Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Baš je smešno nazvati mideu usminkanim Kinezima...
Midea je na srpskom tržištu bar 30godina sa klima uređajima i ti uređaji rade i dalje.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Poslednja izmena:
arcibalde@

Stručan termin je 'SJK' [emoji3]

Naslućuje se po mahnitom rasklapanju spoljasnje jedinice. Ispoljava se tek preko 50 tisuća,a leči se pogledom na Made in Japan etiketu[emoji4]

Uzgred, jer ima neko iskustvo, sa onim Hisensetom :De luxe Expert Level pro Super Extra, sto mu je unutrasnja kao frižider za sladoled???

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nisam mislio ni na jednog proizvodjaca konkretno poenta je da postoji izbor izmedju proizvoda iza koga stoji tradicija kvaliteta i izdrzljivosti olicena u Japanu a iza drugog stoji pa; Kina. Kina ne stvara reputaciju svojih proizvoda kao neceg proverenog i kvalitetnog, ne tvrdim da nema, vec necega sto je za jednokratnu upotrebu. U ogromnoj vecini slucajeva kada kazes da dva proizvoda kostaju isto (ili slicno) i da je jedan proizveden u Japanu drugi u Kini sta mislis za koji ce se ljudi odluciti.

edit: Postoje i oni, oprezniji, koji ne gledaju odobravajuce na bilo koji PRC proizvod koji u jednom kombinuje bilo koju vrstu kamere sa wifi...

Poslednja izmena:
Baš je smešno nazvati mideu usminkanim Kinezima...
Midea je na srpskom tržištu bar 30godina sa klima uređajima i ti uređaji rade i dalje.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

u državi gde je motač kablova profesionalno zanimanje, smešno je bilo kome išta reći.

Nisam mislio ni na jednog proizvodjaca konkretno poenta je da postoji izbor izmedju proizvoda iza koga stoji tradicija kvaliteta i izdrzljivosti olicena u Japanu a iza drugog stoji pa; Kina. Kina ne stvara reputaciju svojih proizvoda kao neceg proverenog i kvalitetnog, ne tvrdim da nema, vec necega sto je za jednokratnu upotrebu. U ogromnoj vecini slucajeva kada kazes da dva proizvoda kostaju isto (ili slicno) i da je jedan proizveden u Japanu drugi u Kini sta mislis za koji ce se ljudi odluciti.

edit: Postoje i oni, oprezniji, koji ne gledaju odobravajuce na bilo koji PRC proizvod koji u jednom kombinuje bilo koju vrstu kamere sa wifi...

Nije Kina u pitanju, već lokalna tržišta, tj. platežna sposobnost. Ako govorimo o Srbiji, mi smo dozvolili uvoz svega i svačega iz Kine i to bez ikakve kontrole (od toksične odeće i igračaka, preko toksičnog alata, posuđa...). Navešću samo jedan primer, a to su novogodišnje lampice za jelku. Svi znaju da su sklone izazivanju požara, da nemaju sertifikat o usaglašenosti i opet ih svi kupuju jer su jeftine, a dostupne na svakom ćošku. Ja sam kupio u jednoj radnji (ne postoji više) lampice za jelku, ali sa trafoom od 400 g, ali one nisu koštale 150 RSD, već 3500 RSD isto made in PRC. Da mi ne trčimo u njihove prodavnice i tražimo što jeftinije, oni ne bi ni prodavali to što prodaju, već bi i oni išli na kvalitet.

Globalno Kina nije poznata po kvalitetu vec po jeftinoci. Naravno da postoji pregrst faktora koji uticu na formiranje cene kao i kvaliteta dostupnih proizvoda ali kada se podvuce crta ispod Kine stoji: jeftino a ispod Japana: kvalitetno. Ne govorim ja o strucnjacima koji se razumeju u svaki sraf rashladnih sistema pa znaju da ako na necemu i stoji PRC da je to napravljeno pod kontrolom budnog oka pedantnog Japanca, govorim o obicnom svetu koji upadne u prodavnicu i oce klimu da grije i 'ladi.

Ja bih to samo malo drugačije preformulisao. Japanci ne proizvode low end proizvode. Kina pokriva sve segmente. Ne tvrdim da su u high tech proizvodima najbolji, ali nisu više decenijama daleko od zapadnih tehnologija i R&D. Sve dok je jeftine radne snage i Kine, mi možemo računati na cene proizvode kakve su danas. Alavost zapadnih kompanija za profitom je od Kine i napravilo ovo što je sad. Hteli ili nehteli, transfer tehnologija je urađen i kinezi grabe ka poziciji 1. Da me neko ne shvati pogrešno, ne radujem se tome, jer smo mi, ma koliko kao narod bili i jesmo protiv zapada, ipak vezani za zapadnu ekonomiju.

Da nije bilo Japanskih visokih cena, niko nikada, ne bi imao novca, da istražuje i ulaže u nove tehnologije.
Da smo to prepustili kinezima, dalje od dinamita i vatrometa, ne bi videli.

Duga je stvar , sto mi sada, na bazi kineskih cena, očekujemo vrh tehnologije, a on je u velikoj meri moguć, samo kroz kradju intelektualne svojine, a svi mi to podržavamo, kada kupujemo te proizvode, ali čim bi neko od nas, bio pokraden za neki svoj patent, gonio bi ga do Strazbura, i sudnjeg dana.
Nije bitno sto je neko pokrao nekoga, bitno je samo, kada neko pokrade mene, eto to je učinilo Kinu, Kinom.

Poslednja izmena:
Ima jedna poslovica koja spominje sex, znate i sami koja. Njom bi se najbolje mogle opisati zapadne kompanije. Kina jeste krala i krade i sad, ali i zapad je dugo eksploatisao kolonije i lokalno stanovništvo da bi došao na poziciju na kojoj je sad. Svi su namazani.

Kina ne stvara reputaciju svojih proizvoda kao neceg proverenog i kvalitetnog, ne tvrdim da nema, vec necega sto je za jednokratnu upotrebu. U ogromnoj vecini slucajeva kada kazes da dva proizvoda kostaju isto (ili slicno) i da je jedan proizveden u Japanu drugi u Kini sta mislis za koji ce se ljudi odluciti.
Ako dva proizvoda kostaju isto, a jedan proizvod je proizveden u kini, ja ne bi imao dileme da je kineski bolji.

Ima na YT jedan klip gde amerikanac testira francuski kljuc proizveden u americi koji kosta 30$ i kineski koji kosta 5$
i kineski se drzao dobro skoro do samog kraja, i zakljucak je da je americki bolji?

Glavni komentar na kraju je bio: sto nisi testirao kineski kljuc od 30$!

Ja bih to samo malo drugačije preformulisao. Japanci ne proizvode low end proizvode. Kina pokriva sve segmente. Ne tvrdim da su u high tech proizvodima najbolji, ali nisu više decenijama daleko od zapadnih tehnologija i R&D. Sve dok je jeftine radne snage i Kine, mi možemo računati na cene proizvode kakve su danas. Alavost zapadnih kompanija za profitom je od Kine i napravilo ovo što je sad. Hteli ili nehteli, transfer tehnologija je urađen i kinezi grabe ka poziciji 1. Da me neko ne shvati pogrešno, ne radujem se tome, jer smo mi, ma koliko kao narod bili i jesmo protiv zapada, ipak vezani za zapadnu ekonomiju.

Nismo MI protiv "zapada" vec je "zapad" protiv nas.
Mi bi smo rado da budemo taj zapad no nam ne daju, gaze nas ne shvatajuci da nas nece moci ugaziti do kraja i samo nas guraju ka istoku ...

Kada Kinezi, počnu da ulažu lovu u razvoj, i da ozbiljno rade, zaboravite na niske cene, jos kad grunu pare u marketing kao zapadnjaci, ode mas' u propas.
To smo na delu videli kod Huaveija, to će isto biti i sa klimama.

Grijace se dnevna sa kuhinjom i spavaca. Prvu godinu samo sa jednim inverterom a iduce godine ubacim jos jedan u spavacu pa ce valjda moci grijati citav sprat

Pogledajte prilog 287964
Spavaću nećes ugrajati iz dnevne nikako. Dakle u dnevnu (da duva prema hodniku) stavi jednu 12-cu (batali 18-cu) a u spavaću neku malu TA od 2kW dok se ne snađeš za klimu, da se puni samo noću. Ili vidi kolika će razlika biti, neko voli da spava u hladnijoj sobi, pa ako je razlika bas mala i treba dogrejati za 1-2 stepena, može i elektricni radijator da radi samo noću. Kakva ti je beše izolacija? Greje li se ispod i iznad? Jel ovo bese kuća ili stan?
PS: Napiši ovde cene 12-ca kod tebe, pa da ti nešto preporučimo

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Uh, nikako TA u spavacu :S:
Budice se covek ujutru kao suva sljiva. TA pec ujutru przi, uvece je hladna.
I ja sam pre za to da sve greje klimom pa ako mu zatreba dogreje malo sobu uljanim radijatorom, mermotermom ili nekim norveskim. Kod mene je mermoterm u spavacoj koji se uglavnom ne pali nikada. Sluzi bukvalno za ne daj Boze ako udari -15 a nocria ne moze da dobaci dovoljno toplote.

TA peć, ukoliko ima ODLUČNU izolaciju nikada nije vrela ni hladna. Sajberu, u kolikom prostoru je tvoja Nokrija? Držiš li na eco?

Poslednja izmena:
Danas ispregledao ponudu pa mi u prodavnicama nude Beko i Hisense:

Hisense Standardna klima Expert Classic A 7K - 2100 W
BEKO Standardna klima BAH 095/BAH 096

26,000 su trenutno.

Hisense mi odgovara zbog manje unutrasnje jedinice (nezgodno mesto za montazu izmedju stuba i cevi za grejanje).

Namena klime: Da se povremeno ohladi decija sobica od 10ak kvm i u prelaznom periodu dogreje na kratko ujutru i uvece pred kupanje.

Ok izbor ili ne?

Poslednja izmena:
Dodaj jos malo za inverter 9ku vivax ili Vox 7cu

TA peć, ukoliko ima ODLUČNU izolaciju nikada nije vrela ni hladna. Sajberu, u kolikom prostoru je tvoja Nokrija? Držiš li na eco?

65m². Stoji na eco skoro uvek i radi s pola snage u najgorem slucaju. Eventualno se zaleti posle defrosta ili dok luftiram. Kad je bas bas hladno potegne 1KW iz zida sto je za nju nista.
Juce sam je na hladjenju upecao na 170W sto je rekord do sada, nisam znao da moze toliko nisko da ide.

Tapatalk from Poco loco

Hvala momci! Hvala svima koji ste se uključili. :) Samo još jedno pitanje, razlika izmedju LUCA i LMCE je 12 hiljada dinara. Isplati li se po vasem misljenju doplatiti tih 12k za:
1. Toshiba kompresor umesto GMCC
2. Razliku u spoljnoj jedinici, šira je LUCA 13cm i teža 7kg
3. Kapacitet hladjenja 3.5kW LUCA, umesto 3.2kW LMCE

26,000 su trenutno.

Hisense mi odgovara zbog manje unutrasnje jedinice (nezgodno mesto za montazu izmedju stuba i cevi za grejanje).

Namena klime: Da se povremeno ohladi decija sobica od 10ak kvm i u prelaznom periodu dogreje na kratko ujutru i uvece pred kupanje.

Ok izbor ili ne?
Obe klime nisu inverter tehnologije tako da kod hlađenja izbacuju leden vazduh.Kod invertera je drugačije menja temperaturu u zavisnosti od zadate temperature i temperature u prostoriji tako da je inverter mnogo komforniji za upotrebu.Pošto je u pitanju dečja soba ja ne bi smeo da stavim on/off klimu u prostoriju te kvadrature a još je i dečja soba.Koliko sam razumeo iz tvog posta samo bi dogrevao tu sobu znači da imaš neko drugo grejno telo u sobi?Pogledaću šta ima od invertera sedmica u ponudi.

Pozdrav drugari,

Potreban mi je savet oko izbora klima uređaja u stanu sa centralnim grejanjem gde bi primarna funkcija bila hlađenje a grejanje eventualno onda kada kasni početak grejne sezone ( manje bitna stavka pri izboru ).

Svi uređaju u kući su mi inverterskog tipa zato što računam da će u narednim godinama cena struje značajno rasti i ušteda će biti veća.

Trenutno koristim dnevnu sobi i spavacu sobu ( broj 12 na crtežu ) dok soba broj 11 nije u funkciji. Računam da bih sa jednom 12icom mogao da pokrijem ovo trenutno stanje. Budzet nije predefinisan ali ne bih uzalud trošio novac na bespotrebne gimmicks tako da sam gledao nesto u rangu Gree Muse Pro WIFI i slično.

Crtež stana je u prilogu.

Hvala unapred na savetima.

Prilozi

• klima.pdf
    385 KB · Pregleda: 48

26,000 su trenutno.

Ok izbor ili ne?
Našao sam ove sedmice u ponudi.
VOX IVA3 7IE inverter klima uređaj.Cena 31k

VOX IVA3-07IE , inverter cena 27k
Ima i skupljih sad zavisi koliko si para spreman da odvojiš za inverter.

Gde je 27k, ne nalazim? Pitanje da li imaju na stanju.

Pozdrav drugari,

Potreban mi je savet oko izbora klima uređaja u stanu sa centralnim grejanjem gde bi primarna funkcija bila hlađenje a grejanje eventualno onda kada kasni početak grejne sezone ( manje bitna stavka pri izboru ).

Svi uređaju u kući su mi inverterskog tipa zato što računam da će u narednim godinama cena struje značajno rasti i ušteda će biti veća.

Trenutno koristim dnevnu sobi i spavacu sobu ( broj 12 na crtežu ) dok soba broj 11 nije u funkciji. Računam da bih sa jednom 12icom mogao da pokrijem ovo trenutno stanje. Budzet nije predefinisan ali ne bih uzalud trošio novac na bespotrebne gimmicks tako da sam gledao nesto u rangu Gree Muse Pro WIFI i slično.

Crtež stana je u prilogu.

Hvala unapred na savetima.
Gree Muse završiće ti posao.Što se tiče pozicioniranja unutrašnje jedinice po meni je ok.

80 kvm prostora za hlađenje u ovakvoj konfiguraciji može da bude problematično. Recimo da će nivo vlage u vazduhu biti pod kontrolom, ali temperatura neće, a posebno ne u spavaćim sobama. Što se tiče dogrevanja, situacija je malo bolja.

Pozdrav ponovo svima. Retko kad posećujem forume... Prošle godine sam bio nešto pitao... Kopiraću to ovde da se podsetite:

Pozdrav svima...Ovo mi je prvi post... Pisao sam na još jednom forumu, niko ne odgovara

Pre par dana sam ugardio klimu. Komšija je danas došao da me obavesti da nikako tu ne može da stoji jer je to zid kroz koji prolazi uzemljenje zgrade. Ja se u to ne razumem, ali serviser ništa nije pominjao. Živim u stambenoom bloku i pre ugradnje sam razgledao ostale zgrade.. Doduše niko je tu nije stavio, ali radi se o manjoj sobi koja se zbog zastakljene terase nenoramlno ugreje tokom leta. Sad ovo oko uzemljenja... Pomislio sam da mu smeta spoljašnja jedinica jer je blizu njegovog prozora, mada nije okrenuta prema prozoru i prilikom ugradnje je protestno spustio roletne; serviser samo što nije pao sa merdevina... On je inače i prepravljao svoj stan... proširivao sobu na terasu... pa je klima zapravo blizu... (zaista ne nešto previše blizu) prozora gde je ranije bila terasa... Ne znam šta da radim.... Ima li ovo smisla... da klima zaista ne može na taj zid?

https://forum.benchmark.rs/showthre...i-prvi-post!&p=5895012&viewfull=1#post5895012

Elem, bilo je to vreme kad nije bilo potrebe koristiti klimu, pa je situacija bila staljvena na stand by...

Došlo je leto, dakle vreme kad se klima intenzivno koristi... I novi problemi sa komšijom. Nakon što sam pokušao da mu objasnim ovu besmislicu sa uzemljenjem, on je naveo kao razlog što je spoljašnja jedinica klime okačena na zid tako da je jedim delom i na zidu "njegovog stana. Prva polovina je na mojoj strani stana... kako ovo zvuči. Naveo je još... parafraziraću... nije to neka kvalitetna i skupa klima (čest argument kod novopečenih bogataša) i vibracija se prenosi na zid njegove spavaće sobe. Kada se ista vibracija ne oseća u mojoj sobi, jer je spoljašnja jedinica i na jednom polovinom na zidu moje sobe (sa spoljašnje strane naravno). Takođe mi je "dobronamerno" savetovao da po najnovijim propisima (inače bzvz da spomenem da je ponavljao u srednjoj školi dva puta, nisam siguran da je diplomirao, ali se u propise opasno razume) neće biti moguće da spoljašnja jedinica klime bude postavljena "prema javnoj površini" ?! što mi nije bilo najjasnije, elem to mu je značilo da ćemo svi mi morati klime da postavljamo u sklopu recimo terasa... što se valjda tretira kao
"neizloženost javnoj površini"... Nimalo mi nije prijatna ova situacija, naročito besno psovanje svaki put kad uključim klimu ili besno spuštanje roletne recimo...
Pominjao sam već da je on svoj stan prepravljao... rušio dva zida da bi od dve sobe napravio jednu, sklonio vrata od terase i proširio sobu na tu terasu. To je radio sam.. u periodu od 6 meseci kad se vrati sa posla... Da li bih negde mogao da proverim je li on dobio odobrenje za to (misim da je potrebno za tako krupne prepravke u stambenoj zgradi? Molim vas odgovorite mi što ranije...

Možda i ima smisla nešto od ovoga što je rekao, ali ja sam trenutno i previše besan... (izgleda da sam i koronu zakačio.. u pm)

Elem okačiću dve slike, nadam se da je ok. Moj stan je ovaj iznad ulaza u gradu, a njegova ovaj sa belim roletnama na terasi (tačnije onome što je nekada bila terasa). Razgovarao sam sa majstorom da se klima eventualno premesti na poziciju na drugoj slici, pošto očekujem i nameštanje prozora iznad.

gjQ4Y3H.jpg
ep6PDzs.png

Ima na istom mestu IVA1 koja je R32 , 9BTU za 29000

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno