Ali ne mozes da gledas tako. Jesu to bile cene na launch-u, ali su se, da li zbog toga sto se trziste promenilo ili zbog toga sto je AMD procenio da ih je precenio, cene promenile na nize. Te stvari koje su uticale na cenu Zen 2 Matisse procesora ne postoje u vakumu i isto tako deluju na Zen 3 Vermeer procesore. Ovi procesori su 20% bolji, odprilike koliko je i Zen 2 bolji od Zen+, ako ne i manje, a povecanje cena je vece nego sto je tad bilo.
Jeste, najbolje jos da merimo u odnosu na polovne 3000 serije... Gleda se cena na launchu i cena na launchu. Niko ne kaze da ovi procesori nece pojeftiniti nakon par meseci.
AminJeste, najbolje jos da merimo u odnosu na polovne 3000 serije... Gleda se cena na launchu i cena na launchu. Niko ne kaze da ovi procesori nece pojeftiniti nakon par meseci.
Meni je to baš fascinantno, tj kako Intel na 14nm može da hituje 5 GHz k'o od šale, a ovi na 7nm ne mogu...Jos je nezreo 7nm proces za takve klokove. To ako budu isli na 7nm+++++ ko intel na 14-ici![]()
Meni je to baš fascinantno, tj kako Intel na 14nm može da hituje 5 GHz k'o od šale, a ovi na 7nm ne mogu...
Pa šta će Intel raditi na 7nm za par godina? 7+ GHz??? Karikiram, mada verujem da ćemo se vrteti oko 5 GHz duže vreme, premda je to kod Intela još uvek rezervisano za procesore sa K oznakom.
Pa ako su recimo Matisse cene pale kako bi se ocistili rafovi za Vermeer onda logicno da ne mozemo gledati te cene, ali trebamo gledati ako su pale jer je izasao Comet Lake koji je i dalje konkurentan Vermeer(jer da nije, ne bi nam davali ovako ovakve neodredjene grafikone). Ne dolazi Vermeer na trziste bez Comet Lake-a i za razliku od Matisse ponude, na Comet Lake ponudu ne mogu da uticu.
Ako su smatrali da su Matissu bile potrebe nize cene da bude konkurentan Comet Lake-u ne mogu sad od jednom da smatraju da Vermeer zasluzuje $100 vece cene kad svi znamo da nema performanse za tako nesto, ili ako smatraju, vrlo brzo ce videti da kupci ne smatraju tako i spustiti te cene.
Lokalno trziste polovnih komponenti nema volume ni distribucione kanale da utice na cene na bilo koji nacin.
Da, nisam naveo, mislio sam na današnje doba. Naravno pre bih uzeo bilo koji zen na 3.5 GHz nego neke starudije.AMD je imao 5 GHz na 32nm, pre 7 godina (FX-9590). IBM je imao 5 GHz na 65nm (POWER6), pre 12 godina. Kladim se da bi pre uzeo Zen3 na 3,5 GHz nego bilo koji od njih, zar ne?
Intelu trebaju bolje ST performanse. Da li će povećati IPC ili klok na 5,5 GHz, potpuno je svejedno
Meni je to baš fascinantno, tj kako Intel na 14nm može da hituje 5 GHz k'o od šale, a ovi na 7nm ne mogu...
Kakav crni 6/6... Ti si prosvirao.
Sada uzeti nesto sto nije bar 6/12 je pucanj u nogu.
Pa imas 10400F za 140e a on je 6/12.
Nove konzole izlaze, i ako planiras PC sada da sklapas, 6/6 nije bas future-proof.
Ali ne vredi, nepopravljiv si, stalno vrtis jedno te isto
To je odlicna masina, ja pre neki dan sredjivao Sempron neki sa 512MB i posle X godina instalirao WinXpU kom svetu vi živite? Prekjuče sam sređivao računar koji ima Celeron 430, 2GB memorije i Windows 7. Koristi se za office i web :d
... Kome je skup AMD, neka kupi Intela i nema razloga da smara ovde...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari