Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma ok je sve, izmisljanje je da je ova i ona dimenzija za ovu i onu razdaljinu...ja gledam 55 sa metar i 4 metra, moze i vece i manje sa obe razdaljine :)

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Bez brige, doći će se i do 85 inča kao preporuke za 2 metra. Dijagonale napreduju, sobe ostaju iste, a biznis ne sme da trpi.

Ah, hoćeš da kažeš da bi nama svima odgovaralo i 42" ali smo naseli na preporuke šta je odgovarajuće pa ni krivi ni dužni završili pateći se sa 65".

Divan si, hvala na brizi.

Ono što jeste fakat je da su velike dijagonale prijemčivije ljudima nego ikad, zato ih ima više i on jima se priča više.

Lično se nikad nisam osvrtao na preporuke, ako mi prija i izgleda normalno, gledaći u 150" na metar i po, pa dok ne oslepim.

Poslednja izmena:
Bez brige, doći će se i do 85 inča kao preporuke za 2 metra. Dijagonale napreduju, sobe ostaju iste, a biznis ne sme da trpi.
Kada budem imao svoj stan/kuću pašće 120" 4k short throw projektor. I taman ne idem više u bioskop. Za sada 65" sa 2.7m razdaljine.

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk

ovo da displej može da bude preveliki može samo da napiše neko ko nije seo pred isti.kod bioskopa nije problem prvog reda što je preblizu,anatomija je jasna fokus oka je egzaktna stvar,već ugao pod kojim gledaš platno...

ovo da displej može da bude preveliki može samo da napiše neko ko nije seo pred isti.kod bioskopa nije problem prvog reda što je preblizu,anatomija je jasna fokus oka je egzaktna stvar,već ugao pod kojim gledaš platno...

Upravo. Po pravilu pogled koji je paralelan sa horizontalnom ravni treba da pada u gornju trećinu ekrana (na granicu druge i treće trećine). Tako se održava pravilan položaj glave, a time i oka.

Pa odstojanje očiju od monitora iznosi negde oko 50 do 60 cm, ako se zauzme pravilan položaj tela. Zato se najčešće kupuju monitori cca 24". 32" je neka gornja granica upotrebljivosti ne računajući one zakrivljene, gejmarske. 50" nije namenjeno za neku opštu upotrebu kao monitora standardnog tipa. Dakle, ovo su ergonomske preporuke i odnose se na profesionalnu upotrebu.

Video sam jednog koji koristi 50 inča kao pc monitor i tvrdi isto to. A glava mu radi levo desno kao u crtanom filmu.
I ja na poslu imam 3 monitora i isto tako mi leti glava i vrlo rado bih to menjao za jedan veliki da se ne patim sa ivicama :)

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Video sam jednog koji koristi 50 inča kao pc monitor i tvrdi isto to. A glava mu radi levo desno kao u crtanom filmu.
Na 40" i radim i igram. Sve lepo stane i nema nikakvih pomeranja glave na 60-80cm od ekrana.

Sent from my SHT-W09 using Tapatalk

^ Probaj na 50 ako bude prilike, tu je već pređena granica.
Nismo svi isti ali postoji granica komfora, 85 inča se TRENUTNO preporučuje za udaljenost na kojoj je otprilike blizu te granice komfora.
A iz već spominjanih razloga samo je pitanje vremena kada će 85 inča biti preporučivano za 2 metra. Što je već previše, ali bože moj, potrošač je već naučen da ne postoji prevelik tv.

Da su nam vece ruke bez razmisljanja bi nosili telefone od 20".Sad bez *******cije ,covek je pitao 55 ili 65 sa 3m .Mislim da je najveca fora u samoj prostoriji tjst meni se svidja opcija da mogu da se odaljim priblizim a i ovako ne mogu da zamislim 65" u sobi 3*3 ali u sobi 3.5 sa 5 bi vec mogao.a sta je sa grejanjem ;)

Pa 65" u sobi 3x3 je pravi bioskop :)

Pa onaj ko to svesno napravi zna sta ocekuje. Kod drugara u sobi 3x3 je 55" i realno bi bolje bilo da je 65" :)

Dvosed, dzojstici i udri :)

A iz već spominjanih razloga samo je pitanje vremena kada će 85 inča biti preporučivano za 2 metra. Što je već previše, ali bože moj, potrošač je već naučen da ne postoji prevelik tv.

ima smisla to sto pricas ali masis jedno. sa 3m moze komotno 65, i ja ga gledam. Preporuka 85 inca sa 2m se odnosi na 8k rezouciju, kao sto se sada preporucuje za 4k, jer ti ako se odaljis 5m od tva isto ti je da li si kupio 55 inca 4k ili 85 inca fhd

Nismo svi isti ali postoji granica komfora, 85 inča se TRENUTNO preporučuje za udaljenost na kojoj je otprilike blizu te granice komfora.
Koristim 46" od 2008. kao monitor, vec 2 godine 55".
Nista ne fali, planiram 65" verovatno sledece godine.

Kao sto rekoh, gledam 55 sa 1m, kao i sa 4m, oba su ok, u oba slucaja moze i manje i vece.

Smatram da je izmisljotina taj odnos razdaljenosti i dijagonale, na sve se covek navikne i na vece i na manje.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Zar nije odnos 2/3 iznad I 1/3 ispod linije pogleda?

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Ne. Oči ne treba mnogo da prelaze na gore preko horizontalne ravni jer tako oko ne zauzima komforan položaj. Vidno polje tj. pogled je usmeren blago na dole. Podizanje pogleda za 2/3 preko horizontalne ravni nije dobro za očne mišiće. To se zbog smanjenog komfora oka kompenzuje podizanjem glave na gore, a ni to nije poželjan fiziološki položaj.

Nije da ti ne verujem, ali ceo net govori o donjoj trećini.

https://www.visualtech.com.sg/3-quick-tips-for-proper-home-theater-screen-height/

7f2e3110424a0c9bf373acc7083102db.jpg

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

ovima što je muka da pomere oko ne daj bože vrat mogu samo da kažem da šta da vam se radi...to je pritužba na nivou e hud u igri mi je predaleko a da isti pomerim mi već religija zabranjuje...

Jel ti slušaš sve što ti se u životu preporuči ili ono, imaš 2 grama mozga da sopstveni užitak i odgovaranje ili neodgovaranje nečega TEBI bude glavni faktor u nekoj odluci? E vidiš, i mi isto.

Koristim 46" od 2008. kao monitor, vec 2 godine 55".
Nista ne fali, planiram 65" verovatno sledece godine.
Svaka čast, pređeš odmah na 85 i rešeno. Ja bih barem tako uradio da sam u toj priči.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno