Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Ha! Vreme je da se menja naslov teme. :D

Meni nije jasno kako FB, Instagram i FB messenger ne traže broj telefona da bi se koristili, ali će zato FB da povuče broj sa WA. Pa da sam hteo da im dam broj, dao bi im tamo...
Da li FB od ranije ima pristup podacima o pretragama, jeziku uređaja i vremenskoj zoni?

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Nikad im nisam explocitno dao broj telefona na FB i Messengeru ali kao oni ne znaju? Ma nemoj da se salimo. Jedino sto mi nikad nisu nista poslali i obavestili putem sms-a. Pretpostavljam jer nisu imali broj(zvanicno) pa bi ih mogao tuziti eventualno a oni se ukenjali od straha[emoji23][emoji23]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Konacno i signal da mi zivne. Moji kontakti iz inostranstva uveliko prelaze na Signal. Kontakti sa Balkana se drze whatsappa i vibera.

wa.png

Može li neko da mi pojasni čemu tolika panika,
osipaju mi se kontakti na WA, FB nemam?
Ne zanima me kako se app zove niti čije je vlasništvo,
WA mi bolje radi za audio pozive od Vibera,
ne kontam strah i paniku?

Pa nisu WA i Viber jedini programi.

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

Pa mnogo si se usrećio sa telegramom ako si prešao zbog privatnosti ;)

Sent from my Mi 10 using Tapatalk

Ja isto preveo skoro sve na telegram.
Telegram je meni brutalan kao aplikacija.
E sad ato se tice bezbednosti, ja sam bio ubedjen da je bas bezbedan.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Viber i Telegram niko ne pominje, pogotovo Viber ne postoji van Balkana. Telegram se koristi više, ali nije bezbedan iz milion već pomenutih razloga.

Svi prelaze na Signal jer je open source I jer je sve encrypted ;)

Još kad Signal preporuče Edvard Snouden i Elon Musk ne čudi pomama za aplikacijom :)

Pa mnogo si se usrećio sa telegramom ako si prešao zbog privatnosti ;)

+1
Telegram samo koristim kao windows desktop portable za aplikacije i neke grupe :)

Poslednja izmena:
Bitno je da se malo prica zavrtela oko te privatnosti, jos kad bi ovi jaci svetski youtuberi malo udarili po Cukenu opametio bi se koliko toliko...
Ali taj film necemo gledati

Pravio je Unbox Therapy vec klipove, ne podnosim ga ali brdo ljudi gleda... Zazivece to

Sent from my Mi 10 using Tapatalk

Greota što threemu niko ne promoviše. Moram da vidim šta je ovaj signal

Sent from my SM-G9810 using Tapatalk

To što je Snowden rekao za Signal, dečku treba novac, logično...ai to je rekao ranije..a Musk što ga reklamira je neki njihov,interni interes..
Signal je isto što i sve drugo.

Kako mogu da proverim da li su uslovi prihvaćeni (pošto mi sestra kaže da je možda prihvatila) i kakav je onda postupak deaktivacije odnosno brisanja?

I mene ovo isto zanima, na appstoru pise da je zadnja verzija ali ne secam se da mi je ikada izaslo da prihvatim novi privacy policy?

^ ni meni nije izašlo nikakvo obaveštenje za nove uslove WA, verzija 2.20.206.24.
Nemam fb pa kontam da je zbog toga.

^ ni meni nije izašlo nikakvo obaveštenje za nove uslove WA, verzija 2.20.206.24.
Nemam fb pa kontam da je zbog toga.

Kod mene je 2.21.11.3 ali opet nista nije izlazilo. Opet, nemam ni ja fb pa kao sto kazes mozda je i do toga

sto se tice muska i signala vrlo je jednostavno,on bi da tesla ne bude zavisna od velikih igraca pa mu je signal kao open source vrlo privlacno resenje,a jel kao stari lisac namirisao sta i kako da tukne stvar na svoju vodenicu...sve je ovo za nas obicne smrtnike naravno potpuno nebitno,ali prosto ne moramo ovoliki bezobrazluk da trpimo pa i ovaj ma koliko patetican i nebitan krik je sladak.

kao sto rekoh,jedinu pravu vrednost u svemu ovome je da je idealan izgovor da se pretrese ko i kakav je medju vasim kontaktima i prijateljima i da se krene cisto i sveze dalje.

Ja razumem I potrebu za privatnošću, i principe, ali da se ovolika buka podigla zbog wa, i to od ljudi koji su već podelili sve sa guglom, to mi je vec smešno.
Ako brišemo wa, hajde onda da okrenemo leđa i guglu. Gugl je mnogo gori po tom pitanju.

Sent from my motorola one zoom using Tapatalk

od gugla\epla\amazona ne mozes da pobegnes,od ovih mozes,na to se svodi prica.

Ja razumem I potrebu za privatnošću, i principe, ali da se ovolika buka podigla zbog wa, i to od ljudi koji su već podelili sve sa guglom, to mi je vec smešno.
Ako brišemo wa, hajde onda da okrenemo leđa i guglu. Gugl je mnogo gori po tom pitanju.

Korak po korak. Mada niko ti ne brani da okrenes ledja guglu, nisi ni sa cim uslovljen da koristis njihove servise (ako je izgovor za wa to sto ga kontakti koriste), gugl ionako ne zna da napravi messaging aplikaciju. I da, to sto su ljudi do sada delili sve sa guglom, ne znaci da ne mogu da prestanu to sada da rade.

Ja pozdravljam ako zaista prestanu da koriste i gugl. Možda će imati i takvih slučajeva.
Ima i doista slučajeva da iz principa neće da dele sa wa, iako znaju da su se sa privatnošću oprostili kod gugla, ali barem od nečega da krenu.
Međutim, ubedljivo najviše je onih koji panično brišu Whatsapp, jer odjednom njihov život više nije tajna. I brisanjem Whatsappa će opet živeti bezbedno i sigurno.

Ne mislim pritom na članove ovog foruma, već je takva situacija generalno u realnom svetu.

Razumem sta kazes, ali od necega se mora krenuti. To sto panicno brisu je dobra stvar, barem postaju svesni da su proizvod koji je spijuniran i na kojem velike kompanije zaradjuju. Bilo bi bolje da se ovako nesto desilo i pre, ali i ovo je ok za pocetak.

To što je Snowden rekao za Signal, dečku treba novac, logično...ai to je rekao ranije..a Musk što ga reklamira je neki njihov,interni interes..
Signal je isto što i sve drugo.

Signal nije sve što i ostalo. Zapravo, jedinstven je i zbog toga ga preporučuju. Nikakve koristi ni Snouden ni Mask ni bilo ko drugi nema od toga (osim njihovih developera i organizacije). Meni lično nije među omiljenim servisima, ali ga koristim. Da ne dužim mnogo, pogledaj prvi red ove tabele, koju je neko već kačio
https://www.securemessagingapps.com/
Pri čemu se npr. Threema plaća i nema desktop verziju. A Wire se orijentisao ka poslovnim korisnicima i skuplja više meta podataka u odnosu na njih.

Što se poređenja sa ostalim servisima tiče (Google, MS, Apple, Amazon, FB....), to ima smisla, ali ovo je IM/VoIP tema. Nadam se da ćemo u novoj reorganizaciji foruma dobiti posebno mesto za ovakve diskusije, pa nastaviti tamo. Ima rešenja i za njih ;)

Ali svakako nije isto da li neka kompanje ima sve podatke o tebi i samo neke podatke. Evo npr. DGoran kaže da nema šta da krije. A od nas je sakrio puno ime, datum rođenja, fotografiju, broj telefona, obrazovanje, posao, bračni status, primanja, spisak prijatelja, omiljeno jelo... A Guglu je dao sve te informacije. Rekao bi čovek da više veruje nekom strancu iz Kalifornije, nego nama, prijateljima sa foruma ;) I ne samo Gugl, sve to je možda znaju i Apple, Microsoft, Facebook, Amazon, Netflix, SBB, Telekom, Banka Inteza, KupujemProdajem, Epic, Valve, CCP... zapravo, samo mi ne znamo :D

Evo jednog predloga za neverujuće. Ko hoće, neka spakuje sve poruke sa servisa koje koristi a koje nemaju E2E enkripciju (email, FB messenger, skype, SMS...) i logove svih poruka i razgovora sa servisa koji imaju (Viber, WhatsApp...) i neka mi pošalje. Ako treba, potpisaćemo ugovor o poverljivosti, tako da me možete tužiti ako ih nekome prosledim. Jedino ako naletim na nešto što izgleda protivzakonito, mogu da prosledim policiji. Plaćam 20€ za to. Idealna prilika za laku lovu, zar ne?

Poslednja izmena:
Signal nije sve što i ostalo. Zapravo, jedinstven je i zbog toga ga preporučuju. Nikakve koristi ni Snouden ni Mask ni bilo ko drugi nema od toga (osim njihovih developera i organizacije). Meni lično nije među omiljenim servisima, ali ga koristim. Da ne dužim mnogo, pogledaj prvi red ove tabele, koju je neko već kačio
Pri čemu se npr. Threema plaća i nema desktop verziju. A Wire se orijentisao ka poslovnim korisnicima i skuplja više meta podataka u odnosu na njih.

Što se poređenja sa ostalim servisima tiče (Google, MS, Apple, Amazon, FB....), to ima smisla, ali ovo je IM/VoIP tema. Nadam se da ćemo u novoj reorganizaciji foruma dobiti posebno mesto za ovakve diskusije, pa nastaviti tamo. Ima rešenja i za njih ;)

Ali svakako nije isto da li neka kompanje ima sve podatke o tebi i samo neke podatke. Evo npr. DGoran kaže da nema šta da krije. A od nas je sakrio puno ime, datum rođenja, fotografiju, broj telefona, obrazovanje, posao, bračni status, primanja, spisak prijatelja, omiljeno jelo... A Guglu je dao sve te informacije. Rekao bi čovek da više veruje nekom strancu iz Kalifornije, nego nama, prijateljima sa foruma ;) I ne samo Gugl, sve to je možda znaju i Apple, Microsoft, Facebook, Amazon, Netflix, SBB, Telekom, Banka Inteza, KupujemProdajem, Epic, Valve, CCP... zapravo, samo mi ne znamo :D

Evo jednog predloga za neverujuće. Ko hoće, neka spakuje sve poruke sa servisa koje koristi a koje nemaju E2E enkripciju (email, FB messenger, skype, SMS...) i logove svih poruka i razgovora sa servisa koji imaju (Viber, WhatsApp...) i neka mi pošalje. Ako treba, potpisaćemo ugovor o poverljivosti, tako da me možete tužiti ako ih nekome prosledim. Jedino ako naletim na nešto što izgleda protivzakonito, mogu da prosledim policiji. Plaćam 20€ za to. Idealna prilika za laku lovu, zar ne?

https://threema.ch/en/faq/web_info

Što se Signala tiče, na početnoj strani ćeš pronaći ljude koji reklamiraju Signal za dž, među njima je i Snowden.

Poslednja izmena od urednika:
Google svo vreme preko mikrofona sluša šta pričate kada vam je telefon u blizini plus vam prati konstantno lokaciju, o slikama i ostalim info da ne pričamo i vama je sada whatsapp neprijatelj broj 1 u životu ? :)
Kada se pojavio onaj screen samo sam stisnuo ok, nisam ni čitao šta piše :)
Ne zamlacujte se glupostima u životu

Ma pitaj sta hoces, sve cu ti reci[emoji6]. Nemam stvarno sta da krijem tj i da hocu, izlaskom na internet, sve pada u vodu. Jedino da se preselim u kolibu unabomber-a i pocnem da smisljam kako da s*mjau**mjau**mjau**mjau*m ove sto zaradjuju na nama[emoji16].

Nazad
Vrh Dno