Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

"Moj" racunar je u dnevnoj sobi, pored televizora. Cube-oliki mogu da prodju (Core V1 je trenutno, NR200 kada se nakanim da prepakujem), desktop moze da prodje (imam u rezervi jedan SilverStone ML04 za iznad receivera ako odlucim da necu da se igram i uzmem PS5), ali bas full tower ne ide :p

U svakom slucaju, nadam se da ce ova generacija biti izuzetak sto se potrosnje tice, pa da ce se vratiti na standardnih ~250w za high end (bez OC) kao sto je bilo unazad nekoliko generacija.

Poslednja izmena:
na evgi pise za 3080 da je minimum 750w
total power draw = 320w nek je i 400....
mali CF750w je ok... meni ovaj CF600w extra radi i sa 1080ti i 2080ti sam probao tera bez greske.
al rekoh aj zbog te famozne 3080 da uzmem ovaj jaci 750 pa cu ovog maleckog prodati samo kad mi stigne grafa i psu

Sent from my SM-N9860 using Tapatalk

Danas uzeo Zotac Amp Holo povoljno 739 Eur
Zotac dotano pri registraciji kod njih za 3080/90 seriju daju jos 3 godine Garanciju
Odustao od Aourusa 4 slota zauzima Gromada od Grafe

mali CF750w je ok... meni ovaj CF600w extra radi i sa 1080ti i 2080ti sam probao tera bez greske.
al rekoh aj zbog te famozne 3080 da uzmem ovaj jaci 750 pa cu ovog maleckog prodati samo kad mi stigne grafa i psu

Sent from my SM-N9860 using Tapatalk
Zavisi kojoj Evgi,ftw3 model ima i power limit od 450w samo kartica plus sve ostalo,bez pikova oni su samostalni hah

Nije problem ta potrosnja, vec koliko sam ispratio sto u pojedinom peak-u ode i dosta preko te potrosnje pa se vrati na "prosek". Ako u tom trenutku napajanje proceni da je ugrozeno, aktivirace se OCP i ugasice se racunar (sto je bolje od samospaljivanja svakako ;) ).

Baš to. Lako može da se dogodi da napajanje prepozna kartu kao "kratak spoj". Voleo bi da vidim taj vremenski interval od strane samog napajanja, gde je "kratak spoj" dozvoljen, tj. vreme da se ne ugasi. Ali to su neke druge teme.

Baš to. Lako može da se dogodi da napajanje prepozna kartu kao "kratak spoj". Voleo bi da vidim taj vremenski interval od strane samog napajanja, gde je "kratak spoj" dozvoljen, tj. vreme da se ne ugasi. Ali to su neke druge teme.

OCP zaštita je drugačija za različite modele napajanja.

Npr. Seasonic Titanum 750w će se bezbedno ugasiti na 930w (ne pričamo o sporadičnim skakanjima već 24h opterećenja do granične vrednosti). Neko drugo napajanje ne bi moglo toliko već recimo max 800w a reklamira se 750w.
Svakako nije dobro da napanje radi 110-120 posto, ali peakovi su nešto što ozbiljni modeli napajanje gaze bez problema i ne gase se.

Nvidia je morala da stavi 850wkao zahtev za 3x8 pin grafike jer ko zna kakva napajanja kupci imaju (odnosno kakva je OCP zaštita).

Poslednja izmena:
I opet ne baš. :D

OCP je OCP, tj. zaštita od prekomerne jačine struje, koju mogu povući potrošači. Ono što je različito, kako je implementirana, koliko je brza, itd.

Nije tu samo "snaga", na koju se oslanjamo, mada je to rezultat dozvoljene jačine struje.

I opet ne baš. :D

OCP je OCP, tj. zaštita od prekomerne jačine struje, koju mogu povući potrošači. Ono što je različito, kako je implementirana, koliko je brza, itd.

Nije tu samo "snaga", na koju se oslanjamo, mada je to rezultat dozvoljene jačine struje.

Tako je. Zato kvalitetna napajanja imaju OCP prilično visoko jer proizvođači znaju koliko mogu da izdrže.
750W na nekom Chiefteku (Chieftec GPS-750C) ima niže postavljen OCP u odnosu na SS Titanium iste snage. Da može taj Čiftek da izdrži kontinuiran skok od 800-850w i on bi imao visoko postvaljen OCP. Ali ne može.
Zato je nVdia radije stavila 850w kao siguricu nego da ispituje svaki model pojedinčno.

Nije problem ta potrosnja, vec koliko sam ispratio sto u pojedinom peak-u ode i dosta preko te potrosnje pa se vrati na "prosek". Ako u tom trenutku napajanje proceni da je ugrozeno, aktivirace se OCP i ugasice se racunar (sto je bolje od samospaljivanja svakako ;) ).

Problem je što kroz konektor napajanja za grafičku u tom momentu prodje 30A, nije napajanje za komp od 750W pravljen da kroz jedan konektor, samo jednoj komponenti pusta toliku struju. Dobro je da se ugasi zbog softverskih zaštita. Zato su se gasile neki modeli 3080, zbirno su trpeli do 30a kondenzatori na njima a grafička to prebaci u piku i naravno nastane belaj. Meni nije jasno kom psiho inženjeru je palo na pamet da pušta toliko struje grafičkoj karti. Valjda postoje neka pravila o sigurnosti prilikom dizajna čipova.

Danas uzeo AMP,20201119_105702.jpg
Vision prodat 20201009_115937.jpg mada nije losa max Temp.64 C u igrama.

Evo info. iz prve ruke vezano za jacinu napajanja. EVGA 3080 FTW3 ULTRA + i9 9900K na 5GHz sa Seasonic XP2 Platinum 660W nece moci. Gasi se napajanje kad se pokrene neka igra na 144Hz, na 60Hz ne i kada se smanji power limit ne. Interesantno da Unigine Heaven, Valley, Superposition rade bez problema. EVGA 3080 FTW3 ULTRA trosi 380W kada tezi da dostigne 144fps pikovi ko zna koliki su. ako se doda 5% power limit onda 400W. Karta nije za *******ciju.

Sada imam Seasonic PRIME 750W Titanium sa njime radi sve bez problema, napajanje se i ne greje.

Poslednja izmena:
Evo info. iz prve ruke vezano za jacinu napajanja. EVGA 3080 FTW3 ULTRA + i9 9900K na 5GHz sa Seasonic XP2 Platinum 660W nece moci. Gasi se napajanje kad se pokrene neka igra na 144Hz, na 60Hz ne i kada se smanji power limit ne. Interesantno da Unigine Heaven, Valley, Superposition rade bez problema. EVGA 3080 FTW3 ULTRA trosi 380W kada tezi da dostigne 144fps pikovi ko zna koliki su. ako se doda 5% power limit onda 400W. Karta nije za *******ciju.

Sada imam Seasonic PRIME 750W Titanium sa njime radi sve bez problema, napajanje se i ne greje.

U tom slučaju mislim da je veći krivac 9900k jer u 144Hz radi jače i sigurno više troši. Siguran sam da se na 4k komp ne bi gasio čak ni sa tim 660w.
Inače imam isto SS 750w napajanje i klasa je klasa.
Ako imaš merač potrošnje bilo bi idealno da slikaš koliko vuče "iz zida".

Poslednja izmena:

Dovoljno je i da napajanje ima losiji transient loads da dodje do gasenja/restarta. Desava se i kod nekih jacih od 750/850w
SS Prime titanium 750w je primer (proguglaj) gde ima problema sa 3080/3090. Naravno opet zavisi i koliko je napajanje staro i da li se radi o nekoj problematicnoj seriji. (sto je jedno vreme bio slucaj kod SS-a)
Ocigledno je da je NV nategla grafe poprilicno i uopste mi se ne svidja situacija da mora da se igra lutrija sa napajanjima ili uzimanje neke overkill opcije.
U svakom slucaju valja ispratiti situaciju u narednih par meseci, valjda ce se situacija iskristalisati koji PSU modeli su "sigurice".

Ftw3 ultra ima 450w limit sa novim biosom tako da su pikovi ver i 550w samo od nje

Imam merac potrosnje bas cu izmeriti koliko vuce iz zida. SS 660W Platinum je 7-8g staro, a 750W Titanijum je novo. Mozda je i 660W vremenom oslabilo mada je veoma kvalitetno ?

Sam si sebi odgovorio.
7-8 godina staro napajanje, pogotovo 650w, ne bih stavljao u novi rig sa 3080/3070 grafama, ma koliko god da je kvalitetno.

Evo merenja:

Aida64 samo CPU OC 5GHz 220-230W. Kada se doda Stress GPU tacno 600W
Igre oko 500W max 530W.

Naglasavam to je uz G-Sync na 144Hz ako dodje dotle potrosnja opada. Na 60Hz bila bi smesna. Potrosnja iz uticnice.
Teoretski trebalo bi da radi i 660W. Vecina 3080 ima Power limit 320W, EVGA FTW3 380-400W ko hoce moze da stavi bios za 450W.

Vjerovatno je do napajanja, ipak je staro napajanje godine rada iza njega ;)

Što se napajanja tiče, pitao na Corsair forumu da li je bolje novo TX850 ili 5 godina staro Hx750i za ryzen 5xxx uparen sa 3080 i JohhnyGuru mi je odgovorio sledeće:

The HX750i is and always will be the better of the two.
On the Corsair hierarchy, HXi > RM > TX-M.

Only 5 years old? Absolutely not an issue.

Isto se plašim spajkova pa ću verovatno menjati za Hx1000i ili neko Seasonic ekvivalentno.

Pukom srećom sam uspeo danas da naručim 3080 FE, pa se nadam da je narudžbina prošla i da ću moći da izmerim potrošnju na ovom napajanju i da potvrdim ili opovrgnem teoriju Johhnyja. Možda ću morati da ga prebacim u single rail mode za stabilnost.

Koji je rizik od štete ako se preoptereti i dođe do gašenja?

Sent from my OP 7t Pro using Tapatalk

Koje su sanse za <850€ 3080 u Srbiji/KP uvoz u sledecih mesec dana?

tenor.gif

Što se napajanja tiče, pitao na Corsair forumu da li je bolje novo TX850 ili 5 godina staro Hx750i za ryzen 5xxx uparen sa 3080 i JohhnyGuru mi je odgovorio sledeće:

Isto se plašim spajkova pa ću verovatno menjati za Hx1000i ili neko Seasonic ekvivalentno.

Pukom srećom sam uspeo danas da naručim 3080 FE, pa se nadam da je narudžbina prošla i da ću moći da izmerim potrošnju na ovom napajanju i da potvrdim ili opovrgnem teoriju Johhnyja. Možda ću morati da ga prebacim u single rail mode za stabilnost.

Nema štete.Zato i služe zaštite.Ugasiš ga iz zida nakon gašenja i upališ ,mozes koristiti normalno pc.
Lepo ti je rekao jg,da se približio 10to godišnjici vrv bi ti rekao da ga zameniš što se tiče tih top psu-a

Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока

Poslednja izmena:

99% da ce to napajnje bez problema da radi sa FE. Ako se napajnje preoptereti komp se samo restartuje.

Ne može restart.Mora da se ugasi psu.

Nema štete.Zato i služe zaštite.Ugasiš ga iz zida nakon gašenja i upališ ,mozes koristiti normalno pc.
Lepo ti je rekao jg,da se približio 10to godišnjici vrv bi ti rekao da ga zameniš što se tiče tih top psu-a

99% da ce to napajnje bez problema da radi sa FE. Ako se napajnje preoptereti komp se samo restartuje.
Hvala drugari. Baš ću par testova da obrnem i da pratim potrošnju u Icue, možda bude zanimljivo.

Ne može da se pokrene opet pc ako je u pitanju preopterecenje i aktiviranje zaštite.Mora da se ugasi nepajanje da bi se ponovo pokrenulo.
Mozda je loš psu sa naponima pa se ponovo pokreće...

Poslednja izmena:
Kako los sa naponima ? Definitivno se ponovo pokrece. Cuje se onaj klik kao kad se napajanje pali ili gasi i ponovo dize sistem. Ako znas o cemu se radi aj objasni da naucimo nesto ?

Vrh Dno