Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

apsolutno mozes, zbog utiska, n1 i SK sam i uzeo EON
jedino ako nema neke razlike izmedju telekom adsl-a i optike po tom pitanju ali ne vidim zasto bi bilo. Trenutno gledam premotani utisak na supernovi, pre toga sam se te kanale gledao na telekom adsl-u

Po milioniti put restkricije tih kanala zavise od tipa Eon naloga (= da li je vezan za SBB kablovsku ili je "van mreže" varijanta). A najviše se "pozajmljuju" u mreži nalogi jer je tih korisnika daleko najviše.

To sto cu skinuti film ili dva na dnevnom nivou za 5 ili 15 minuta me zabole. Ceo svet se slaze da brze od 100mbs nije potrebno jer sa tom brzinom mozes 4 strima u 4k istovremeno da gledas ili ekstra 4k rip da skines za pola sata i manje. Kome treba vise od toga rekao bih da mu je samo potrebno da meri sa komsijom ciji je veci a ne stvarna brzina.

Ovo uopšte nije tačno, odakle ti da se “ceo svet” slaže? Da je tako niko na svetu ne bi imao više od 100mbit niti bi isp provajderi nudili veće pakete...

Ne zaboravimo da uz veće dl brzine u tim paketima idu i veće upload brzine što isto mnogo znači

Na kraju krajeva, nije na tebi da odredjujes kome je koja brzina dovoljna, svako ima pravo da bira šta želi i koliko će da plaća.

A tržište i svet ide ka većim brzinama, to je neminovno i tako treba da bude

Ma kako ne znaci brzina.
Novije igre su preko 100GB.. Filmove uvek skidam najbolji rip, cesto su od 50GB i vise.

Isti slucaj sa mnom,samo sto meni mnogo vecu ulogu igra upload zbog torrenta.Sto se mene tice 200/400 bi bilo idealno sada :)

Imas x klipova na youtube-u gde likovi koji se bave tehnologijama pricaju o tome da ne treba vise od 100mb/s. Odes na sve svetske forume vezane za tv/internet i 90 % posto postova je o televiziji(kanalima, kvalitetu slike, kvalitetu android box uredjaja...) a 10 posto o netu i to kada ga i spomenu spomenu samo u slucajevima kad net ne radi pa da vide kada ce proraditi. Nikad posta nisam video kao na ovom forumu da se neko zali na to sto od 400mbs dobija "samo" 150mbs. Dok kod nas samo se gleda ciji je veci i kome radi brze. A sto se tice skidanja igrica ja sa mojim 150mbs sbb netom skinem igru od 100 gb za manje od 2 sata(igrica te velicine na ps4 nema ni 20 posto, sve ostale mnogo manje zauzimaju). Kome je razlika bitna hoce li se igra skinuti za sat ili malo manje od dva kao meni savetujem da ode kod psihijatra a ne da se cima sa brzinom neta...jer prijatelju ako tebi dodatnih 40-50 minuta cekanja na mesecnom nivoi pravi toliko problem onda si ti momak za posmatranje i na nivou si malog deteta koje mora da dobije sve sad i odmal

Bitno je onom kome internet zarađuje pare. Pre svega tim ljudima. Kojima je vreme = novac.
Dalje zaboravljaš da ne živiš sam u kući i da neko drugi istovremeno može da ima prohteve da kao i ti gleda i 4K stream i backupuje slike dok neko treći radi nešto treće. Plus što polako svi provajderi TV uslugu migriraju ka IP-based servisima tako da imaš 1-4 TV-a tj STB-a koji su stalni potrošaći jer ih 99% korisnika nikad ne gasi/ne šalje u sleep/stand by.

Zaključak: nikad ne možeš imati prebrz net, previše RAM memorije, prevelik HDD... Ko ima taj i nađe načina da to iskoristi i popuni.

Na računaru ponekad razumem potrebu za bržim DL/UL brzinama. Ali nikako ne mogu da razumem toliku opsednutost da na telefonu preko Wi-Fi mora isto da ti bude maksimalna brzina.

Bitno je onom kome internet zarađuje pare. Pre svega tim ljudima. Kojima je vreme = novac.
Dalje zaboravljaš da ne živiš sam u kući i da neko drugi istovremeno može da ima prohteve da kao i ti gleda i 4K stream i backupuje slike dok neko treći radi nešto treće. Plus što polako svi provajderi TV uslugu migriraju ka IP-based servisima tako da imaš 1-4 TV-a tj STB-a koji su stalni potrošaći jer ih 99% korisnika nikad ne gasi/ne šalje u sleep/stand by.

Zaključak: nikad ne možeš imati prebrz net, previše RAM memorije, prevelik HDD... Ko ima taj i nađe načina da to iskoristi i popuni.

Ok moguce da za neki posao ta brzina nije dovoljna ali nemam pojma koji je to.

Ja radim od kuce, dva razlicita online posla i nikad ali nikad ni u jednom jedinom trenutku mi tih 150 mbs nije bilo nedovoljno iako je zena u milion slucajeva gledala 4k klipove preko youtube-a na tvu i u isto vreme čačkala nesto na netu preko fona a ja radio jedan od ta dva posla

Bilderu, to sto ti nemas potrebu za vecom brzinom, ne mora da znaci da je nemaju i drugi. A u danasnje vreme je umetnost gledati stvari iz malo drugog ugla i ne biti fokusiran samo na svoje potrebe, i onda projektovati na drugog: "Meni ne treba, ne vidim potrebu, znaci ne treba nikom drugom vise, itd, itd..." Da se stvarno "bavis" internetom, da igras igre (kao sto ti je i gore napisano koje su sad preko 100GB pa samo jedan patch bude 30+GB), video bi kako znaci brzina kad treba nesto da se skine kad ti zatreba. A ti "strucnjaci" koje gledas na YT koji kazu da je dovoljna brzina od 100MB/s samo mogu da se pokriju usima jer nijedan znalac, pravi znalac, ne bi izjavio tako nesto...

Ne radiš sa velikom količinom podataka onda (ili ako radiš imaš velikodušnije deadline-ove) na tim online poslovima. Inače sa tako jadnim upload ne bi mogao da funkcionišeš.

Al zato svima treba vise proteina xD, realno al realno TV nikome ne treba, i moja baba ne bi gledala TV da zna da surfuje :).
Sto se DL tice sta znam ja sam bio zadovoljan i sa 50/8 al sam uvek imao problem sa uploadom, sad kad sam presao na optiku 200/80 letim razbijam
Kako god kao sto rekoh sve zavisi od potreba, nekome i 5/1 vrsi posao ...

Po milioniti put restkricije tih kanala zavise od tipa Eon naloga (= da li je vezan za SBB kablovsku ili je "van mreže" varijanta). A najviše se "pozajmljuju" u mreži nalogi jer je tih korisnika daleko najviše.

Ja imam eunet adsl i EON BOX ( pre toga d3i) imam novu s, i SK bas zbog toga sam i uzeo d3i a sada eon

Apsolutno se slažem.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Ja imam eunet adsl i EON BOX ( pre toga d3i) imam novu s, i SK bas zbog toga sam i uzeo d3i a sada eon

Znam. I sam sam bivši D3i korisnik (a sad Eon van mreže).
Zato i kažem ta prepucavanja "Netačno, meni radi N1 preko Telekoma" nemaju smisla jer sve je već poznato i ako se onaj ko ostavlja komentar dovoljno precizno ne izrazi ( ne navede sve bitne detalje) komentar je totalno beskoristan.

Izvodjacka ekipa dosla danas i odradila instalaciju.
Ruter Q2, 2x STB, i oko 60m UTP kabla da pokriju 2 konekcije za TV (+ jos jednu sam trazio za neki buduci TV, za ovo je morao splitter da se stavi jer Q2 ruter ima 2 izlaza za net i 2 za TV), i 2 lan konekcije za PC.

Net je sjajan, ruter bez problema pokriva svaku tacku u stanu, ping je 2ms za lan konekciju.
WiFi na 5GHz je nesto sto sam dugo cekao zbog laptopova i telefona koje koristimo.

Sve u svemu prezadovoljan sam osim estetikom.
Morace kad tad da se poskidaju lajsne, povadi koaksijalac i umesto njega stave UTP kablovi, koji sada idu preko lajsni.

Razmisljam kako bi vrhunski bilo da covek lepo kupi 2-3 ova Q2 rutera (ako mu treba lan konekcija na vise tacaka, i do svakog dovuce ovu providnu nevidljivu optiku, i tako pokrije sve sobe.. To je najelegantnije resenje (ako ne racunamo srecnike koji su uzeli skoro stan u novogradnji pa je odmah tokom radova sve od kablova proslo kroz zidove).

A opet, primetio sam i da je ping izuzetno mali i na WiFi mrezi, pa mozda cak i za neki gaming nije potreban LAN vec moze i WiFi da zavrsi posao, ne znam da li je neko probao ?
Ovo me bas zanima..

Instalacija je trajala preko 4h, bilo je i busenja, razvlacenja kablova po 4 sobe itd.. Momci su izasli u susret i ispunili svaki zahtev.
Malo sam bio sumnjicav sto se stavlja UTP cat5, a ne cat6, ali sve je OK.

Ovo opticko vlakno mi se mnogo svidja, zaista je sjajno resenje.
Dobio sam info da ako ga korisnik osteti i zove MTS, da je jako skupa intervencija (momak je spomenuo 150e).
Naravno, ako se to nekome desi neka sam resi problem (pozove neku od ovih podizvidjackih firmica i verujem da bi momci dosli za 5 puta manje para da splajsuju..)

Takodje info koji sam dobio (mada ne bih uzimao 100% kao proveren, nezvanicno je), je da ako korisnik renovira stan, MTS je duzan da posalje ekipu koja ce da poskida i stavi nove kablove. Kako to u praksi funkcionise, nemam pojma, ali mozda ce nekome nekada znaciti.

Uzasna mana, glupi STB uredjaji.
Do sada sam imao : koaksijalac u TV + CAM kartice
A sada STB kutijice do kojih ide UTP, pa svaki STB ima power adapter, i onda HDMI do TV-a.
Pravo resenje bi bilo da STB moze da radi preko WiFi -ja..

Mada televizor toliko gledam da komotno mogu i da spakujem STB u kutije i stavim u ormar.

Sto se tice telefona, nisam nista citao oko toga.. Ne znam zasto sam mislio da oni donose uredjaj.
U svakom slucaju fiksni se ne dobija, ali ionako bi ostao neraspakovan u kutiji, jos bolje..

I za kraj, primetio sam na oba TV-a da kada menjam kanale, prvu sekundu slika ide u nekom slo-mo lag modu, pa se unormali.
Zvuk je odmah OK, ali slika se bafferuje ili ima neki problem otprilike jednu sekundu, bas ruzno deluje.
Ovo sam primetio i kod matoraca (isto MTS optika, box paket).
Da li je do losih stb uredjaja, software-a, nemam pojma.
Ni momci nisu znali, ali kazu da je to manje vise tako kod svih..

Odlicno. Za slow-mo za 1 sek kod slike je "normalno" - kod svih je tako. Negde sam procitao da je tako odradjeno da bi se sto brze promenio kanal, ali da stb-u treba malo vremena da povuce sliku za novi kanal, i zato se uspori ta prva sek. Koliko vidim, na moje ranije pitanje, za kacenje TV-a na net, mogao bih i kablom - ako vec Q2 ima 2 izlaza za net-lan. Jedan mi ide u comp a drugi u TV-onda. Meni su konekcije pod lan1 - comp, a lan2 i 3 za stb, znaci ostaje lan4???

Tako je, 1 i 4 su za LAN, 2 i 3 za TV, i postoje jos 2 prikljucka za telefon.

Odlicno. Za slow-mo za 1 sek kod slike je "normalno" - kod svih je tako. Negde sam procitao da je tako odradjeno da bi se sto brze promenio kanal, ali da stb-u treba malo vremena da povuce sliku za novi kanal, i zato se uspori ta prva sek. Koliko vidim, na moje ranije pitanje, za kacenje TV-a na net, mogao bih i kablom - ako vec Q2 ima 2 izlaza za net-lan. Jedan mi ide u comp a drugi u TV-onda. Meni su konekcije pod lan1 - comp, a lan2 i 3 za stb, znaci ostaje lan4???

Taj slow-mo se može isključiti u servisnom meniju stb-a. Druga opcija je sa nekim delay-om između promene kanala i tad odmah kreće normalnom brzinom.

ajd pomozi, kako se ulazi u servisni meni i gde je ta opcija

EDIT : nasao, vec je pisano ranije
https://forum.benchmark.rs/showthre...ije-cene-itd&p=4666458&viewfull=1#post4666458

Tacno kako ste napisali, postoje 2 rezima
-normal gde nema laga, ali izmedju prebacivanja kanala ce se pojaviti crni ekran na nekih pola sekunde
-smoth gde nema crne slike, odmah se prebacuje na sledeci kanal, ali postji lag prve sekunde.

Biram opciju normal :)

Poslednja izmena:
Bolje da "trepće" neko da ima trzanje ... :d
Ka mi trze slika i ja se trznem svaki put sa pitanjem sta ne valja.

ima nedelju dana kako mi uveli optiku evo malocas q2 zabo wifi connectuje se pa dropuje konekciju odma, moro sam da udjem na ruter enable disable wifi, sad radi normalno, valjda nece tako stalno :(.. A mozda su me hakovali kinezi jer sam sliko danas njihovu zgradu na nbg :)

Hteo sam da pitam kakav je ruter Huawei EcoLife HG8245Q2 ? Vidim po postovima da mts ovaj ruter najčešće daje svojim korisnicima optičkog interneta.

Ja trenutno koristim Supernovinu optiku 200/20 paket, ali ruter koji su mi dali je jeftin i za razliku od ovog Huawei-a , nema dual-band , a to mi je jako bitno..

Usput, ako bih kupio ovaj ruter kojeg sam našao polovno na KP , da li bih mogao da iskoristim njega umesto rutera koji sam dobio od Supernove? I da li bi bilo potrebno podešavati neke parametre da bi internet i sve ostalo (TV i fiksni telefon) radilo normalno kao i inače ?

Poslednja izmena:
Ne možeš da priključiš svoj umesto postojećeg rutera.

Možeš da uzmeš dodatni AP i prebaciš wifi na njega.

Kad sam već tu. Da li i dalje može Hg8245q2 da se prebaci u bridge mod?

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Ne može da se koristi modem / media konvertor deo uređaja. Neće ti provajder dozvoliti da se tvoj sa oglasa ONT kači na OLT.

Ne možeš da priključiš svoj umesto postojećeg rutera.

Možeš da uzmeš dodatni AP i prebaciš wifi na njega.

Kad sam već tu. Da li i dalje može Hg8245q2 da se prebaci u bridge mod?

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

U redu, hvala

Takođe, zna li neko dobar access point koji ima dual-band , za neku solidnu cenu i gde se može nabaviti ?

Onda bih ovaj njihov ruter ostavio u dnevnoj sobi dok bi taj AP instalirao na drugu stranu kuće, onda bih imao celu kuću pokrivenu wifi signalom..

Poslednja izmena:
Supernova postavila optiku u kraju

Imam ugovor za box3,jel uspeo neko da predje sa mts na Supernovu u toku trajanja ugovora ?

Tesko da to moze. Jedino da njih direktno pitas. Cekaj da ukinu neke kanale, pa onda raskines u onom roku od mesec dana.

Na telekomu nemas optiku? Koji grad ili koja opstina ako si u bg?

Selo,razvukao Supernova optiku po banderama

Zanimljivo da cerka firma sad ima optiku u celom selu a "gazda" mts nema,samo bakar dsl

Pitao ove Supernova montere i odgovor je tek kad istekne ugovor-oni su kao neki nezavistan subjekt

Nazad
Vrh Dno