Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
BTC kao najveci predstavnik kripta je prvi primer revolucije u nacinu placanja. Razvijanje celog sistema, unosenje u zakonske okvire, obrazovanje ljudi... To sve traje i trajace ko zna koliko. Ni papirni novac se nije uveo preko noci, niti placanje karticama.
BTC sam po sebi ne mora imati nikakvu konkretnu primenu jos dugo godina ali kao najveci krcice put drugim altovima ili nekom buducem novcicu.
Na konkretnu i svakondevnu primenu kripta cemo jos da cekamo, opustite se.
Godinama pojedinci pricaju kako je btc prevazidjen... Apsolutno jeste. I ja sam to rekao jos pre par godina. Ali to nikako ne znaci da ce cena puci, da ga niko nece koristiti. Naprotiv.
Cim krene malo cena da se popravlja krenuce opet euforija. To gledamo vec deseti krug do sada i postalo je dosadno, stalno ista prica samo se likovi menjaju.

Tapatalk from Poco loco

Mislim da uz duzno postovanje nisi ispratio sustinu onoga sto ja pisem.
Nije pitanje da li ce cena rasti, rasce, bice muljanje jos ko zna koliko puta, neki kazu dok je ovaca bice i vune. Ja sam pisao o tome da BTC kao deflatorna valuta ne vidim kako moze da sluzi svrsi za koju je namenjen.
Upravo tvoj post mi daje potvrdu onoga sto ja pisem, ja pricam o tome da li ceo koncept ima smisla kao resenje naseg trenutnog ekonomskog problema a tvoj komentar je u stilu "pisalo se ovako sto puta, cim cena skoci bice optimizma".

Nije pitanje da li ce biti kratkorocnog optimizma kada cena ponovo skoci u sta ne sumnjam, u nekom momentu sigurno hoce nego da li je BTC uopste resenje za nase probleme ovakav kakav je, podlozan muljanju kod uskog broja ljudi i deflatoran po definiciji.

Zar ne bi deflatorna valuta dovela do toga da ljudi pametnije troše novac i da se ne troše resursi planete na kojekakve gluposti?

Zar ne bi deflatorna valuta dovela do toga da ljudi pametnije troše novac i da se ne troše resursi planete na kojekakve gluposti?

mozda neka utopijska zemlja da, gde pohlepa nije glavni temelj privrede i razvoja i gde je briga za coveka, za prirodu oko nas jedina glavna. a realno bi najverovatnije doslo do kraha sistema, ratova i totalnog kolapsa to pametno trosenje para...

Apsolutno ne jer to nije u prirodi coveka na sveopstu zalost. U prirodi coveka je da voli da dominira, da zeli da ima moc nad drugim itd.
To su sve utopijske ideje kako ce promena sistema u pravcu nekog socijalizma ili deflatorne valute zdravorazumski povuci covecanstvo u pravom smeru, nece i nikada nije niti u jednom primeru.
Svaki sistem koji je nesto valjao napravljen je tako da moze da zivi najbolje moguce sa ljudskim manam, sistemi gde se vodimo takvim utopijskim idejama osudjeni su na propast u startu.

Zato sam i pokrenuo celu ovu pricu jel ovo palamudjenje o cenama vise ne vodi nicemu, svi volimo da zaradimo pare i neki hoce neki nece ali ono sto je sigurno da sa trenutnim stanjem stvari nema od cele ove price nista.
Ponavljam, kada kazem nista mislim na realnu i prakticnu upotrebu, promenu paradigme i samim tim i neki ozbiljan dugorocan skok cene.

Poslednja izmena:

Austrijski ekonomski model takođe ima svoje negativne strane. Najveću teoretski moguć godišnji rast ekonomije sa njim je samo 0,3%. Ne bi mogao da budeš kompetativan sa drugim zemljama ako imaš takvu ekonomiju, pojeli bi te živog. Kejnzijanski model je omogućio daleko brži rast i učinio mnogo stvari pristupačnim običnom čoveku, ali je efektivno pretvorio ekonomiju u Ponzi šemu koja se bliži kolapsu.

Austrijski ekonomski model takođe ima svoje negativne strane. Najveću teoretski moguć godišnji rast ekonomije sa njim je samo 0,3%. Ne bi mogao da budeš kompetativan sa drugim zemljama ako imaš takvu ekonomiju, pojeli bi te živog. Kejnzijanski model je omogućio daleko brži rast i učinio mnogo stvari pristupačnim običnom čoveku, ali je efektivno pretvorio ekonomiju u Ponzi šemu koja se bliži kolapsu.

Odakle ti taj teoretski ekonomski rast od 0.3%?
Amerika je do 70-ih godina imala dolar koji je bio vezan za zlato. Ne vidim da im je to toliko smetalo da budu vrlo kompetitivni.
Odvezali su uzde infllaciji kako bi finansirali rat u Vijetnamu i od tada samo padaju po pitanju konkurentnosti, a dolar je sada na granici da izgubi status rezervne svetske valute

Mislim da uz duzno postovanje nisi ispratio sustinu onoga sto ja pisem.
Nije pitanje da li ce cena rasti, rasce, bice muljanje jos ko zna koliko puta, neki kazu dok je ovaca bice i vune. Ja sam pisao o tome da BTC kao deflatorna valuta ne vidim kako moze da sluzi svrsi za koju je namenjen.
Upravo tvoj post mi daje potvrdu onoga sto ja pisem, ja pricam o tome da li ceo koncept ima smisla kao resenje naseg trenutnog ekonomskog problema a tvoj komentar je u stilu "pisalo se ovako sto puta, cim cena skoci bice optimizma".

Nije pitanje da li ce biti kratkorocnog optimizma kada cena ponovo skoci u sta ne sumnjam, u nekom momentu sigurno hoce nego da li je BTC uopste resenje za nase probleme ovakav kakav je, podlozan muljanju kod uskog broja ljudi i deflatoran po definiciji.

Nije moj post bio namenjen strogo tebi inace bih te citirao.
Sve su sanse da BTC nece nikada komercialno biti koristen ni za sta. Jos pre par godina sam pricao da je BTC matori dinosaurus i da ima daleko brzih, sigurnijih i naprednijih novcica. Ali ono sto je zlato za sadasnji sistem to je BTC za kripto. BTC je alfa verzija nekog buduceg sistema placanja, to je ideja koja je prezivela sve dosadasnje probleme i utrla put svima drugima buducim.

Tapatalk from Poco loco

Odakle ti taj teoretski ekonomski rast od 0.3%?

To ti je po čistom modelu zasnovanom sasvim na štednji, bez fractal reserve bankarskog sistema. Nije praktično isprobano.

Amerika je do 70-ih godina imala dolar koji je bio vezan za zlato. Ne vidim da im je to toliko smetalo da budu vrlo kompetitivni.
Odvezali su uzde infllaciji kako bi finansirali rat u Vijetnamu i od tada samo padaju po pitanju konkurentnosti, a dolar je sada na granici da izgubi status rezervne svetske valute

Amerika je tokom rata snabdevala sve vojnim materijalom, tako je završila sa svačijim zlatom. Posle rata je dogovor pao da svi učine svoje valute konvertabilnim prema dolaru, što su Ameri iskoristili da štampaju više dolara nego što su imali zlata da ih pokriju. Drugi su to primetili i DeGol je bio prvi koji je rekao evo vam vaš papir, dajte nam zlato. Pošto je bilo jasno da će i ostali brzo da prate, Nikson je 71. skinuo dolar sa zlatne podloge. Dolar od tad nije podupret zlatom, već nasiljem. A kako je mnogima u svetu još uvek potrebna američka vojna mašinerija, ja ne vidim da će izgubiti status rezervne valute. Kako je jedan analitičar slikovito objasnio, to je kao film "Gorštak" gde dobar momak zlato na kraju otfikari glavu lošem momku dolaru. Ali mi nismo na kraju filma, već tek na sredini, gde dolar prvo treba da pootfikari glave ostalim fiat valutama. :p Kinezi nešto pokušavaju da guraju juan kroz naftne futurse na Šangajskoj berzi pokrivene zlatom, videćemo hoće li nešto uspeti da urade tako.

Ponavljam, kada kazem nista mislim na realnu i prakticnu upotrebu, promenu paradigme i samim tim i neki ozbiljan dugorocan skok cene.

A sto se svi hvataju za taj termin "prakticna upotreba" kao nesto sto je mnogo vazno da bi BTC opstao? Svaki put kada pitam da mi se objasni sta to uopste znaci zavrsi se na primeru placanja kafe u kaficu. U prevodu - niko ne zna sta je tacno ta prakticna upotreba ali svi pricaju o tome (kao tinejdzerski seks).

Kakvu prakticnu upotrebu imaju Pikasove slike? Jedna je prodata za 180 miliona dolara ako se ne varam pa ja ne vidim nikakvu prakticnu upotrebu osim da visi na zidu i izgleda lepo.

Umetnine se kupuju kada ne znas sta ces sa parama a neces da drzis u banci da ti inflacija jede kes, kada svercujes koku a ne znas kako da ubacis pare u legalne tokove pa kupis sliku na crno, ima tu jos ko zna cega ali nije tema.

Prakticna upotreba znaci da ispuni onaj njegov manifest tj da ispuni u praksi ono zasto je napravljen a to je novi monetarni sistem koji ce zameniti FIAT kako nebismo ziveli hiperinflacije svako malo kada neka nepodobna vlast zajase "neduzan" narod itd.

Poslednja izmena:
Umetnine se kupuju kada ne znas sta ces sa parama a neces da drzis u banci da ti inflacija jede kes, kada svercujes koku a ne znas kako da ubacis pare u legalne tokove pa kupis sliku na crno, ima tu jos ko zna cega ali nije tema.

To znaci da i umetnine imaju upotrebnu vrednost. Ali samo za odredjene ljude (za mene definitivno ne). Isto kao sto i ispijanje kafe za mene nema upotrebnu vrednost jer ne pijem kafu tako da me bas briga da li ce BTC-om moci da se plati kafa ili ne.

Moja poenta je da sve dok postoje dve strane (kupac i prodavac) nesto moze da ima vrednost. Ja samo ne razumem insistiranje na tom prefiksu "upotrebna" i stalno svodjenje sve na placanje kafe i hleba.

Pa bez kafe ne može da se živi a kako misliš u Srbiji da jedes bez leba? :D

Bez upotrebne vrednosti BTC-a, odnosno, bez mogucnosti da mreza pravi puno transakcija i rudari na taj nacin zaradjuju, rudari nece imati interes da odrzavaju mrezu i ista ce zbog toga oslabiti.

Dakle, bez masovnosti transakcija, odnosno upotrebe, nema ni budućnosti za BTC.

Taj neki suludi scenario gde ce BTC biti samo nekakvo digitalno zlato, bez drugih upotreba odnosno transakcija, će se desiti samo kada budemo prihvatili da plaćamo 100USD po transakciji na ovakav neki sličan obim upotrebe.

Dakle, bez transakcija nema ni mreže. Digitalno zlato se pretvara u neki levi digitalni token.

Rudari zaradjuju od novoiskopanih novcica, same transakcije nisu u direktnoj vezi. Rudarenje moze bez transakcija, transakcije ne mogu bez rudarenja. Kao sto vidis mreza nikako ne slabi, samo se pojacava novim i efikasnijim asic-ima. BTC cak i ne moze da izgura neki veliki broj transakcije, seti se i sam koliko puta je mreza bila zagusena pa su transakcije kasnile ko zna koliko a samim tim je porastao i fee. Skroz ti je obrnuta logika ako mene pitas.

Poslednja izmena:
Rudari zaradjuju od novoiskopanih novcica, same transakcije nisu u direktnoj vezi. Rudarenje moze bez transakcija, transakcije ne mogu bez rudarenja. Kao sto vidis mreza nikako ne slabi, samo se pojacava novim i efikasnijim asic-ima. BTC cak i ne moze da izgura neki veliki broj transakcije, seti se i sam koliko puta je mreza bila zagusena pa su transakcije kasnile ko zna koliko a samim tim je porastao i fee. Skroz ti je obrnuta logika ako mene pitas.
Danas da, dominantno je od rudarenja novih novčića ali to neće biti slučaj posle još 1 ili 2 polovljenja.

Ako ne bude dovoljno transakcija tada da dopune oslabljenju zaradu od novoiskopanih BTC-a, mreža će oslabiti.

Što se tiče poredjenja snage tadašnje mreže i sadašnje, možda će biti jača, ali ne obavezno i sigurnija jer neće samo BTC mreža imati pristup novim tehnologijama.

Ako cena bude pratila polovljenja kao i do sada, onda ok. Ali za tako nešto nema garancije.

Svakako je potpuno pogrešno tvrditi da BTC-u ne treba upotrebna vrednost, i baš me briga da li ću moći da platim kafu, to je bre zlato i slično.

Takav optimizam je nerealan. Da će cena doveka nastaviti da prati četvorogodišnje cikluse kao do sada.

Poslednja izmena:
Pritajio se u ovom klinu, hoće da nas izludi. Svaki dan što duže čeka, sve su veće šanse da probije naniže. BTC je predugo čekao, ako berze naprave blow off top (što u nekom trenutku ionako sigurno hoće), ode BTC dole i nećemo prići opet 10k ko zna do kada.

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    61 KB · Pregleda: 164
A šta generalno znači ne mogu da platim kafu? Mislite nije još prihvaćeno kao sredstvo plaćanja ili zbog brzine transakcije? Npr da li znate da kada platite bilo šta u prodavnici visa ili mc karticom to na racun prodavca leze za minimum 24-48h, a ako je vikend onda 4-5 dana? Tako da ako bi neko čekao da se potvrdi transakcija na račun prodavca morao bi da kampuje par dana u kaficu, svakako bi btc legao brže. Dalje kada platite karticom to isto prodavca košta provizija za tu transakciju + održavanje aparata + mesečno održavanje računa + penali ako se ne ostvari dovoljan promet preko pos terminala, tako da bi i tu btc fee bio manji.

Tako da šta zapravo znači hoću da platim kafu?

MarkoZ, to što prodavcu legne para 2 dana kasnije, ne znači da MC ili VISA nisu potvrdili da ti imaš toliko na računu i da nisu poslali zahtev na naplatu tvojoj banci. Nema rizika od double spendinga.

MarkoZ, to što prodavcu legne para 2 dana kasnije, ne znači da MC ili VISA nisu potvrdili da ti imaš toliko na računu i da nisu poslali zahtev na naplatu tvojoj banci. Nema rizika od double spendinga.
Uvek možeš da storniraš transakciju. Prodavci to uračunavaju u cenu, jer se događa u određenom broju slučajeva (ne za kafu, verovatno).
Meni je jednom banka sama stornirala transakciju za neku garderobu koju sam kupio karticom u prodavnici par dana ranije. Nikada nisam saznao tačno zašto.

A šta generalno znači ne mogu da platim kafu? Mislite nije još prihvaćeno kao sredstvo plaćanja ili zbog brzine transakcije? Npr da li znate da kada platite bilo šta u prodavnici visa ili mc karticom to na racun prodavca leze za minimum 24-48h, a ako je vikend onda 4-5 dana? Tako da ako bi neko čekao da se potvrdi transakcija na račun prodavca morao bi da kampuje par dana u kaficu, svakako bi btc legao brže. Dalje kada platite karticom to isto prodavca košta provizija za tu transakciju + održavanje aparata + mesečno održavanje računa + penali ako se ne ostvari dovoljan promet preko pos terminala, tako da bi i tu btc fee bio manji.

Tako da šta zapravo znači hoću da platim kafu?

BTC definitivno nije dobar za maloprodaju. Prodavac mora da veruje u 0-conf i da uračuna rizik da poneka transakcija možda neće proći.
Takođe, fee je preveliki i plaća ga kupac (za kreditne kartice, taj trošak snosi prodavac).
Srećom postoje alternativni coin-i koji su mnogo bolji u toj ulozi. BTC ne mora da se koristi za sve.

da, fee za kartice placa prodavac i zato pantalone od 500din placamo 2000din, to je jasno.

aha, a kako ces poslati nekome btc ako ga nemas na walletu?

Prodavac mora da veruje u 0-conf i da uračuna rizik da poneka transakcija možda neće proći.

upravo to, u 99.9% slucajeva prolazi, isto kao sto veruje da ce mu banka nekad proknjiziti tu uplatu, a moze da se stornira u svakom trenutku.

Kako sta znaci? Pa ljudi vec hiljadama godina placaju kafu zlatom. Ja uvek nosim polugu sa sobom i onda rendamo na licu mesta koliko treba.

tako treba. da si npr pročitao umesto pametovao video bi da piše još nešto, kao npr

Mislite nije još prihvaćeno kao sredstvo plaćanja ili zbog brzine transakcije?

Poslednja izmena:
Danas da, dominantno je od rudarenja novih novčića ali to neće biti slučaj posle još 1 ili 2 polovljenja.

Ako ne bude dovoljno transakcija tada da dopune oslabljenju zaradu od novoiskopanih BTC-a, mreža će oslabiti.

Što se tiče poredjenja snage tadašnje mreže i sadašnje, možda će biti jača, ali ne obavezno i sigurnija jer neće samo BTC mreža imati pristup novim tehnologijama.

Ako cena bude pratila polovljenja kao i do sada, onda ok. Ali za tako nešto nema garancije.

Svakako je potpuno pogrešno tvrditi da BTC-u ne treba upotrebna vrednost, i baš me briga da li ću moći da platim kafu, to je bre zlato i slično.

Takav optimizam je nerealan. Da će cena doveka nastaviti da prati četvorogodišnje cikluse kao do sada.
Jesi svestan koliko vremena ce proci za jos 2 polovljenja i o cemu pricas? I sva ta prica pod uslovom da BTC-u ne skace cena vise. Svestan si da se to nece desiti? Dovoljno je pogledas grafikon rasta od starta do sada i sve ce ti biti jasno. BTC je industrija, nema nikakvih razloga da se taj napredak uspori.
Ako bi se cela prica oko kripta legalizovala i omasovila i ako bi se u nekom trenutku preslo na neki daleko napredniji novcic koji tek treba da bude zamisljen, onda ok, bilo bi realno to sto pricas. Ali to je za sada jos uvek daleka buducnost. Za sada nema ni trunke navovestaja za tako necim.

Tapatalk from Poco loco

Jesi probao nekad ili klasicno "rekla kazala"? Probaj i prijatno ces se iznenaditi. Banka ce da pokrene spor kod karticarske organizacije i kad se ispostavi da je sve u redu tebi ce da natovare jos i troskove te reklamacije.

Pod uslovom da si koristio svoju karticu ;)
Ima mnogo kradenih kartica na netu, tako da se pogotovo u kupovini na Internetu i dalje mnogo mulja.

A meni lično se desilo da je banka sama stornirala transakciju i niko me posle nije kontaktirao oko toga. Nije bila neka velika cifra u pitanju, tako da se nisam ni ja cimao.

Pod uslovom da si koristio svoju karticu ;)
Ima mnogo kradenih kartica na netu, tako da se pogotovo u kupovini na Internetu i dalje mnogo mulja.

Da, ali onda nije tacna konstatacija da "UVEK" mozes da storniras transakciju.

A meni lično se desilo da je banka sama stornirala transakciju i niko me posle nije kontaktirao oko toga. Nije bila neka velika cifra u pitanju, tako da se nisam ni ja cimao.

To sto se jednom tebi desilo da je sistem nesto zabrljao ne znaci da je placanje karticama nekakav dobrovoljni cin i da korisnici kartica mogu tek tako po slobodnom nahodjenju da odluce da li ce da plate racun ili ne.

A da mi malo pričamo o ceni?

Pritajio se u ovom klinu, hoće da nas izludi. Svaki dan što duže čeka, sve su veće šanse da probije naniže. BTC je predugo čekao, ako berze naprave blow off top (što u nekom trenutku ionako sigurno hoće), ode BTC dole i nećemo prići opet 10k ko zna do kada.

Dakle kao što sam i očekivao, berze ulaze u korekciju, verovatno opet veći pad. BTC opet poslušno prati berzu, a ne tamo neku stock-to-mentol šemu. Trendline je definitivno popustio, ali pad nije veliki, ni cenovno, ni po volume. Buy pressure nije bio veliki ovih dana, Stellar je krvario i kad je sam video da berze prave drugi loš dan za redom, uspeo sam da zbrišem u zadnji čas. Ali vidi se da sada ni sell pressure nije veliki, vrlo malo longova je likvidirano, kockari sede i čekaju. Berze će odlučiti kuda nastavljamo dalje.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno