Izvodjacka ekipa dosla danas i odradila instalaciju.
Ruter Q2, 2x STB, i oko 60m UTP kabla da pokriju 2 konekcije za TV (+ jos jednu sam trazio za neki buduci TV, za ovo je morao splitter da se stavi jer Q2 ruter ima 2 izlaza za net i 2 za TV), i 2 lan konekcije za PC.
Net je sjajan, ruter bez problema pokriva svaku tacku u stanu, ping je 2ms za lan konekciju.
WiFi na 5GHz je nesto sto sam dugo cekao zbog laptopova i telefona koje koristimo.
Sve u svemu prezadovoljan sam osim estetikom.
Morace kad tad da se poskidaju lajsne, povadi koaksijalac i umesto njega stave UTP kablovi, koji sada idu preko lajsni.
Razmisljam kako bi vrhunski bilo da covek lepo kupi 2-3 ova Q2 rutera (ako mu treba lan konekcija na vise tacaka, i do svakog dovuce ovu providnu nevidljivu optiku, i tako pokrije sve sobe.. To je najelegantnije resenje (ako ne racunamo srecnike koji su uzeli skoro stan u novogradnji pa je odmah tokom radova sve od kablova proslo kroz zidove).
A opet, primetio sam i da je ping izuzetno mali i na WiFi mrezi, pa mozda cak i za neki gaming nije potreban LAN vec moze i WiFi da zavrsi posao, ne znam da li je neko probao ?
Ovo me bas zanima..
Instalacija je trajala preko 4h, bilo je i busenja, razvlacenja kablova po 4 sobe itd.. Momci su izasli u susret i ispunili svaki zahtev.
Malo sam bio sumnjicav sto se stavlja UTP cat5, a ne cat6, ali sve je OK.
Ovo opticko vlakno mi se mnogo svidja, zaista je sjajno resenje.
Dobio sam info da ako ga korisnik osteti i zove MTS, da je jako skupa intervencija (momak je spomenuo 150e).
Naravno, ako se to nekome desi neka sam resi problem (pozove neku od ovih podizvidjackih firmica i verujem da bi momci dosli za 5 puta manje para da splajsuju..)
Takodje info koji sam dobio (mada ne bih uzimao 100% kao proveren, nezvanicno je), je da ako korisnik renovira stan, MTS je duzan da posalje ekipu koja ce da poskida i stavi nove kablove. Kako to u praksi funkcionise, nemam pojma, ali mozda ce nekome nekada znaciti.
Uzasna mana, glupi STB uredjaji.
Do sada sam imao : koaksijalac u TV + CAM kartice
A sada STB kutijice do kojih ide UTP, pa svaki STB ima power adapter, i onda HDMI do TV-a.
Pravo resenje bi bilo da STB moze da radi preko WiFi -ja..
Mada televizor toliko gledam da komotno mogu i da spakujem STB u kutije i stavim u ormar.
Sto se tice telefona, nisam nista citao oko toga.. Ne znam zasto sam mislio da oni donose uredjaj.
U svakom slucaju fiksni se ne dobija, ali ionako bi ostao neraspakovan u kutiji, jos bolje..
I za kraj, primetio sam na oba TV-a da kada menjam kanale, prvu sekundu slika ide u nekom slo-mo lag modu, pa se unormali.
Zvuk je odmah OK, ali slika se bafferuje ili ima neki problem otprilike jednu sekundu, bas ruzno deluje.
Ovo sam primetio i kod matoraca (isto MTS optika, box paket).
Da li je do losih stb uredjaja, software-a, nemam pojma.
Ni momci nisu znali, ali kazu da je to manje vise tako kod svih..