Šta je novo?

SSD, M.2, PCIe, NVMe nova generacija

pa i ja to mislim... jos samo malo da istrazim da li postoje neke naznake da su brljali sa kontrolerima i nandom na s11 pro, i ako nisu, uzecu njega...

@jurodivi Upravo i ja o tome pricam i tako razmisljam.
Zato i jesam pitao vise puta jesu li prckali i S11 Pro.
Da je podloto sto rade pa jeste, da noviji, skuplji i bolji PRO neobjavljenim izmenama spuste na nivo starijeg i sporijeg non Pro a naplate kao noviji je nesto sto ce im se obiti o glavu (nadam se).
U pravu ste svi koji nece da kupe takav proizvod, ja ne kupiujem ni kad skrate garanciju, bojkotujem taj proizvod i tog uvoznika.
Bolje je da u ADATA kazu nema dovoljno kolicina nego da ovako varaju kupce.

Mene je vise "brinulo" da ce radi cene nasi kupci otici i kupiti neki realno losiji i osetno losiji nvme umesto takvog uštrojenog i jos uvek boljeg PRO.

Da sam ja znao za izmenu ne bih uzeo ni S11PRO, uzeo bi 1TB ssd 2,5" ili 970 EVO Plus isto 1TB. ;)

najveci je problem sto ja ne mogu da nadjem nigde nikakav dokaz da su muvali nesto sa s11 pro. ako iko ima neki dokaz, neka linkuje. inace kupih ga ja. ne znam sta drugo bolje za te pare. ima onaj ho koji je jos 20% skuplji, 970 samsung je jos skuplji od njega. jeftiniji ima onaj kingston a2000, ali on mi je nekako meh. sporiji jeste, ajde to nije toliko bitno. ali da li je kvalitetniji drajv? sumnjam...

Poslednja izmena:
hvala puno na prenetom iskustvu. dakle da uzmem jedan od ta dva, pa sta mi zapadne... uzas sta se desava...

edit: ipak ce onda da legne jedan 8200pro, jer on nema hladnjak, pa mogu odmah da vidim koji je kontroler. na s11 pro mora da se skine hladnjak da bi se videlo -.- cak i sw hoce da iscita pogresno, jedino fizicki da vidis sta je u pitanju.

Poslednja izmena:
Za pro mora se citati sta na kontroleru pise i na nandu jer su s nadom vise ukakali.

A kad stigne sta ces da radis, vidis pa vratis ako je "bofl" ili zadrzati i znati sta je ispod haube...?

Ima li neko iskustva ili zna nesto vise od Corsair MP600?

Trenutno je na nekom snizenju, cena skoro ista kao Samsung 970 EVO Plus...

Corsair na papiru ima bolje karakteristike (Gen 4) i dobar heatsink, jedini (i najveci) minus mu je kraca garancija...

Previše razmišljate o nebitnim stvarima, iskreno :) Kako da vratiš, kome da vratiš, zato što nije ovaj nego onaj kontroler? Teško...

Evo meni je zapao "lošiji" kontroler, vuče se k'o prebijena mačka :D

Za pro mora se citati sta na kontroleru pise i na nandu jer su s nadom vise ukakali.

A kad stigne sta ces da radis, vidis pa vratis ako je "bofl" ili zadrzati i znati sta je ispod haube...?

nisam znao da postoje verzije sa dobrim kontrolerom a losim nandom? pa sta znam, verovatno cu da vratim. ali mozda i budem bio dobre volje i zadrzim :D

Prosto osećam obavezu da preporučim jeftin hladnjak koji sam uzeo za Kingston nvme.

Oborio mi je temperaturu za 12 stepeni, a vala i lepo svetli... Čim sam ga uključio odmah se sinhronizovao sa AURA sync osvetljenjem na ASUS ploči...

4 i kusur dolusa plus dolar i kusur dostava, stigao za manje od mesec dana.

Ako nekog zanima, ovaj hladnjak je u pitanju:

https://www.aliexpress.com/item/1005001328118210.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.42fb4c4d0NYUxp

EDIT:
Ovo su slike:
https://ibb.co/tL1LmPz
https://ibb.co/PrPhNsh

Poslednja izmena od urednika:
skidao bi i vise da ne svetli

Sad sam proverio ovaj moj ADATA SSD, u AIDA pise SM2262EN dok je sam kontroler na SSDu SM2262G, skinuo hladnjak i pogledao.

Muljaju i sa S11Pro, imate moj post u drugoj SSD temi
Ipak je u ovoj temi :D
https://forum.benchmark.rs/showthread.php?p=6224408
Zeha je bio uključen u tu prepisku, ne znam kako mu je promakao info

Izvini, jesi ti siguran da si dobro gledao i video, bas si siguran da je G a da nije ENG, nisi prevideo EN i samo uocio G umesto ENG ?

nisam znao da postoje verzije sa dobrim kontrolerom a losim nandom? pa sta znam, verovatno cu da vratim. ali mozda i budem bio dobre volje i zadrzim :D

Ne ima v1 sa ENG kontrolerom i IMFT 64L nandom, dok imas 2 lose i jos gore verzije sa G kontorlerom i 96L nadnom (v2) i 64L nandom (v3) jos gorim od onog u v2.

https://www.tomshardware.com/news/adata-and-other-ssd-makers-swapping-parts

Screenshot 2020-12-03 192031.jpg

Dobro sam video, samo G na kraju

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

A kad si ga kupio (datum)?

a 970 evo? kosta isto kao adata sx8200pro. ima manji upis i phoenix controler. jel je ovo losije od najlosije verzije sx8200pro?

Evo nisam odoleo, pa kad sam danas već čistio PC odlepih ga da vidim (Adata XPG GAMMIX S11 Pro 1TB), i moj je ENG sa boljim NAND-om :party:, kupljen krajem Marta ove godine. ALI moj je sa Samsung DDR-om (to ne menja ništa u performansama u odnosu na Nanya). Dakle moj je V4?! :d
WP_20201203_16_51_08_Rich.jpg

A evo i slika kutije sa oznakom S/N ako nekom može pomoći i radi usporedbe
XPG GAMMIX S11 PRO 1TB M.2 NVMe.jpg

koliko varijacija oni nisu normalni... siguran sam da u realnom radu nece da se vidi razlika u brzini. sta ucitace nivo 0.2 sec sporije nego v1? ma kakvi... zato mislim da ste svi vi koji ste dobili g verziju kontrolera i zadrzali disk uradili ispravnu stvar.

isto tako i za ovaj evo 970. siguran sam da je to sporiji disk od sx8200pro, ali ja samsung ssd koristim od 2014. godine, i svima redom sam ih ugradjivao, jos nisu crkli... ja imam dva komada, doduse jedan jeste crkao ali prilicno sam siguran mojom greskom. kad sam ga vadio iz usb kejsa previse sam ga podigao pre nego sto sam poceo da vucem i presavio sam plocu unutra sigurno... pretpostavljam da je to jer disk radi kad je ploca kriva :d tako da sam zavukao dva kartona izmedju kucista i ploce i tako stoji u laptopu vec dve godine :d radi ali to nije ispravan disk realno.

uglavnom porucio sam samsung 970 evo 1tb za 120. sx8200 pro je bio 130. mozda jeste bolja kupovina ali ako sam se zezno sa samsungom meni na cast, sta sad da radim...

a 970 evo? kosta isto kao adata sx8200pro. ima manji upis i phoenix controler. jel je ovo losije od najlosije verzije sx8200pro?

...

uglavnom porucio sam samsung 970 evo 1tb za 120. sx8200 pro je bio 130. mozda jeste bolja kupovina ali ako sam se zezno sa samsungom meni na cast, sta sad da radim...

Narucio si 970 evo, nije "evo plus"?
Razlika je mala medju njima ali naznacena sa "plus" za razliku od ADATA koja je "pljus".
Da li si pogresio, APSOLUTNO NISI pogresio.
Brzi je 970EVO (i plus), kao sto si sam primetio ne kvari se to, kontroler samsungov, nand samsungov, sve sto je bitno je smasungovo, NEMA muljanja... ;)

U sta ga stavljas?
Ako je u desk masinu i imas na ploci hladnjak za ssd stavi ga (stavi preko nvme taj hladnjak), ako nema ploca hladnjak nabavi odgovarajuci hladnjak za nvme, jer hoce taj 970evo (i plus isto) da se jace greje kad se dosta optereti i onda sam od sebe i svog fw uspori da bi manje trosio struje i da bi se ohladio (normalna pojava), da ne bi pregorio.

Kod tebe u T.A. odlicna cena za 970evo, ovde je mnogo skuplji i dosta skuplji od adata 8200pro, mozda je neko ciscenje zaliha ...

Poslednja izmena:
da, narucio sam 970 evo. evo plus je bio skuplji 50 evra i mislim da nije bilo potrebe doplacivati toliko.

bas tom logikom sam se i ja vodio, kod samsung diskova je sve in house. nekako mi je pouzdanije. a i imao sam pozitivno iskustvo sa njima u proslosti... da adata nije brljala sa sx8200 pro, verovatno bi to bio moj izbor, ovako ipak samsung. prilicno sam siguran da je sx8200 pro i u najlosijoj izvedbi brzi na testovima od 970 evo, ali sam isto tako siguran i da to necu osetiti u realnom radu. tako da ostaje samo pitanje kome vise verovati...

inace nisam kupio ovde gde zivim, izbor i cene su jako losi, losije nego u srbiji. uzeo sam u svajcarskoj. ja gotovo svu elektroniku uzimam u svajcarskoj jer su cene mnogo bolje od srbije, a i imaju sve sto pozelis, osim kad ga nesto bas nema nigde, ono corsair sf750 napajanje ga nema ni u nemackoj ni u madjarskoj pa ni u svajcarskoj.

Ko je ono pravio "flesku" od m.2 ssd i LC Power externog kucišta za m.2 ssd?

Koji valjaju m.2 ssd-ovi sa DRAM cache?

Koji m.2 nvme sa dram-om se ne greju, barem ne vise od ssd-ova, a da valjaju?

Pouzdano, provereno, jeftinije, trazi se neka "nabolja kupovina" jer ce raditi preko USB 3.0 trenutno.

^Na isto pomisljamo...

Da li bi valjao neki DRAM-les m.2 nvme (ili m.2 sata ssd) od 500GB ili 1TB da se stavi u exfetno m.2 kuciste i koristi kao veeeelika fleska?

Stavio bi ga u Lc Power LC-M2-C-NVME externo kuciste za m.2 nvme (ili m.2 ssd).
https://www.lc-power.com/en/product/hddssdm2-enclosures/m2/lc-m2-c-nvme/
Moze li m.2 sata ssd u ovo externo kuciste?

Da li ima neki dramles m.2 da valja, koji?

Kakve brzine (upisa pre svega) bi imao npr. Kingston A2000 u ovom LC Power LC-M2-C-NVME externom kucistu, nakacen na usb3.0 od kucista desk masine?
Da li bi se i koliko grijao kad se bude tovario gigabajtima velikih fajlova?
Kako bi se ponasao nakačen za usb od televizora, koliko bi se tada grejao ako "ne radi" (ne cita sa njega) a tv je upaljen a koliko ako ga tv cita (gleda se film, serija sa njega)?
Da li bi mu smetalo da bude stalno zakacen za tv?

Kakve bi brzine bile nekog dramles nvme (500 ili 1TB) u tom externom kucistu n usb 3.0 ?

U potrazi sam za pouzdanim a sto jeftinijim uredjajem.
Samo LC-M2-C-NVME externo kuciste je 3300, A2000 od 1TB je oko 14krsd, zelim nesto jeftinije ako ima a da valja, ako ima nesto takvo pored A2000...

Savetujte sta valja...

Poslednja izmena:
Drugaru tek kupljen SX8200 pro mrtav. Dva dana mislio da mu je ploca zviznula i slucajno ga proba u drugom PC-u i obori mu sistem na drugom PC-u i skapira da je ovaj falican. Tako da budite pazljivi.

Kakve bi brzine bile nekog dramles nvme (500 ili 1TB) u tom externom kucistu n usb 3.0 ?

USB 3.0 Gen1 ("standardni" USB 3.0 port) ima max protok od 5 GBit/s ili 625 MB/s. Pošto je to teoretski, u praxi računaj na nekih 400-450 MB/s, otprilike kao SATA SSD. Preko Gen2 (10 GBit/s) porta duplo više, preko Thunderbolt 3 još brže...

Pre no što se razočaraš, to je i dalje ohoho brže od fleški i externih HDD-ova, u vrlo malom pakovanju. Plus, kad ti više ne bude trebao u tom obliku, samo izvadiš drajv i ubaciš ga u komp. Dakle, slobodno kupi A2000, cena mu je kao kod lošijih drajvova i ne greje se puno, što je bitno za ovo.

Kakve brzine (upisa pre svega) bi imao npr. Kingston A2000 u ovom LC Power LC-M2-C-NVME externom kucistu, nakacen na usb3.0 od kucista desk masine?
Da li bi se i koliko grijao kad se bude tovario gigabajtima velikih fajlova?
Kako bi se ponasao nakačen za usb od televizora, koliko bi se tada grejao ako "ne radi" (ne cita sa njega) a tv je upaljen a koliko ako ga tv cita (gleda se film, serija sa njega)?
Da li bi mu smetalo da bude stalno zakacen za tv?

Po nešto višoj ceni vredi razmisliti o https://www.raidsonic.de/en/index.php?we_objectID=5666

Test sa A2000

https://www.youtube.com/watch?v=AEmTXChp6Sc

https://iponcomp.com/shop/termek/ra...-usb-c-house-m2-nvme-ssd-ib-1817m-c31/1735342

Poređenje: https://www.youtube.com/watch?v=m9TwNPO7W_k

Poslednja izmena:
Vrh Dno