Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam da li izaziva ili ne izaziva proširene vene, ali ja volim da gazim po drvetu, a ne po pločicama.

@ivanbass1
Za 150-170m2 trebaju ozbiljne klime i dosta komada i racunaj da ces na vecim minusima da ulazis u crvenu zonu ako imas samo jedan strujomer. Slicno ti je i za toplotnu pumpu, sa njom imas veci komfor ako ides na podno uz nesto vecu potrosnju u odnosu na klime.

jel ima tema za ove lopine iz edb ili da pitam ovde? Nema u pretragu ništa....
Nisam bio tu bili oni iz distribucije i čačkali nešto oko strujomera, vidim stavljena neka nalepnica sa qr kodom, o čemu je reč? Imam stari strujomer klasičan, majci rekli da su "blombirali" ....

Послато са Redmi Note 8 Pro уз помоћ Тапатока

Klima je talodke toplotna pumpa, tako da bi prakticno stavio veliku klimu(ne bas, ali taj sistem) koja greje vodu u radijatorima i podnom.
Eto, to ti je toplotna pumpa.
Iscitao sam malo i sad mi je jasnije kako to funkcionise, hvala.

Sa dve klime tesko posto ce ti toplota gubiti i ka negrejanim delovima.
Koja je izolacije iznad sprata?
Trenutno na plafonu sprata koji je gotov nema izolacije, koliko to menja situaciju, mogu i to da radim ako bi poboljsalo stvaei.
Ako imaš relativno otvoren prostor, ili velike prostorije klime su ti idealne. Doduše za toliku kuću moraš gledati neke kvalitetnije modele.
Bas takav je prostor na spratu koji je zavrsen (podovi, malter, krecenje, struja, toalet, kuhinja, sve prakticno). Jedna soba od 30-40m^2 i pored nje kuhinja i toalet. Tu bi mi bilo idealno resenje da tresnem neku bolju klimu jer cemo biti tu dok se sve ostalo ne zavrsi.

[SAJ je napisao(la):
ber Kurajber;6122353] Losija stvar podnog grejanja je sto kazu da izaziva prosirene vene na duze staze (uzeti sa dozom rezerve jer stvarno ne znam pouzdano) i sto opet moras da resis hladjenje leti. Klime su prva sledeca opcija, jednostavnije je i jeftinije u startu. Ja bih isao na tu opciju.
To za prosirene vene jeste tacno, ali gledaj to ovako: kad si za radnim stolom, noge podignes na neko postolje (ionako je dobro za kicmu), kad si u krevetu noge nisu na zemlji, u ostalim slucajevima nosis papuce i nema brige. I mene najvise vuce ka klimama jer je najjednostavnije resenje.

@ivanbass1
Za 150-170m2 trebaju ozbiljne klime i dosta komada i racunaj da ces na vecim minusima da ulazis u crvenu zonu ako imas samo jedan strujomer. Slicno ti je i za toplotnu pumpu, sa njom imas veci komfor ako ides na podno uz nesto vecu potrosnju u odnosu na klime.
Ne treba u svih 150-170m^2 da bude ista temperatura, dosta prostora je odvojeno vratima (znam da vrata ne izoluju idealno ali opet nije kao da ne postoje).

Hvala svima na savetima, mnogo znace. Kad budem slikao plan soba okacicu ovde pa cete videti kakav je prostor. U principu, cilj je da se nadje neki optimum cena(dugorocna i kratkorocna)/kvalitet. Moracu da vidim kakve su cene za termalne pumpe i klime koje bi meni odgovarale, pa da stavljam na papir sve opcije. Grejanje bi trebalo da krenem sa radom krajem za ~2 meseca, ima vremena da se lepo isplanira.

Za sada mi se kao najbolja ideja cini da za ovaj "otvoreni" sprat gde je dnevna, kuhinja i wc ide klima, za gore gde su odvojene sobe podno i termalna pumpa vazduh/voda. Taj sprat nije gotov tako da je stavljanje podnog mnogo lakse.

Poslednja izmena:
jel ima tema za ove lopine iz edb ili da pitam ovde? Nema u pretragu ništa....
Nisam bio tu bili oni iz distribucije i čačkali nešto oko strujomera, vidim stavljena neka nalepnica sa qr kodom, o čemu je reč? Imam stari strujomer klasičan, majci rekli da su "blombirali" ....

Jeste "plomba". Kolega moj tezgari za EPS pa ocitava brojila i poceli su zadnjih 10 dana da lepe ta cuda. Usput, slikali su ti brojilo tako da ako si nesto muljao slucajno sve su sanse da ce te odrati. Ima nekih kontrolora koji proveravaju sve te slike sa terena. Ovog mog su vec zvala trojica da kukaju.

ma nista nisam muljao nego sam se iznervirao jer ih zovem da u selu poprave banderu koja samo sto ne padne nekoliko puta i nista a ovako kad njima treba nesto odma dolaze....

Taj koji bio nije zaposlen u EPS-u. To su samo ljudi koji rade dopunski posao ocitavanja strujomera, sada su im uvalili i lepljenje plombi.

Tapatalk from Poco loco

TP vazduh voda za niskotemperaturno grejanje. Zahteva veliki broj rebara u svakom radijatoru. Može ići i za podno i zidno grejanje. Radijatore sa velikim brojem rebara imam u stanu sa kombinacijom sa elektricnim kotlom, pa sam se grejao sa temperaturom vode izmedju 40 i 50 C.
Možeš ići i na kombinaciji tp za sve sobe sam dnevne, koju ces grejati drugom boljom klimom.
Najjednostavnije i najjeftinije je staviti više dobrih invertera, ali sa aspekta komfora tp je najkomfornija.
Inverter nije jeftiniji od TP na duze staze. Pogotovo ako je TP voda-voda.

Toplotna pumpa je savrsena opcija za objekat koji se tek zavrsava jer moze podno da se uradi. Losija stvar podnog grejanja je sto kazu da izaziva prosirene vene na duze staze (uzeti sa dozom rezerve jer stvarno ne znam pouzdano) i sto opet moras da resis hladjenje leti. Klime su prva sledeca opcija, jednostavnije je i jeftinije u startu. Ja bih isao na tu opciju.
Jeste i to ulaganje ali posle toga si miran.
Sve ostalo je 2 klase ispod.

Tapatalk from Poco loco

Totalno netacno, TP su mnogo efikasnije leti nego zimi. Ukucajte u google fancoil.

TP Voda-Voda je jeftinije od klima, vazduh-voda nije jer imas gubitke u prenosu.
Voda-voda je tipa 10.000e da se uvede, vazduh-voda 3000-4000e. Kad se sve pogleda klime se najvise isplate do 100-120m2, preko toga podno da TP vazduh-voda.

A u ovom videu ni jedna jedina reč o zagađenju vazduha. Zimus nije moglo da se diše od smoga iz privatnih ložišta, pretežno kuća od 100+ kvm. Ljudi su ložili šta im dođe pod ruku.

Pa vazduh - vazduh je inverter klima ;)

U NS je recimo problem sto je voda tvrda pa je skupo odrzavanje sistema voda - voda.

Ili je obrnuto? :D
Ima tu još što šta u odnosu na klasičan inverter. Čitav sistem se može koristiti i za grejanje vode, ali i spregnuti sa solarnim sistemom za grejanje vode.
U principu ima smisla za velike kvadrature, a za stanove tu i tamo. Skoro sam bio u jednoj zgradi u izgradnji na nbgd i videh daikin tp na terasama.

Pa rekli su ti, koristi se fan coil, uređaj sličan unutrašnjoj jedinici split klime, samo što kroz izmenjivač toplote ide hladna voda koju hladi toplotna pumpa. Vazduh se onda hladi isto kao i klimom.

Fan coil is an air conditioning unit. Its main components are coil and fin heat exchanger, fan, drain pan. If you pump chilling water into the heat exchanger, then the fan will send out cool air, If you pump hot water into the heat exchanger, the fan will send out warm air.

Poslednja izmena:
Iscitao sam malo i sad mi je jasnije kako to funkcionise, hvala.

Trenutno na plafonu sprata koji je gotov nema izolacije, koliko to menja situaciju, mogu i to da radim ako bi poboljsalo stvaei.
Bas takav je prostor na spratu koji je zavrsen (podovi, malter, krecenje, struja, toalet, kuhinja, sve prakticno). Jedna soba od 30-40m^2 i pored nje kuhinja i toalet. Tu bi mi bilo idealno resenje da tresnem neku bolju klimu jer cemo biti tu dok se sve ostalo ne zavrsi.

To za prosirene vene jeste tacno, ali gledaj to ovako: kad si za radnim stolom, noge podignes na neko postolje (ionako je dobro za kicmu), kad si u krevetu noge nisu na zemlji, u ostalim slucajevima nosis papuce i nema brige. I mene najvise vuce ka klimama jer je najjednostavnije resenje.

Ne treba u svih 150-170m^2 da bude ista temperatura, dosta prostora je odvojeno vratima (znam da vrata ne izoluju idealno ali opet nije kao da ne postoje).

Hvala svima na savetima, mnogo znace. Kad budem slikao plan soba okacicu ovde pa cete videti kakav je prostor. U principu, cilj je da se nadje neki optimum cena(dugorocna i kratkorocna)/kvalitet. Moracu da vidim kakve su cene za termalne pumpe i klime koje bi meni odgovarale, pa da stavljam na papir sve opcije. Grejanje bi trebalo da krenem sa radom krajem za ~2 meseca, ima vremena da se lepo isplanira.

Za sada mi se kao najbolja ideja cini da za ovaj "otvoreni" sprat gde je dnevna, kuhinja i wc ide klima, za gore gde su odvojene sobe podno i termalna pumpa vazduh/voda. Taj sprat nije gotov tako da je stavljanje podnog mnogo lakse.
Gubici kroz plafon procentualno kod neizolovame kuce mogu da budu i do 40%
Ako je na zidovima 10cm stiropora na plafonu bi trebalo da bude najmanje 20cm
Ja imam 30cm na plafonu/krovu i kucu slicne velicine (klima u svakoj sobi) grejem za 200eur godisnje plus imam i hladjenje za razliku kad imas toplotnu pumpu sa radijatorima ili/i podnim grejanjem bez fancoil uredjaja.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Zato sto imas gubitke u prenosu, TP mora da zagreje vodu a ta voda da zagreje metal, bakarne cevi da bi one zagrevale vazduh. Klima ima manje gubitaka jer se direktno zagreva vazduh kroz izmenjivac. Za zagrevanje vode je potrebno mnogo vise snage nego za zagrevanje vazduha

Voda je bolji prenosnik toplote od vazduha.
Treba mnooogo vazduha da prenese istu kolicinu energije.
Energija koja se "gubi" prenosom toplote u istoj prostoriji nisu gubici jer jer energija ostaje u toj prostoriji samo je pitanje vremena odnosno brzine zagrevanja prostorije.
Dobra TP tipa Toshibe sa COP 4,8 ne moze da se poredi sa prosecnom klimom sa COP 3,5.
Naravno ima jeftinih kineza ali sa mnogo nizim COP
Glavni problem je kod TP investicija u samu TP podno grejanje i fan coil uredjaje koje ce recimo za doticnu kucu dostici 10000 eur mozda i vise a za pola od toga mogu da se kupe premium splitevi za svaku sobu sa resenim grejanjem i hladjenjem.
Razlika u komforu moze da vidna mozda mesec dana u godini (split vs podno)
Inace i ja se grejem na spliteve iz gore navedenih razloga (razmisljao o TP i odustao)

Poslednja izmena:
Ne razumem, kako mislis da se ohladis leti podnim? Gore da mi bude topao vazduh a dole hladno na nogama? Ako ne postoji cirkulacija vazduha to je uzasno resenje. Ja licno na to ne bih pristao nikada.

Fan coil sam rekao da progooglash.

@zoxor

Da li je potrebno izolovati plafon izmedju dva sprata? Nekom logikom toplota koja tu prodje doci ce kao podno grejanje za gornji sprat, nece se baciti. Izolacija plafona gornjeg sprata vec ima smisla.

Ispravi me ako gresim, daleko sam od nekog ko se razume u ovo..

Ako ce se sve grejati ne moras, ako se nece sve grejati bilo bi dobro izolovati.
Misli i o zvucnoj izolaciji, da oni dole ne pozele da su iskljucivo gore...

Sto se tice prenosa, gubici postoje. Pisao sam o tome ranije. Kod lozenja, lozis vatru da zagrejes gvozdje da to gvozdje zagreje vodu da ta voda zagreje drugo gvozdje (radijator) da bi tek onda ono zagrejalo vazduh koji ti osecas. Slicno ti je sa TP bilo koje vrste dok klima gura vruc freon u izmenjivac gde se odmah zagreva vazduh. Efikasnost je na strani klime jer nema tih gubitaka.
U bilo kom slucaju, osnovno za grejanje je sto bolja izolacija.

@zoxor

Da li je potrebno izolovati plafon izmedju dva sprata? Nekom logikom toplota koja tu prodje doci ce kao podno grejanje za gornji sprat, nece se baciti. Izolacija plafona gornjeg sprata vec ima smisla.

Ispravi me ako gresim, daleko sam od nekog ko se razume u ovo..
Izmedju dva sprata nije obavezno ali u nekim slucajevima moze da se pregreva od toplote iz prizemlja tako da se u novogradnji projektuje neka tanja izolacija izmedju spratova.
U praksi je mala verotnoca da se pojavi taj problem ali i ako se pojavi moze da se resi lepljenjem stiropora na plafon prizemlja.
Plafon ka krovu je jako bitno dobro izolovati bez toga izolacija zidova donosi samo delimicne rezultate.

Sto se tice prenosa, gubici postoje. Pisao sam o tome ranije. Kod lozenja, lozis vatru da zagrejes gvozdje da to gvozdje zagreje vodu da ta voda zagreje drugo gvozdje (radijator) da bi tek onda ono zagrejalo vazduh koji ti osecas. Slicno ti je sa TP bilo koje vrste dok klima gura vruc freon u izmenjivac gde se odmah zagreva vazduh. Efikasnost je na strani klime jer nema tih gubitaka.
U bilo kom slucaju, osnovno za grejanje je sto bolja izolacija.
Ne gubi se energija na taj nacin osim ako ta gvozdjurija greje recimo kotlarnicu.
Zato se stavlja izolacija na cevovode da sva ta energija zavrsi u prostoriji koja se greje.
Kod prenosa energije izmedju fluida nema gubitaka na taj nacin na koji mislis.
Ako TP napravi recimo 10kWh energije ta energija mora da zavrsi u prostoriji bez obzira koliko puta se ona predaje iz jednog u drugi fluid.
Moguci gubici mastaju samo distribucijom energije kroz cevovod ako nije ili lose izolovan i ne nalazi se u grejanoj prostoriji.

Pa ne mogu cevi da budu sve tamo gde je potrebna energija osim ako nece TP da bude u dnevnoj sobi. Ona stoji napolje, neki deo cevi od pola metra - metar idu pod zemlju pa unutra u hidraulicni deo gde se razmenjuje energija. Na vise mesta sam video da su klime efikasnije od TP i da je cena grejanja manja.
U svakom slucaju TP je velika investicija u startu pa se posle stedi, dobra stvar je AT (akumulacija tople vode u nizoj tarifi nocu na primer) itd.

Pa ne mogu cevi da budu sve tamo gde je potrebna energija osim ako nece TP da bude u dnevnoj sobi. Ona stoji napolje, neki deo cevi od pola metra - metar idu pod zemlju pa unutra u hidraulicni deo gde se razmenjuje energija. Na vise mesta sam video da su klime efikasnije od TP i da je cena grejanja manja.
U svakom slucaju TP je velika investicija u startu pa se posle stedi, dobra stvar je AT (akumulacija tople vode u nizoj tarifi nocu na primer) itd.
Slazem se naravno za taj TP koji je najverovatnije kineski monoblok sa COP 2,5 ona prethodno spominjana Toshiba je split i unutrasnja jedinica je recimo u ostavi ili kuhinji.
Da ne bude zabune ne favorizujem TP u odnosu na spliteve koje i sam imam nego samo hocu da demantujem opste verovanje da se kod razmene u izolovanim izmenjivacima ima bilo kakvih gubitaka.
Recimo imamo izmenjivac na ciji primar dolazi fluid od 50C iz izlazi 45C na sekundarnoj strani ulazi 35C izlazi 40C (primer) vecina laika ovu razliku vecina laika ovu razliku u temperaturi naziva gubitkom.
U stvarnosti je to samo pad temperature jer kolicina energije na primaru recimo 10 kW ista ta kolicina energije bice predata sekundarnom fluidu samo na manjem temperaturnom rezimu.
Jedini gubitak je moguc na telu izmenjivaca ali uz dobru izolaciju ona je zanemarljiva.
Kod toplotnih pumpi mnogo kvare racunicu pumpe narocito kod voda-voda gde se deklarisu visoki COPei tipa 5 ili 6 a u stvari kad se odbiju pumpe narocito bunarska onda COP padne na 4 sta se dobija i kod dobre vazduh-voda masine na nivou cele zime uz skoro nikakvo odrzavanje za razliku od voda-voda.

Poslednja izmena:
Mozda najbolje da probas inverterima, a ako finansije nisu problem odradi pripremu na donjem spratu za podno grejanje pa ako ne budes zadovoljan klimama pretpostavljam da uvek mozes neki kotao da ubacis i tako grejes barem donji sprat (mislim na gas ili pelet ili sta vec postoji, ne se razumem samo razmisljam :) )

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Zoxore, napokon si, valjda nehotice, potvrdio ono što je djalf rekao u startu

" imamo izmenjivac na ciji primar dolazi fluid od 50C iz izlazi 45C na sekundarnoj strani ulazi 35C izlazi 40C"

Da bi se prenela ista količina energije kod TP voda/voda i vazduh /voda freon joj mora biti na npr. 50 c, kod inverter klime/TP vazduh vazduh 40 c

Svi znamo kakav uticaj na efikasnost rada uredjaja ima povećanje temp. freona.

Prednost klima sto mozes da ugradjujes u segmentima, pokrivas ono najbitnije pa kasnije dodajes kako siris prostor. Ja sam tako ugradio prvo dve Fujitsu 12LGC (kao LMCE danas, malo jace mozda) pa sam na minusima lozio i mucio se dok nisam zeznuo kicmu, onda sam 2017 dodao jos dve 09 LLCA i resio problem.
Evo skice:

U planu je zamena nekih drvenih kapaka roletnama, dodavanje jos 10cm vune na tavanu i ugradnja neke sedmice u spavacu sobu, tipa Vox, sto jeftinije jer ce raditi bukvalno 20-30 dana godisnje.
Sezona u proseku sada izadje 190-220e.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno