Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
jedna od stvari koju bih mogao da primetim je da svi koji su ukljuceni u kripto ocekuju neke nove rakete i neka nova letenja na mars , Realnost je da sada kripto ima velike oscilacije ali i da ima velike padove i da mnogi koini su cista glupost i nestace kao i njihova vrednost
Dupliranje novca moguce je i na drugim finasijskim instrumentima , akcijama , itd . Tako da recimo sad neko da kupi BTC na 12000 , i ovaj kojim slucajem ode na 24000 duplirace investiciju , ali isto tako mnogo je akcija na berzi kojima se cena duplira za godinu dana , pa niko ne dize frku oko toga

Ok kripto je svima dostupan , kupovati akcije je malo komplikovanije , ali isto tako mnogi su se opekli sa kriptom .
Po meni vrednost ukupna kripto novcica je jako velika sada i to je to , ici ce to gore dole i u slucaju neke realne primene nesto ce se desavati , ali veca je verovatnoca da ce USDT biti nastampan do 50 milijardi , nego da ce se za 50 milijardi uvecati vrednost kripto valuta .
Eth sad ima renesansu sa ovim DeFi novcicima , ali vecina ce uskoro traziti alternativu u drugim bazma poput TRON i slicnih novcica koji imaju daleko vecu brzinu i jeftiniju cenu transakcije

AMD grafike su neprikosnovene za mining , a akcije AMD porasle daleko vise nego prirast na criptu , sa 1.83 dolara 12 februara 2016 na 92 trenutno . Bolje bilo uzeti 2016 akcije AMD nego njihove grafike za mining :p2020-09-01_225211.jpg

NVidia sa 25.7 dolara 12 februara 2016 na 552 trenutno 2020-09-01_225849.jpg

Poslednja izmena:
Mnogi ocigledno ne kapiraju da se svasta za 3 godine promenilo . Kao prvo glavni investitori u kripto vise nisu vas komsije vec investicione kompanije gde profesionalni trejderi odlucuju o kupovini i prodaji
Drugao jako bitno , 2017 nisu postojali istrumenti za short valuta vec si samo mogao da kupis i cekas , i na skoku da zaradis , sad se trguje i sa shortom , i plus poluga .

Dobro, znači kada je sitna boranija, čitaj lokalni mesar, pekar i policajac kupovao BTC cena je otišla na 20k dolara a sada kada ga kupuju investicione kompanije cena je na pola od toga? Kako to ima smisla?

Ja mogu da primjetim kako je zadnjih par godina uvjek bilo ljudi koji ne vjeruju u BTC, majning i "rakete". A i kad na kraju povjeruju onda dodje nova generacija "nejvernika" :D

Ko je uzeo BTC na 4k njemu je raketa odavno :)

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Kupovali su i onda. Banke su odavno u ovoj prici tako da je to naivno razmisljanje. Prosli put kad je posle 20K krenulo nizbrdo JP Morgan je istovario 2 milijarde preko cerke firme za sat vremena. O kom mesaru pricamo? Hajde da se ne lazemo ;)

Tapatalk from Poco loco

Zasto je 13 000 neka granica i ako jeste granica cega ?

Kada sam spomenuo 13k mislio sam na proslogodisnji top kada su svi vikali BULL BULL BULL i mislili da idemo preko 20k, a onda nam je bilo jasno da na vecim levelima zapravo nemamo kupaca. Ja licno ako btc ode jos stepenik gore i krene da oscilira izmedju 14k i 17k necu kupovati. Ne znaci da cu sve rasprodati, ali sigurno ne planiram vise tad da kupujem.

Situacija je sad dosta drugacija, prvi put kad je isao do 20k je kripto bio skoro svima nepoznat i bio je znatno manji volume. Sada su u igri znatno vece ribe, a pomenuti pekari, mesari, komsije ako nisu usli tad kad je bio hype oko 20k sigurno nece uci ni sad. Ja znam dosta neznalica o kriptu koji su "culi za btc" i znaju tu po nesto, svi imaju misljenje "bitcoin je propao" i "nece doci nikad nazad na 20k" jer oni jedino sto vide je bio je toliko, od tad je pao i ne vraca se, sto i ima istine jer opet pocnite od sebe, da li bi ste vi kupovali na 14-15-16k ? Ako ne, onda mozete racunati da nece ni ostali. Ja se iskreno nadam jos jednom bubble krugu, mada nikako ne mogu da vidim ko ce da ga kupuje na tim levelima.

Vidi, delujes mi kao neko ko nije dugo u ovom prici tj. neko ko nije prosao nekoliko ciklusa. Kupuje se na kojoj dog hoces ceni kad se hajpuje a hajp nije ni provirio iza coska. Za sada se jedva trend promenio i jos uvek je puno skeptika. Ksda se priblizi 20K krenuce polako hajpovanje. Otom potom. Kad ide gore kupaca uvek ima, ne brini nista ;)

Tapatalk from Poco loco

Vidi, delujes mi kao neko ko nije dugo u ovom prici tj. neko ko nije prosao nekoliko ciklusa. Kupuje se na kojoj dog hoces ceni kad se hajpuje a hajp nije ni provirio iza coska. Za sada se jedva trend promenio i jos uvek je puno skeptika. Ksda se priblizi 20K krenuce polako hajpovanje. Otom potom. Kad ide gore kupaca uvek ima, ne brini nista ;)

Tapatalk from Poco loco

Ok recimo da krenemo da se priblizavamo 20k, i nalazimo se na 17k, hoces li ti kupovati?

Kupovali su i onda. Banke su odavno u ovoj prici tako da je to naivno razmisljanje. Prosli put kad je posle 20K krenulo nizbrdo JP Morgan je istovario 2 milijarde preko cerke firme za sat vremena. O kom mesaru pricamo? Hajde da se ne lazemo ;)
Tapatalk from Poco loco

Ko ovde priča o prodavcima na ATH? Ja pričam o kupcima. Da bi "istovario" neko mora da kupi. Potražnja određuje cenu. Neće sigurno ti o kojima pišeš da kupuju na ATH.

ciklusi su bili u proslosti , to sto su tada bili ne znaci da ce biti ponovo :) Berza nema memoriju , i sta ce biti sutra samo bog zna , Sad su kriptovalute vise kao neki instrument , kojim se trguje , prvi put se ima short sa polugom , a toga ranije nije bilo
Doci ce neki cika i prodati par milijardi pozajmljenog kripta , pokupiti kajmak i cao . vi koji ste ocekivali da zaradite tako sto holdujete , cete da cekate opet neki novi skok i nekog novog ciku :)

Akcije su drugo , to je projekat USA i smisljeno kako da celom svetu izvuce kapital , zato je stalno prisutan trend rasta , do nekog novog crnog cetvrtka

Ako hoces da zaradis kupuj u dubinama a prodaj na vrhu , i obrnuto , ili kupi jeftino prodaj skupo . Kad dodje ETH na 2 godine maksimum kao sada , sigurno da ne razmisljam o kupovini :)

Poslednja izmena:
Ok recimo da krenemo da se priblizavamo 20k, i nalazimo se na 17k, hoces li ti kupovati?
Naravno da ne jer ja sam vec all in. Moras da znas i kad da udjes i ksd da izadjes. Za ovo prvo sam majstor, ono drugo mi skripi :d. Ja nemam problem s tim da uletim ksd procenim da krecemo gore ma koliko niska cena bila. Uvek idem all in odmah. I ako udjem nekim slucajem ranije to je daleeeeko manji problem nego uci kasnije kad se zaleti gore.

@techno Ko kaze da su ciklusi proslost? Na osnovu cega uopste mozes doneti takav zakljucak? Jel znas da su to isto pricali i pre proslog pump-a? Nemoj biti naivan i prodati novcice za sicu jer ce sigurno naduvati cenu gde ce da istresaju polako.

Tapatalk from Poco loco

Techno, ne budi Greg. I ostali koji citaju, nemojte biti kao Greg. -> mudri_greg.JPG
Ne samo zbog novca, nego nemojte da vasa deca od vas prave "meme". :D

Poslednja izmena:
ciklusi su bili u proslosti , to sto su tada bili ne znaci da ce biti ponovo :) Berza nema memoriju , i sta ce biti sutra samo bog zna , Sad su kriptovalute vise kao neki instrument , kojim se trguje , prvi put se ima short sa polugom , a toga ranije nije bilo
Doci ce neki cika i prodati par milijardi pozajmljenog kripta , pokupiti kajmak i cao . vi koji ste ocekivali da zaradite tako sto holdujete , cete da cekate opet neki novi skok i nekog novog ciku :)

Akcije su drugo , to je projekat USA i smisljeno kako da celom svetu izvuce kapital , zato je stalno prisutan trend rasta , do nekog novog crnog cetvrtka

Ako hoces da zaradis kupuj u dubinama a prodaj na vrhu , i obrnuto , ili kupi jeftino prodaj skupo . Kad dodje ETH na 2 godine maksimum kao sada , sigurno da ne razmisljam o kupovini :)

Naravno da berze nemaju memoriju [emoji3] U pitanju je ljudska psiha i pohlepa, a to se na žalost ne menja tako lako.

A sto se eth-a tiče, ovaj defi hajp može lako da potera eth do 800 - 1000$ mnogo brže nego što iko očekuje.
Ljudi kupuju eth, pa menjaju za defi gluposti i za par dana su dobri po 2-3x, pa im nije puno da plate fee i 40-50$. E sad, neće ni to trajati jos dugo, u to sam siguran 100%, ali dok traje zašto ne iskoristiti [emoji6]

Sent from my iPhone 11 using Tapatalk

Ja znam dosta neznalica o kriptu koji su "culi za btc" i znaju tu po nesto, svi imaju misljenje "bitcoin je propao" i "nece doci nikad nazad na 20k" jer oni jedino sto vide je bio je toliko, od tad je pao i ne vraca se, sto i ima istine jer opet pocnite od sebe, da li bi ste vi kupovali na 14-15-16k ?

Scorpyy ovde je kljuc cele price, o ovome sam govorio jos polovinom 2018. kad se znalo da je kraj ciklusa, da crypto ne moze ponovo gore dok Pera, Mika, Zika ne izgube veru u njega i poveruju da je sve propalo, jos bi bolje bilo da prodaju sto su kupili na 20k jer misle da je sve gotovo. ;)
Ako si stvarno cuo takve price od obicnih ljudi onda mi je to najbolji signal.
A ti obicni ljudi ce ponovo da kupe na 20, 50 ili 100k, samo ako poveruju da mogu da zarade.

@Texacha
Vrh!

Tapatalk from Poco loco

Situacija nije ista kao 2017 godine, vecina retail investitora sada ide na Robinhood ili alternative i trguju pravim akcijama. Mnogo više kvalitetnijih parova ima, blue chip stock je nešto što retail investitor mnogo bolje razume, a sve im je to mnogo manje "sketchy" nego crypto, iako je isti dostupan na Robinhood-u. Naravno ako krene hype kao 2017, investitora u crypto će biti više nego ikad jer su platforme nikad dostupnije, ali sve dok smo u "sideways marketu" klasičan market je mnogo atraktivniji.

Ako gledaš u praksi, mnogo je "lakše" bilo trgovati i više zaraditi trgovanjem sa FAANG, MSFT, TSLA, ZM, AMD, NVDA itd. tech akcijama ove godine nego sa cryptom. Juče je ZM imao 40% rast u danu, nešto što se u cryptu više neće dešavati, a realno je bio "zicer" ako bi uložio nešto vremena u tehničku analizu. Ogroman broj tech trading parova AAPL, MSFT, NVDA itd. su imali u prethodnih mesec dana 10% kretanje u nekoliko dana, ukratko za šta god da si se uhvatio i istražio, otvorio long, nešto bi zaradio.

Sa druge strane imaš ETH i BTC koji su danas porasli jer eto bio im je dan, zašto kako, verovatno niko nema objašnjenje (EDIT: sad videh simketov post sa objašnjenjem, ali opet to ne menja činjenicu da se kretanje crypta mnogo teže može kvantifikovati u odnosu na klasičnu akciju). Imaš 2 realna trading para (ETH/USDT i BTC/USDT), alternative sa BCH, LTC i to je manje više to... Jedino što je lepo kod crypta jeste što kada S&P crash-uje, crypto crashuje mnogo jače, pa je tako BTC otisao skoro x3 u odnosu na mart 2020 a ETH x5, dok je FAANG otisao u proseku x2, ali opet ovo je jedino primenljivo za dugoročnu investiciju.

Btw. kupovina BTC-a na 17k je isto kao kupovina TSLA na 2000 pred 5-1 split (post split je sad ~475$ ili ~2.4k), znaš da je balon, znaš da će da pukne, svi zarađuju lovu pa krene FOMO, ali ako krene na dole držaćeš bag jako jako dugo, ako otvoriš short gubiš pare 100%. Ko hoće taj rizik, slobodno, ja lično tako nešto zaobilazim, ali nije lako gledati sa strane :).

Poslednja izmena:
Ako si stvarno cuo takve price od obicnih ljudi onda mi je to najbolji signal.
A ti obicni ljudi ce ponovo da kupe na 20, 50 ili 100k, samo ako poveruju da mogu da zarade.

Takve price slusam od nocoinera vec 2 godine. Oni tad nisu usli, nece ni sad. A (oni) znajuci kretanje BTC-a tesko da ce i fomo in nakon 20k jer ce sigurno misliti da su propustili brod i da nije to za njih. Koliko je samo nas spremno da se istresa na putu do 20k, zamislite samo koliko tek kitova. Ja bih iskreno voleo da idemo jos 1 krug ali trenutno stanje je takvo da ako mi pokazete jednog coveka koji ce da kupuje na recimo 17k, ja cu da pokazem 5 njih koji ce mnogo vise da prodaju, i takvo je i stanje. Dakle preostaje nam samo buy low, sell high, a moon-lambo malo teze...

Scorppy, ima mnogo ljudi koji bi iz danasnje perspektive prodavali na 17k, jer misle da je veca verovatnoca da BTC nece stici skoro do te brojke. Jednom kada stigne do 17k, perspektiva se menja, logika je "sto da ne sacekam jos malo, ici ce to jos gore, cim je ovako lako dosao do 17k"...

Takve price slusam od nocoinera vec 2 godine. Oni tad nisu usli, nece ni sad. A (oni) znajuci kretanje BTC-a tesko da ce i fomo in nakon 20k jer ce sigurno misliti da su propustili brod i da nije to za njih. Koliko je samo nas spremno da se istresa na putu do 20k, zamislite samo koliko tek kitova. Ja bih iskreno voleo da idemo jos 1 krug ali trenutno stanje je takvo da ako mi pokazete jednog coveka koji ce da kupuje na recimo 17k, ja cu da pokazem 5 njih koji ce mnogo vise da prodaju, i takvo je i stanje. Dakle preostaje nam samo buy low, sell high, a moon-lambo malo teze...
A ti onda prodaj odmah i resi muka i sebe i nas. Ti slusas 2 godine neke, ja ovakve ko tebe slusam 10 i uvek je ista prica.

Tapatalk from Poco loco

Kada sam spomenuo 13k mislio sam na proslogodisnji top kada su svi vikali BULL BULL BULL i mislili da idemo preko 20k, a onda nam je bilo jasno da na vecim levelima zapravo nemamo kupaca. Ja licno ako btc ode jos stepenik gore i krene da oscilira izmedju 14k i 17k necu kupovati. Ne znaci da cu sve rasprodati, ali sigurno ne planiram vise tad da kupujem.

Situacija je sad dosta drugacija, prvi put kad je isao do 20k je kripto bio skoro svima nepoznat i bio je znatno manji volume. Sada su u igri znatno vece ribe, a pomenuti pekari, mesari, komsije ako nisu usli tad kad je bio hype oko 20k sigurno nece uci ni sad. Ja znam dosta neznalica o kriptu koji su "culi za btc" i znaju tu po nesto, svi imaju misljenje "bitcoin je propao" i "nece doci nikad nazad na 20k" jer oni jedino sto vide je bio je toliko, od tad je pao i ne vraca se, sto i ima istine jer opet pocnite od sebe, da li bi ste vi kupovali na 14-15-16k ? Ako ne, onda mozete racunati da nece ni ostali. Ja se iskreno nadam jos jednom bubble krugu, mada nikako ne mogu da vidim ko ce da ga kupuje na tim levelima.
Da kupovali bih . Da si mi postavio isto pitanje kad je btc bio na 5000 da li bi kupovao na 6-7-8000 isti odgovor bi bio.
Opet ponavljam pitanje sta se desava na 14-15-16k sto se nije desavalo na 8-9-10k ?

Naravno da ne bih danas kupio btc za 17000 nije mi iq ispod 20.
ALi ako cena dodje na 17 000 zasto ne bi kupio.
Zasto je 17 000 drugacije od 7000. Ako sam kupio na 7000 zasto ne bih na 17000.

Ja bih iskreno voleo da idemo jos 1 krug ali trenutno stanje je takvo da ako mi pokazete jednog coveka koji ce da kupuje na recimo 17k, ja cu da pokazem 5 njih koji ce mnogo vise da prodaju, i takvo je i stanje. Dakle preostaje nam samo buy low, sell high, a moon-lambo malo teze...
Kad je BTC bio lupam opet 3-4000 ja sam mogao za svakog ko kaze da ce da kupi na 8000 naci 500 njih koji ce mnogo vise da prodaju na 8000 i onda dosla cena na 8000 i onih 500 koji bi mnogo vise da prodaju nebitni jer se pojavljuje 50000 njih koji bi da kupe pa samim tim i cena raste na 9-10-11-12k.

Naravno da ces ti danas kad je cena 12000 pokazati 5 njih koji ce mnogo vise da prodaju na 17k nego sto cu ja kupim, ali kad dodjemo na 17000 nije ista prica.

Sve cifre koje sam izneo su nebitne , dal je 300$ ili je 3000$ ili 13 000$.
Vazi uvek isto, zato i pitam sta je na 13 000 sto nije bilo na 3000 , sta je na 17000 sto nije bilo na 7000 ili na 700 ?
Nemojte mi reci molim Vas da kad je bio 3000 da su svi znali da ce doci na 13 000 pa su kupovali, a sada kad je 13000 svi znaju da nikad nece doci na 17000 pa niko nece da kupuje jer cu se smejati na glas.

Po 20 put sta se desva na 13 000 sta se desva na 17000 zasto se to nije desilo na 7000 ?

Jedino logicno objasnjenje mi je zato sto je sad cena 12000 pa zato je 13000 ili 17000 nedostizno, ali to ne da je pogresna nacin gledanja...
Kad je cena bila 7000 da li je 10 000 bilo sto je sad 13000 ili 17000?
Da li ako i kada cena bude 44 000 da li ce se onda postalvjati pitanje da li ce biti ljujdi koji ce kupovati na 50 000 ? Kupovace kao sto su kupovali i na 900$ i na 9000$ i na 19000$. Od kolicine ljudi koja kupuje i kolicine kupljenog i kolicine ljudi koja prodaje i kolicine prodatog zavisi cena ovoga i svega drugog.

Ti sto pricaju da je kupovina btca na 17000 ludost su isti oni koji su pricali da je kupovina na 3000 ludost na 4000 ludost na 8000 bolest na 11 000 teska bolest.

Poslednja izmena:
Narode, ja stvarno ne mogu da verujem kakvim se fantazijama neki još zanose. Ima i biće u kripto još puno novca za dobre trejdere, ali 2017. je prošla i neće se vratiti nikad.

Prvo i osnovno, većina naroda sad zna za Bitcoin i ima ideju kakav mu je volatility. Google Trends pokazuje da interesovanje za Bitcoin godinama ne raste. Nema više toliko velike naivne pohlepne neinformisane rulje spremne da uleti i bude ošišana kao onda.

Drugo, novac se danas može zaraditi i na skoku i na padu, kao što možemo imati novi ATH, isto tako se može zaraditi i na trci do dna.

Treće, kripto više nije the only game in town za retail investitore/kockare, sad su svi na Robinhood, eToro i slično, trguju klasičnim asetima bez posrednika i provizije. I generalno, u pravu su ljudi, što da se kladiš na tamo neke internet tokene, kada imaš siguran profit na akcijama, garantovan od američke vlade kroz FED put (ako uspeš da zbrišeš pre sloma, naravno).

Manite se maštanja, priče o ciklusima i ostalog, situacija sa ovcama se promenila drastično i neće opet biti vune kao nekad. Umesto toga bolje posmatrajte osnovnu namenu kripta, da ne moramo sutra u hiperinflaciji da koristimo krompir ili jaja kao novac.

Dzabe iskusni pricaju. (tu ne ubrajam sebe, jer sam crypto-noob, ali umem da saslusam iskusnije).
Ipak ce deca praviti mimove od vas koji ste kao Greg. Sta da se radi... :)

Dzabe iskusni pricaju. (tu ne ubrajam sebe, jer sam crypto-noob, ali umem da saslusam iskusnije).

To sto ti stalno pominjes jeste nesto sto se desilo , Bitkoin vredeo 0.0001 usa$ i onda dosao do 20 000 usa$ . Naravno gledano u tom rasponu da mu je cena skocila za milion puta , Ali aman ljudi ne moze vise cena da mu skoci milion puta jer bi to znacilo da je njegova vrednost cak i da mu cena skoci samo 10 X kapitalizacija bi bila nezamislivih nekoliko trilijardi .

To da mu cena skoci 10 puta odnosno sa sadasnjih 12000 na 120 000 i nije neki skok , a realno i razumno je nemoguce jer bi moralo mnogo vise ljudi nego sada da ga koristi , a ako bi ga koristilo samo malo vise ljudi nego sada zagusila bi se mreza :) i provizija za prebacivanej novca bila bi nerealno visoka .

Pa evo ETH je u nemogucem polozaju i transakcije po 40 $ kostaju jer se pojavilo 20 novcica , zamisli da milion lanaca je izgradjeno na ETH kao sto je zamisljeno i sta bi se onda desilo sa mrezom :)

Dakle sama tehnologija je interesantna , ali ce doci do kozna koliko promena i novih sistema a tada ce BTC i ETH biti zastareli i pojavice se novi ,
Da se razumemo ja izvesno vreme zaradjujem na kriptovalutama ali samo gledam i trazim nacina da predjem na nesto drugo , Zato sto se secam nekoliko ciklusa kad se islo u strasan gubitak ,

Za obicne " investitore " kakvi su ovde na forumu ovo je jako rizicna igra . za one koji su pokrenuli svoje novcice i kreirali nesto novo ovo je odlican nacin da uzmu ogroman novac . ali to nisu ni " mineri " ni " holderi" a 2017 je davno prosla , i mozda se ove godine uzimao novac na DeFi novcicima ali to ovde niko i ne pominje a mislim i da su oni na vrhu i da je prosla baka sa DeFi kolacima

Pluscina za @weasel zato sto je imao zivce da ispise sve to.

Tacno se vidi razlika u razmisljanju. Ne moram da gledam datum otkad je neko na forumu niti nick, odmah znam da nije dugo u prici po nacinu razmisljanja. Pojedini sada prvi put prolaze nesto sto smo mi prosli vec 4x. Sama prica da je bilo sta nemoguce u kriptu je prezvakana 100x do sada. Svakog puta vidimo ljude koji su usli u proslom krugu kako pricaju da se to nikada vise nece ponoviti i svakog puta kad krene da se ponavlja pojavljuju se neki novi koji nemaju pojma u sta se upustaju uopste. Svaka cifra koja danas neko odvali vecini deluje potpuno nemoguca ali pouceni iskustvom samo treba sacekati godinu ili dve i to je to.
Svojevremeno kad sam izjavio da je LTC vredeti 100$ trpao me ceo forum i jeste, okinuo sam vremenski dosta jer je u medjuvremenu pukao MTgox pa je usledila jako duga kriza ali sve je samo pitanje vremena. Svojevremeno se pricalo za BTC kao 10K kao 3 svetlosne godine daleko, kao nesto potpuno nemoguce pa je 10K pregazilo kao plitak potok. Kao da je pre 3-4 meseca neko rekao da ce vredeti 100K, to je taj nivo.
Nista u ovoj prici nije nemoguce! Zapamtite to i nemojte novcice prodavati u bescenje da bi se zadovoljili necim sitnim. Za par godina moze vam se ceo zivot promeniti ;)

Evo da ne bude da stalno samo ponavljam Grega i mimove, sad primetih da je market cap Tethera skocio sa 10 mlrd na 13.3 mlrd u poslednjih 48h. Taj tether ce pre ili kasnije da se prelije u market, dal' prvo u ETH pa na defi ili u BTC , ostaje da se vidi.

Situacija nije ista kao 2017 godine, vecina retail investitora sada ide na Robinhood ili alternative i trguju pravim akcijama. Mnogo više kvalitetnijih parova ima, blue chip stock je nešto što retail investitor mnogo bolje razume, a sve im je to mnogo manje "sketchy" nego crypto, iako je isti dostupan na Robinhood-u. Naravno ako krene hype kao 2017, investitora u crypto će biti više nego ikad jer su platforme nikad dostupnije, ali sve dok smo u "sideways marketu" klasičan market je mnogo atraktivniji.

Ako gledaš u praksi, mnogo je "lakše" bilo trgovati i više zaraditi trgovanjem sa FAANG, MSFT, TSLA, ZM, AMD, NVDA itd. tech akcijama ove godine nego sa cryptom. Juče je ZM imao 40% rast u danu, nešto što se u cryptu više neće dešavati, a realno je bio "zicer" ako bi uložio nešto vremena u tehničku analizu. Ogroman broj tech trading parova AAPL, MSFT, NVDA itd. su imali u prethodnih mesec dana 10% kretanje u nekoliko dana, ukratko za šta god da si se uhvatio i istražio, otvorio long, nešto bi zaradio.

Sa druge strane imaš ETH i BTC koji su danas porasli jer eto bio im je dan, zašto kako, verovatno niko nema objašnjenje (EDIT: sad videh simketov post sa objašnjenjem, ali opet to ne menja činjenicu da se kretanje crypta mnogo teže može kvantifikovati u odnosu na klasičnu akciju). Imaš 2 realna trading para (ETH/USDT i BTC/USDT), alternative sa BCH, LTC i to je manje više to... Jedino što je lepo kod crypta jeste što kada S&P crash-uje, crypto crashuje mnogo jače, pa je tako BTC otisao skoro x3 u odnosu na mart 2020 a ETH x5, dok je FAANG otisao u proseku x2, ali opet ovo je jedino primenljivo za dugoročnu investiciju.

Btw. kupovina BTC-a na 17k je isto kao kupovina TSLA na 2000 pred 5-1 split (post split je sad ~475$ ili ~2.4k), znaš da je balon, znaš da će da pukne, svi zarađuju lovu pa krene FOMO, ali ako krene na dole držaćeš bag jako jako dugo, ako otvoriš short gubiš pare 100%. Ko hoće taj rizik, slobodno, ja lično tako nešto zaobilazim, ali nije lako gledati sa strane :).
Znam samo da kad je Btc bio ispod 6k i eth ispod 100$, kad sam govorio drugovima da kupe i da ga drze par godina rekli su mi da je kripto prevara i da nema nista od toga, a oni isti su kupovali kad je btc bio blizu 20k i kad sam im govorio da je balon skoro pred pucanjem, pricali su tad lambo, penzija i ostale gluposti.
Kad je btc bio na 6k onda kazu propao je, to je prevara itd. Zvao me prije par dana isti taj drug i kaze vidi eth stigao na 400, mogao sam ga uzet na 100 kad si mi govorio, ja kazem pa uzmi ga sad, ici ce on na preko 2000$ kroz par mjeseci, godinu, on kaze na 2000$, nema sanse da ce preci 500$ i onda o cemu mi pricamo, a kad dodje na 1000+ i kad btc preskoci ath onda ce on isti da me moli da mu opet kao i 2017. ubacujem novac na berzu da kupuje shitcoine i opet ce da pukne 90% ulozenog novca, a takvih ima najvise, za njih je ovo jos uvijek laz, piramidalna sema, razmisljaju da se btc nikad vise nece vratiti na 20k, a jednom kad predje tih 20k onda ce da ulazu novac.

A sto se tice toga da ti imas 5 likova koji ce na 17k(nebitna cifra ali eto neka bude 17k) da prodaju, vjeruj mi da ce 4 od njih 5 da drze poziciju, jer kad krene fomo i kad ti portfolio iz dana u dan skace po par hiljada eura, pohlepa te obuzme ne izlazis tako lako, jedan od njih ce izaci, pa kad btc bude 25k on ce isti opet uci jer ce se voditi cinjenicom da ce btc jos gore i da moze jos da zaradi i tako u krug.

Sto se tice akcija, tamo novac mogu da zarade samo ljudi koji imaju bas velike kolicine istog, mi sa Balkana sa par hiljada ili desetina hiljada tesko da mozemo, a kripto nam daje tu mogucnost da uz malo srece i znanja sa 1000 napravimo x5, x10, x20, i to ce nam dozovoljavati do kraja narednog bull runa, nakon toga necemo moci jer ce oscilacije na trzistu kripta biti mnogo manje, jer ce mnogo vise novca biti u igri nego danas.

I ne znam zasto kazes da se u kriptu nece desavati oscilacije od 40% u jednom danu? Odakle ti ta informacija? Trenutno se u kriptu desavaju oscilacije od 200-300% u jednom danu, tako da ti ta prica ne pije vodu, ako mislis kroz par godina da nece biti takvih oscilacija, onda se donekle slazem sa tobom, ali u ovoj i sledecoj godini hoce sigurno.
Evo upravo sam usao na CMC i u prvih 100 coina imamo DFY koji je danas uradio 95%, drugi coin iza njega Elrond 35%, Kusama 25%, ako podjemo na rank od 100 do 200 tamo ima Fantom i DIa koji su danas +38% itd.

ko kaze da nema oscilacija na kripto valutama , evo za 20 minuta sve odose u crveno :p izgleda prosla renesansa ETH dominacije , sa cenom najvisom u zadnje 2 godine nije se ostalo ni 24 h :(

AMPL 51 % u minusu , prepolovio se za 12 sati

Poslednja izmena:
Dzaba kad kad ovi novi profi trejderi bolje znaju od ljudi koji su ovo prosli vise puta. Neki jos cekaju BTC na tri cifre da udju [emoji16]

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno