Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

VGC je pre nekoliko dana preneo da je dobio od nekoliko retail izvora da je Sony zakupio poprilični marketinški termin za 13ti novembar, a to se i poklapa sa izlaskom najvećih igara u tom terminu (Call of Duty: Cold War 13ti, AC: Valhalla 17ti, Cyberpunk 2077 19ti), a ujedno tradicionalni period zadnje dve generacije konzola (PS3 11tog, PS4 15og).

Za Xbox je par developera pomenulo da je planiran izlazak u prvoj nedelji novembra. Takođe je i na onoj kutiji Xbox Series S/X gamepad-a stajala nalepnica da se ne prodaje i predstavlja pre 6og novembra.

Polako da se stavlja PS4 u oglase. Mada meni ovde deluje da ce se prodavati budzasto kako se bude datum priblizavao...

Poslednja izmena:
Bilo bi super da to budu cene, ali mi deluje previse nisko :).

Je l'? :D

Pa dobro, onda kao sto sam i predvidjao, super cena!

Verujem da hoce, nema sanse da budu skuplji od X-a. A ovo su idealne cene, taman kako treba.

Bilo bi super da to budu cene, ali mi deluje previse nisko :).

Ne znam sto mislis da je nisko, cene na Ampere prezentaciji su otkrile da se sprema debela konkurencija i da mogu isle bi jos nize. PS i AMD su jos ostali da izbace svoju ponudu, tako da gledajuci ovu odlicnu cenu za XSX ocekujem 500 kao apsolutnu gornju granicu, a sa 400 za digital bi stvarno bio best buy.

Ne znam sto mislis da je nisko, cene na Ampere prezentaciji su otkrile da se sprema debela konkurencija i da mogu isle bi jos nize. PS i AMD su jos ostali da izbace svoju ponudu, tako da gledajuci ovu odlicnu cenu za XSX ocekujem 500 kao apsolutnu gornju granicu, a sa 400 za digital bi stvarno bio best buy.
Da, 400 za digital je no-brainer kad je duplo slabija Series S 300...
E sad, ja očekujem veliku navalu i nestašicu u prvih nekoliko meseci. Biće dobro ako do Srbije i dođe preorder :)

Sent from my M2002J9G using Tapatalk

Pa morace da se juri KP elita, jer nasi pilicari ce svakako da nabave ali cena ce biti minimum 600e i vise..

Mislim da u realnosti te dve grupe kupaca skoro da nemaju dodirnih tačaka.

Ima takve priče kod entuzijasta na ovakvim forumima, ali mislim da u realnosti taj korisnik na koga oni računaju nikad nije pomislio "Uzima mi se ps5/Xbox, ali Nvidia je najavila ampere...". Možda donekle važi u suprotnom smeru, da zaljubljenici u pc hardver prate i tu scenu, ali obrnuto teško da važi.

I uopšte, priča da bilo ko od najvećeg broja korisnika čeka k'o zapeta puška da kupi pc, a prati šta se nudi sa druge strane. Nikako ne verujem da je to realno.

Poslednja izmena:
Ma.....moze i da bude dzabe, ako igre budu po minimum 80€.

Mada....bilo je perioda kada sam non-stop gledao "HBO GO" i "Netflix" na ps4.

Tako da nije samo....za igranje....

Sent from my SM-A815FN using Tapatalk

Mislim da u realnosti te dve grupe kupaca skoro da nemaju dodirnih tačaka.

Ima takve priče kod entuzijasta na ovakvim forumima, ali mislim da u realnosti taj korisnik na koga oni računaju nikad nije pomislio "Uzima mi se ps5/Xbox, ali Nvidia je najavila ampere...". Možda donekle važi u suprotnom smeru, da zaljubljenici u pc hardver prate i tu scenu, ali obrnuto teško da važi.

I uopšte, priča da bilo ko od najvećeg broja korisnika čeka k'o zapeta puška da kupi pc, a prati šta se nudi sa druge strane. Nikako ne verujem da je to realno.

Nisam mislio na to da kupci cekaju sta je bolje pa da se odluce, mislio sam vise oko cene tehnologije i promocije iste jer trenutno jedno prati drugo. Recimo, nvidia je isforsirano izbacila RTX i usled silne price o ray tracingu kao nekoj novoj "revolucionarnoj" stvari i dizajn konzole je morao da poklekne i delom bude dizajniran (trosi resurse) oko toga, posto jelte kakav je sad to nextgen ako nema taj feature i kakav bi prijem bio kod internet publike. Tako generalno i sad u ovom ratu oko hardwera i cena samo se cekalo ko ce prvi da obelodani svoje (realne) cene i buducnost hardwera pa da onda skapiramo i sta se sprema u konkurentskom taboru, u ovom slucaju AMD platfome koja ukljucuje i konzole.

Jasno, da...

Pre neki dan je ovaj Scott Herkelman iz AMD-a bacio ovaj odgovor na tweet :D, bilo bi lepo da mogu da pariraju bar donekle, a pogotovo bi za konzole bilo lepo da RDNA 2 arhitektura stvarno bude toliko naprednija. Tek onda bi sva prica o poredjenju teraflopsa izgubila smisao, jer bi ovo znacilo da RDNA 2 teraflopsi znace nesto sasvim drugo cak i u odnosu na one prve prognoze. Kad se na to doda zatvoren sistem i prednosti razvoja za konzole, moze da bude stvarno dobro. Ostaje da vidimo da li ima istine, naravno. Cak i da pariraju samo 3070 i donekle 3080 bilo bi odlicno.

https://twitter.com/sherkelman/status/1300842481886662658

Poslednja izmena:
Arhitektura trenutnih konzola je GCN arhitektura i igre debelo optimizovane oko te arhitekture uvek su dobro radile pa cak i na sada mnogo starim kartama, recimo Tahiti 7950/7970 i dan danas mogu fino da peglaju neke naslove, sto je tesko reci za konkurenciju. Ima tu dosta stvari koje cemo tek da vidimo, pa setimo se samo async compute-a iz Infamous SS i kako je sve to tek kasnije zazivelo.

Meni ta prica o TF ne znaci mnogo dok ne vidimo prve multiplatform i ekskluzivne naslove pa da vidimo kako koriste hardwer i ekosistem, trenutno je i dalje sve to dosta mutno, da li ce brute forcing RT imati daleku buducnost, da li ce I/O i memory, geometry management biti najbitniji faktor ove generacije, mislim da na sve to pre novembra ili decembra necemo imati dobar uvid, za sad je sve to samo vrlo zanimljiv hajp i prepucavanja oko cene sto nama kao krajnjim kupcima samo moze da ide u korist. :)

Losa je cela situacija zbog korone, harver ne kasni, ali sve ostalo je ocigledno otezano. Bas fali nekih pravih primera da se vidi kako sve to deluje u praksi.

Jel ima sony neki streaming da radi dobro i da radi svuda kao game pass ili kako se vec zove microsoftov servis? bitno je da radi dobro na android napravama. Bas mi se svidja ta ideja da mogu da se igram svuda.

Pa imas "PS NOW"
Ja svcakog dana na posly opalim neku voznju ["f1"]...

P.S. Jedan sam dzoj-oed kupio samo.za poso j tamo pičim. Nekad na tel.nekad na komp...(kada šef nije tu)

Pazi nije nemoguće.......hahahahaha

Cuvajte vase sondze, za 30-40 godina ce vredeti sigurno, naravno pod uslovom da su ispravni :d
Ja sam skupio, 1,2,,4 trojku nemam :D Ako ima neko da ga proda za neku pristojnu lowu moze pravimo dogovor...;)

Sony je u jako nezgodnoj poziciji cenovno sta da radi sad sa PS5. Series S (iako dosta slabiji) bice 299$, series x 499$. E sad, sony moze komotno da stavi isto 499$ za disk verziju, ali sta da radi sa digital verzijom?
Problem je ako stave 399$ jer ljudi (pre svega roditelji) kad budu stajali na polici s konzolama videce nove konzole od kojih je jedna 299$ a druga 399$ i uzece ovu prvu u vecem broju slucajeva.
Da stave 299$ digital nema sanse. Mozda bi 349$ bilo mudro za digital

Jel ce moci da se igraju ps4 igre na ps5, uglavnom me zanimaju exclusives?!

Послато са SM-G985F помоћу Тапатока

^ Da, moći će.

Sony je u jako nezgodnoj poziciji cenovno sta da radi sad sa PS5. Series S (iako dosta slabiji) bice 299$, series x 499$. E sad, sony moze komotno da stavi isto 499$ za disk verziju, ali sta da radi sa digital verzijom?
Problem je ako stave 399$ jer ljudi (pre svega roditelji) kad budu stajali na polici s konzolama videce nove konzole od kojih je jedna 299$ a druga 399$ i uzece ovu prvu u vecem broju slucajeva.
Da stave 299$ digital nema sanse. Mozda bi 349$ bilo mudro za digital

Slažem se sa razmišljanjem. Sa druge strane, nema smisla da razlika u ceni između PS5 i PS5 digital bude veća od $100, jer je razlika samo u BR čitaču. Možda će staviti $399 i $299/349. Tada bi već MS bio u problemu.

Za nas koji smo više naklonjeni kupovini PS-a, dobro je što je MS prvi objavio cene za svoje konzole. Ako je Sony planirao više cene, sada će definitivno morati da promeni strategiju.

Poslednja izmena:
Ova S konzola pravi ozbiljan problem sada za Sony, ali ne ocekujem da bude manje nikako od 450 za PS5 sa BR. Ali ocekujem iznenadjenje za Digital verziju nesto tipa 350$, sto bi bilo neverovatno al ajde (za takav hardver).

Nazad
Vrh Dno