[SAJ]ber Kurajber
Uticajan
- Učlanjen(a)
- 17.04.2004
- Poena
- 1,585
Ne. 13 je samo baksuzan broj, nista vise 
Mnogi ocigledno ne kapiraju da se svasta za 3 godine promenilo . Kao prvo glavni investitori u kripto vise nisu vas komsije vec investicione kompanije gde profesionalni trejderi odlucuju o kupovini i prodaji
Drugao jako bitno , 2017 nisu postojali istrumenti za short valuta vec si samo mogao da kupis i cekas , i na skoku da zaradis , sad se trguje i sa shortom , i plus poluga .
Zasto je 13 000 neka granica i ako jeste granica cega ?
Vidi, delujes mi kao neko ko nije dugo u ovom prici tj. neko ko nije prosao nekoliko ciklusa. Kupuje se na kojoj dog hoces ceni kad se hajpuje a hajp nije ni provirio iza coska. Za sada se jedva trend promenio i jos uvek je puno skeptika. Ksda se priblizi 20K krenuce polako hajpovanje. Otom potom. Kad ide gore kupaca uvek ima, ne brini nista
Tapatalk from Poco loco
Kupovali su i onda. Banke su odavno u ovoj prici tako da je to naivno razmisljanje. Prosli put kad je posle 20K krenulo nizbrdo JP Morgan je istovario 2 milijarde preko cerke firme za sat vremena. O kom mesaru pricamo? Hajde da se ne lazemo
Tapatalk from Poco loco
Naravno da ne jer ja sam vec all in. Moras da znas i kad da udjes i ksd da izadjes. Za ovo prvo sam majstor, ono drugo mi skripi :d. Ja nemam problem s tim da uletim ksd procenim da krecemo gore ma koliko niska cena bila. Uvek idem all in odmah. I ako udjem nekim slucajem ranije to je daleeeeko manji problem nego uci kasnije kad se zaleti gore.Ok recimo da krenemo da se priblizavamo 20k, i nalazimo se na 17k, hoces li ti kupovati?
ciklusi su bili u proslosti , to sto su tada bili ne znaci da ce biti ponovoBerza nema memoriju , i sta ce biti sutra samo bog zna , Sad su kriptovalute vise kao neki instrument , kojim se trguje , prvi put se ima short sa polugom , a toga ranije nije bilo
Doci ce neki cika i prodati par milijardi pozajmljenog kripta , pokupiti kajmak i cao . vi koji ste ocekivali da zaradite tako sto holdujete , cete da cekate opet neki novi skok i nekog novog ciku![]()
Akcije su drugo , to je projekat USA i smisljeno kako da celom svetu izvuce kapital , zato je stalno prisutan trend rasta , do nekog novog crnog cetvrtka
Ako hoces da zaradis kupuj u dubinama a prodaj na vrhu , i obrnuto , ili kupi jeftino prodaj skupo . Kad dodje ETH na 2 godine maksimum kao sada , sigurno da ne razmisljam o kupovini![]()
Ja znam dosta neznalica o kriptu koji su "culi za btc" i znaju tu po nesto, svi imaju misljenje "bitcoin je propao" i "nece doci nikad nazad na 20k" jer oni jedino sto vide je bio je toliko, od tad je pao i ne vraca se, sto i ima istine jer opet pocnite od sebe, da li bi ste vi kupovali na 14-15-16k ?
Vidi, delujes mi kao neko ko nije dugo u ovom prici tj. neko ko nije prosao nekoliko ciklusa. Kupuje se na kojoj dog hoces ceni kad se hajpuje a hajp nije ni provirio iza coska. Za sada se jedva trend promenio i jos uvek je puno skeptika. Ksda se priblizi 20K krenuce polako hajpovanje. Otom potom. Kad ide gore kupaca uvek ima, ne brini nista
Tapatalk from Poco loco
Ako si stvarno cuo takve price od obicnih ljudi onda mi je to najbolji signal.
A ti obicni ljudi ce ponovo da kupe na 20, 50 ili 100k, samo ako poveruju da mogu da zarade.
A ti onda prodaj odmah i resi muka i sebe i nas. Ti slusas 2 godine neke, ja ovakve ko tebe slusam 10 i uvek je ista prica.Takve price slusam od nocoinera vec 2 godine. Oni tad nisu usli, nece ni sad. A (oni) znajuci kretanje BTC-a tesko da ce i fomo in nakon 20k jer ce sigurno misliti da su propustili brod i da nije to za njih. Koliko je samo nas spremno da se istresa na putu do 20k, zamislite samo koliko tek kitova. Ja bih iskreno voleo da idemo jos 1 krug ali trenutno stanje je takvo da ako mi pokazete jednog coveka koji ce da kupuje na recimo 17k, ja cu da pokazem 5 njih koji ce mnogo vise da prodaju, i takvo je i stanje. Dakle preostaje nam samo buy low, sell high, a moon-lambo malo teze...
Da kupovali bih . Da si mi postavio isto pitanje kad je btc bio na 5000 da li bi kupovao na 6-7-8000 isti odgovor bi bio.Kada sam spomenuo 13k mislio sam na proslogodisnji top kada su svi vikali BULL BULL BULL i mislili da idemo preko 20k, a onda nam je bilo jasno da na vecim levelima zapravo nemamo kupaca. Ja licno ako btc ode jos stepenik gore i krene da oscilira izmedju 14k i 17k necu kupovati. Ne znaci da cu sve rasprodati, ali sigurno ne planiram vise tad da kupujem.
Situacija je sad dosta drugacija, prvi put kad je isao do 20k je kripto bio skoro svima nepoznat i bio je znatno manji volume. Sada su u igri znatno vece ribe, a pomenuti pekari, mesari, komsije ako nisu usli tad kad je bio hype oko 20k sigurno nece uci ni sad. Ja znam dosta neznalica o kriptu koji su "culi za btc" i znaju tu po nesto, svi imaju misljenje "bitcoin je propao" i "nece doci nikad nazad na 20k" jer oni jedino sto vide je bio je toliko, od tad je pao i ne vraca se, sto i ima istine jer opet pocnite od sebe, da li bi ste vi kupovali na 14-15-16k ? Ako ne, onda mozete racunati da nece ni ostali. Ja se iskreno nadam jos jednom bubble krugu, mada nikako ne mogu da vidim ko ce da ga kupuje na tim levelima.
Kad je BTC bio lupam opet 3-4000 ja sam mogao za svakog ko kaze da ce da kupi na 8000 naci 500 njih koji ce mnogo vise da prodaju na 8000 i onda dosla cena na 8000 i onih 500 koji bi mnogo vise da prodaju nebitni jer se pojavljuje 50000 njih koji bi da kupe pa samim tim i cena raste na 9-10-11-12k.Ja bih iskreno voleo da idemo jos 1 krug ali trenutno stanje je takvo da ako mi pokazete jednog coveka koji ce da kupuje na recimo 17k, ja cu da pokazem 5 njih koji ce mnogo vise da prodaju, i takvo je i stanje. Dakle preostaje nam samo buy low, sell high, a moon-lambo malo teze...
Dzabe iskusni pricaju. (tu ne ubrajam sebe, jer sam crypto-noob, ali umem da saslusam iskusnije).
Ipak ce deca praviti mimove od vas koji ste kao Greg. Sta da se radi...![]()
Znam samo da kad je Btc bio ispod 6k i eth ispod 100$, kad sam govorio drugovima da kupe i da ga drze par godina rekli su mi da je kripto prevara i da nema nista od toga, a oni isti su kupovali kad je btc bio blizu 20k i kad sam im govorio da je balon skoro pred pucanjem, pricali su tad lambo, penzija i ostale gluposti.Situacija nije ista kao 2017 godine, vecina retail investitora sada ide na Robinhood ili alternative i trguju pravim akcijama. Mnogo više kvalitetnijih parova ima, blue chip stock je nešto što retail investitor mnogo bolje razume, a sve im je to mnogo manje "sketchy" nego crypto, iako je isti dostupan na Robinhood-u. Naravno ako krene hype kao 2017, investitora u crypto će biti više nego ikad jer su platforme nikad dostupnije, ali sve dok smo u "sideways marketu" klasičan market je mnogo atraktivniji.
Ako gledaš u praksi, mnogo je "lakše" bilo trgovati i više zaraditi trgovanjem sa FAANG, MSFT, TSLA, ZM, AMD, NVDA itd. tech akcijama ove godine nego sa cryptom. Juče je ZM imao 40% rast u danu, nešto što se u cryptu više neće dešavati, a realno je bio "zicer" ako bi uložio nešto vremena u tehničku analizu. Ogroman broj tech trading parova AAPL, MSFT, NVDA itd. su imali u prethodnih mesec dana 10% kretanje u nekoliko dana, ukratko za šta god da si se uhvatio i istražio, otvorio long, nešto bi zaradio.
Sa druge strane imaš ETH i BTC koji su danas porasli jer eto bio im je dan, zašto kako, verovatno niko nema objašnjenje (EDIT: sad videh simketov post sa objašnjenjem, ali opet to ne menja činjenicu da se kretanje crypta mnogo teže može kvantifikovati u odnosu na klasičnu akciju). Imaš 2 realna trading para (ETH/USDT i BTC/USDT), alternative sa BCH, LTC i to je manje više to... Jedino što je lepo kod crypta jeste što kada S&P crash-uje, crypto crashuje mnogo jače, pa je tako BTC otisao skoro x3 u odnosu na mart 2020 a ETH x5, dok je FAANG otisao u proseku x2, ali opet ovo je jedino primenljivo za dugoročnu investiciju.
Btw. kupovina BTC-a na 17k je isto kao kupovina TSLA na 2000 pred 5-1 split (post split je sad ~475$ ili ~2.4k), znaš da je balon, znaš da će da pukne, svi zarađuju lovu pa krene FOMO, ali ako krene na dole držaćeš bag jako jako dugo, ako otvoriš short gubiš pare 100%. Ko hoće taj rizik, slobodno, ja lično tako nešto zaobilazim, ali nije lako gledati sa strane.
Dzaba kad kad ovi novi profi trejderi bolje znaju od ljudi koji su ovo prosli vise puta. Neki jos cekaju BTC na tri cifre da udju [emoji16]Dzabe iskusni pricaju. (tu ne ubrajam sebe, jer sam crypto-noob, ali umem da saslusam iskusnije).
Ipak ce deca praviti mimove od vas koji ste kao Greg. Sta da se radi...![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari