Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ima i na oglasima, bilo i na buvljaku, ima i u nekim prodavnicama maski za telefone. Samo kažeš proizvođača i model klime, dobiješ daljinski. Uglavnom ćeš imati viška tastera, još nisam imao slučaj da ima manjka tj da nešto ne možeš da koristiš.

Ma trebaju mi osnovne funkcije, ok videcu onda u par prodavnica... Mene samo brine da li ce da radi, a to da li ima vise il manje tastera nije toliko bitno, samo da moze da se menja temp i mod :D

@miltan

0de6965b69085787c25c72e61eb740d2.jpg

Da li je moguća (estetski, tehnički) instalacija klime ispod prozora ili na spoljni zid između lođe i sobe?

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Na spoljni zid izmedju lodje i sobe nije jer tu se nalazi oluk.
A ispod prozora je verovatno moguce tehnicki ali estetski mi nije bas primamljivo. Hvala na ideji u svakom slucaju.

Sve moje klime su ispod nekog prozora. Ja ih ionako ne gledam, niti ih kroz prozor vidim, sem ako se nagnem. Ne smeta ni malo

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Guglaj Vortex daljinski pa ces naci nesto, vidim da su oko 10e.
Mi na poslu uzeli prosle godine neki Severac (najjeftiniji :) ) radi na LG, Samsung, Galanz, neka Venting... u uputstvu ne pise kod za Vortex, ali ima stavka "ostali" pa mozda moze i taj ma tvoju.
647d20957d388fe6d420d5127ba756bd.jpg

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Jel ima neka radnja u Bgd il preko oglasa tj kp?

Izlazilo mi je skoro na oglasima prodaja daljinaca za klime, al da me ubiješ, ne mogu sad da se setim.
Proguglaj malo i potraži neki univerzalni, jer verovatno koristiš samo osnovne f.je

Ako koristiš Xaomi telefon i ako poseduje IR onda ima neka Aplikacija za fon.

Pozdrav svima! Kao i izvestan član par stranica (ili par desetina?), imamo prinovu u kući i gledali bismo da se, posle godina odlaganja, konačno opremimo nekom klimom da koliko-toliko ublažimo efekte potencijalno vrelog leta.

Budžet do 45k dinara sa sve ugradnjom (što će reći do oko 40.000 dinara bez ugradnje, da zaokružimo)

Površina sobe u kojoj bi se klima montirala bi bila ~35kvm uz nadu da će nešto od tog vazduha da dopre i do spavaće sobe (ne bih klimu u istu sobu gde je beba). Rekoše mi da gledam 12ice za tu konfiguraciju, a pošto se zaista gotovo ništa ne razumem u klima uređaje, gledao, čitao i konsultovao sam se koliko sam mogao, a da opet to sve odradim što brže.

Po lokalnim većim prodavnicama (Kragujevac) - prodavci mi mahom deluju neupućeno kao i ja - odnosno kao da su, kao i ja, proveli neko vreme baveći se klimama po internetu pa imaju osnovni pregled situacije i specifikacija. Zato sam otišao u servis sa kojim, kako vidim, većina firmi u KGu sarađuje i tamo mi je čovek preporučio dve opcije:

Ako se ide na on/off - neka Midea da bude, ima ih da se uklope u budžet.

Međutim njegova preporuka je neki jeftiniji inverter model, od kojih mi je on preporučio Maxon klimu - kako kaže, proizvodi se u Mideinim fabrikama samo je brending drugačiji. Garancija je 2+3 godine, što bi, nadam se nadomestilo svake potencijalne nedostatke.

Ali koliko vidim, relativno je teško doći do nekih iskustava po netu - sam serviser kaže da sa njima nemaju puno problema i da je velika većina ljudi koja ih uzme zadovoljna.

Zna li neko nešto o brendu ili imate li nekih drugih opcija da predložite?

Hvala unapred!

Haier Tide bi mogao da ti zavrsi posao,od najjeftinijih invertera koji mogu da zavrse posao jako tiho i ima wifi
bolja od svake on off,a bolja i od vox,fox,vivax,maxon by midea invertera
daleko bolja od daewoo i favorita

Poslednja izmena:
Nadji samo sta ti se uklapa u lovu a da je inverter. Ako treba nategni se jos malo.
Znacice ti inverter zbog deteta da ne duva punom snagom pa da ti se dete prehladi. Inverter smanji snagu na minimum i ne brines, pirka lagano.
Svaka 12-ica ce ti ohladiti to, dobacice i do spavace, ne brini ;)

Tapatalk from Poco loco

Maxon klime ne pravi Midea, nego Haier, uporedi slike Maxon i Haier klima i videćeš da su identične. A i Maxon je robni brend hrvatske firme MBFrigo, koja je i zastupnik za Haier klime za Ex Yu prostore.
Haier Tide AS35TAMHRA / 1U35YEMFRA
Pogledajte prilog 286500
Maxon Fresh MX-12HC009i
Pogledajte prilog 286501

Inače je trenutno ova Haier Tide dvanaestica trenutno na akciji i sa ugradnjom izađe oko 400 evra.

Za 45k sa ugradnjom, možeš da računas samo na najjeftinije invertere. Ugradnja, ako se radi kako treba ne može ispod 10k.
Vox, fox, vivax, tesla, Maxon... su ti ciljna grupa proizvoda. U principu, koliko para toliko i muzike. Nema ovde neke bitne razlike u kvalitetu. Sve ove robne marke se prave u par fabrika.

Znači kad saberem sve do sad rečeno - Haier = Maxon, a Haier je za taj novac sasvim korektan izbor :) Hvala na pojašnjenjima i savetima !

@Maxy - Ugradnja je u KGu, ne u BGu, verovatno i to utiče na cenu, a par velikih radnji sarađuje sa servisom koji toliko naplaćuje odnosno servisom čije sam cene naveo.

U BGu je 12k+.
Sistem mora da se vakumira i ugradi bar 3 m cevi. Ako majstor negde zakine, onda može jeftinije.

Otvori se još malo i traži da ti stavi antivibracione amortizere. Investicija od 1500 dinara, a sprečava prenos vibracija na zid.
U svakom slučaju javi sta si uradio i koje su cene ugradnje.

Pozdrav svima!
Potreban mi je savet oko kupovine klime-inverter za stan ukupne povrsine 48 m2. Bila bi ugradjena u dnevnoj sobi koja je postavljena centralno a sa obe strane su sobe malih povrsina. Stan je na cosku zgrade, 3. sprat a lociran je severno i zapadno. Klima bi se koristila za hladjenje i dogrevanje, u stanu se nalaze norveski radijatori. Pratio sam i citao prepiske sa foruma i imam vec neku ideju ali opet rekoh, ajde da pitam za savet. Budzet je oko 100k.
Hvala!

Biraj klimu da ti bude osnovna za grejanje, norveške radijatore ostavi kao rezervu i dodatno grejanje kad je hladno.

Koliko je to skočila cena ugradnje od prošle godine?

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Mene ugradnja izašla 10200 dinara 10750, ako računam i gumene amortizere. 9000 je montaža i 2 metra instalacije i tako je u većini servisa, ja sam tražio još metar da se ispoštuje onaj minimum od 3 metra za inverter klime, gumene amortizere za spoljnu sam sam kupio u prodavnici, pošto su mi rekli da ih oni naplaćuju 1200 dinara, a u prodavnici su 550.

Meni juce drugar ugradio klimu a inace bih sam ugradio. Za 10000 din ja bih vezbao 2 dana ako treba. Aparat za pertlanje 1000 din, materijal za ugradnju 1500 din (sve cevi)...
Jel zna neko nekog ko puni klime treba mi r407c gas da se dopuni? I to bas r407c
A Daljinac sam kupio na kraju u beli elektronik bas za vortex, jedino sto je drugacija boja i nije original ali radi sve...

Kad kupiš novu klimu, uslov za garanciju je da ti montažu odradi servis registrovan za poslove klimatizacije, grejanja, ventilacije... kako to već ide. Baš sam zvao uvoznike za moju Mideu kad sam je kupovao i tako mi je rečeno. Ne mora da bude baš ovlađćeni servis za Mideu, ali mora da bude registrovani servis. Moraju da potpišu i lupe pečat, u suprotnom garancija ne važi.
Za polovne klime možeš da izvodiš te egzibicije i ugrađuješ sam, mada ni tada ne bih baš bio rad da visim kroz prozor sa trećeg sprata, ako postoje ljudi koji to rade svaki dan i veštiji su i iskusniji od mene. A da ne spominjemo da prilikom montaže inverter klime treba odraditi i vakuumiranje i već je ovde raspravljano više puta o vakuum pumpama i ceni istih.

Poslednja izmena:
sve razumem u vezi klime sem ovih amortizera koji ce da propadnu za godinu 2 i onda naprave cudo od vibracija za pocetak
jel vam nisu dovoljno tihe nove klime?kadd se zavrnu po propisu a i namontiraju na zid nema to gde
po meni je bitnije da ispred svake matice bude platna da neda da se odvrne

Ja sam 2 klime MIdea radio preko ovlascenog servisa. I to dodju majstori ugrade i poptisu se bez PECATA radnje,a radnju sam zvao direkt sa flajera ovlascenih servisa... i desio se problem kod burazera, i iznenadjenje ne vazi garancija... tako da to ovlasceno samo sa pecatom... ili sam ja bio maler pa sam naisao na 2 ovlascena servisa koji su pilicari...

Meni juce drugar ugradio klimu a inace bih sam ugradio. Za 10000 din ja bih vezbao 2 dana ako treba. Aparat za pertlanje 1000 din, materijal za ugradnju 1500 din (sve cevi)...
Jel zna neko nekog ko puni klime treba mi r407c gas da se dopuni? I to bas r407c
A Daljinac sam kupio na kraju u beli elektronik bas za vortex, jedino sto je drugacija boja i nije original ali radi sve...

Na to dodaj vakuum pumpu, propan butan i azot, zatim izolaciju, traku, kabl, crevo i utikač.

Na to dodaj vakuum pumpu, propan butan i azot, zatim izolaciju, traku, kabl, crevo i utikač.

Umesto vakum pumpe pustis na jedan kraj da izadje vazduh :) pola njih tako radi. Sav alat da kupis ne izadje 10 000 din, a inace gas ima i na 1kg da se kupi samo ovi noviji :)
A kao sto rekoh ovlasceni midea servis mi je ugradjivao 2 puta klimu oba puta bez pecata, i ta garancija mi nije bila priznata iako je ista firma radila i pokvarila se za manje od 9 meseci

Poslednja izmena:
Pa nije poenta gde sve uštedeti na ugradnji, već istu obaviti kako treba.
Postoje sud i advokat za isterivanje pravde.

Sad da ne ulazimo u detalje, ali za koliko novca bi ste vi ugradjivali klime drugim ljudima?

Tako otprilike.

U cenovnom rangu od 400 do 500 eur bez montaze koja ili koje aktuelne klime imaju najbolji EER odnosno SEER ?
Iskljucivo me interesuje hladjenje.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Midea Mission II po specifikaciji i u 09 i u 12 verziji.
Imas Hisense Energy Pro sa boljim seasonal, ali em ne znam kakve su im klime, em prelazi malcice tih 500e i ima samo 12ica.

Ja imam prosli Mission i mogu samo reci da lepo radi, a ostalo nemam pojma.

Poslednja izmena:
Jel imate savet za neku klimu do 400 evra? Slabo se razumem u iste, jedino što sam pohvatao jeste da su inverter klime odlične, pa ako ima neka inverter za navedeni novac?
Primarno je da rashlađuje dnevnu sobu od 24m2, lepo bi bilo i spavaće sobe, al ako izlazi iz cenovnog ranga takva želja, onda ništa, može se i bez toga. Grejanje ne igra ulogu preterano, pošto imamo sopstveni kotao i radijatore u kući (mada može dobro doći kada se sporadično desi neki hladan dan van grejne sezone).
Nahvatao sam neku Hisense New Comfort 12k - DJ35VE0B za 47k, jel ima neko neka iskustva sa navedenom klimom? Viđao sam da se u temi piše da je u pitanju vlasnik Gorenja, i da slabo ljud znaju o njima. Jel se promenilo nešto?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno