Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

sto se cena tice, opet ovaj ipon dere, pa rastura, sto za sada nije slucaj sa nemackim prodavnicama koliko sam ispratio.... jos do sada nisam video 3080 preko 1000e, a uglavnom je bilo i ispod 900e... poljaci obicno idu preko 1200e sto je isto suludo, ali koriste situaciju, pa ko nece, ne mora, jer izgleda uvek ima ko hoce bez obzira na cenu...

sto se tice Nvidie i DLSS, zar nema neka tehnologija koju je pokrenuo AMD koja je pandam DLSS-u? ne znam sada dokle se sa tim doguralo i kada ce biti dostupno na njihovim karticama, ali svakako je dobra vest u slucaju da sve to radi kako treba...

Nemacka generalno ima najpovoljnije cene sto se tice PC komponenti, a ako se ne varam do kraja godine su odobrili i dodatne olaksice tj smanjenje poreza za hardver u IT sektoru. Neka me Djuk ispravi ako gresim.
Tako da i nemas svrhe sto paris oci na nize cene.
Generalno i ne vidim neku svrhu da se skuplji hardver nabavlja preko, jer ako ti nesto vrisne bice cimanja oko ostvarivanja garancije i to sam na svojoj kozi sam osetio.

Ostaje jedino cekanje da se cene unormale kada bude izbacena cela ponuda od oba tabora i zalihe se popune pocetkom 2021. Tada u principu ne bi trebalo da ima nekog veceg pada cena (30-50e max) do kraja godine.

Sledeći korak je kontrolisano tržište i pravac u novi socijalistički poredak.

Ne vidim logiku iza izjave.

Ovde je rec o paper launch-u.
Nema govora o nekim normalnim ciframa isporucenih kartica/cipova u samom startu od strane Nvidie koje su naprasno planule. Hajp i potraznja mozda jesu veliki ali broj dostupnih grafa mizeran - sto je i vise vecih tech kanala potvrdilo kroz svoje nezvanicne izvore kod vecih retailera...|

Plus skartiranje na dizajnu od strane AIB partnera i verovatno povlacenje radi redizajna, ne verujem da je ikad bio veci fail kod izbacivanja nove generacije grafa od strane Nvidie...

Poslednja izmena:
samo poredim, sigurno necu kupovati u nemackoj, ali kakve god olaksice da su dobili opet je prevelika razlika.... kako vreme prolazi, sve mi se vise smesi neka polovna 2000 serija sem ako AMD ne pokida sa novom serijom...

Ako bih ja sa npr. 3050/3060 mogao da igram sve u 1440p/60 FPS sa DLSS-om, onda nema razloga da kupim bilo šta drugo. Ali ako to bude moguće samo u određenim naslovima, onda mi ne znači ništa.
pitanje je da li će biti 3050. nije bilo skoro glasina. možda bude GTX 1260 (Ti/Super), kao što je bilo sa Turingom i 1160 (Ti/Super). meni odgovara neka poput 3050 pošto realno ne igram video igre (a i to što igram mi ne znači da se iga u ultra mega kvalitetu :)) a znači mi bolji NVENC i NVDEC (mislim da sam ovo preterano mnogo puta naveo :D )

Kada AMD ponudi uporedive RT performanse i nesto sto moze da se meri sa DLSS-om, mozda im i dam pare.

DLSS je za 4k svakako najbitnija stvar, još kad dodam da i TV i monitor koje imam podržavaju gsync, a ne podržavaju freesync, priča je jasna. Izbora nema, tj. ima, ali bih morao preći na LG 2020 oled seriju jer ona za razliku od 2019 serije podržava freesync, ali to znači paprenu doplatu na tom polju. O čemu bih razmislio jedino da AMD debelo prešiša po performansama i svojim DLSS-om...

Kako bilo, ruke vezane :D

Novi LG CX modeli podržavaju i G sync i Freesync? [emoji848]

Sent from my Oneplus 8

Cena jeste grozna i nemam tu lovu (700 evra je neki plafon koji bi izdvojio) ali meni najviše od svega smeta onih 350W što u proseku vuče. To nije pik, to ne pada, dok je na 99% iskorišćenosti ona vuče tih 355W i to je to. Mislim da će za nekoliko meseci ljudi imati ozbiljnih problema sa napajanjima, ko tera na 650W do 750W napajanjima. Nije samo stvar u potrošnji sigurno sa tih 350W idu još neki problemi koji će se ispoljiti kroz eksploataciju. Baš su preterali sa potrošnjom, što je mnogo mnogo je.

Edit: Gresim, u RDR2 u 4K ide i do 370W iako bi trebala biti limitirana na 350W. Metro Exodus ide i preko 370W. Samo u nekim manje zahtevnim igrama se drzi deklarisanih 310-320W potrosnje i naravno u nizim rezolucijama sa nizim postavkama detalja.

Poslednja izmena:
Imace problema samo oni sa krs napajanjima - a i sanse da neko sa krs napajanjem izdvoji 900+ eura za 3080 su zaista minimalne (pod uslovom da se ponuda stabilizuje).
Bilo koje kvalitetno 650+ W napajanje ce bez ikakvih problema godinama gurati.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Poslednja izmena:
Strix stock na furmarku vuce 450W.

Ffffffffffffffffffuuruna :D .

900eur ce da bude 3070 kako stvari stoje

Poslednja izmena:
Ffffffffffffffffffuuruna :D .

Zapravo kuler je toliko dobar i masivan da su iste temperature (uz malcice manju buku) sa 240mm radijatorom i full vodenim blokom. Za pravo hladjenje makar 480mm radijator za niske temp i tisinu.

Napokon jednu dobo od tri porucene:d

Posle ove najave od 20gb vram za dec,ja odustao od 10gb modela no rush,koji model si uzeo

Posle ove najave od 20gb vram za dec,ja odustao od 10gb modela no rush,koji model si uzeo

Juce slucajno naleto imali su na stanju Giga vison oc uzeo
I bilo je Evga Ftw 3 ali cena 1090 franka ali je to za 5min sve prodato

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ne kapiram koja je poenta izbacivanja modela 3080 sa 20GB memorije ako nece biti brza od 10GB modela. Za GPU rendering to i nije bas sjajno osim ako se ne koristi lumion i slicno. 3090 je bolja u tom smislu zbog NVlinka ali je cena bezobrazna. Cak i msrp, ma kako oni to pokusavali da uviju u slatke price.

^Kako nije sjajno za GPU rendering, pa bas za to je potrebna najveca kolicina memorije :D

Pa sam za to. Za gejming nema razlike, pošto su nVidia stručnjaci zaključili da je 10GB dovoljni za 4K. Ali onda ostaje pitanje zašto reklamiraju gejming kartu za profi upotrebu, ko će kupovati 3x skuplji Quadro?

Quadro je quadro i to kupuju ozbiljni igrači. Njih cena nešto ne tangira. A 3090 se gura kao gaming zato što je nvidia videla koliko ima zaludjenika koji "vole da ga mere". Eno po netu već su je stavili u SLI i vrte Quake II RTX. Šta reći.

20GB je malo za ozbiljan render. Posto nema nvlink onda je situcija zapravo jos gora. Mozda ce da odgovara nekome da renderuje neke mini kadrove ali za ozbiljnu vizualizaciju 20GB nije dovoljno. Zato i kazem, koja je poenta osim da se izmuze jos para od ljudi na konto prodavanja magle. Kao 10g je dobra za igrice a 20g je dobra za produkciju. Ma vazi. Stoji da su performanse daleko bolje nego ranije ali ovakvi pilicarski potezi su bas ogavni. Ostavi NVlink, napravi propisan razmak izmedju kartica a ne 10%, profi seriju napravi da bude profi. Kraj price.

Ali onda ostaje pitanje zašto reklamiraju gejming kartu za profi upotrebu, ko će kupovati 3x skuplji Quadro?

Quadro će se i dalje kupovati, prvenstveno u industriji gde je ona potrebna kako bi se iskoristile njene mogućnosti za profesionalne upotrebe. RTX 3090 serija iako deklarisana kao video karta za video igre i ostale potrošačke potrebe, njen potencijal može da se iskoristi u nekim softverima za profesionalnu upotrebu ako su uzajamno optimizovani i podržani.

Licno ne vidim svrhu 20gb kartice, 10GB je sasvim dovoljno ne znam koja ce igra da povuce vise od 10gb video memorije. Cak i da povuce uvek moze nesto da se spusti u podesavanjima i da se bude u granicama. To ce biti samo da se izmuze jos para ni na sta. Kostace 300 evra vise sa 20gb model. I navodno bice dovoljna za 4k kako ce oni to da predstave i onda posle godinu dana izadje igra u kojoj ne moze vise od 70fpsa u 4k. Ako AMD izbaci konkurenta 3080 sa 16gb memorije i sa istom cenom ne znam kako ce nvidia da opravda da 3080 sa 20gb bude 1000 dolara.

Poslednja izmena:
Vrh Dno