar.
Ljudi sa 3080 pisu da su izgubili 1% perf a dobili skoro 10 stepeni hladniju kartu, i eliminisali velike pikove u potrosnji.
Jos to da uradim i tako je istestiram i to je to, ne planiram da gubim vreme vise.

Kad sam izvadio kartu nije mi bilo dobro, ne znam da li sam uzivo video nekada veci GPU.
Ovo nije normalno sta oni prave. Srecom case je Fractal R5 pa nije bilo problema.

Poslednja izmena:
Uzeh i ja svoj primerak. Hvala Za'ebani za rezervaciju i M*nitoru, koji je naša najkorektinja maloprodaja već godinama.

20210129_121205.jpg

da. zaboravih od drndanja mog. zaista lep gest.iako nazalost nisam uspeo da probam napokon rdr2 na 3080 :)

monitor je postupio super korektno. evga takodje jer kako razumeh i oni sami su hteli da ide deo barem za forum i za gaming..isto vazi i za *******og.
sad naravno monitor je prodao i svojima preko veze i sl.vidim da se neko zali na to..video bih bilo koga od vas da imate tipa 10 komada necega a da vas 20 drugara i starih klijenata zove dal biste prvo prodali bratu i drugaru starom ili random liku..tu ljudi nisu realni nekad malo...iako je monitor pogresio sto nije stavio grafike da se ne vidi pa je iznervirao neke ljude..juce sam video da su sve 3080 sklonjene da se ne vide. bas iz tog razloga

jako lepo od evga-monitor uz organizaciju *******og. bilo ko od njih da nije hteo nista od ovog se verovatno ne bi desilo.

Poslednja izmena:
Zvali i mene juce za kartu tako da u subotu najverovatnije stize. U medjuvremenu mi je stigla jedna MSI pa cu se odluciti koja ce da ostane a to je verovatno EVGA jer ce ici pod vodu uskoro [emoji16]. MSI ce verovatno ici na oglase po nabavnoj ALI samo gamerima. Bicete blagovremeno obavesteni kad pretestiram obe pa jedna ostaje meni[emoji4]
Eto da ispadnem i ja malo fer prema gamerima.
1fab93c65cabb1f30c380853c8cf9a2c.jpg
ebd6deed7f899543d3f7c1e93f827ac2.jpg

Screenshot 2021-01-28 225736.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Poslednja izmena:
Mislim da guram solidno sa undervoltom
https://www.3dmark.com/3dm/57528554?

Stavio sam je na 1935Mhz na 0.875V i spustio temp. za 10 stepeni, a i potrosnju za 100W
sada je pick 69-70 stepeni posle 45min furmarka

Nisam isao preko ovoga, ali deluje da moze i solidno vise da se izvuce

Prilozi

• Superposition_Benchmark_v1.1_11177_1611922428.jpg
    Superposition_Benchmark_v1.1_11177_1611922428.jpg
    395.8 KB · Pregleda: 51
Poslednja izmena:
Vidim i autor ove teme i stari clan foruma PCBeast je isto krenuo vodama preprodaje grafika po besmislenim cenama. ccc...

^^Taman dok i meni stigne ti lepo istestiras, pa da mogu tvoja podesavanja da iskoristim :))

Mozda sam trebao da se iscimam do BGa da uzmem danas kartu :D Ovako cekamo ponedeljak ^^

Kad god dosla dobro dosla [emoji4]

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

napokon sam kao resio da mi 3080 radi i na 4k tv..od komsije uzeo monitor stari da probam i radilo. i kad stavih na 4k moj monitor sad radi i kod mene :D kako je proradilo ne znam

sve na max stavih na rdr2 i pukla je 2 puta u 15 minuta to je moguce do podesavanja ili do igre..mozda nije bas za sve na max na 4k...

napokon sam kao resio da mi 3080 radi i na 4k tv..od komsije uzeo monitor stari da probam i radilo. i kad stavih na 4k moj monitor sad radi i kod mene :D kako je proradilo ne znam

sve na max stavih na rdr2 i pukla je 2 puta u 15 minuta to je moguce do podesavanja ili do igre..mozda nije bas za sve na max na 4k...
RDR2 puca sam od sebe,nije do karte,ne brini....imas tamo u temi o igri,svima se desava random pucanje,bilo da je u pitanju original ili narodnjak,nema pravila.Nisu ni uspeli do kraja da rese to pucanje igre....uzivaj u karti u svakom slucaju :)

Sent from my OnePlus 8 using Tapatalk

Jedna ultra je juce izasla na kp za svega 1670e i kaze da je vec rezervisana... Svaka cast ko je spreman da toliko plati... A o zaradi od blizu 50% na originalu cenu ne znam sta bih rekao.

Jedna ultra je juce izasla na kp za svega 1670e i kaze da je vec rezervisana... Svaka cast ko je spreman da toliko plati... A o zaradi od blizu 50% na originalu cenu ne znam sta bih rekao.

Ako globalno okolnosto dozvole, i evga podrzi domaceg uvoznika na adekvatan nacin da roba stize u kontinuitetu ostace mu ta karta sa tom cenom dok se ne pojavi 4080 :d To ce da kupi neki miner, mada ne verujem po toj ceni... A hoce miner u ovom trenutku dobro da plate kartu sa 3god garancije. Mene su cimali i za Ventus i za TUF koje sam nudio i preko KP, na odgovor da sam karte vec prodao kao sto i jesam preko bencha, odma nude vecu cenu da ispalim tog kupca koji je vec rezervisa, al naleteli su na pogresnog jer mozda i imam neke problem u zivoto za koji ne znam al lova mi sigurno nije problem :p
Samo bi voleo da se ispotavi kao tacno ovo vezano za pregrevanje karti tokom mininga, to znaci da ce brze da crkavaju, ne moze nista da radi na 100c 24/7 3god, pa da se sto pre vrate karte na reklamaciju da sve ovo jednom zapadne Nvidia-i makar na kratko.

Ako globalno okolnosto dozvole, i evga podrzi domaceg uvoznika na adekvatan nacin da roba stize u kontinuitetu ostace mu ta karta sa tom cenom dok se ne pojavi 4080 :d To ce da kupi neki miner, mada ne verujem po toj ceni... A hoce miner u ovom trenutku dobro da plate kartu sa 3god garancije. Mene su cimali i za Ventus i za TUF koje sam nudio i preko KP, na odgovor da sam karte vec prodao kao sto i jesam preko bencha, odma nude vecu cenu da ispalim tog kupca koji je vec rezervisa, al naleteli su na pogresnog jer mozda i imam neke problem u zivoto za koji ne znam al lova mi sigurno nije problem :p
Samo bi voleo da se ispotavi kao tacno ovo vezano za pregrevanje karti tokom mininga, to znaci da ce brze da crkavaju, ne moze nista da radi na 100c 24/7 3god, pa da se sto pre vrate karte na reklamaciju da sve ovo jednom zapadne Nvidia-i makar na kratko.

nije pregravanje kod mininga veliko. posto meni grafika u free vremenu rudari (sto smo vec i pricali ovde ali su obrisani postovi -opet da dodam ako nekom gejmeru znaci da mu 3080 rudari kad se ne igra a ne zna ni m od mininga nek mi se javi na pm da pomognem.nisam profesionalac ali osnovno mogu da pomognem. jeste mali off al bolje da ostane ovo. nekom mozda bude znacilo.danas oko 8$ dnevno donosi zaradu..zato je i navala rudara na 3080ke).

undervaltovana ne prelazi 70 stepeni i oko 250w trosi tako. tako da verujem da moze godinama ovako da radi. probacu posle i to malo da jos smanjim. ali prvo da vidim za rdr2

Poslednja izmena:
Mozda sam trebao da se iscimam do BGa da uzmem danas kartu :D Ovako cekamo ponedeljak ^^

Nisi jedini kolega i ja čekam ponedeljak... Ne znam koju kurirsku službu koriste kad ne rade dostavu subotom?

Sad sam proverio D Expres je i iz nekog razloga su ukinuli dostavu subotom...

RDR2 puca sam od sebe,nije do karte,ne brini....imas tamo u temi o igri,svima se desava random pucanje,bilo da je u pitanju original ili narodnjak,nema pravila.Nisu ni uspeli do kraja da rese to pucanje igre....uzivaj u karti u svakom slucaju :)

pa na fullhd sa 5700 i osrednjim podesavanjima nije bas pucala.nisam igrao mnogo istina. tek sam poceo al tipa jednom u 10 sati pukla..a sad na 4k ultra na 3080 dva puta za 15 minuta ?
narodna verzija. poceo sam pre par dana prvi put da igram malo. osrednje mi se svidela ali bih se malo poigrao :)

@solomonbg
I ja planiram undervolt kad mi stigne grafa. Koliko vidim pad performansi je minimalan a poboljšanje u temperaturi, potrošnji i umanjenju buke veliko. Još je kod mene 11l kućište sa minimalnim protokom vazduha...
Što se tiče RDR2 ja sam pre nekoliko dana "prešao" igru (70+h) i za sve to vreme je 2 puta igra "pukla", tako da uopšte nema pravila zašto se to dešava, i mislim da u tvom slučaju nema veze sa novom grafikom.

Ako globalno okolnosto dozvole, i evga podrzi domaceg uvoznika na adekvatan nacin da roba stize u kontinuitetu ostace mu ta karta sa tom cenom dok se ne pojavi 4080 :d To ce da kupi neki miner, mada ne verujem po toj ceni... A hoce miner u ovom trenutku dobro da plate kartu sa 3god garancije. Mene su cimali i za Ventus i za TUF koje sam nudio i preko KP, na odgovor da sam karte vec prodao kao sto i jesam preko bencha, odma nude vecu cenu da ispalim tog kupca koji je vec rezervisa, al naleteli su na pogresnog jer mozda i imam neke problem u zivoto za koji ne znam al lova mi sigurno nije problem [emoji14]

Ja se samo nadam da taj koji mu je rezervisao ce ga uzivo naduvati *******cem i otkaciti, da ne iskoristim jedan vulgaran izraz.

Uglavnom, nadam se da u nedelju nece neka kisa/sneg kao sto najavljuju, pa da odem i preuzmem ostatak komponenti i konacno uposlim tog TUFa koji mi sedi vec mesec dana....

pa na fullhd sa 5700 i osrednjim podesavanjima nije bas pucala.nisam igrao mnogo istina. tek sam poceo al tipa jednom u 10 sati pukla..a sad na 4k ultra na 3080 dva puta za 15 minuta ?
narodna verzija. poceo sam pre par dana prvi put da igram malo. osrednje mi se svidela ali bih se malo poigrao :)
Uh,onda ne znam sta bih ti rekao....:/

Vrlo lako moze biti napajanje ako ti je iz potpisa taj chieftech 700w. Da, na 700w bi 3080 trebalo da gura ali imao sam situaciju gde sam coveku prodao staru 1080Ti i dobio zalbu da je neispravna i da napajanje mora biti dobro, seasonic 650w, maltene nov, radio sa starom karticom (dosta slabiojm tho). Dosao covek da vrati i kao da ubacimo i kod mene da vidimo i opet jelte radi, uzeo je i otisao kuci, promenio napajanje i kartica radi. Cim je u pitanju high powered kartica treba proveriti napajanje, ne mora da znaci da "nema dovoljno wati", mozda ne moze da izdrzi neki spike, mozda mu jaka potrosnja trigeruje neki protection, etc.

superflower gold 1000w malo stariji istina. sad sam obrisao konfiguraciju.to sto si video je od pre 10godina. nisam nikad azurirao :)

Nazad
Vrh Dno