Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Takve klime imaju svi proizvođači.

Poslednja izmena:
Ma svi ovi R32 modeli se prave da dvanaestice vuku do kilovat ipo na grejanju. Stave mali pdesignh, nabiju SCOP. To je sad trend.

Ma svi ovi R32 modeli se prave da dvanaestice vuku do kilovat ipo na grejanju. Stave mali pdesignh, nabiju SCOP. To je sad trend.

1500W na grejanju je ozbiljno grejanje da se ne lazemo. Ja grejem Nocriom preko 60m2 i nikada ne trosi vise od 1000W osim par minuta posle defrosta. Ako bude -15 nedelju dana tim klimama mozda zafali snage, do tada ne treba brinuti.
Nisam ni ja srecan sto je Fujitsu krenuo tim putem, oni su nekako jedini drzali busiju performansama za razliku od ostalih. Sada je jedini motiv plusic na papiru. Iskreno, mislim da time gube trku s drugima jer se bas nicim ne izdvajaju.

Može li ko da repostuje? Da probam na LT

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
Eve ti ga na :)

Evo, u ovom drugom sam nasao, katastrofa koliko sam manuala morao da guglam ne bih li iskopao ovaj...
https://www.fujitsu-airco.be/file-download/download/public/1099

Evo i slika bas za LUCA podesavanja i graficki prikaz:

Pogledajte prilog 287635

A evo za sva podesavanja koja ima:

Pogledajte prilog 287636

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Evo ja baš sad otišao na Fujitsu General sajt i proverio, nijedan model 12k kom oznaka počinje sa k nema pdesignh veći od 2,5. Ima Nocria X pdesgnh 3,5, da ne grešim dušu, ali ima i cenu :D

Poslednja izmena:
Stvarno, da li neko moze da objasni sta je to sa pdesign i scop kod novih klima? Gledam KGTA, klima skoro od 100000, kapacitet na -7 2,21kW. To je ništa u poredjenju sa starim modelima. U specifikaciji stoji raspon snage do 6 i nesto kW, mislio sam da je jaca od LUCA.

To ni meni nije bas jasno.. Kod Gree isto ima nekih nejasnoca, vidim da su sad izbacili na sajtu informacije koliko klime daju grejanja na -10 i -20c, sto je predpostavljam tacno jer su i na euroventu pojavili neki modeli koji imaju odradjen eurovent test.. pa se ja iskreno nadam da ce i ostali modeli (ovi na nasem trzistu) biti sertifikovani.. Pazi ovo Muse u katalogu ima manju snagu(manju minimalnu, maximalnu i nominalnu) na grejanju od G tech-a , sto je donkle i logicno jer je razlika u ceni solidna... A u istom tom katalogu kad pogledas malo nize ispadne da Muse ima upola vecu snagu grejanja na -10 i -20c... I ako je verovati tim katalozima ispadne da G Tech koji kosta 80k din nemoze na -10c da isporuci vise od 2.2kw toplote.. Dok Muse navodno moze 3.2kw sto nije mala razlika...

Pokretni poklopac na LU/LT valjda sluzi i za to da kada se otvori ima veci i bolji protok vazduha preko izmenjivaca...:trust:
Cak imam i neku on-off Mideu sa pokretnim poklopcem...:d

Jeste trend, ali top modeli i dalje vuku oko 2-2,5 kW. Npr. Heatcharge i Daiseikai. Pdesign se određuje marketinški da bi se namestili plusići i klima smestila u odgovarajuću klasu. Nije se EU proslavila sa takvim standardizovanjem.

... I ako je verovati tim katalozima ispadne da G Tech koji kosta 80k din nemoze na -10c da isporuci vise od 2.2kw toplote..

Pusti katalog, Gree je dovoljno ozbiljna kompanija da za sve svoje modele odradi Test Report po EN14825 standardu, a tu za G-Tech lepo kaze sta i kako moze, i na -10, i na -22. ;)

Poslednja izmena:
Onda ispadne da oni na svom oficijalnom sajtu gree.rs objavljuju neke banana truba podatke
Ove dve slike sto si okacio su od kojih uredjaja? Ono sto ja kao laik mogu da primetim je to da su u pitanju dva skoro pa identicna uredjaja s tim sto je jedan testiran u tezim uslovima pa je samim tim i prosecna efikasnost losija.

Gree.rs NIJE oficijalni sajt kompanije Gree, vec sajt njihovog RS zastupnika (EnergyNet) u kojem je samo izdvojen taj segemnt njihove inace ogromne ponude na ovom trzistu.

Slike koje sam postavio (a to lepo i pise u pratecem postu) su izvod iz Test Reporta, dva scop testa, jedan za avarage zonu (-10) i drugi za colder zonu (-22) za istu klimu, u ovom slucaju G-Tech. ;)

Podaci sa sajtova često nemaju veze sa mozgom. Primer za to je BOSCH 5000 klima, čije sam specifikacije svojevremeno ovde kačio, gde je bila u rangu sa LT, ako ne i bolja.
Test report je jedini merodavan za ozbiljnije proizvođače. Za one druge, VOX, Vivax, Tesla... to i nije baš tako, s obzirom da sam neke detalje tog testa dobio uz Vivax i prosto sa tim što piše ne mogu da se složim jer očigledno da važe samo u idealnim uslovima rada.

Muse i Gtech su nove klime, pri čemu je Gtech rasterećenija klima, a videćemo šta i kako može u uslovima visoke vlage i čestih defrosta. Meni nije bitno da li ona na -10 C može da isporuči npr. 2.2 ili 2.8 kW, već koliko dugo bez prekida ona to može da radi. Ako će na svakih 45 minuta da ide u defrost od 10 minuta pa da posle juri da nadoknadi zaostatak, to onda i nije dobro, bez obzira na sirovu snagu.

Još jedna stvar koja kod nas nije važna, a tamo negde jeste je buka. Lepše je kad uređaj radi rasterećen, nego kada se zaleće pa ceo komšiluk pi.di zbog toga. I na kraju, da se ne lažemo, bitna je i potrošnja struje, a ne zaboravite da je kod nas cena električne energije i dalje socijalna kategorija.
Onoga koja gtech ne može da ugreje ili bilo koja novija klima A+++, onda on i nije za grejanje klimom, već bi trebao da reši pitanje izolacije.

Btw, od jeseni najaviše poskupljenje struje za nekih 7 %...

Kad smo kod buke...

Ja sam se od MUSE, posle nepunih mesec dana rastao zbog (meni) nepodnosljive buke koju je pravila unutrasnja jedinica, cak i u quiet modu. S druge strane, spoljna jedinica je bila prilicno tiha, tisa cak i od MIDEA Mission koju imam u drugom stanu. Sada imam G-Tech (2 komada u 60m² dobro izolovanog prostora) koji je neuporeodiv sa MUSE u svakom pogledu, a po pitanju buke skoro-pa-necujan kada je unutrasnja jedinica, a primetno tisi kada je spoljna jedinica u pitanju. Po pitanju defrosta i zimske potrosnje bice iskustava iz prve ruke, bas kao sto je prosle zime bilo kada je Mission u pitanju.

Muse je sirova klima za svoju klasu. Eto šta ovaj forum uradi od ljudi :D
Sad se polako okrećemo ka prefinjenijim uređajima :D

gfx@

Ako dobro vidim , G-tech isporučuje 2.5kw na -22?

Ima i grejač spoljne, ne bi trebao defrost da bude problem.
Sta te je odvuklo od Ambera i na primer LUCE?

Kako si se resio klime mesec dana stare, vratio prodavcu ili oglasi?

Da li su knjiski podaci buke za Musu, bili lažni ili pravi?
Gde si gledao podatke za Musu pre kupovine?

Da li je rasklapanje unutrasnje, zaista onako lagano i efikasno?

Priznaj da te je G-Tech kupio ,sa onom prefinjenom youtube promidžbom sa (EnergyNet) sajta. [emoji6]

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Poslednja izmena:
Dobar dan ljudi, veliki pozdrav svima. Procitao sam prethodnih 90ak strana i dosao sam do zakljucka da zelim da kupim Fujitsu klimu, 12-ica. Cenovni opseg 70-80k. Klimu bih pre svega koristio za hladjenje, mozda malo dogrevanja zimi. Nepoznanica mi je kako Fujitsu daje nazive klimama, asyg, aoyg, lmce, lmca, luca, lu, pa kombinacije.. Bkv sam zakucao. Izvukao sam sledecih nekoliko pa vas molim za pojasnjenja i preporuku:

ASYG12LMCE / AOHG12LMCA 66k
ASYG12LMCE - AOYG12LMCE 69k (71k kod Fujitsu ovlascenog zastupnika)
ASYG12LUCA / AOYG12LUCA 79k
ASYG12LU 82k

ASYG12KMTA / AOYG12KMTA 73k
ASYG12KPCA / AOYG12KPCA 58k

I opcija, ako mislite da vredi za te pare: ASYG12KGTA / AOYG12KGCA 97k

zakljucio sam da je LU bila bestbuy, ali ima taj problem sa zupcanikom. Sto se tice 8% vece efikasnosti R32 (K serija) u odnosu na R410 (L serija) - mislim da je zanemarljivo, ispravite me ako gresim.

Takodje sam na nekom sajtu nasao sledeci tekst: "..pošto smo mi ovlašćeni serviseri. Ovlašćeni smo za većinu klima, sem za Fudžicu jer oni ne daju nikome sem uvozniku." Da li to znaci da moraju oni i da je montiraju i godisnje odrzavaju (kako bi priznali garanciju) i da drze monopol sa cenama, zna li neko? Msm iskreno se nadam da ce uz redovno odrzavanje Fujitsu potrajati jedan lep niz godina, ali ne daj Boze..

I golden question, daju li garanciju 2god ili duze? Posto jedan servis za Fujitsu on off klime daje garanciju 7god (uz njihovo odrzavanje) taj podata

Zahvalan, Gojko.

P.S. Sto se tice kuce, u pitanju je sprat, ispod mene nema nikoga. Dnevna i kuhinja izjedna oko 45m2 + pred spavanje bih otvarao vrata spavace sobe 9m2. Zidana blokom, izolacija stiropor 8 ili 10. Gore je rigips, iznad koga je cale nabacao neke staklene vune + badže iznad prozora gotovo i da nisu izolovane. Zimus su se tacno osetili gubici toplote kad god je duvalo. Kapiram da bi isto bilo i sa gubitkom hladnog vazduha leti.
Ako je pozeljno da nacrtam semu kuce, orijentaciju, prozore - mogu u sledecem postu.

Pokusacu redom,

Amber nisam razmatrao, jer iako sam naisao da ga na dosta mesta (veoma) hvale kada je grejanje u pitanju, i da je namenjen za vece prostore, video sam da mu kao zamerku uglavnom naglasavaju buku u radu, a MENI je i to bitna stavka.

Fujitsu uopste nisam razmatrao.

Muse sam reklamirao, G-Tech kupio jer sam dobio odlicne preporuke od servisera sa kojim saradjujem preko 20 godina, a i ponudu koja se ne odbija. YT klipove nisam gledao, niti (u ovim godinama) nesto pridajem mnogo vaznosti marketingu tog tipa, mnogo vise verujem "na rec" ljudima cije misjenje cenim, pogotovo kada je strucnost i/ili inzenjerski pristup "problematici" u pitanju.

Za Muse sam rekao, ne znam da li su podaci istiniti ili ne, uopste nisam ulazio u to, MENI je ta klima bila bucna, uz nju ja nocu ne bi mogao da zaspim/spavam zimi, i to je bio razlog zasto sam je reklamirao i vratio.

G-Tech rasklapanje... ooooo, daaaaaaa :) Pa pazi, cim je ceo postupak opisan (u slici i reci) cak i u User Manualu, jasno ti je koliko je prost, kad je sama kompanija tim gestom pruzila mogucnost svakom korisniku da i sam odradi "dubinsko ciscenje". Kao masinac, ja sam IMPRESIONIRAN tim benefitom.

Malo na temu rasklapanja...
LG ima interesantno rešenje jer se rasklapanje vrši iz dva dela. Skida se donji deo (oko horizontalnog usmerivača vazduha) i gornji deo koji je iz jednog komada, tako da ostane samo isparivač na zidu. Kadica se takođe relativno lako skine.

Kod Vivax aemi, nema skidanja kadice jer je odlivak iz jednog komada i vezan je za ostatak plastične armature u uj, pa ostaje samo da se unutrašnja u potpunosti rasturi, što je posao koji ni jedan serviser neće hteti da uradi.

Ko nije do sad prao paročistačem isparivač uj, definitivno savetujem da to uradi. Naprskati nekim odmašćivačem i sačekati, a posle paročistačme to sve isprati. Rezultat je fantastičan, a uz to se i klima dodatno steriliše. Naravno pranje mora da se radi dok se kadica ne izvadi iz uj kako bi sadržaj imao negde da ode.

Pusti katalog, Gree je dovoljno ozbiljna kompanija da za sve svoje modele odradi Test Report po EN14825 standardu, a tu za G-Tech lepo kaze sta i kako moze, i na -10, i na -22. ;)
Malo me zbunjuje ovo za prosečnu (average) klimatsku zonu. Za bivalentnu temp se uzima -7°C, a za TOL -10°C. Kod japanaca tamo gde se uzima Tbiv -7°C, TOL je obično -15°C. Da li su u pitanju različiti modeli G Tech klime za prosečnu ili hladniju zonu, ili je samo razlika u računici?

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Zasto Fujitsu nisi razmatrao, LUCA je u toj klasi, japanski kompresor,zbog cene?

Da li filtracija, ili filter mogu da filtriraju čestice PM 2.5 ?

Da li si video, ili nedge nasao slike spoljne jedinice, kakav je izmenjivač, koji tip kompresora koristi?

Da li si probao Wi-Fi?

Da li si joj primetio neku manu?

Za PM2.5 ti treba bar HEPA 13 ili više, a to se u klime ne stavlja zbog buke i protoka vazduha.

@HDMI

Fujitsu MENI nije bio interesantan.

Ne.

Ne (a i ne zanima me)

Da, radi odlicno.

Ne (za sada)

Poslednja izmena:
Pročitah negde da ima HEPA filter.

Da li se uopste neko grejao na nju, posto je nov model?

Da li znamo tip kompresora?

Da li bi neko mogao da je uporedi sa LUCOM, ista su cenovna klasa, jer se konačno neko pojavio u tom segmentu, dostojan poredjenja, da kažem prefinjen.
Nisam hteo Ambera zbog buke,LUCU zbog panela, ali me je ovaj G-tech, zaista zagolicao.

Poslednja izmena:
HEPA ima više klasa, od EPA do ULTRA HEPA.
To što oni nazivaju HEPA filterom je u stvari filterčić kroz koji se ne profiltrira ni 5 % vazduha. Recimo da je to običan marketing.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno