Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad se grmljavina približi, obavezno je isključi, čak iako ti je u tom trenutku u funkciji

Danas uključih klimu da zagreje malo klincima pred kupanje jer je vreme napolju kao da je mart. I cim je krenula da greje krenuo je opasan smrad, morao sam da luftiram kuću. Kad hladi nema smrada ali kad greje ne trpi se, isto i na dry.

U pitanju je Bosch 5000, pre mesec dana očišćena kompletno od strane ovlašćenog servisa.

Jel to ok da zasmrdi kad krene da greje jer je napolju velika vlažnost i ne toliko niska temperatura ili da reklamiram i tražim novo čišćenje?

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Ne bi smela da se oseti ni u jednom režimu rada. Ako se oseti kao na "ustajalo" onda mora da se čisti.

Hvala. Da je cupam iz struje ili ne pošto je ne koristim vec neko vreme, ne zbog štednje nego gromovi ili tako nesto?

Послато са Mi MIX 3 помоћу Тапатока
Ja za svoju karijeru jos nisam sreo split sistem u koji je udarila munja.
Popravljao sam chiller pogodjen munjom pre mnogo godina ali na njoj nije nista crklo samo je izgorela zica od uzemljenja koja je pritom ostetila neke druge kablove.
Ja na svojim klimama i nemam uticnice mogu samo da spustim osigurace.
Naravno za ne daj boze cupaj iz struje iako ne vidim svrhu toga.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Danas uključih klimu da zagreje malo klincima pred kupanje jer je vreme napolju kao da je mart. I cim je krenula da greje krenuo je opasan smrad, morao sam da luftiram kuću. Kad hladi nema smrada ali kad greje ne trpi se, isto i na dry.

U pitanju je Bosch 5000, pre mesec dana očišćena kompletno od strane ovlašćenog servisa.

Jel to ok da zasmrdi kad krene da greje jer je napolju velika vlažnost i ne toliko niska temperatura ili da reklamiram i tražim novo čišćenje?

Smrad od vlage i ustajalo ili neka druga vrsta?
U kolima mi se to dešava svake godine, a kod kuće nikad.

Moja najstarija klima u kući je 2001.godiste, za to vreme je samo 2 puta proveravan freon, a ne znam da li je ikada čišćena, osim što ja skinem onaj filter i operem pod tušem.
Narednih dana ubacujem dve Hair Tundra, pa ako budu mogli da urade servis i ove 4 postojeće. Inače ću opet da zaboravim.

Isto ko u kolima kad zasmrdi dok ne "krene". Ustajali vazduh klasika.

Ne znam da li je zbog toga što je zadnjih mesec dana samo hladila a bilo je toplo i kišno vreme pa se oseća kondenzacija ili da ih zovem.

Poslednja izmena:
Ja sam ocistio klimu u kolima po Tunap sistemu, pranje unutar same klime, nije srdilo kao sto je ranije ali je pocelo sada da smrducka kad krenem kolima a klima ne radi, kad malko ukljucim cirkulaciju vazduha i izvetri vise se smrduckanje ne oseti...
E sad sta je to, dal ustajao vazduh negde u sistemu ili prljavstina (bakterije, glivice, buđ) u vazdusnim kanalima, ne znam al cu morati malo vise samo aeroslnim sprejom da ocistim kanale, ne sme pena radi senzora u kanalima (vec sam jednom bio pokarabudzio penom senzor pa je klima lose radila).

Problem je slican kao kod @jim9.

Mada na grejanju licno mislim da ne bi trebala da smrdi klima, moze u prvih 10-ak sec kad krene da greje pa sprzi prasinu ali da bazdi na buđ ne bi trebalo...

Poslednja izmena:
Ne razumem kako moze da smrdi na grejanju a da ne smrdi na hladjenju. Jedino ako je neka hemija koriscena pa nije isprana pa jace reaguje kad je toplo. Ne pada mi nista drugo na pamet.

Tapatalk from Poco loco

Ili da su prilikom servisa pokarabašena creva, pa negde zadržava vodu.
Imao sam sa jednom klimom (baš ovom iz 2001. godine :)) problem da je neki majstor (nevezan za klime), podigao crevo za kondenz i zakacio iznad klime. Kada sam uljučio klimu, kondenz krenuo da curi u kućište klime i da kaplje u sobu. Samo sam spustio crevo i sve je bilo OK.

Moguce je da zasmrdi na grejanju, ja sam ovde par puta govorio kako krene na neki kao metalni miris da smrdi kada se nekada napne klima.

Ali je meni na hladjenju jos gore smrdela, cim smanji kapacitet i cim smanji hladjenje.
Naravno, neutralise se detaljnim ciscenjem klime.

On/off klime se nikada ne osecaju bas zato sto rade na 100% stalno i hladnoca bukvalno neutralise taj miris.

Poslednja izmena:
Prosle godine (April) kad sam montirao Vivaxa merio sam obe na grejanju dan razlike 14h rada bez gasenja.

30 %. Uklapa se i u moja merenja.

Kao sto rece Xeroj oko 30% pa do 50% kod premium modela.

da ova Vivax trosi 600w pretezno ponekad 540w ako duze radi bez defrosta

Mozete neukom pojasniti...

https://www.acs-klime.rs/klima-uredjaj-mitsubishi-srk35zs-w-srk35zs-w-12000btu-788.html

Koliko maximalno KW iz strujne mreže povlaci (uopste, na grejanju, hladjenju) ova klima?
Je li to ovih 1,45KW na grejanju i ona vise povuci nece sigurno?
Kroz termodinamicki proces izmene toplote ona u radu, prilikom grejanja oslobađa maximalno 5KW enrgije u stan?

Dakle i starija instalacija gde je precnik bakarne zice (ili je povrsina zice, ne znam tacno sta se racuna i izrazava) neki medjustandard sto se koristio neko krace vreme za vojne stanove, od 3,14 (ili vam Pi) ce moci da trpi ovu klimu?
Koliko ampera treba na osiguracu za ovu klimu?

Moja povlači više nego što je deklarisano u turbo modu.

Do 10 A zica/e (kabal) 1,5mm2
Do 16 A zica/e (kabal) 2,5mm2

3x1.5 sasvim dovoljni u piku može da povuče i više od 10A

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Trebalo bi do zime da uradim grejanje za 2 sprata u kuci. Mislio sam da radim jedan sprat sa radijatorima, a drugi podno (jer je jedan zavrsen, da ne bih razbijao dnevnu, kuhinju i kupatilo, a drugi tek treba da se radi), ali me je ova tema sa klimama bas zaintrigirala. Uzivo ne znam nikog ko se greje na klime, mada mi je to nebitno.

Kuca je izolovana (ako se dobro secam) sa 10cm stiroporom, izolacija je odlicna, leti kad se ne otvara bude hladno unutra od zimskih dana. Deo koji bi trebao da se greje je 150-170 kvadrata ukupno, dva sprata odvojena stepenicama.

Jedan sprat je 70% dnevna soba, 30% kuhinja i wc, kuhinja i WC s jedne strane, jedno pored drugog. Drugi sprat je podeljen na nekoliko spavacih soba i wc. Mogu da slikam ovih dana tacan raspored soba iz plana, ako ima strucnih i voljnih da pomognu.

Nagradno pitanje, ima li sanse da kompletno grejanje kuce mogu resiti inverter klimama i koliko bi bilo isplativo (inicijalno, a i na duze staze) u odnosu na podno/etazno?

Mnogo bi mi znacila pomoc oko ovoga, preselio sam se prinudno zbog poplave 9 meseci pre planirane selidbe..

Poslednja izmena:
Toplotna pumpa je rešenje za tebe.

@maxy

Prvi put cujem za tako nesto, apsolutno sam neinformisan.

Kuca je inace na brdu, ne znam koliko bih smeo da kopam (zbog klizista) da bih stavljao sonde za toplotnu pumpu, morao bih da se konsultujem sa nekim ko to radi. Dvoriste je ogromno, ima mesta za tako nesto definitivno, ali moram dobro da istrazim sta i kako.

Sto se klima tice:

Klime mi deluju kao najbezbolnije resenje jer 50% prostorija se nece koristiti u pocetku, tako da bih sa 2 klime mozda mogao da zavrsim pricu za ono sto mi je potrebno do narednog leta, ako je izvodljivo i isplativo za ove velicine prostorija i prostora.

I da, posto je na visini, ovde je hladnije nego u gradu, barem 5 stepeni..

Klima je talodke toplotna pumpa, tako da bi prakticno stavio veliku klimu(ne bas, ali taj sistem) koja greje vodu u radijatorima i podnom.
Eto, to ti je toplotna pumpa.
Stave se i fan coil-i ako zatrebaju, kao i za hladjenje.
Problem je sto je inicijalno skupo, jer mora sve odjednom, ali svakako najbolje resenje.

Imas i voda/voda toplotnu pumpu koja jos vise stedi, ali je jos skuplje inicijalno.

Sa dve klime tesko posto ce ti toplota gubiti i ka negrejanim delovima.
Koja je izolacije iznad sprata?

Ako imaš relativno otvoren prostor, ili velike prostorije klime su ti idealne. Doduše za toliku kuću moraš gledati neke kvalitetnije modele.

Manite se toplotnih pumpi ako nemate podno grejanje. Za podno grejanje su savrsene. Jako velik pad efikasnost imaju kad dizu temperaturu vode za radijatore.

TP vazduh voda za niskotemperaturno grejanje. Zahteva veliki broj rebara u svakom radijatoru. Može ići i za podno i zidno grejanje. Radijatore sa velikim brojem rebara imam u stanu sa kombinacijom sa elektricnim kotlom, pa sam se grejao sa temperaturom vode izmedju 40 i 50 C.
Možeš ići i na kombinaciji tp za sve sobe sam dnevne, koju ces grejati drugom boljom klimom.
Najjednostavnije i najjeftinije je staviti više dobrih invertera, ali sa aspekta komfora tp je najkomfornija.

Toplotna pumpa je savrsena opcija za objekat koji se tek zavrsava jer moze podno da se uradi. Losija stvar podnog grejanja je sto kazu da izaziva prosirene vene na duze staze (uzeti sa dozom rezerve jer stvarno ne znam pouzdano) i sto opet moras da resis hladjenje leti. Klime su prva sledeca opcija, jednostavnije je i jeftinije u startu. Ja bih isao na tu opciju.
Jeste i to ulaganje ali posle toga si miran.
Sve ostalo je 2 klase ispod.

Tapatalk from Poco loco

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno