Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

"Size does matter", tako da je bolji. Ta 2cm znače kod mnogih kućišta, to treba proveriti gde otvori na kućištu, položaj hard diskova i sl. jer zna praviti probleme sa kablovima.

Mnogo tiši nije, možda 2dba na maksimalnoh snazi, potpuno neprimetno:
https://www.kitguru.net/components/power-supplies/zardon/corsair-rm750x-review/6/
https://www.kitguru.net/components/...old-750w-80-plus-gold-modular-power-supply/5/

Mnogo kvalitetnije odrađen isto nije,
isti kondenzatori, slične komponente, slična regulacija, to što je malo bolji "ripple noise" 25 vs 15mv potpuno nebitino, oba su daleko od gornjeg limita, taman toliko Antec ima bolju regulaciju.

Ista dužina garancije. Ista dužina kablova. Ista kombinacija kablova(Pci i ploča slivovani, ostali flet)

Ne vidim štaje tu mnogo bolje, sve su to nijanse.

Poslednja izmena:
Corsair RM750x V2 ( made in Vietnam, zbog nize cene proizvodnje ) je tise napajanje od Antec iz same cinjenice da koristi 135mm fan,
S druge strane Seasonic Focus Plus platforma (Antec) je efikasnija platforma od CWT-a,
Za iste ili slicne pare Seasonic ( i drugi brandovi na ovoj platformi ) je bolja kupovina.
PS. Mozda ce RM750x serija imati bolju platformu kad kompletna serija predje sa CWT na GW

Znaci laca12 SEASONIC FOCUS-GX-750 je bolja kupovina nego RM750x? Citao sam da je Seasonic imao problema sa tom Focus serijom.

@TwinHeadedEagle

GX je nova verzija, nema tu nikakvih problema

@laca12

Stigla su i Fractal Design Ion+ platinum napajanja kod nas koja su bolja kupovina i od Seasonic GX (150x150mm dimenzije, 140mm ventilator veci nego na RM750x, i najkompaktnije napajanje sa najvecim ventilatorom na trzistu trenutno).
Jedino sto su cene malo jace, 2500 din skuplje od GX-750.

Poslednja izmena:
Hvala svima, narucicu na kraju GX-750. 14000 din me izadje.

Misljenja sam da su slicni po performansama,a sto se tice venta nije samo velicina u pitanju vec i lezaj,koliko sam upoznat ss koristi hdb lezaj dok rmx fdb.Isto je bolje odradjena ta kriva i tih je i na 100%,i ne podivlja kao kod ss.
Ali staviti na tas madjarsku garanciju od nem pojma mozda 3 god i domacu ako je 10 vrv je bolji izbor ss.Da je sve egal odlucio bih se za RMx.
Ali bi zasigurno sacekao nove karte kroz testove u kombinaciji sa odredjenim napajanjima,mozda vidimo da se pojedina napajanja lose snalaze sa tolikom snagom.Tako da ne bih kupovao pre vremena.

Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока

Tako ce otprilike i biti, sacekacu sa testove. Madjarska garancija na GX-750 je samo godinu dana o_O

750W ti svakako ne treba, kvalitetnih 550W, eventualno 650W ako je slicna cena.

750W se uzima za dual GPU setup ili za bas ozbiljan OC, znaci za 99.9% konfiguracija nepotrebno.
Da, videh baš onaj Gamers Nexus video o napajanjima. Definivno sa 650W bih bio miran čak i na duže. Hvala puno. [emoji846]

Sent from my Nokia 8.1 using Tapatalk

Kako stoji na sajtu ima Seasonica:
Seasonic CORE GM 650W Napajanje 80 PLUS Gold Polu-modularni kablovi 120mm ventilator ATX SSR-650LM

Model proizvoda: CORE-GM-650
Dostupnost Raspoloživ za online kupovinu
WEB cena 11.200,00 RSD

U istoj prodavnici pojavila se i BeQuiet napajanja, nekih 15-tak modela, što će biti dobra kupovina.

I ja sam ipak resio da podignem budzet za napajanje, planirao sam da izdvojim oko 100e, znam da nije neki izbor trenutno, ali ni meni se ne zuri toliko, mogu cekati.
Ima li bolji izbor za taj novac sto se tice kvaliteta napajanja/kablova od Seasonic Focus GX napajanja od 650w? Ono je oko 100e kod madjara, tj. nema ga trenutno ali toliko se krece cena.
Corsair Rm650x je oko 120e
Ima i jeftinijih poput Seasonc core gc 85e.
Napajanje bi se koristilo za Ryzen 3600, GTX 1070, a u buducnosti ce svakako ici neka jaca graficka, tako da gledam da mi potraje dugo i bude dovoljno i za neki buduci build.

Ja sam uzeo seasonic core u domacoj radnji za 11k, tako da ne moras da gledas kod madjara za tako malu razliku u ceni..
Imam r5 3600 i gtx 1080 i sasvim je dovoljno..

Nervira me sto su nalepnicu okrenuli naopako [emoji23][emoji23]

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Nije problem mogu uzeti i u domacoj radnji ako nije velika razlika, nego ne mogu da se odlucim, ne znam da li ima nesto bolje od Focus GX modela za 100e.
Seasonic Core GC je 85e, a GM 90e ako se ne varam.

Pa focus je bolji ako uspes da ga nadjes, ali i core gm zavrsava posao

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Madjari skracuju garanciju (pod uslovom da se neko i pouzda u tu garanciju na rec), tako da zaista nema smisla kupovina kod njih kad su ovi modeli u pitanju.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Šta preporučujete od napajanja u cenovnom rangu do 50€ ili 60€?

Konfiguracija za koju mi je potrebno napajanje nije zahtevna, ima integrisan GPU, ali bih voleo da mogu da ga koristim i kasnije u jačim konfiguracijama.

Možda FSP HEXA+ II 500?

Poslednja izmena:

Konfiguracija za koju mi je potrebno napajanje nije zahtevna, ima integrisan GPU, ali bih voleo da mogu da ga koristim i kasnije u jačim konfiguracijama.

Možda FSP HEXA+ II 500?
xilence performance X 550w,64 evra..kod komsija

Možda FSP HEXA+ II 500?

Bolje FSP napajanje HV PRO 550W - FSP550-51AAC, 5999din

Poslednja izmena:
Kod nas i nemaš neki izbor...

Kod Mađara ima Bitfenix Formula 450W za nekih 67€. Ako imaš sreće, možda neki od preprodavaca ponudi i za koji evro manju cenu, samo treba zapitkivati dosta...

Po svakoj stavci performance X je bolji psu.Rekao bih klasa iznad.I modularnost(polu),i fan(lezaj),ok fan 120mm,ali koliko sam negde video od 750w ima 350rpm.I efikasniji,puna snaga na 12v grani 550=550...Do 70tak e nema bolje.

Možda FSP HEXA+ II 500?
Gigabyte PB500.

nije ni taj mwe nesto.Ima problema pri malim opterecenjima.Čeka se ispravka/verzija nova.
Od gige pb bi isao na 650w minimum ako je on izbor,650w je dc dc,500w nije.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno