Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ok, vidim u komentarima podatak SCOP 4.14 za tu VOX.

Ne znam koliko je taj podatak bitan za konkretnu klimu.

Pa ako Vox naveo valjda je tacno, ko ce ga znati. Nema slabijih modela, samo 12 nalazim?

Ja sam već pisao o Vivax klimi, koja je ekvivalent ovom Voxu i priredio sa LG. Ili LG laže na svoju štetu ili Vivax na moju.

Pa ako Vox naveo valjda je tacno, ko ce ga znati. Nema slabijih modela, samo 12 nalazim?

Ima IVA1 / IVA3 7-ica i 9-ka. IVA5 od 12-ice, pa naviše. Ali iskreno, 7-ice i 9-ke su toliko malo jeftinije od 12-ice da ne znam da l' ti se isplati, sem ako soba nije baš mala.

Sta bi ste mi onda preporucili da uzmem, prvenstveno za hladjenje. Ovu Vox klimu, ili da dodam jos 10 000 i uzmem Bergen? Jel vredi ta klima ~80e vise?

Da li neko ima iskustva sa Haier Tundra?
Vidim da postoji verzija sa R410, bez Wi-Fi i sa R32, sa WiFi. Da li je to stara i nova generacija ili imaju više modela pod nazivom Tundra?

Još jedna stvar koja mi je zapala za oko. Vox IVA5, 12ica ima 600 g gasa, dok moj LG P12EN ima 950 g istog.
Fujitsu LMCE ima 850 g

Hvala. Poznanik je zimus ugradio i kaže za grejanje je baš OK i tiša je svih ostalih klima koje je koristio za grejanje.
Ja neću koristiti za grejanje, ali za sada nemam drugi feedback, a zbog pozicije ugradnje, bitno mi je da je tiha.

Još jedna stvar koja mi je zapala za oko. Vox IVA5, 12ica ima 600 g gasa, dok moj LG P12EN ima 950 g istog.
Fujitsu LMCE ima 850 g

A Fujitsu KPCA ima 590 g, dok LG AP12RT ima 700 g. Svi stavljaju manje R32 gasa, verovatno to ima veze s tim što je R32 efikasnije rashladno sredstvo, a ima i manju gustinu od R410, tako da će svakako biti manja masa za istu zapreminu, a i ne pune svi proizvođači klime za jednaku dužinu instalacija.

Poslednja izmena:
Kpca mi je pre svega za hladjenje i neko dogrevanje. Nije klima za celu sezonu kod nas. Što se tiče LG, počeli su generalno da skrtare na svemu.
R32 je tek par procenata efikasniji od R410 tako da je to lepa usteda. S12EQ u odnosu na P12 nije doneo ništa u praksi, a koristi upravo R32 i ima dual kompresor. Aemi vivax 9ka koja je ista kao i 12ca (sj i uj) ima 500g i u odnosu na P12 se to i te kako oseti. Ako se još neko pita u čemu je razlika izmedju klime od 300 i 600 eura...

Nemoj sad oko preporuka, posto Fujitsu i Gree kao da su privatizovali forume. I ne samo to, skoro nigde ne možeš pročitati ni jedno iskustvo korisnika sem za ove dve klime.
Od ove godine su oborili cene i sad su tu negde sa konkurencijom, sem fensi modela.

Kod mene, od 10-ak LG ARTCOOL "ogledalo" i 2 LG ARTCOOL "slika", koje su placene od 1000-1.500e po klimi, prezivele samo ove "slike", ali su se najmanje i koristile :)
Ove su se sve kvarile, popravljane i prodate, jer je jako skupo bilo i popraviti ih.

Bukvalno ove 2 levo na zidu:

Poslednja izmena:
Lupio sam, bilo je 7 tih ogledalce klima. Imao sam i neke jeftinije, ali isto jake, Neo Plasma pise na njima...eno je jedna unutrasnja ostala, skuplja prasinu u WC-u :)
Da li bih preporucio LG? Naravno da ne.

Ovde se Gree preporucuje zato sto vecina ljudi ulazi u kupovinu klime kao i radne stolice, sa stavom "video sam u Ikei Markus za 14.000 dinara...".

Ja rado preporucim Mitsubishi, Daikin, Panosonic i Toshibu kada neko hoce da plati dobre modele...a za 50 i 70k dinara se te klime ne uzimaju.

LG ima te neke kul dizajnerske modele i tu bih mozda nekome i preporucio(konkretno ono sto niko drugi ne nudi, te "frame" ili "slika" klime), ali znas koliko je ljudi doslo i trazilo klimu koja ce da bude dizajnerski lepa i da je spreman da da fazon 1500e?
Mozes ih nabrajati na prste jedne ruke za sve ove godine :)

I te klime izgleda vise ni nema, sada imaju neki bzvz model umesto te lepe sa slikom, a kosta isto kao i ta stara, kao da moze i rucak da sprema, tako da ne znam sta bih ikome od LG-a preporucio...

https://klimauredjaji.com/klime/lg/lg-klima-inverter-g12wl

Poslednja izmena:
Nemoj sad oko preporuka, posto Fujitsu i Gree kao da su privatizovali forume. I ne samo to, skoro nigde ne možeš pročitati ni jedno iskustvo korisnika sem za ove dve klime.
Od ove godine su oborili cene i sad su tu negde sa konkurencijom, sem fensi modela.
Preterujes.

Tapatalk from Poco loco

Koliko nas na forumu ima sa Panasonic, Toshiba, Hitachi, Mitsubishi klimama?

LG fensi klime su u stvari standard plus modeli, tj. po specifikacijama ništa posebno. Onaj model sa slikom bi trebalo da je neka verzija parapetne klime.
U svakom slučaju, to nije razlog da ne izgura bar 10 godina.
Sad daju 10 godina garancije na kompresor, a na elektroniku standardno 2+3 godine, kao i ostali. No videćemo. Problematicne modele su imali svi.
Moj poznanik je imao kvar na Lg 18ci. Cena popravke ako se dobro sećam 500 eura. Ali to beše pre nekih 10 godina.

A sto se tice preporuke, kupim pre par godina rernu Bosch koja ne peče ravnomerno. Plaćena 400 eura. Uvoznik neće da uvaži reklamaciju. Što se mene tice Bosch nikad vise. A nije da Bosch ne valja.

Treba da klimatizujem dve odvojene prostorije koje otprilike imaju ovakvu konfiguraciju.

Pogledajte prilog 286454

Debljine zidova nisu u proporciji jer nisam znao kako to da namestim u ovom programu za crtanje.
Ovo gore levo je lodja i tu bi isle spoljne jedinice. Pre par postova u ovoj temi neko mi je rekao da najbolje dve sedmice da stavim umesto dual-split klime.

Ovaj zid izmedju lodje i manje sobe je nesto mnogo debeo, ima jedno 60-70cm pa ne znam da li kroz to da busim jer ne znam da li je to noseci zid zgrade ili mozda tuda idu neke instalacije. Tako da sam mislio da ovako montiram:

Pogledajte prilog 286455

Ovi zidovi kroz koje bi se busilo su 20-30cm debljine. Da li je ovo ok ili da onu plavu klimu ipak idem kroz deblji zid?

Klime bi bile prevashodno za hladjenje jer su sobe na suncanoj strani i leti je bas vruce. Zimi bi se koristile po potrebi za dogrevanje jer imam centralno grejanje.
Posto su obe sobe spavace, gledao bih da uzmem neke klime koje "prijatno" hlade tj. da ne duvaju ostro hladan vazduh i da nisu bucne. Izbor invertera od 7000btu nije neki tako da bih verovatno isao na dva uredjaja Daikin FTXB20C/RXB20C koji su oko 46000 RSD u radnji na C***S***. Ne znam samo koliko se krece ugradnja otprilike?

Jos jedno pitanje: da li je bolje da spoljne jedinice idu kao na slici jedna pored druge i to gore pri plafonu, ili mozda jedna ispod druge?

Ako imate nekih sugestija ili neko bolje resenje voleo bih da cujem.

Poslednja izmena:
Nezahvalno za komentarisati. Gledaj bar da klima ne duva direktno na krevet. Idealno bi bilo spavaće sobe indirektno hladiti.

Ako se terasa koristi leti , spoljne jedinice jednu iznad druge na mestu crvene i da duvaju ka vani. Ona plava unutra je nezgodno postavljena, ali uz lagano duvanje i krilca podešena da ne bije direktno na krevet verovatno je ok, ovako mali prostor svaka klima će da ohladi bez problema.

Imam neku klimu vortex iz 2008 godine ali je daljinski pokvaren. Da li neko zna koji univerzalni daljinski bi radio na toj klimi? Neki standardni ili neki skuplji/bolji??

Vidi kod ovih sto prodaju daljince za klime.

Ima i na oglasima, bilo i na buvljaku, ima i u nekim prodavnicama maski za telefone. Samo kažeš proizvođača i model klime, dobiješ daljinski. Uglavnom ćeš imati viška tastera, još nisam imao slučaj da ima manjka tj da nešto ne možeš da koristiš.

@miltan

0de6965b69085787c25c72e61eb740d2.jpg

Da li je moguća (estetski, tehnički) instalacija klime ispod prozora ili na spoljni zid između lođe i sobe?

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno