Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Do 150e nema carine i pdv, mada ni preko toga mi nisu naplacivali.
Problem je vreme, zbog covida dosta vremena treba dok stigne.

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

Otkad je 150e? Zar nije 50e limit, ili sam ja nesto pogresno razumeo?

Kod nas u CG je limit bio 150e pa spustili na 50e (prepisali od vas :D), na momenat bih jako ljubomoran kad vidjeh 150e granicu opet. :D

Sent from my Mi Note 10 using Tapatalk

Čovek priča za Nemačku.

Da se vratimo na moje pitanje :D - šta je najbolje oko 50 evra za korisnika koji jako malo igra igre? Ne mora da bude mehanička.

Tako je, to vazi za Nemacku.
Sgt, imas lepe Logi i Corsair za te novce.

Mile ako pare nisu problem vidi Drop CTRL ili ALT model. tu si miran za ceo zivot

Mene privlači Das Keyboard, ali nikako da je negde probam, pa da vidim da li vredi tih 140+ evra ili ne. Nju bih uzeo za sebe, to mi nije za ovaj poklon koji tražim.

Deluje dosta dobro ali za te pare mora da ima i osvetljenje, makar neko jednobojno (toj tastaturi bi leglo crveno osvetljenje) i sa podešavanjem jačine, bar u 3 nivoa.

I dalje razmišljam koju tastaturu da naručim (sa Cherry/Kailh Brown prekidačima), svakoj nešto fali, ili funkcionalno ili dizajnerski.
Ovo je neki najuži izbor (KP i 2-3 domaće prodavnice):
Das Keyboard 4Q (Cherry MX Brown, 146€)
Dell Alienware Pro AW768 (Kailh Brown, 100€)
HyperX Alloy Elite RGB (Cherry MX Brown, 132€)
Patriot Viper V770 (Kailh Red, 99€) (ne postoji sa brown prekidačima, šteta)

To su trenutno najniže cene na KP. A možda ne bi bilo loše sačekati i crnonovembarska sniženja u domaćim prodavnicama..

Meni su tasteri za medijske kontrole i točak za pojačavanje i stišavanje zvuka najbitniji, a izbegao bih šarene tastature i one koje izgledaju kao da su malopre donete iz svemira, pa mi se zato Das sviđa. Dobro izgledaju i te koje si okačio, s tim da preferiram točkić koji se vrti levo i desno umesto tih koji su malo iznad ravni tastature i kojima se pojačava i stišava tako što se gura napred-nazad.

Ja svakako uvek imam upaljenu stonu lampu koju mogu da podešavam po jačini i vrsti svetla (toplo belo, hladno belo, žuto), tako da mi pozadinsko osvetljenje nije previše bitno.

Mile ako pare nisu problem vidi Drop CTRL ili ALT model. tu si miran za ceo zivot
Hvala ilke. Prosetao sa sinom po media markt, expert i sl i od svih modela mi se najvise svidela Razor BlackWidow Elite, ima sve sto mi treba.
U radnji bila 190, brz pregled preko neta i nadjem je na akciji na amazonu za 130, narucio i zavrsena prica :)

Do 150e nema carine i pdv, mada ni preko toga mi nisu naplacivali.
Problem je vreme, zbog covida dosta vremena treba dok stigne.

Tacnije, do 22 evra nema PDV (EU limit) a do 150 carine :)

Od nove godine u EU PDV na sve iznose, znaci od 0 evra :)

Meni su skoro stizali paketi sa Alija za manje od 10 dana.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Jedno je papir, drugo praksa. Ne naplacuju dok ne preteras.
Samo jednom sam platio carinu bez pdv od 90e na iznos od 3600e.

Hvala ilke. Prosetao sa sinom po media markt, expert i sl i od svih modela mi se najvise svidela Razor BlackWidow Elite, ima sve sto mi treba.
U radnji bila 190, brz pregled preko neta i nadjem je na akciji na amazonu za 130, narucio i zavrsena prica :)

dobra je, ja imam BlackWidow Lite :)
sa kojim switchevima si uzeo?

zasto je fora da postoji "detachable" USB? Meni je to minus, jer uvek je bolje kada kabl nije "detachable", onda ima bolju konekciju i manje rizika da se rasklima konektor, koji nikad ne moze da ima tako dobar kontakt kao kabl koji je zalemljen na plocu, ili udzekovan unutar tastature i taj konektor je fiksiran, nikad se ne pomera.

Lakše je za čišćenje tastature (ne moraš da čupaš kabl pozadi).

Neki ljudi imaju nekoliko tastatura pa vole da ih menjaju po potrebi. Npr. tastatura za svakodnevni rad (kucanje) i tastatura za gejming.

Ljudi vole kustomizaciju tastature, što je jedna od velikih prednosti mehaničkih tastatura. Postoji, poprilično veliko, tržište custom kablova i za miševe i za tastature.

Neki ljudi koji mnogo kucaju bukvalno nose svoju tastaturu na posao sa sobom, pa je lepo imati samo kabl kod kuće i na poslu a "šetaš" tastaturu.

Siguran sam i da ima i drugih primera. Ali koliko sam primetio, niko nikad se nije žalio da se ta konekcija rasklima. Kod svih dobro urađenih tastatura je to normalno rešeno. Uostalom, tastatura je poprilično mirna na stolu, nije kao miš koji se stalno cima. Ne vidim zašto bi takva konekcija bila nesigurna.

Misilm da je takva opcija na tastaturi super stvar.

Po meni je dobro u slucaju da se kabl osteti na neki nacin.
Jednostavno uzmes drugi za par $.

Ovako moras da popravljas...

dobra je, ja imam BlackWidow Lite :)
sa kojim switchevima si uzeo?
Razer green. Ima sin vec par godina BlackWidow Ultimate 2016 Edition pa sam mogao da ih testiram, odgovaraju mi.

Deluje dosta dobro ali za te pare mora da ima i osvetljenje, makar neko jednobojno (toj tastaturi bi leglo crveno osvetljenje) i sa podešavanjem jačine, bar u 3 nivoa.

I dalje razmišljam koju tastaturu da naručim (sa Cherry/Kailh Brown prekidačima), svakoj nešto fali, ili funkcionalno ili dizajnerski.

To su trenutno najniže cene na KP. A možda ne bi bilo loše sačekati i crnonovembarska sniženja u domaćim prodavnicama..

http://www.ikbc.com.tw/

Nadji ikbc negde..ja sam svojevremeno uzeo C87 sa joybuy dok nas nisu izbacili sa liste zemalja za slanje.. Odlicna tastatura..

Zaobiđi HyperX Alloy Elite, meni su posle ~6 meseci krenule da pucaju kapice na tasterima koje češće koristim (desni Ctrl, O, I), plastika je užasno loša. Prvo mi je HyperX za džabe poslao 2-3 kapice za desni Ctrl (pošto je on prvi prs'o), posle sam naručio sa Alija generičke Cherry kapice, neuporedivo izdržljivija plastika.

Lakše je za čišćenje tastature (ne moraš da čupaš kabl pozadi).

Ja iz razloga što nemam ovakvu tastaturu sam odradio slično sa produžnim kablom za tastaturu. Mnogo je lakše za čišćenje.

Zaobiđi HyperX Alloy Elite, meni su posle ~6 meseci krenule da pucaju kapice na tasterima koje češće koristim (desni Ctrl, O, I), plastika je užasno loša. Prvo mi je HyperX za džabe poslao 2-3 kapice za desni Ctrl (pošto je on prvi prs'o), posle sam naručio sa Alija generičke Cherry kapice, neuporedivo izdržljivija plastika.

HyperX znaju da su im kapice krš, zato i prodaju one pudding kapice koje su mnogo kvalitetnije i koje koje su u startu trebale da budu na njihovim tastaturama.

I Cooler Master štedi na kapicama.

Malo je smešno da Redragon ima kvalitetnije kapice od 2 ili 3 puta skupljih tastatura.

Prilozi

• 51Uxd0xsSFL.jpg
    51Uxd0xsSFL.jpg
    55 KB · Pregleda: 81
Pa sta je problem da se sagnes i izvadis kabl od 2 metra iz kucista da bi nosio na ciscenje (jednom godisnje)? Malo smo razmazeni, tesko da se cucne :)
Custom-izacija tastature, sto da ne, moze skoro na svakoj.

Ovo za nosenje na posao, ja ne znam nikog ko to radi, da nosis svaki dan tastaturu na posao, i da je vracas, da bi je posle koristio kod kuce, pa tako svaki dan? Gde je tu smisao :). Lepo kupis dve, jedna za kuci, druga za posao i ne nosis je sa sobom...

Lepo to izgleda, ali ti konektori su samo zbog marketinga, fenseraja, kao neke prakticnosti, a zapravo je nesto nepotrebno kod tastature ako vam je kuciste blizu, tastatura je tu, nema razloga za kabl koji se skida, to je moje misljenje.

Samim tim sto taj konektor mora da trpi nosenje kabla, vadjenje/vracanje je minus, sem ako je ta tastatura bas povoljna, pa vas boli uvo sta ce da se desi. Uzmite primer eksterne diskove kojima stradaju ti konektori.

Od tolikih tastatura i miseva, nikad u zivotu mi se nije desilo da mi na misu prekine kabl(sto je daleko cesci slucaj), pogotovo na tastaturi koja je tu gde jeste, tako da nema brige oko popravki toga.

Poslednja izmena:
Moja je bluetooth+kabl i ne volim da imam kabl u njoj osim kad je punim.
Neki drugi menjaju kabl sa kapicama, zarad vizuelnog efekta, a da stradaju konektori bilo na diskovima, bilo na tastaturama, nisam čuo. Uostalom, telefone stavljamo sa i na punjač barem jednom dnevno, pa koliko vas je ikada imalo problem sa konektorom? Ja na 20-30 telefona nikad.

Znam, nemam ni ja, ali vecina ljudi koristi telefon dok je na punjacu itd.

I ja sam ga koristio. Nego, tastatura je faktički statična, tako da problemi sa konektorom zaista ne bi trebalo da budu problem.

Znam, ali ne kapiras sta hocu da kazem, upravo zbog toga sto je tastatura staticna, ne postoji jedan razlog zasto treba da ima "detachable" konektor, bespotrebno je, nepotrebno ulaganje u tu tehnologiju, podize joj cenu.

Pa sta je problem da se sagnes i izvadis kabl od 2 metra iz kucista da bi nosio na ciscenje (jednom godisnje)? Malo smo razmazeni, tesko da se cucne :)

Ovo nema potreba da se komentariše, individualna je stvar.

Custom-izacija tastature, sto da ne, moze skoro na svakoj.

Zapravo, na većini (ako ćemo statistički) ne može. Na mehaničkoj tastaturi možeš da izabereš veličinu, ploču koja je unutra, svičeve, stabilizatore, kapice i na kraju kakav kabl želiš. Dakle, tastatura može da bude gotova sa "lagera" a može da bude sastavljena od nule kao kad sam kući sastaviš svoj PC.

Ovo za nosenje na posao, ja ne znam nikog ko to radi, da nosis svaki dan tastaturu na posao, i da je vracas, da bi je posle koristio kod kuce, pa tako svaki dan? Gde je tu smisao :). Lepo kupis dve, jedna za kuci, druga za posao i ne nosis je sa sobom...

To što ti ne znaš, ne znači da se ne radi. Ima ljudi koji koriste jako skupe tastature i jako puno kucaju (programeri npr) i uopšte nije čudno da imaju svoju tastaturu koju nose sa sobom. Potsetiću te da te tastature koštaju nekoliko stotine dolara, tako da baš i nije isplativo imati dve kopije.

Lepo to izgleda, ali ti konektori su samo zbog marketinga, fenseraja, kao neke prakticnosti, a zapravo je nesto nepotrebno kod tastature ako vam je kuciste blizu, tastatura je tu, nema razloga za kabl koji se skida, to je moje misljenje.

Pa da, ali zaboravljaš činjenicu da je ova cela tema za entuzijaste. U principu, tastatura od 600 dinara će ti raditi sve što ti treba u 99% slučajeva. Jedino ako se baviš gejmingom profesionalno, onda ti treba "brža" tastatura. Za sve ostalo možeš da odradiš sa najjeftinijom membranskom.

Samim tim sto taj konektor mora da trpi nosenje kabla, vadjenje/vracanje je minus, sem ako je ta tastatura bas povoljna, pa vas boli uvo sta ce da se desi. Uzmite primer eksterne diskove kojima stradaju ti konektori.

Kako je kolega već napisao, ja svakodnevno "čupam" moj USB-C kabl iz telefona i nije oslabila čvrstoća konekcije niti ima prekida signala.

Od tolikih tastatura i miseva, nikad u zivotu mi se nije desilo da mi na misu prekine kabl(sto je daleko cesci slucaj), pogotovo na tastaturi koja je tu gde jeste, tako da nema brige oko popravki toga.

Verujem ti, ni ja nikad nisam imao problema sa kablovima svojih periferija. Ali isto tako nikad nisam pročitao da je neko imao problema sa kablovima koji se otkačinju. Tako da mu dođemo na isto. :)

Novicki;6205020]Ovo nema potreba da se komentariše, individualna je stvar.

Dobro, jeste...

Zapravo, na većini (ako ćemo statistički) ne može. Na mehaničkoj tastaturi možeš da izabereš veličinu, ploču koja je unutra, svičeve, stabilizatore, kapice i na kraju kakav kabl želiš. Dakle, tastatura može da bude gotova sa "lagera" a može da bude sastavljena od nule kao kad sam kući sastaviš svoj PC.

Ok, znam, ali ne znam kakve veze to ima sa ovim kablom o kom je rec...

To što ti ne znaš, ne znači da se ne radi. Ima ljudi koji koriste jako skupe tastature i jako puno kucaju (programeri npr) i uopšte nije čudno da imaju svoju tastaturu koju nose sa sobom. Potsetiću te da te tastature koštaju nekoliko stotine dolara, tako da baš i nije isplativo imati dve kopije.

Znam puno kvalitetnih ljudi i strucnjaka :).
Znam da nije cudno, ali takodje nije cudno da vrhunski programeri rade i na membranskim tastaturama, zar ne? Zavisi, ali ne moze bas da se definise da programeri da bi bili 100% efikasni programeri, treba da imaju jednu tastaturu od 200+ eura koju ce nositi sa sobom ispod miske(na trotinetu) na posao?! :) :D. Pritom, ako zaradjuju par hiljada eura, valjda mogu da priuste 2 takve tastature, barem na godisnjem nivou :D

Pa da, ali zaboravljaš činjenicu da je ova cela tema za entuzijaste. U principu, tastatura od 600 dinara će ti raditi sve što ti treba u 99% slučajeva. Jedino ako se baviš gejmingom profesionalno, onda ti treba "brža" tastatura. Za sve ostalo možeš da odradiš sa najjeftinijom membranskom.

Ne radi se uopste o entuzijastima, ja sam clan kluba "entuzijazam", ne pokusavam da nagovaram ljude da kupuju tastature od 600din., zapravo ne pokusavam nikog da nagovorim ni na sta, ali tesko je objasniti ovako...

Verujem ti, ni ja nikad nisam imao problema sa kablovima svojih periferija. Ali isto tako nikad nisam pročitao da je neko imao problema sa kablovima koji se otkačinju. Tako da mu dođemo na isto. :)

Ok, u pravu si, ali ja sam imao drugacija iskustva, iz tog razloga i pisem takve stvari, ocigledno :)

Poslednja izmena:
@imarkovic
Meni su svi kablovi od računara u kanalicama.
Ne bih svaki put da se zavlačim i rađam mečku kada hoću da očistim tastaturu.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno