Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima, treba i meni pomoc oko klime. :) Koristio bih je prvenstveno za hladjenje ovog mog potkrovlja, eventualno malo dogrevanja zimi (grejem se na TA peć). Dnevna i kuhinja 42m2, uvece bih otvarao vrata od spavace (9m2).
Proteklih 5-6 dana sam strpljivo iscitavao forume i i suzio sam konacno izbor, ali imam jos neke dileme:

Prvo, da li su ASYG12LUCA i ASYG12LU jedna ista klima? :)

Drugo, ima li smisla doplata 10k za ASYG14LUCA?

Cilj mi je pre svega da mi potraje klima, sto je i razlog sto sam se opredelio za Fujitsu i dacu pare. Ali nije 10k za bacanje – taman montaza :)
ASYG14LUCA: 90k r410a 34kg spoljna, 1.23/1.38kW, 900m3/h spolj: 540 x 790 x 290, unutr: 282 x 870 x 185.
ASYG12LU(CA): 79k r410a spolj 33kg, 0.91/0.95 kW, protok vazduha 850m3/h, spolj: 540 x 790 x 290, unutr: 282 x 870 x 185

Dakle dimenzije su iste, spolj jedinica je za 1kg teza kod 14-ice i trosi nesto vise struje (pretpostavljam jer ventilator brze radi i treba kompresor jace da sabija). Posto sam procitao da su kompresori isti, ja se nadam, a vi mi kazite da li mislite da je za kilo veca povrsina izmenjivaca? :) Ako je tako ima li smisla razmisliti i o ovoj? :)

Ne znam vise gde mi je glava i hvala na razumevanju. :)

P.S. Ako trebaju detalji o izolaciji kuce, orijentaciji, staklena povrsina - dopisacu, nisam hteo da pravim Rat i mir. :)
Znači aktivno greješ 42 kvadrata pomoću jedne TA peći,koliko je kilovata ta peć?Kakvu izolaciju imaš?Kada ugradiš klimu ne treba ti TA peć.Znači tebi je najbitnije da zagreješ tih 42 kvadrata tu jednu prostoriju a ovu drugu manju bi grejao samo kad bi otvorio vrata.Videćemo kakva je izolacija ali moguće je da će ti i Luca 12 završiti posao samo zavisi koliko je dobra izolacija.Treba obratiti pažnju i na dobro pozicioniranje unutrašnje jedinice.

Pozdrav svima, treba i meni pomoc oko klime. :) Koristio bih je prvenstveno za hladjenje ovog mog potkrovlja, eventualno malo dogrevanja zimi (grejem se na TA peć). Dnevna i kuhinja 42m2, uvece bih otvarao vrata od spavace (9m2).
Proteklih 5-6 dana sam strpljivo iscitavao forume i i suzio sam konacno izbor, ali imam jos neke dileme:

Cilj mi je pre svega da mi potraje klima, sto je i razlog sto sam se opredelio za Fujitsu i dacu pare. Ali nije 10k za bacanje – taman montaza :)
ASYG14LUCA: 90k r410a 34kg spoljna, 1.23/1.38kW, 900m3/h spolj: 540 x 790 x 290, unutr: 282 x 870 x 185.
ASYG12LU(CA): 79k r410a spolj 33kg, 0.91/0.95 kW, protok vazduha 850m3/h, spolj: 540 x 790 x 290, unutr: 282 x 870 x 185

Dakle dimenzije su iste, spolj jedinica je za 1kg teza kod 14-ice i trosi nesto vise struje (pretpostavljam jer ventilator brze radi i treba kompresor jace da sabija). Posto sam procitao da su kompresori isti, ja se nadam, a vi mi kazite da li mislite da je za kilo veca povrsina izmenjivaca? :) Ako je tako ima li smisla razmisliti i o ovoj? :)

P.S. Ako trebaju detalji o izolaciji kuce, orijentaciji, staklena povrsina - dopisacu, nisam hteo da pravim Rat i mir. :)

Za tu kvadraturu uzmes Fujitsu ASYG12KGTA (bolja je od 14 LU), prodas TA pec, za te pare kupis jeftin kineski radijator 1.5-2 KW za ne daj boze zatreba, i resio si i grejanje i hladjenje.

Poslednja izmena:
12 LU i 14 LU su identicne samo je 14 vise nasvirana, ne isplati se. Daj podatke o objektu da bi dobio pravi savet, ovako gadjamo u mraku.

Ja imam 14LU samo zato što sam dobio deail (ako se sećam 3k preko cene 12ce)
Apsolutno nema svrhe je uzimati za iole veću razliku u ceni.

@gojkom Uprošćeno, razlika između 12 i 14 modela je kao kod kola sa istim motorom, a različitim brojem KS podešeni u softveru.

Takođe podržavam ostale predloge. Odmah razmišljaj da ćeš se grejati na tu klimu.
Ostavi prve zime TA u rezervi (ako nam ne veruješ).

Ja grejem 78m2 stana sa ovom 14LU i još jednom 9LM.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Mozda da probas sa Gree Amber modelom? On ti sigurno zavrsava to što tebi treba.

Zavisi od rasporeda, bolje dve manje klime zbog te spavace sobe.

Ako ce samo uvece da je otvara, sto znaci da je ne greje stalno, onda su 2 klime suvisne, bzvz da placa jednu jaku i jos jednu slabiju klimu, kao i 2 ugradnje...
To Amber pokriva super, a moze i ta 14lu verovatno.
Za 12 nisam bas siguran, morala bi biti bas jaka izolacija.

Tako sam ja mojima stavio 12lu u spavacu, nisu je ni upalili...i naravno, skinuo i prodao drugaru.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Pozdrav svima, pratim ovu temu vec duze vreme, a sada mi je potreban savet koju klimu uzeti i ugraditi, povrsina koja bi se grejala je sve ukupno 35-40m2. Izolacija je 5cm stiropora spolja + unutra vuna 10cm i gips. Dosta pozitivnih komentara sam video za fujitsu klime. Klima bi stajala gde je crvenom linijom obelezeno. Svaki savet bi mi bio od koristi u odlucivanju za odabir klime. Budzet bi isao do nekih 700e.
9900004f0abfb2bcc42906f8d231f80b.jpg

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

kuca.png

Hvala svima na odzivu! Evo crteza u paintu. Ovo je sprat kuce, ispod mene niko ne zivi. Gore je ploca do crvene linije, a odatle krece kosina krova izvedena rigipsom (sa staklenom vunom iznad njega). Imam badze iznad tih donjih prozora, one su lose izolovane, tu sam imao gubitke zimius i planiram da to izolujem ko svet kad padne temperatura. Izolacija na kuci je 5cm stiropora, zidano blokom. Trazeci gde mogu da izmerim debljinu izolacije provalio sam da zid do terase UOPSTE nema izolaciju. I sad mi je jasno sto se kuca brzo hladila zimus sa udarima vetra, koji uglavnom duvaju sa jugoistoka. Pasce i tu izolacija na jesen i to debela. Grejao sam se na TA peć od 6kw, noću sam je punio (jeftina struja) i ukljucivao izduvavanje kad dodjem sa posla oko 15h. Drzala je ceo dan, ali kada su bili najhladniji dani morao sam da dogrevam. Mesecna potrosnja je bila oko 800-900kWh x 2.2din= oko 2000din mesecno za grejanje, sto mislim da nije puno.
Sto se tice hladjenja i letnjih dana, terasa je natkrivena tremom, sunce nikada ne bije direktno u ta 2 prozora i vrata (ljubicasto su staklene povrsine). Mali levi prozor je osuncan par sati ujutru, dok u dve desne sobe od 14h dok ne zadje sunce. Donji prozori su osuncani tek malo predvece. Krov je osuncan ceo Boziji dan, obe vode i cim je bio 5-6 dana vrelac u kontinuitetu - jos kako se osetilo, ujutru u 9h vec toplo, jer ne stigne kuca da se ohladi. Srecom jun-jul bili ispresecani kisom i ponekim tmurnim danom..

Ideja mi je da stavim klimu iznad TA peći, malo levo (zbog razvodne kutije). Crna tačka u kuhinji je cev od plina, pored nje nema mesta ni levo ni desno za klimu, tako da pozicija u kuhinji otpada. :/

Da, samo uvece bih otvarao vrata spavaće sobe, i zimi i leti.

gozilla, KGTA mi je preskupa, za 90k bih navukao, ali za 95k tesko (treba dodati i montazu). :/ I mali off topic, je li za te pare efikasnije i bolje kupiti dve klime po 50ak hiljada?

Slazem se sa Heroj87, bolje jedna jaca klima za tu konfiguraciju stana, znaci Amber12 (Best Bay) ako ti ne smeta nesto losija modulacija ili 14-ica Fujitsu, Mitsubishi, Toshiba, standard modeli ako mozes da se otvoris za njih.

Pozdrav svima, pratim ovu temu vec duze vreme, a sada mi je potreban savet koju klimu uzeti i ugraditi, povrsina koja bi se grejala je sve ukupno 35-40m2. Izolacija je 5cm stiropora spolja + unutra vuna 10cm i gips. Dosta pozitivnih komentara sam video za fujitsu klime. Klima bi stajala gde je crvenom linijom obelezeno. Svaki savet bi mi bio od koristi u odlucivanju za odabir klime. Budzet bi isao do nekih 700e.
9900004f0abfb2bcc42906f8d231f80b.jpg

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Predlažem ti da pogledaš Hisense Silentium Pro. Ovaj model ima najvišu sezonsku efikasnost A+++ SEER 8.5 SCOP 5.1, grejač kućišta na spoljašnjoj jedinici, 4,2 kW deklarisan kapacitet grejanja, GMCC kompresor i još puno najnovije tehnologije, koja može da ti koristi u praksi. Unutrašnja jedinica je nadprosečno velika za 12-icu 95cm širine, 14kg težine. Spoljašnja jedinica je teška čak 33kg zbog dvorednog kondezatora. Cena je 640 eura kod nas na tržištu, a na italijanskom tržištu sam gledao da ovaj isti model ima cenu 1.100 eura.

https://youtu.be/WtAaKXxbXyA

Poslato sa STF-L09 pomoću Tapatoka

Pogledajte prilog 287947

Hvala svima na odzivu! Evo crteza u paintu. Ovo je sprat kuce, ispod mene niko ne zivi. Gore je ploca do crvene linije, a odatle krece kosina krova izvedena rigipsom (sa staklenom vunom iznad njega). Imam badze iznad tih donjih prozora, one su lose izolovane, tu sam imao gubitke zimius i planiram da to izolujem ko svet kad padne temperatura. Izolacija na kuci je 5cm stiropora, zidano blokom. Trazeci gde mogu da izmerim debljinu izolacije provalio sam da zid do terase UOPSTE nema izolaciju. I sad mi je jasno sto se kuca brzo hladila zimus sa udarima vetra, koji uglavnom duvaju sa jugoistoka. Pasce i tu izolacija na jesen i to debela. Grejao sam se na TA peć od 6kw, noću sam je punio (jeftina struja) i ukljucivao izduvavanje kad dodjem sa posla oko 15h. Drzala je ceo dan, ali kada su bili najhladniji dani morao sam da dogrevam. Mesecna potrosnja je bila oko 800-900kWh x 2.2din= oko 2000din mesecno za grejanje, sto mislim da nije puno.
Sto se tice hladjenja i letnjih dana, terasa je natkrivena tremom, sunce nikada ne bije direktno u ta 2 prozora i vrata (ljubicasto su staklene povrsine). Mali levi prozor je osuncan par sati ujutru, dok u dve desne sobe od 14h dok ne zadje sunce. Donji prozori su osuncani tek malo predvece. Krov je osuncan ceo Boziji dan, obe vode i cim je bio 5-6 dana vrelac u kontinuitetu - jos kako se osetilo, ujutru u 9h vec toplo, jer ne stigne kuca da se ohladi. Srecom jun-jul bili ispresecani kisom i ponekim tmurnim danom..

Ideja mi je da stavim klimu iznad TA peći, malo levo (zbog razvodne kutije). Crna tačka u kuhinji je cev od plina, pored nje nema mesta ni levo ni desno za klimu, tako da pozicija u kuhinji otpada. :/

Da, samo uvece bih otvarao vrata spavaće sobe, i zimi i leti.

gozilla, KGTA mi je preskupa, za 90k bih navukao, ali za 95k tesko (treba dodati i montazu). :/ I mali off topic, je li za te pare efikasnije i bolje kupiti dve klime po 50ak hiljada?

Gde ima struja za 2.2 rsd?

Pa nocna tarifa, 4x je jeftinija od dnevne. I mala ispravka, nije 2.2, nego 2.3din/kWh. :) Pogledaj racun za struju, to ti je plava zona. Pre ulaska u plavu zonu imas na raspolaganju 350kW jos jeftinije, zelene - 1.5din/kWh nocu.

Zato se ja ne bih resavao TA peci, ima veliki kapacitet (6kW grejači), vrsi mi posao, 2000din mesecno nije mnogo, prosto nisam siguran da ce solo klima da mi bude isplativija. Ideja mi je da pp dogrejem klimom (da ima pristojnu moc), a da primat bude hladjenje.

Svako misljenje je dobro doslo, unapred zahvalan i za odgovore na pitanja.

@gojkom
Ako se grejes za 2k din mesecno, ne gledaj klime. Ne znam samo kako ali ako tebe grejanje kosta 20e mesecno, ne diraj nista.

Inace, 2.2 (2.3) din je nocna tarifa u plavoj zoni, verovatno je na to mislio.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Ako si grejao za 2000din mesecno zimi onda se ne isplati da uzimas klimu.

@NemesisTT
Taj VOX je bio 28k skoro, sacekaj neku akciju.

Poslednja izmena:
Interesantan podatak o ceni struje. Biće da se pdv, akciza, troškovi prenosa i tv pretplata plaćaju samo za dnevnu tarifu.

Ako si u Sarajevu, pogledaj Daikin RXF50A2V1B / FTXF50A2V1B Pdesign=4,6kW SCOP=4,06. Ako greješ 50kvm to je klima po meri,.pod uslovom da je to jedna celina, a ne 6 soba u cik-cak. A trebalo bi da je dosta povoljnija nego u Srbiji. Makedonci se kunu u nju. Mada je i Hansol odlična klima, samo ova Sensira je jača i novija. Samo gledaj da ti ne uvale slabiju Sensiru, jača mora imati oznaku FTXF50A, ona slabija ima slovo C u oznaci

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
Grijace se dnevna sa kuhinjom i spavaca. Prvu godinu samo sa jednim inverterom a iduce godine ubacim jos jedan u spavacu pa ce valjda moci grijati citav sprat

Screenshot_20200725-215349.png

Jeste, propust su akciza i PDV, moja greska, cena onda izadje 2.9din/kWh, sto je 2300-2600din. :) RTV i obracunsku snagu placas, pa placas, a troskovi prenosa su uracunati u cenu.
Stric mi se bavi proizvodnjom industrijskih peći i on mi je preporučio da uzmem najveću TA (moja je Magnohromova, ako nekome znači) i da ce se vrlo brzo isplatiti, upravo jer se noću puni i ogromna je usteda, on se tako greje vec godinama. Evo, neka proba jos neko ko je u procesu opremanja, nije skupa investicija, pa na zimu da potvrdi iskustva. :) Naravno, ne kupujte novu, na oglasima imate da proberete 2-3x jeftinije, a radjene po JUS-u. :) Ponovicu jos jednom da mi pec izduvava od 15h do uvece (zagreje na zadatu temp, pa prekine da izduvava), a ostalo vreme isijava, te kada dodjem sa posla - nije hladno u kuci.

Onda, posto smo se oko grejanja razumeli i prelazimo na hladjenje, da li sada u obzir dolaze i ove jeftinije klime od 70k? LMCA/E?

Dolaze u obzir, naravno. Ako se desi da je hladno pa TA izgubi energiju oko 20-21h pustis klimu da dogreva a TA punis posle i klimu gasis ujutru kad krenes na posao.

Svaka tehnologija ima neke prednosti i mane, zato je super kada mozete da kombinujete 2-3 tehnologije za grejanje. Ali to uglavnom zahteva znacajna pocetna ulaganja.

Primer:
Mojoj devojci u drugoj sobi smeta kad klima radi u dnevnoj, ona oseti da to "duva".
Sa centralnim grejanjem nema tu "zamerku".

Jeste, propust su akciza i PDV, moja greska, cena onda izadje 2.9din/kWh, sto je 2300-2600din. :) RTV i obracunsku snagu placas, pa placas, a troskovi prenosa su uracunati u cenu.
Stric mi se bavi proizvodnjom industrijskih peći i on mi je preporučio da uzmem najveću TA (moja je Magnohromova, ako nekome znači) i da ce se vrlo brzo isplatiti, upravo jer se noću puni i ogromna je usteda, on se tako greje vec godinama. Evo, neka proba jos neko ko je u procesu opremanja, nije skupa investicija, pa na zimu da potvrdi iskustva. :) Naravno, ne kupujte novu, na oglasima imate da proberete 2-3x jeftinije, a radjene po JUS-u. :) Ponovicu jos jednom da mi pec izduvava od 15h do uvece (zagreje na zadatu temp, pa prekine da izduvava), a ostalo vreme isijava, te kada dodjem sa posla - nije hladno u kuci.

Onda, posto smo se oko grejanja razumeli i prelazimo na hladjenje, da li sada u obzir dolaze i ove jeftinije klime od 70k? LMCA/E?

Onda kupi neku klimu kao što je Gree Lomo i više od toga ti ne treba. Dobijaš hlađenje i solidno grejanje za pristojan novac.

Fujitsu LMCE 12 je provereno dobra klima.Tiha u radu i možeš da je kombinuješ sa tom TA peći kad bude bilo potrebe.

@gojkom,

a ZASTO, ali ZASTO onda decidirano Fujitsu, kada su ti uslovi (i nacin) na koji ces eksploatisati klimu takvi da to moze, i to kvalitetno, da odradi skoro-pa-bilo koji inverter?

Ili, da preformulisem, zasto ne npr. Midea Mission, koja je (recimo) meni bila JEDINO grejno telo u prostoriji od 35m2, koja dokazano lepo greje, dokazano fino modulira (u modulaciji na grejanju je zimus isla ispod 300W/h), koja je toliko tiha u quiet modu da se covek ponekad prosto zapita "duva li ovo, ili je stalo", itd, itd...?

Jel sindrom "japanskog kompresora" u pitanju, ili...?

p.s. da ne bude zabune, iako u jednom stanu imam 2 x Midea Mission, nisam nikakav Midea fanboy, obzirom da u drugom imam 2 x Gree G-Tech, a u ofisu mi je (sada vec vremesni) Fujitsu ASYA12LCC. Ne robujem brendovima, kada sam kupovao klime, uzimao sam ono sto mi je u tom trenutku najvise odgovaralo sa aspekta ulozim/dobijem, kolika je i sta obuhvata garancija, kakva je servisna podrska...

Poslednja izmena:
Zato sto i sam znas koliko Fujitsu traje posto ga imas a za ovo ostalo tek treba da se utvrdi.
Ima veliki prostor i Midea po meni tu nema sta da trazi.

Korisnik- gojkom- je u prvom postu kada je tražio pomoć oko izbora klime napomenuo da se odlučio za proizvođača Fujitsu.Na kraju se došlo do toga da mu klima treba prvenstveno za hlađenje i grejanje u kombinaciji sa TA peći snage 6kw.Ja mislim da će mu tu posao završiti Fujitsu LMCE12.Ja imam tu klimu i vidim da radi odlično pa sam zbog toga i preporučio LMCE.Kada bi imao Mideu Mission ja bi mu verovatno preporučio Mideu ali je nemam pa dajem preporuku iz ličnog iskustva za ono što vidim kako radi.

Predlažem ti da pogledaš Hisense Silentium Pro. Ovaj model ima najvišu sezonsku efikasnost A+++ SEER 8.5 SCOP 5.1, grejač kućišta na spoljašnjoj jedinici, 4,2 kW deklarisan kapacitet grejanja, GMCC kompresor i još puno najnovije tehnologije, koja može da ti koristi u praksi. Unutrašnja jedinica je nadprosečno velika za 12-icu 95cm širine, 14kg težine. Spoljašnja jedinica je teška čak 33kg zbog dvorednog kondezatora. Cena je 640 eura kod nas na tržištu, a na italijanskom tržištu sam gledao da ovaj isti model ima cenu 1.100 eura.

https://youtu.be/WtAaKXxbXyA

Poslato sa STF-L09 pomoću Tapatoka
Hvala na preporuci, svakako cu pogledati, deluje zanimljivo.

Ja mislim da će mu tu posao završiti Fujitsu LMCE12.Ja imam tu klimu i vidim da radi odlično pa sam zbog toga i preporučio LMCE.Kada bi imao Mideu Mission ja bi mu verovatno preporučio Mideu ali je nemam pa dajem preporuku iz ličnog iskustva za ono što vidim kako radi.

Apsolutno se slazem sa gore napisanim. Zato sam i pitao zasto Fujitsu a ne (recimo) Midea, jer ih ja imam obe, i iz licnog iskustva mogu da napisem citav esej vrlina (i mana) za njih. Fujitsu koji je uzet za office je uzet zato sto recimo tada nije bilo malte ne nikakvog izbora kada su kvalitetni inverteri u pitanju. Midea i Gree inverteri pre 8-9 godina kada je taj Fujitsu ugradjen... ne secam se nesto da (li) ih je uopste bilo tada u ponudi na nasem trzistu. Obzirom da sada postoji velika mogucnost (kvalitetnog) izbora, i da sam za zivotni prostor ipak izabrao Mideu i Gree (i to ne "na slepo)", a ne Fujitsu, dovoljno govori o MOM odnosu na "datu temu". I Midea, a pogotovo Gree, imaju sta da pokazu kada je grejanje, a kamoli dogrevanje prostora (kakav je slucaj kod @gojkom), u pitanju.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno