Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ništa se nije promenilo. Za te pare to bi bilo to. Sumnjam da neće zadovoljiti tvoje zahteve. Nepoznanica je samo komfor upotrebe, tj. kako modulira i koliko buke pravi.

U istoj sam situaciji. Hteo nesto jeftino, ali onda razmislim i odlucim da dodam jos malo, jer se klima ne menja na 3-4 godine...

Za 43000 Bergen Pine, za 49000 Gree Lomo. Verujem da su u toj cenovnoj kategoriji skoro sve iste.

Jel imate savet za neku klimu do 400 evra? Slabo se razumem u iste, jedino što sam pohvatao jeste da su inverter klime odlične, pa ako ima neka inverter za navedeni novac?
Primarno je da rashlađuje dnevnu sobu od 24m2, lepo bi bilo i spavaće sobe, al ako izlazi iz cenovnog ranga takva želja, onda ništa, može se i bez toga. Grejanje ne igra ulogu preterano, pošto imamo sopstveni kotao i radijatore u kući (mada može dobro doći kada se sporadično desi neki hladan dan van grejne sezone).
Nahvatao sam neku Hisense New Comfort 12k - DJ35VE0B za 47k, jel ima neko neka iskustva sa navedenom klimom? Viđao sam da se u temi piše da je u pitanju vlasnik Gorenja, i da slabo ljud znaju o njima. Jel se promenilo nešto?
https://klimauredjaji.com/klime/midea/midea-klima-inverter-mission-mb-12n1d0

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

U istoj sam situaciji. Hteo nesto jeftino, ali onda razmislim i odlucim da dodam jos malo, jer se klima ne menja na 3-4 godine...

Za 43000 Bergen Pine, za 49000 Gree Lomo. Verujem da su u toj cenovnoj kategoriji skoro sve iste.

Ovo bi trebalo da su iste klime.

Midea Mission II po specifikaciji i u 09 i u 12 verziji.
Imas Hisense Energy Pro sa boljim seasonal, ali em ne znam kakve su im klime, em prelazi malcice tih 500e i ima samo 12ica.

Ja imam prosli Mission i mogu samo reci da lepo radi, a ostalo nemam pojma.
Hvala Xeroj
Ugradjivao sam par komada i znam da su zadovoljni sa grejanjem ali sad mi treba samo za hladjenje ostave pa zato gledam sta je najbolje na hladjenju za taj novac.

Zvao sam par "majstora" niko nema gas r-407c za dopunu, svako ima svoju teoriju, te da moze r22 te da ne moze, te moze da se mesa r407 sa r22 (posto imam delimicno gasa r407)... A cak koliko sam gledao r407 se ne dopunjava vec se puni ponovo sa r407... Da li zna nekog majstora u Bg da ima taj gas :D

Taj gas se ne uvozi već par godina, samo ako je nekome ostalo nešto kao zaliha, kao meni npr. samo što nisam u BG-u.
Ono što mogu da ti garantujem, da ne obrazlažem, r407c gas u sistemu klima uređaja se zbog fizičkog svojstva uspešno menja sa r22 "na meru" što znači, isprazniti sistem, izvakumirati i napuniti sa r22 u gram i to će da radi bez ikakvih posledica.
Mešanje ili ti dopuna nije poželjna

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

2 majstora su mi rekla cak da moze i da se mesa, a ja bih da zamenim skroz za isti. Ima da se kupi ali velika boca od 8+kg. Svako ima svoju teoriju a ja bih r22 bas ako ne nadjem odgovarajuci i to da se isprazni skroz, a svi bi da dopune tj da mesaju za 30e... A kad spomenes punu to su neka sabiranja :D

Iz koje godine je ta klima? Ako je matora, ubaci R22 i guraj dokle može.

Moze da se kupi R407 silni chilleri i toplotne pumpe rade sa njim.
Za razliku od R22 njegov uvoz nije kvotiran kod nas a R22 je u vecini drzava i zabranjen.
R407 je noviji freon od R22
R22 moze da menja ali ne i da se mesa sa R407.
U uredjaj sa R22 moze da se sipa R407 pod uslovom da je u kompresoru sinteticko ulje.
Kod svake promene freona imamo neki pad kapaciteta jer ipak postoji mala razlika u dizajnu sistema.

Klima je iz 2008/9 godine, nije puno koriscena i nije radila par godina jer mi je to iz bivseg stana. A problem za gas moze da bude da dodje da mi sipaju r22 a da kazu da je r407 jer retko na kojoj velikoj boci pise koji je gas... Ako neko zna nekog ko ima r407 u Bg da mi posaljje pm sa brojem...

Kod nas su nepovratne boce jos uvek dozvoljene za razliku od zapada pa me cudi da majstori vuku freon u neobelezenim bocama koji se pune.
Ja imam R407C ali se ne bakcem sa splitevima.
c846d68799be80ed24a29c3edbc5c12f.jpg

Klima je iz 2008/9 godine, nije puno koriscena i nije radila par godina jer mi je to iz bivseg stana. A problem za gas moze da bude da dodje da mi sipaju r22 a da kazu da je r407 jer retko na kojoj velikoj boci pise koji je gas... Ako neko zna nekog ko ima r407 u Bg da mi posaljje pm sa brojem...
Prvo otkloniti curenje.
Bez obzira da li ti sipali R22 ili R407C obavezno menjati sav freon ne dosipavati.
Od freona R407C se odustalo jer je trokomponentan i prvo mu "bezi" jedna komponenta pa zbog toga mora ceo da se menja.

Elektronika je podložna starenju, bez obzira da li se koristi ili ne. Tako je i sa hardverom klime. Nema razloga da je čuvaš. Ako ne može da se nađe odgovarajući gas, uzmi zamenski. Na kraju će ti završiti u nekom podrumu i neće biti ni za šta, sem za prodaju sakupljačima sekundarnih sirovina.

Mi smo u selu imali neki šporet, nije se tri puta kafa na njemu skuvala. Kad je zadnji put upaljen bilo je bum. Istrulila je izolacija na provodnicima i ćao zdravo. Na kraju smo je prodali na kilo.

Upravo, najskuplja stvar je koja stoji i nicemu ne sluzi.

Jel ima neko iskustva sa Vivax AERI serijom klima? U odnosu na AEMI i AEQI ima grejač kompresora i tacne, kao radi do -20. Ne znam da li se razlikuju još po nečemu.
Treba mi za hlađenje i dogrevanje u prelaznom periodu dok toplana ne krene sa radom.
Hrvati kažu da su ok, valjda jer je njihov brand.
12ku mogu da je uzmem za cenu AEMI 12ke....

Ja sam ovih dana merkao Hisense klime... Na papiru deluju sasvim korektno. Jedino ne znam kako moduliraju.

Tapatalk from Poco loco

Hisense DJ35VE0B ima dvostruki izmenjivač, verovatno jer je spoljna jedinica dosta fizički mala. Hlađenje 3,5kw, grejanje 3,9kw u toploj i 3,3kw u srednjoj zoni.
Cena oko 46000 din. Ne znam koji je kompresor.

Hisense pravi sam svoje kompresore. Ima klipova na Youtube gde se rasturaju klime, uglavnom Rusi to vole da rasturaju, da pokažu šta ima u unutrašnjoj i spoljnoj jedinici. Od Kineza Midea, Gree i Hisense imaju svoje fabrike kompresora, dok Haier uglavnom stavlja kompresore japanskih proizvođača, video sam po tim klipovima i Hitachi i Panasonic kompresore u Haier klimama.

Jel ima neko iskustva sa Vivax AERI serijom klima? U odnosu na AEMI i AEQI ima grejač kompresora i tacne, kao radi do -20. Ne znam da li se razlikuju još po nečemu.
Treba mi za hlađenje i dogrevanje u prelaznom periodu dok toplana ne krene sa radom.
Hrvati kažu da su ok, valjda jer je njihov brand.
12ku mogu da je uzmem za cenu AEMI 12ke....

Uzimaj ga ako ga mozes dobiti po ceni AEMI-a,toliko vredi ima grejac kompresora,ECO mod,
spoljna jedinica je 27kg,AEMI spoljna 25kg,AEQI spoljna 23kg.

Inace ja vec dve zime kako grejem sa AEMI 25 kvadrata bez problema,ranije sam se grejao na drva tako da se klima vec isplatila,istina je da su zime blage ali treba grejati.

AEMI je horor u odnosu na sve ulazne invertere brand name proizvođača. Bučna je, loše modulira (tj. ne postoji automatska modulacija), daljinac užasnog kvaliteta, uj sklona krckanju (loša plastika), loše se snalazi sa defrostom, softver klime je generalno loš. Sve ovo se odnosi na grejanje.

Koji će mi đavo ECO mod, kad na grejanju na zadatih 22 C zaključa potrošnju na 270 W.

Poslednja izmena:
AEMI je horor u odnosu na sve ulazne invertere brand name proizvođača. Bučna je, loše modulira (tj. ne postoji automatska modulacija), daljinac užasnog kvaliteta, uj sklona krckanju (loša plastika), loše se snalazi sa defrostom, softver klime je generalno loš. Sve ovo se odnosi na grejanje.

Koji će mi đavo ECO mod, kad na grejanju na zadatih 22 C zaključa potrošnju na 270 W.

Ja nigde nisam procitao da se neko toliko zali na stari AEMI sa R410a,jedino sto je lose je softver,kad poludi resenje je cupanje iz struje i posle radi ok,to pise i u uputstvu.
Kod mene je zadana 23-24 i ukljucen follow me na 6 metara i ugreje i iskluci,najmanja potrosnja koju sam video je 170 W.

Kod AERI ECO mod radi samo na hladjenju,na grejanju ne.

Poslednja izmena:
Moja je R32.
Može li ona da radi normalno bez follow me?
Na 170W na grejanju neće ugrejati ništa.
Sto se tice hladjenja, ne znam, ne koristim je za hladjenje.
Ovaj model je za izbegavanje. Meni radi posao, ali eto napisah kako se ponaša, pa ko voli...

Uzeo sam AERI R32 12tku. Valjda se nisam mnogo zahebo. Ionako neće trebati kao primarni izvor grejanja već za prelazni period i za hlađenje.
Ugradnja je početkom sledeće nedelje. Pišem iskustva kada ih steknem :)

Otvori se još malo i traži da ti stavi antivibracione amortizere. Investicija od 1500 dinara, a sprečava prenos vibracija na zid.
U svakom slučaju javi sta si uradio i koje su cene ugradnje.

Ja da javim utiske :)

Juče sam uzeo tu Maxon varijantu i interesantno je da na samoj klimi piše da je zapravo proizvedena u Mideinoj fabrici tj kao proizvođač stoji "GD Midea Air-Conditioning equipment Co., Ltd" dok je uvoznik hrvatska firma.

Crevo je svakako moralo da bude 3m zbog konfiguracije sobe odnosno terase preko koje je sprovedeno, tako da bi to trebalo da je ok, a pošto je u planu da se radi izolacija, smatrao sam da bi dodatno čačkanje oko antivibracionih amortizera bilo potencijalno bacanje novca, a i sam serviser me je uveravao da nema potrebe, da je klima tiha i neprimetna u radu.

Do sada nije bilo ne znam koliko prilika da se testira propisno, ali ono što smo hteli mi se čini da smo postigli - vazduh taman fino "zalama" i dolazi do spavaće sobe gde je i beba, taman toliko da osveži i napravi malo prijatnije okruženje. Istina - u dnevnoj bude malo hladnije, ali nije strašno - sa ovim temperaturama razlika od stepen-dva-tri mi je sasvim prihvatljiva, a svakako eliminišemo silnu količinu vlažnosti iz vazduha što nam je vrlo bitno.

Sama montaža je bila 7000 sa ~ 10€ po dodatnom metru creva, što će reći da me je sve ispalo nešto preko 8000. S obzirom da nisam previše stručan ne bih znao nužno šta da proveravam i zagledam pa da vidim da l' je sve odrađeno baš kako treba ili ne, ali na osnovu prvih par dana smo zadovoljni, a i ljudi koji su ranije dolazili kažu da je dosta prijatnije sada u kući, iako po termometrima temperaturna razlika nije dramatična.

Super. Bitno je da si zadovoljan i da radi posao.

Bitno je izvuci vlagu koja je ovih dana visoka zbog cestih oscilacija kise i toplog vremena. Ja za sad nisam hladio jer dnevne ne prelaze preko 27-28C a nocu je dovoljno hladno da se rashladi za sutradan. Manje je bilo i padavina kod mene.

Jedna Vivax 12 AUJI model ima EEV ali jednoredni isparivac i R32 Jako je tiha unutrasnja. Vanjski grejac prisutan. Wifi. Lepo izgleda. Dosta pristojno za ispod 40k din.
Za EEV predpostavljam jer se cuje kao na Fujitsu karakteristicno cvrcanje. Kompresor izuzetno tih jao i ventilator sad na hladjenju na 1m se ne cuje. Kad su bile magle defrost nije davao muke odledjivao je samo inje nije bilo zadrzanog leda.
Čisto ako neko planira ovaj model. Nama u lokalu radila prvu zimu i zadoviljni. Lokal 4.5m x 3.5m

premali je to lokal za grejati da bi zakljucio da je klima dobra,
mada mu je zgodno sto moze da se odledi pa da krene topla odma pun gas
danas ljudi oce da greju 40kvadrata,e tu ti treba dobar inverter a da bude ako moze ispod 40k din

Poslednja izmena:
Za 40k nema. Za dogrevanje može skoro bilo koji inverter, ali kad dođu hladni dani, a posebno kada bude hladno više dana zaredom, bez dobrog invertera nema ništa. Da inverter od 40k može ono što i inverter od 60k+ onda bi svi kupovali ove od 40k. Ovih 15ak kvadrata će grejati i bolja on off klima, tako da to i nije neki uspeh.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno