Mnogo si ga druze pojednostavio, kao sto neko rece povrsno si gledao..
Ne znam koji si po redu, koji se pojavio sa komentarom -"Deneris i Dzon nisu zajedno, pa ste zato svi smoreni". Jeste, sigurno je zato.. svi smo mi ovde neke zene koje zele hepiendove, flaficaste i pink zavrsetke.
Nije samo problem kraja, nego nekih osnovnih motivacija kojima se likovi vode i njihovim odlukama. Dacu ti jedan primer, jer nemam zelje da pricam o svemu.. a mogao bih danima o tome veruj mi. Citao sam knjige i pazljivo gledao seriju, od pocetka do kraja, poznajem taj svet kao svoj dzep. E ovako:
Od pocetka serije se priprema atmosfera sa Tudjinima kao istinskim neprijateljem zivota u Vesterosu. Njihove zavade i dogadjaji na Esosu su tek sitnica u odnosu na to sto sledi..
Legende i prorocanstva se pripovedaju o njima, a niko ne veruje u njih. Propoveda se o heroju Azor Ahaiju koji je podneo zrtvu, za oruzje protiv kojim ce se boriti, imao je mac Svetlonosac. Po prorocanstvu su suzbili Tudjine i izgradili su Zid za odbranu u buducnosti. Nocni Kralj se pominje u knjigama, ali ne u ovom kontekstu kao sto se pojavljuje u seriji.. u knjigama je jos uvek nejasno da li Tudjini imaju vodju, ko je on, kakav je i slicno..
U sustini, GoT i serija i knjige se vode sa vise prorocanstava koja se vremenom ostvare, kao i vizije. Samo se treba prodreti u njih i razumeti ih. Tako je od pocetka pricano o povratku Tudjina, da ce se jednom vratiti i da ce heroj voditi ljude u borbu, heroj koji ce nositi Svetlonosca, heroj koji ce podneti zrtvu za spas sveta.. heroj ciji je dolazak na svet ispracen raznim pojavama. Jos se ni u knjigama ne zna ko ce biti novi Azor Ahai, ali se zna da ce ga biti. To definitivno nece biti Arja, a cak iako bude (a nece), to nece biti to tek tako.. niotkuda. To su ili Dzon, ili Deneris, mozda neko treci, ali to malo teze. Deneris je zmajeve krvi, u oluji rodjena, majka zmajeva, predodredjena za nesto vece i nesto vise. Mnogi hoce da je ubiju, od Roberta, do drugih kalasara. Mnogi hoce da je privole kao ljudi iz Karta, kao Zaliv trgovaca robljem. Ima tri zmaja, poslednja tri zmaja na svetu, gde ih nije bilo decenijama.. ima vizije, prorocanstva Miri Maz Dur, takodje i Kaiti. Ma milion i jedan detalj.. Na 4500 strana rukopisa se gradi ta prica, u 70 i nesto epizoda se pokazuje i pravi uvod u veliku bitku u kojoj ce novorodjeni Azor Ahai povesti ljude u borbi za opstanak njihovog sveta. I tu odjednom naidje Arja, koja pored svih onih telohranitelja, Nocnog Kralja koji je neki fantastican lik (videli smo kako baca koplje, podize mrtve i ostalo), skace iz mraka i ubija ga jednim bodezom ?! Mislim, kako to nije nelogicno ?! Da ti godinama pravis jednu pricu, unosis neverovatne detalje, ides ka tome i odjednom sve batalis i ubacis nekog bukvalno random ubicu. Sve to zarad nekog sokiranja publike, da to bude kao da niko nije ocekivao... jeftine fore i trikovi iz Holivuda. Da odmah kazem da Arja jeste faceless assassin, ali nije duh.. ne moze na livadi pored onoliko osoba okolo tek tako da dodje u centar i ubije.
Takodje, jedna stvar koja se meni nije svidela je ta "mothership" boljka. Kad ubijes glavnog, svi popadaju.. to je bas klise, videli smo to vec sto puta.. I jos, nista ti nema loseg u onoj bici protiv Tudjina ?! Stvarno ?! Kako komentarises onaj bezumni juris Dotraka, zbog cega se zmajevi i njihova vatra vise ne koriste (nemoj da kazes da su jurili onog rezurektovanog zmaja, nisu sve vreme), kako to da ljudi okolo ginu kao od sale, osim onih koji bukvalno imaju "plot armor" i ne mogu da umru. Mislim na Dzejmija, Brijenu.. bukvalno su okruzeni neprijateljima i padali su vise puta, a u sledecoj sceni sve ok, sprdnja.
Ovo je samo jedna epizoda i jedan dogadjaj, mogu ti nabrojati brdo. Dosta sam i detalja zaboravio, jer seriju posle sezone 4, zelim da zaboravim potpuno.. Uzivao si u seriji, i super ti je.. meni je drago zaista, ali nemoj nas uciti nekim stvarima, jer znamo sta smo citali i gledali. I nemoj onu otrcanu "ovo je fantazijski svet, sve je moguce".. nije tako, citaj knjige pa ces videti.
Aj u zdravlje. 🙂