Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Nisam ja protiv SF, daleko bilo. Ali mi nije omiljeni žanr, mislim da su pravi biseri negde drugde :)
@poolmaker ti si, vidim, Somborac. Preporučujem Lebovića, Semper idem (inače, on je pisao scenario za Valter brani Sarajevo)

• Like
Reagovanja: M J
Ako imate preporuke, posebno za domaće autore, rado bih čuo :wave:

Poslednje nase sto sam procitao su Anikina vremena od Andrica, i nije mi bilo dobro, dugo sam se oporavljao od te pripovetke. Sve preporuke.
Posle nje bi bilo dobro procitati i tekst profesora Dragana Stojanovica koji analizira neke koncepte u tekstu.

• Like
Reagovanja: M J
Pekića treba što više čitati, definitivno :D

Sad čitam Choke od Palahniuka, sud ću zadržati za kraj. Trenutno mogu reći - čudno :D

Ja sam od Pekica "kako upokojiti vampira" procitao u dahu i to mi je jedna od najbokjih knjiga ikada. Dok sam Zlatno runo pokusavao 3 puta da citam i nema sanse.

Preporuka za Sjenkevica i sledeca dela:
Quo vadis i Krstasi

Sent from my iPhone using Tapatalk

"Ale i Bauci" - tajanstvena/mitoloska bica Balkana - A. Peragras

"Peoplewatching" (antropologija) - Desmond Morris

"Pohvala ludosti" - Erzamo Roterdamski

"Prevare moderne medicine - Ispovest medicinskog jeretika" - Robert Mendelson

"Tao of Jeet Kune Do" - blazeno-pocivsi Bruce Lee

"Tragedija genija - dusevni poremecaji znamenitih ljudi" - Prof. dr Vladimir Stanojevic

"Zasto se niste ubili" Viktor Frankl

"Pol i karakter" - Otto Weininger

"Hagakure" - Yamamoto Tsunetomo

"Krik bezandja" & "Zli Demijurg" - Emil Cioran

Vratio se sa Djerdapa, odoh na Rtanj. Trazim medvede po Srbistanu da ih ko bracu zagrlim. Solipsizam do daske

Druže imaš pogodnije forume za to, poštedi nas kosmičke harmonije, čišćenja duše i tela i svetih istina.

Rotkve strugane :) Nego kako je u Somboru, hvali, kudi , preporuci gde je tamo dobra klopa ako me put nanese. Poslednje sto zelim je da neko dozivi kao nekog misionara, religioznog fanatika, chistunca. Bio sam najveci bludnik Beograda grada, ali omatorilo se, kilometraza me ubi

P.S. brat poolmaker uvek pomogao bratu tomi3721 u kompjuterskim nedoumicama. Respect

Ja sam od Pekica "kako upokojiti vampira" procitao u dahu i to mi je jedna od najbokjih knjiga ikada. Dok sam Zlatno runo pokusavao 3 puta da citam i nema sanse.

Baš sam skoro posudio prvi deo Zlatnog runa drugu i nije uspeo da dogura daleko, taj "cincarski srpski" mu nikako nije legao. Mojoj majci, primera radi, ne smeta.

Ja se još nisam usudio da počninjem to :D

Bas to, ne lezi mi nikako, makar pocetak tj prvih 100 strana, uvek sam dotle dogurao [emoji16]
Jos znajuci Pekicevo lutanje i detaljisanje [emoji849]
A zeleo bih da je nekada procitam jer znam da je remek delo.

Moj savet da nastavis kako upokojiti vampira. Sjajna knjiga.
Mada Pekic ume da luta malo pa se lako izgubi paznja.

To stoji, Pekić po nekad ume da izgubi fokus i nit, zato se nikad nisam usudio da se bacim na Zlatno runo, to čuvam za dane penzije, ako ih ikada dočekam. :d

Bez obzira na to, on je meni najveći domaći autor uz Kiša, a Besnilo svakako omiljeno delo domaće književnosti.

Da li ima ovde dovoljno jakih i hrabrih da su se uhvatili u koštac sa Zlatnim runom?

Poslednja izmena:
To stoji, Pekić po nekad ume da izgubi fokus i nit, zato se nikad nisam usudio da se bacim na Zlatno runo, to čuvam za dane penzije, ako ih ikada dočekam. :d

Bez obzira na to, on je meni najveći domaći autor uz Kiša, a Besnilo svakako omiljeno delo domaće književnosti.

Da li ima ovde dovoljno jakih i hrabrih da su se uhvatili u koštac sa Zlatnim runom?

Ima. Pročitao sam, mislim sve od Pekića. Mislim da su Pekić, Ćosić, Crnjanski i Andrić naši najbolji književnici u rangu sa vrhom evropske literature.

Bas to, ne lezi mi nikako, makar pocetak tj prvih 100 strana, uvek sam dotle dogurao [emoji16]
Jos znajuci Pekicevo lutanje i detaljisanje [emoji849]
A zeleo bih da je nekada procitam jer znam da je remek delo.

Za dzabu ako spada u "remek dela" za tebe ne znaci da je to remek delo, ako ti ne ide onda ne ide... veca vecina iz straha kaze da su procitali neke naslove i ako su samo culi za iste ;)

Trenutno zavrsavam Veliko putovanje dva - Zabranjena planina od Niskok pisca Gorana Tokica.
Nije los SF sobzirom da mu je tek druga knjiga, vredi procitati.

Čitao još u srednjoj sličnu, malo da se podsetim. Gledao sve ekranizacije njegovih dela

Pogledajte prilog 289478

I ja sam krenuo u srednjoj sa Edgarom. Samo nema vise Vincent-a da razbija adaptacije opusa. Ovi danasnji kvazi-glumci sve barbika do barbike. Niko sa karakterom. "Zar ni jednom zrncu spas od propasti ispod nas, kom sam drag a kom sam stran, zar je samo u snu san."

Kako bese ono iz Autostoperskog vodica kroz galaksiju: Vraticemo se u normalu cim utvrdimo sta je to normalno

Узнемирени људи, Фредрик Бакман.

Ово ми је прва његова књига и свидела ми се. Посебно што уме да зачини крај сваког поглавља да те натера да читаш даље. Испреплетани људски животи, а нечији чак и повезани кроз прошлост а да су то тек касније схватили.

35fe0b771910e7cccd2d52b8eb3cf3da.jpg

Sent from my iPhone 8 using Tapatalk

Odlična "Ja sam legenda" Ričarda Metisona.

Virus koji ljude pretvara u vampire je ostavio samo jednog čoveka, Roberta Nevila, živog.
Vampiri se danju kriju a noću opsedaju Robertovu kuću.
Kako preživljava i provodi dane... je sa varijacijama u razvoju toka radnje kao i različitim krajevima- predstavljeno u ovoj knjizi i u ekranzacijama:

I am Legend (Vinsent Prajs)
Omega Man (Čarlton Heston)
I am Legend (Vil Smit) (sa dodatnim alternativnim završetkom)
"I am Omega Man" (parodija-koji još nisam gledao)

Da li je neko čitao Dina - Frenk Herberta ali od izdavača Čarobna knjiga? Pitam jer su knjige kompleksne pa je prevod bitan ili da se držim engleske verzije? Moram da izbacim iz glave ovu glupost od knjige "Problem tri tela", žalim vreme što sam potrošio na nju. Hvala.

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Da li je neko čitao Dina - Frenk Herberta ali od izdavača Čarobna knjiga? Pitam jer su knjige kompleksne pa je prevod bitan ili da se držim engleske verzije? Moram da izbacim iz glave ovu glupost od knjige "Problem tri tela", žalim vreme što sam potrošio na nju. Hvala.

čitaj Englesku

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Ne znam ko je prevodio tu verziju Dine, ali izdanje koje je kod nas bilo aktuelno 90ih, dal Polaris, u svakom slucaju je sasvim korektno prevedeno.

Ako ti treba epub mogu da ti posaljem
Nisam citao dine ali imam u planu.
Je l je citao neko od Artura Klarka Rama serijal?
Sent from my C-3PO

Poslednja izmena:
Чини ми се да је превод Зорана Живковића:
https://www.knjizara.com/Dina-1-Frenk-Herbert-94699

Dina 1
Frenk Herbert(autor)

Zoran Živković(prevod)

Izdavač: Čarobna knjiga
Naslov originala: Dune / by Frank Herbert

Дакле, ради се о препакованом издању Полариса

E pa dobro onda, uzeću taj, čitao sam Dinu prvi deo na engleskom, pre nekoliko godina, pa probaću ovu verziju da vidim koliko se razlikuje i da nastavim sa ostalim.

Pre jedno 17-20 godina sam čitao Sastanak sa ramom, nije mi se svideo, pročitao sam do kraja, ali mislim da je razlog jer je baš filosofska, a u tom periodu života nisam baš bio za to :).

Nazad
Vrh Dno