Iscitao sam malo i sad mi je jasnije kako to funkcionise, hvala.Klima je talodke toplotna pumpa, tako da bi prakticno stavio veliku klimu(ne bas, ali taj sistem) koja greje vodu u radijatorima i podnom.
Eto, to ti je toplotna pumpa.
Trenutno na plafonu sprata koji je gotov nema izolacije, koliko to menja situaciju, mogu i to da radim ako bi poboljsalo stvaei.Sa dve klime tesko posto ce ti toplota gubiti i ka negrejanim delovima.
Koja je izolacije iznad sprata?
Bas takav je prostor na spratu koji je zavrsen (podovi, malter, krecenje, struja, toalet, kuhinja, sve prakticno). Jedna soba od 30-40m^2 i pored nje kuhinja i toalet. Tu bi mi bilo idealno resenje da tresnem neku bolju klimu jer cemo biti tu dok se sve ostalo ne zavrsi.Ako imaš relativno otvoren prostor, ili velike prostorije klime su ti idealne. Doduše za toliku kuću moraš gledati neke kvalitetnije modele.
To za prosirene vene jeste tacno, ali gledaj to ovako: kad si za radnim stolom, noge podignes na neko postolje (ionako je dobro za kicmu), kad si u krevetu noge nisu na zemlji, u ostalim slucajevima nosis papuce i nema brige. I mene najvise vuce ka klimama jer je najjednostavnije resenje.[SAJ je napisao(la):ber Kurajber;6122353] Losija stvar podnog grejanja je sto kazu da izaziva prosirene vene na duze staze (uzeti sa dozom rezerve jer stvarno ne znam pouzdano) i sto opet moras da resis hladjenje leti. Klime su prva sledeca opcija, jednostavnije je i jeftinije u startu. Ja bih isao na tu opciju.
Ne treba u svih 150-170m^2 da bude ista temperatura, dosta prostora je odvojeno vratima (znam da vrata ne izoluju idealno ali opet nije kao da ne postoje).@ivanbass1
Za 150-170m2 trebaju ozbiljne klime i dosta komada i racunaj da ces na vecim minusima da ulazis u crvenu zonu ako imas samo jedan strujomer. Slicno ti je i za toplotnu pumpu, sa njom imas veci komfor ako ides na podno uz nesto vecu potrosnju u odnosu na klime.
Jeste "plomba". Kolega moj tezgari za EPS pa ocitava brojila i poceli su zadnjih 10 dana da lepe ta cuda. Usput, slikali su ti brojilo tako da ako si nesto muljao slucajno sve su sanse da ce te odrati. Ima nekih kontrolora koji proveravaju sve te slike sa terena. Ovog mog su vec zvala trojica da kukaju.jel ima tema za ove lopine iz edb ili da pitam ovde? Nema u pretragu ništa....
Nisam bio tu bili oni iz distribucije i čačkali nešto oko strujomera, vidim stavljena neka nalepnica sa qr kodom, o čemu je reč? Imam stari strujomer klasičan, majci rekli da su "blombirali" ....
Послато са Redmi Note 8 Pro уз помоћ Тапатока
Inverter nije jeftiniji od TP na duze staze. Pogotovo ako je TP voda-voda.TP vazduh voda za niskotemperaturno grejanje. Zahteva veliki broj rebara u svakom radijatoru. Može ići i za podno i zidno grejanje. Radijatore sa velikim brojem rebara imam u stanu sa kombinacijom sa elektricnim kotlom, pa sam se grejao sa temperaturom vode izmedju 40 i 50 C.
Možeš ići i na kombinaciji tp za sve sobe sam dnevne, koju ces grejati drugom boljom klimom.
Najjednostavnije i najjeftinije je staviti više dobrih invertera, ali sa aspekta komfora tp je najkomfornija.
Toplotna pumpa je savrsena opcija za objekat koji se tek zavrsava jer moze podno da se uradi. Losija stvar podnog grejanja je sto kazu da izaziva prosirene vene na duze staze (uzeti sa dozom rezerve jer stvarno ne znam pouzdano) i sto opet moras da resis hladjenje leti. Klime su prva sledeca opcija, jednostavnije je i jeftinije u startu. Ja bih isao na tu opciju.
Jeste i to ulaganje ali posle toga si miran.
Sve ostalo je 2 klase ispod.
Tapatalk from Poco loco
Totalno netacno, TP su mnogo efikasnije leti nego zimi. Ukucajte u google fancoil.
Fan coil is an air conditioning unit. Its main components are coil and fin heat exchanger, fan, drain pan. If you pump chilling water into the heat exchanger, then the fan will send out cool air, If you pump hot water into the heat exchanger, the fan will send out warm air.
Zbog čega?Slicno ti je i za toplotnu pumpu, sa njom imas veci komfor ako ides na podno uz nesto vecu potrosnju u odnosu na klime.
Gubici kroz plafon procentualno kod neizolovame kuce mogu da budu i do 40%Iscitao sam malo i sad mi je jasnije kako to funkcionise, hvala.
Trenutno na plafonu sprata koji je gotov nema izolacije, koliko to menja situaciju, mogu i to da radim ako bi poboljsalo stvaei.
Bas takav je prostor na spratu koji je zavrsen (podovi, malter, krecenje, struja, toalet, kuhinja, sve prakticno). Jedna soba od 30-40m^2 i pored nje kuhinja i toalet. Tu bi mi bilo idealno resenje da tresnem neku bolju klimu jer cemo biti tu dok se sve ostalo ne zavrsi.
To za prosirene vene jeste tacno, ali gledaj to ovako: kad si za radnim stolom, noge podignes na neko postolje (ionako je dobro za kicmu), kad si u krevetu noge nisu na zemlji, u ostalim slucajevima nosis papuce i nema brige. I mene najvise vuce ka klimama jer je najjednostavnije resenje.
Ne treba u svih 150-170m^2 da bude ista temperatura, dosta prostora je odvojeno vratima (znam da vrata ne izoluju idealno ali opet nije kao da ne postoje).
Hvala svima na savetima, mnogo znace. Kad budem slikao plan soba okacicu ovde pa cete videti kakav je prostor. U principu, cilj je da se nadje neki optimum cena(dugorocna i kratkorocna)/kvalitet. Moracu da vidim kakve su cene za termalne pumpe i klime koje bi meni odgovarale, pa da stavljam na papir sve opcije. Grejanje bi trebalo da krenem sa radom krajem za ~2 meseca, ima vremena da se lepo isplanira.
Za sada mi se kao najbolja ideja cini da za ovaj "otvoreni" sprat gde je dnevna, kuhinja i wc ide klima, za gore gde su odvojene sobe podno i termalna pumpa vazduh/voda. Taj sprat nije gotov tako da je stavljanje podnog mnogo lakse.
Zbog čega?
Ne razumem, kako mislis da se ohladis leti podnim? Gore da mi bude topao vazduh a dole hladno na nogama? Ako ne postoji cirkulacija vazduha to je uzasno resenje. Ja licno na to ne bih pristao nikada.
Izmedju dva sprata nije obavezno ali u nekim slucajevima moze da se pregreva od toplote iz prizemlja tako da se u novogradnji projektuje neka tanja izolacija izmedju spratova.@zoxor
Da li je potrebno izolovati plafon izmedju dva sprata? Nekom logikom toplota koja tu prodje doci ce kao podno grejanje za gornji sprat, nece se baciti. Izolacija plafona gornjeg sprata vec ima smisla.
Ispravi me ako gresim, daleko sam od nekog ko se razume u ovo..
Ne gubi se energija na taj nacin osim ako ta gvozdjurija greje recimo kotlarnicu.Sto se tice prenosa, gubici postoje. Pisao sam o tome ranije. Kod lozenja, lozis vatru da zagrejes gvozdje da to gvozdje zagreje vodu da ta voda zagreje drugo gvozdje (radijator) da bi tek onda ono zagrejalo vazduh koji ti osecas. Slicno ti je sa TP bilo koje vrste dok klima gura vruc freon u izmenjivac gde se odmah zagreva vazduh. Efikasnost je na strani klime jer nema tih gubitaka.
U bilo kom slucaju, osnovno za grejanje je sto bolja izolacija.
Slazem se naravno za taj TP koji je najverovatnije kineski monoblok sa COP 2,5 ona prethodno spominjana Toshiba je split i unutrasnja jedinica je recimo u ostavi ili kuhinji.Pa ne mogu cevi da budu sve tamo gde je potrebna energija osim ako nece TP da bude u dnevnoj sobi. Ona stoji napolje, neki deo cevi od pola metra - metar idu pod zemlju pa unutra u hidraulicni deo gde se razmenjuje energija. Na vise mesta sam video da su klime efikasnije od TP i da je cena grejanja manja.
U svakom slucaju TP je velika investicija u startu pa se posle stedi, dobra stvar je AT (akumulacija tople vode u nizoj tarifi nocu na primer) itd.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari