Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Zavisi za koliko je ko kupio 3600x,recimo mene je izasao tacno 190eur pre mesec dana,to je bilo tacno 20eur manje od trenutne cene cene 3600 modela,planiram upgrade na 8 cores e sad na koji videcemo nadam se 5700x

Poslednja izmena:
Ali ne mozes da gledas tako. Jesu to bile cene na launch-u, ali su se, da li zbog toga sto se trziste promenilo ili zbog toga sto je AMD procenio da ih je precenio, cene promenile na nize. Te stvari koje su uticale na cenu Zen 2 Matisse procesora ne postoje u vakumu i isto tako deluju na Zen 3 Vermeer procesore. Ovi procesori su 20% bolji, odprilike koliko je i Zen 2 bolji od Zen+, ako ne i manje, a povecanje cena je vece nego sto je tad bilo.

Jeste, najbolje jos da merimo u odnosu na polovne 3000 serije... Gleda se cena na launchu i cena na launchu. Niko ne kaze da ovi procesori nece pojeftiniti nakon par meseci.

jedino me cudi da ih nekako nisu nategli na 5GHz i cudi me sto su preskocili 4xxx oznake, taman ce naredna generacija ici na 5ghz ali ce to vec biti serija 6xxx

Ovako nekako glupo 5xxx serija ne moze na 5Ghz :p

4xxx je rezervisano za mobilne i APU processore da se ne mešaju. Moguće je da stigne do 5GHz u sledećoj turi proizvodnje, ne fali mnogo, možda opet neki XT. Sa ovakvim rezultatima i nije mnogo važno.
Meni ovo izgleda da je sređivanje cache-a i latencija najviše doprinelo poboljšanjima. Kada bi dopustili veći TDP i viši napon, 5GHz bi bio lakše stići. To insistiranje an niskom TDP-u i potrošnji im je jedna od fora još od prvih Ryzena, verovatno im se Bulldozer još vrti po glavi.

moguce da su ostavili 5ghz za neki naredni period i neku XT varijantu, tamo iza nove godine kad Intel izbaci novu seriju, vjerovatno cemo viditi neku XT verziju i 5ghz taktove.

5950 XT up to 5ghz :d

Jos je nezreo 7nm proces za takve klokove. To ako budu isli na 7nm+++++ ko intel na 14-ici :)

Jeste, najbolje jos da merimo u odnosu na polovne 3000 serije... Gleda se cena na launchu i cena na launchu. Niko ne kaze da ovi procesori nece pojeftiniti nakon par meseci.

Pa ako su recimo Matisse cene pale kako bi se ocistili rafovi za Vermeer onda logicno da ne mozemo gledati te cene, ali trebamo gledati ako su pale jer je izasao Comet Lake koji je i dalje konkurentan Vermeer(jer da nije, ne bi nam davali ovako ovakve neodredjene grafikone). Ne dolazi Vermeer na trziste bez Comet Lake-a i za razliku od Matisse ponude, na Comet Lake ponudu ne mogu da uticu.

Ako su smatrali da su Matissu bile potrebe nize cene da bude konkurentan Comet Lake-u ne mogu sad od jednom da smatraju da Vermeer zasluzuje $100 vece cene kad svi znamo da nema performanse za tako nesto, ili ako smatraju, vrlo brzo ce videti da kupci ne smatraju tako i spustiti te cene.

Lokalno trziste polovnih komponenti nema volume ni distribucione kanale da utice na cene na bilo koji nacin.

Poslednja izmena:
Amin

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

Na severno američkom tržištu MSRP ne znači mogo. Cenu određuju velike maloprodajne kuće a ostali moraju da prate, porezi različiti po državama i načinu prodaje pa onda uvek neke rasprodaje. Nma cene određuji Švabe i Mađari.

Kada gledate cene u USA sada i pre xyz god, za svaku godinu imate malo vise od 3% godisnje inflacije.

Jos je nezreo 7nm proces za takve klokove. To ako budu isli na 7nm+++++ ko intel na 14-ici :)
Meni je to baš fascinantno, tj kako Intel na 14nm može da hituje 5 GHz k'o od šale, a ovi na 7nm ne mogu...
Pa šta će Intel raditi na 7nm za par godina? 7+ GHz??? Karikiram, mada verujem da ćemo se vrteti oko 5 GHz duže vreme, premda je to kod Intela još uvek rezervisano za procesore sa K oznakom.

AMD je imao 5 GHz na 32nm, pre 7 godina (FX-9590). IBM je imao 5 GHz na 65nm (POWER6), pre 12 godina. Kladim se da bi pre uzeo Zen3 na 3,5 GHz nego bilo koji od njih, zar ne?

Intelu trebaju bolje ST performanse. Da li će povećati IPC ili klok na 5,5 GHz, potpuno je svejedno

Poslednja izmena:
Meni je to baš fascinantno, tj kako Intel na 14nm može da hituje 5 GHz k'o od šale, a ovi na 7nm ne mogu...
Pa šta će Intel raditi na 7nm za par godina? 7+ GHz??? Karikiram, mada verujem da ćemo se vrteti oko 5 GHz duže vreme, premda je to kod Intela još uvek rezervisano za procesore sa K oznakom.

Smanjivanje procesa proizvodnje ni u kom obliku ne utice na samu frekvenciju. Cak je teze da se postigne isti clock zbog termalne gustine.

Pa ako su recimo Matisse cene pale kako bi se ocistili rafovi za Vermeer onda logicno da ne mozemo gledati te cene, ali trebamo gledati ako su pale jer je izasao Comet Lake koji je i dalje konkurentan Vermeer(jer da nije, ne bi nam davali ovako ovakve neodredjene grafikone). Ne dolazi Vermeer na trziste bez Comet Lake-a i za razliku od Matisse ponude, na Comet Lake ponudu ne mogu da uticu.

Ako su smatrali da su Matissu bile potrebe nize cene da bude konkurentan Comet Lake-u ne mogu sad od jednom da smatraju da Vermeer zasluzuje $100 vece cene kad svi znamo da nema performanse za tako nesto, ili ako smatraju, vrlo brzo ce videti da kupci ne smatraju tako i spustiti te cene.

Lokalno trziste polovnih komponenti nema volume ni distribucione kanale da utice na cene na bilo koji nacin.

Ja smatram da zasluzuje vecu cenu. I Ryzen 5000 seriji ce pasti cena kada dodje 11. generacija Core arhitekture.

AMD je imao 5 GHz na 32nm, pre 7 godina (FX-9590). IBM je imao 5 GHz na 65nm (POWER6), pre 12 godina. Kladim se da bi pre uzeo Zen3 na 3,5 GHz nego bilo koji od njih, zar ne?

Intelu trebaju bolje ST performanse. Da li će povećati IPC ili klok na 5,5 GHz, potpuno je svejedno
Da, nisam naveo, mislio sam na današnje doba. Naravno pre bih uzeo bilo koji zen na 3.5 GHz nego neke starudije.

Intelu trebaju ST performanse? Ako misliš na Single Threaded obično im prigovaraju da im treba bolji Multi Threaded, oni su do sada koliko ja znam razbijali sa ST-om.
Istina je da ne rade ništa već samo prepakiraju proizvode i budže ih za po 100 MHz. Stvarno očekujem nešto konkretnije od njih...

Moram reći i govoriću u budućnosti :) da imam pravi hype u glavi kad mi padne na pamet da mogu dati Ryzen 3 5200 i 5300X 6/6 na oko 4,4 GHz (100-200 MHz gore-dole), a da cena bude ispod 150$, to bi bilo... Ne mogu opisati... Jedna luda fantazija i time bi u tržišnom segmentu totalno potopili Intel, uz neke jeftinije B550 ploče bila bi prava milina...
I neku srednju 6000 radeonku...

Kakav crni 6/6... Ti si prosvirao.
Sada uzeti nesto sto nije bar 6/12 je pucanj u nogu.
Pa imas 10400F za 140e a on je 6/12.

Nove konzole izlaze, i ako planiras PC sada da sklapas, 6/6 nije bas future-proof.

Ali ne vredi, nepopravljiv si, stalno vrtis jedno te isto

U kom svetu vi živite? Prekjuče sam sređivao računar koji ima Celeron 430, 2GB memorije i Windows 7. Koristi se za office i web :d
Ne verujem da će izbacivati 6/6 procesore više. Čak i ovo što je trenutno na tržištu je čisto da se nađe. Odavno smo zaključili da je 4/8 manje više isto kao i 6/6. A ovo prvo je lakše i jeftinije za proizvodnu (tj. da se odabere među škartovima).

Mene čudi što je 5600X 65TDP procesor. Tj. ne znam da li planiraju 5600 varijantu

Bas me zanima hoće li 3300x dobiti naslednika [emoji3]

Kakav crni 6/6... Ti si prosvirao.
Sada uzeti nesto sto nije bar 6/12 je pucanj u nogu.
Pa imas 10400F za 140e a on je 6/12.

Nove konzole izlaze, i ako planiras PC sada da sklapas, 6/6 nije bas future-proof.

Ali ne vredi, nepopravljiv si, stalno vrtis jedno te isto

Doticni clan Dovahkin ili "Dovke" je poznat kao vrlo "vesela" persona na jednom komsijskom forumu...
Inace je i veliki connoisseur RPG igara a odigrao je svega 3, pritom nijedan klasik zanra... :S:
Mozes baciti pogled na njegove "zivahne"postove na SK i bice ti sve jasno, doduse imaj na umu da tamo ipak vole da hrane trolove.

Poslednja izmena:
U kom svetu vi živite? Prekjuče sam sređivao računar koji ima Celeron 430, 2GB memorije i Windows 7. Koristi se za office i web :d
To je odlicna masina, ja pre neki dan sredjivao Sempron neki sa 512MB i posle X godina instalirao WinXp :D

Ocekivali smo da u jednom trenutku AMD podigne cene, znate dobro sta bi vam Intel danas uvaljivao i po kojoj ceni da nije bilo Ryzen-a.
U vezi Intela, oni jednu generaciju kaskaju za AMD-om:
https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i5-10400F-vs-AMD-Ryzen-5-3600/3767vs3481
ST isti a MT znacajno slabiji kada se uporedi sa proslogodisnjim modelom. Jedva cekam da vidim kakav ce 5600 biti.

Poslednja izmena:
Heh, nije ni AMD mutav. 5. novembar kao launch date a 11.11. je dan najvece rasprodaje u Kini kad se uzima i sakom i kapom, sa bezobraznim popustima. Sad vidim da je najjeftiniji 3950X u Srbiji 807e dok ovde cena ide oko 4700 juana, gore dole 100. sto je bezmalo 220e jeftinije. 5950X ce biti bezobrazno skup kad konacno prodje nasu carinu.

sa ovim cenama i trenutnim prognozama, čini mi se da čekam AM5/DDR5 i 5nm.

Ovaj zen 3 ima da se prodaje skoro kao alva (bar na ovim IT forumima a mozda i sire)

Vec je postao standard da vecina ljudi na pocetku serinja kako je nesto skupo,lose performanse, preskacu ovu seriju, onu seriju a par meseci kasnije (i pada cene od 5,10%) gomila ljudi odjednom ima te procesore o kojima su nekad serinjali...

Uskoro...
94cdcefb55452043c366dde83b097c68.jpg

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Ne svidja mi se currency koji vidim na slici,ja cu iscimati nekog da mi donese u dolarima :D

Prvi put su stigli Intel u STP i odmah nagruvali cene. Ovo je fail u najavi, pogotovu u zemljama trećeg sveta u kojima su bili popularni zbog cena.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno