Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ima bajo,provereno bergen pine inverter best buy radi to i bio je i ispod 39k din,al on nije kultura neka u radu
e sad dal ima neko jos pitanje je,kolko sam do sad video jedino Haier Tide moze da bude bolja varijanta al nisam video zimi u radu,ovo hladjenje je extra

Daj boze da Bergen pine moze do -5 da greje tih 40kvadrata sa nekom prosecnom izolacijom.

If you take for heating, I recommend Fujitsu because I have them, they turned out great, I have been heating with them since 2011 and I am very satisfied. I took this Daikin model into account and on another forum where there is a great topic on climate, they told me from experience that it is quite noisy and that it did not turn out to be the best for the money.

----------------
https://boodmo.com/vehicles/skoda-405/

Stan moze ako je ususkan tj. sa samo jednim spoljnim zidom i ima makar ok izolaciju. Onda je duplo lakse bukvalno. Ako ima 3 spoljna zida kao ja onda bi ipak trebalo nesto ozbiljnije jer na vecim minusima bude problema.

Tapatalk from Poco loco

Ispade da najjeftinije klime najbolje greju.

A niko nista ne prica o onim boljim klimama (ne i najboljim) izuzev sto se jedno vreme pricalo o Gree Amber, jedva se spomenula Fujitsu LT. :(

Drustvo, moze preporuka za klimu do 30k? Maks bih dodao jos 1-2000 ali ne vise. Primarno bi sluzila za hladjenje prostorije od 30 kvadrata. Grejanje je nebitno.

Ispade da najjeftinije klime najbolje greju.
Ne. Apsolutno ne.

U poslednje vreme se pojavljuju ljudi i iskljucivo se interesuju samo za najjeftinije klime. Doduse dobar deo tih ljudi trazi klime za hladjenje i dogrevanje tako da ta prica pije vodu. Za grejanje iskljucivo na klimu mora ozbiljan uredjaj.

Tapatalk from Poco loco

Ima me na više foruma. Ali najglasniji i najvatreniji su oni što su kupili klime od 300 eur. Korisnici gree klima svoje klime guraju u razred iznad. Korisnici gree derivata su još gori. Oni čak tvrde da su bolji i od gree modela. A Vivax sem mene izgleda da nema nezadovoljnih korisnika.

Vivax ima lepsi dizajn,Vox bolji softver,cena im je ista 33000din.

Možda neka Midea? Već imam jednu i lepo radi.

Ima na akciji Midea MSAF11 12HRN1 za 31.490,00 rsd, 5 godina garancija.

Ta Midea nije inverter

Midea klima uređaj MSAF11-12HRN1
Inverter NE
Kapacitet hlađenja: 12.000 Btu
Kapacitet hlađenja: 3,50 kW
Kapacitet grejanja: 13.000 Btu
Kapacitet grejanja: 3,80 kW
Potrošnja hlađenja: 1.096
Kapacitet grejanja 1.056 W
Rashladno sredstvo : R410A
Energetska klasa: A / A

A niko nista ne prica o onim boljim klimama (ne i najboljim) izuzev sto se jedno vreme pricalo o Gree Amber, jedva se spomenula Fujitsu LT. :(

Spominjalo je par clanova LT, ali sta tu da se prica, radi lepo i to je to :)

Suvisno je pricati o klimama od 1000 i vise evra, skoro sve tu rade kako treba.

Sto se tice toga da ispada da najjeftinije najbolje rade...ljudi prosto niti su iskusni, niti zahtevni.
Ne znaju za bolje, pa je onda i to super i sta onda drugo i da kazu.

Realno, retko ko ovde ima neko ozbiljnije iskustvo sa pracenjem samog rada razlicitih klima.
Cak i ja sa 20ak klima(Fujitsu, Gree, Midea, Panasonic, LG, Galanz...), nemam pojma za vecinu kako radi, jer imam pametnija posla no da cucim ispod klima i buljim u merace satima...uradio to za 2, 3 klime(Luca, Viola, Amber) koje su mi tu svakodnevnica i to je to.
Odmah cu ti reci samo ono sto znam, da sve te klime rade grejanje i da sve greju godinama.

Vec rekoh, LG mirror pocrkala elektronika, popravljeno i prodato, jer nismo imali nameru da za klime od 1200e damo jos toliko za popravke i da nas tako skupi uredjaji ostavljaju bez grejanja na mesec dana.
Pored toga, moja Fujitsu Luca ima bug, kada se gasi, krene da vuce poklopac na gore malo, pa tek onda da zatvara, sto dovodi do preskakanja zupcanika i koji je na kraju i pukao, pa je zamenjen, ali ce se opet desiti ako se ne zameni cela ta jako skupa elektronika.
Pored toga, taj zupcanik im je generalno mana, jer cesto prokliza, tako su mi rekli iz ovde vec pominjanog servisa na Zrenjaninskom putu u Krnjaci, koji su mi to i zamenili i uradili full servis klime sa rasklapanjem svega.
Viola se softverski zabagovala 2 ili 3 puta pri paljenju, samo se izvuce iz struje i upali, sve ok.

Amber je malo bucnija klima, dakle nema tog super tihog moda kao Viola i Luca, gde se ne cuje na metar od klime da rade, vec ce se uvek cuti blago strujanje vazduha.

Retko ko ko juri da ustedi 1-2 hiljade na klimu ce da placa merac potrosnje i da se bakce i sedi ispred klime da gleda kako ista radi.
U celoj temi sam samo ja bio zaludan dovoljno da zapravo snimim telefonom kako barem Luca i Viola rade.

Poslednja izmena:
Znam da nije inverter, nisam nešto o inverterima razmišljao...

Ima VOX IVA1-12IR inverter za 33.500,00 rsd sa 5 godina garancije??

Ako će ova Vox inverter bolje hladiti od Midee koja nije inverter onda nemam šta više da razmišljam

Vivax ima lepsi dizajn,Vox bolji softver,cena im je ista 33000din.

Ovo je vec interesantan podatak, tako da je ipak bolje "kulturniji" uredjaj uzeti...
Ko bi reko' Vox i kultura u istoj recenici. :D

Znam da nije inverter, nisam nešto o inverterima razmišljao...

Ima VOX IVA1-12IR inverter za 33.500,00 rsd sa 5 godina garancije??

Ako će ova Vox inverter bolje hladiti od Midee koja nije inverter onda nemam šta više da razmišljam

30 kvadrata ce ohladiti svaka klima,da Vox daje 5 g. bezuslovne garancije 33000 u dijaspora shopu.
Standardna Midea trosi 1100 W a inverter 300 W pri hladjenju.

30 kvadrata ce ohladiti svaka klima,da Vox daje 5 g. bezuslovne garancije 33000 u dijaspora shopu.
Standardna Midea trosi 1100 W a inverter 300 W pri hladjenju.

Obzirom da će verovatno dosta hladiti tokom leta uzimam inverter a za 5 godina ko zna gde ću biti.

Hvala na odgovorima i pomoći.

Naravno da razlika u potrosnji struje nije 1100:300, vec mnogo manja.

Standardne klime na silu postignu zadatu temperaturu, sa 100% snage, da bi se potom iskljucile, dok (solidni) inverteri smanje snagu i tako rade bez iskljucivanja.

Naravno da postoji odredjena razlika u efikasnosti, ali bi vecini glavna prednost bilo to sto inverter nece duvati sibirski vazduh, vec ce biti prijatnije za boravak (bar teoretski... Zalili su ovde vec ljudi da su poneke inverter klime - inverter samo na papiru).

Mozda je neko merio, ja nisam, ali pretpostavljam se povecanje potrosnje sa obicnom klimom u odnosu na inverter meri desetinama, a nikako stotinama procenata.

U svakom slucaju, po ovim cenama sile nema da bih kupio obicnu klimu, ali svakako treba imati malo razumnija ocekivanja.

+1. Upravo ovo sam i ja hteo da napišem.

Nemam standardnu klimu pa ne mogu da izracunam razliku potrosnje standardne i invertera za 24 sata na primer.
Ja inverter vecinom koristim u DRY modu a potrosnja je 250 W i naravno klima se nece sama iskljuciti dok je ja ne iskljucim.

Neki prosek je oko 30% ustede sa inverterima.
Moze biti i duplo, zavisno od uredjaja.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

nema sta da se doda kod super 12ki kao sto je Amber,Y serija ili taj LT,to su sve duple klime otprilike,ta 12ka je kao ove 18ke
a potrosnja skoro kao kod obicne 12,a daje skoro 50% vise toplote,i na jacim minusima sto je bitno posebno
al je i cena kao da si uzeo 2 prosek dobre,
mislim da svako ko ima 100k za nju treba da uzme,vratice se,a sigurnost da ce raditi kakav god da je minus napolju,je po meni neprocenljiva

Koliko troše grejač kompresora i grejač tacne?
Da li treba da se klima iskopčava iz el mreže zimi kada se neće koristiti ukoliko već postoji centralno grejanje, tj da li ta dva grejača rade čim se temp spusti ispod 0 ili samo kada je klima uključena na režim grejanja?
Ako je to 200w onda 200x24x30 dođe 144kw mesečno.

Ne troši 200 W, već manje od 100. U Srbiji nikad nije bilo mesec dana stalno ispod 0, tako da će i ta potrošnja biti daleko manja, i to u slučaju da grejač radi stalno, a ne bi trebalo da je tako, grejač tacne npr. nema nikakvu funkciju u stand-by režimu.

Poslednja izmena:
Originalni, fabrički ugradjen grejač tacne je snage 60w. U januaru je kod mene potrošio manje od 10kwh. U to vreme imao sam ugradjen merač potrošnje samo za njega, upravo radi provere (ne)opravdanosti njegovog postojanja. Dakle, potrošnja je zanemariva . Ali je razlika u buci SJ očgledna sa uključenim ili isključenim grejačem.

Kod mene je LT u dnevnom boravku gde provodim veći deo vremena i nemam problem sa bukom a generalno i nisam nesto osetljiv na istu, prezadovoljan sam kako je odradila zimu pošto mi je ovo bila prva sezona sa njom. Ugasio sam je kad je otoplilo i na meraču je od tada konstantno od 4-6w od prilike i zanima me sta troši tih par W?

Послато са Mi MIX 3 помоћу Тапатока

Kod mene je LT u dnevnom boravku gde provodim veći deo vremena i nemam problem sa bukom a generalno i nisam nesto osetljiv na istu, prezadovoljan sam kako je odradila zimu pošto mi je ovo bila prva sezona sa njom. Ugasio sam je kad je otoplilo i na meraču je od tada konstantno od 4-6w od prilike i zanima me sta troši tih par W?

Elektronika.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Hvala. Da je cupam iz struje ili ne pošto je ne koristim vec neko vreme, ne zbog štednje nego gromovi ili tako nesto?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno